Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutite pentru strung - clsificare


znecula

Postări Recomandate

In afara de cutitele pentru filetare, nu conteaza atit de mult o valoare absoluta a unui unghi in ascutirea cutitelor. Un echer etalon si o suprafata plana sint arhisuficiente. Oricum este foarte greu spre exemplu sa masori exact sa zicem 1° 26' 16". Poti calcula unghiul cu tangenta, mult mai usor (m-am distrat intrebind fiecare inginer pe care-l cunosc daca stie sa o faca).Cel mai important consider eu esta ca suprafetele rezultate la ascutire, sa se apropie cit mai mult de a fi plane, si HOOK RADIUS-ul sau canalul pentru ruperea aschiilor sau cum i s-o mai spune. Am observat ca pe net nu prea apar exemple de astfel de ascutiri, nu prea imi explic de ce dar daca vreti am sa vin cu exemple concrete (radu cnc le ascute asa inclusiv pe cele cu carbura).

unghi-radiani-tangenta.txt

post-1848-139829482317_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 215
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • fenobarbital

    35

  • mihaighe

    32

  • radu cnc

    23

  • enjoy

    20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...Poti calcula unghiul cu tangenta...

Da, insa dispozitivul din atasamentul tau, nu cred ca poate masura nici macar prin metoda tangentei unghiul de 1° 26' 16" cu o precizie acceptabila. Daca pui insa un comparator avand cursa de 10 mm intr-un stativ cu palpatorul pe planul inclinat si un altul pe directia de deplasare a saniei cu palpatorul pe directia acesteia si deplasezi sania sa zicem 10 mm, vei obtine pe comparatorul de plan inclinat, sa zicem 0,251 mm, atunci tangenta unghiului este de 0,0251 iar arctg(0,0251)=1,437822 este unghiul planului inclinat. Transpunand gradele tale hexagesimale in grade zecimale, obtii 1,437777. Rezultatele sunt indeajuns de apropiate in practica.
Link spre comentariu

@ola_nicolas - cit se poate de corect ceea ce ati afirmat dumeavoastra, este unul dintre motivele pentru care m-am cam lasat fara bani recent sa cumpar un comparator de "ocazie" cu cursa mare (30mm). Dadeam poza ca exemplu, sa nu fiu nevoit sa explic suplimentar ca exista tehnici relativ simple de a determina valoarea unui unghi, fara sa folosim raportor. In fond philiprobz cauta o metoda rapida de verificare a unghiurilor, s-au dat imediat raspunsurile cu "scule" si simteam nevoia sa pomenesc de trigonometrie. In alta ordine de idei, v-as ruga pe toti sa veniti cu exemple de ascutire sa invatam unul de la altul, pentru ca sint sigur ca avem ce.

Link spre comentariu

ar fi trebuit ce-i drept sa precizez ca mai mult ma interesa pt ascutirea cutitelor de filete. cu toate astea se gasesc destule situatii in care ai nevoie sa masori/compari un unghi mai pe fuga . ex: la ascutirea unui spiral . desi ma pot lauda cu rezultate f bune in privinta ascutirii burghielor numai asa la ochi , indemanare capatata dupa sute de ascutiri si multe rateuri simt nevoia uneori sa fac totul ca la carte adica sa tind spre "pro" . nu stiu daca am sa ajung vreodata - meseria a mea e atat de diferita de domeniul asta dar pot macar spera sa ma apropii . Intr-un mare magazin de "practica" am vazut un raportor din acela la peste 100 lei si mi-am luat gandul de a avea asa ceva . de asta caut solutii alternative . O sa incerc si varianta cu desenatul unghiului pe tablita si debitarea cat mai precisa ca sa am la indemana in caz de nevoie o cala din asta. multumesc pt raspunsuri oricum .

Link spre comentariu

...O sa incerc si varianta cu desenatul unghiului pe tablita si debitarea cat mai precisa ca sa am la indemana in caz de nevoie o cala din asta...

Nu este nevoie de tablita. Daca ai cunostinte de AutoCAD, atunci faci un unghi calibrat la valoarea dorita, il printezi pe o coala A4, iar dupa ce il tai cu foarfeca pe contur (eventual utilizand o lupa) lipesti peste cele doua fete o foita subtire din plastic - eventual banda de scoci, de latime adecvata.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna dimineata!Am o intrebare pe cat de simpla pe atatea batai de cap imi da. Ce trebuie facut pentru ca in timpul prelucrarilor de aschire/strunjire sa rezulte aschii scurte (controlabile).Astfel incat sa pot sa adun aschiile si respectiv sa nu se mai agate "serpi" pe langa universal. Am citit cate ceva despre "canalul" de sparege a aschilor (holker) insa la multe cutite acest canal lipseste, cu atat mai mult cu cat doresc sa execut/confectionez singur un set de cutite cu placute de carbura. Exista o metoda de prelucrare sau o specie de protectie pentru a proteja mediul impotriva raspandirii aschiilor? (am incercat aluminiu -> aschii lungi , otel inoxidabil -> aschii lungi, alama -> superb aschii scurte foarte periculose pentru maini sau haine)Am rugamintea ca domnul @fenobarbital, sa explice mai pe larg procesul de "brazare" homemade a placutelor, iar pana atunci am sa apelez la un atelier.Va multumesc!

Link spre comentariu

Acel holker, aplicat cutitelor de strung se pozitioneaza prin tatonare, astfel incat aschia sa se rupa dupa un timp. Nu exista insa prescriptii universal valabile. Pozitia sa depinde de foarte multi factori (tipul cutitului, regimul de aschiere, regimul de racire in timpul prelucrarii, tipul materialului, tipul tratamentului termic aplicat, etc.) iar o scula eficienta din acest punct de vedere, se poate realiza numai in cazul prelucrarii pieselor in regim de serie, unde costurile proiectarii si realizarii unor scule speciale, se descarca pe loturi de mii de piese. "Serpii" aschiilor, reprezinta o problema pentru toti. O solutie simpla, invatata de la strungarii profesionisti, este aceea de a intrerupe si recupla periodic, avansul mecanic, atunci cand se strunjeste pe lungimi mari. Pentru protejarea mediului exista o singura solutie tehnica arhi-cunoscuta. Se matura spanul sistematic si se depoziteaza initial in containere (ladite) mai mici - eu personal am o galeata metalica sparta, langa strung - dupa care se goleste acest container intr-unul mai mare, amplasat de asa maniera incat sa se evite raspandirea necontrolata a spanului in mediul inconjurator. Acest container trebuie cel putin acoperit, daca prin masuri organizatorice, nu se poate face o imprejmuire speciala, care sa impiedice copii si animalele sa aiba acces. El trebuie amplasat astfel incat din timp in timp sa poata fi incarcat in mijloace de transport speciale si dus la depozitele REMAT specializate. Eu personal, folosesc pentru aceasta treaba, cumparatorii-revanzatori ambulanti de fier vechi. In acest scop ma inteleg cu ei sa vina cu un container propriu, in care vor transfera spanul aflat in containerul meu. O alta solutie eficienta, este o intelegere cu un producator specializat pe prelucrari mecanice, care sa il preia periodic in propria sa gospodarie de span.

Link spre comentariu

Canalul de rupere al aschiilor (holker), se poate vedea in pozele de mai jos cum se comporta un cutit cu acest canal la strunjirea in alama.Cutitele noi nu au practicat acest canal, el trebuie executat de catre strungar la ascutirea cutitului.Canalul este realizat de producator doar la pastilele amovibile din carburi metalice sinterizate.

post-45737-139829496584_thumb.jpg

post-45737-139829496591_thumb.jpg

post-45737-139829496599_thumb.jpg

post-45737-139829496607_thumb.jpg

post-45737-139829496616_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ce ma deruteaza pe mine cu acest holker, in propriile mele incercari e faptul ca se modifica radical unghiul fetei principale a taisului.Practic unghiul e cu totul altul si influenteaza radical calitatea taierii.Cum ar trebui luat in considerare?Practic se modifica cu cc 10-15 grade (raportat la o tangentiala semicercului rezultat, unghiul devenind mai mic cu inca acele grade).

Link spre comentariu

O solutie simpla, invatata de la strungarii profesionisti, este aceea de a intrerupe si recupla periodic, avansul mecanic, atunci cand se strunjeste pe lungimi mari.

:) Credeam ca este o gaselnita (descoperita din greseala) in timpul unei debitari sa fac opriri consecutive iar apoi sa repornesc cutitul. Atunci ascule iau forma de C, scurte si "managementul" lor este foarte usor de realizat.Insa in acest tip de prelucrare - porniri opriri, nu se deterioreaza calitatea prelucrarii? Am sentimentul ca in plan transversal este in regula insa in plan longitudinal apar striatii suplimentare in locul in care cutitul stationeaza n milisecunde.O corelare intre avansul longitudinal si viteza de rotatie/diametrul piesei nu este posibila astfel incat sa rezulte acel span scurt? Cat despre alama, am obtinut aschii mici folosind cutite obisnuite simple. Spanul spiralat de cele mai multe ori face mult rau, sarind atat pe langa strung cat si doamne fereste in ochi, daca nu se poarta ochelari. Chiar si in cazul in care spnul este sub fora spirala nu se poate "limita" lungimea lui? Cred ca multe imbunatatiri in proces intervin prin experienta dobandita nu neaparat din teorie!
Link spre comentariu

Cu cat unghiul este mai mic desprinderea aschiilor se realizeaza cu energie mai mica.Spanul spiralat frumos ocupa mai putin loc, este mai usor de manevrat iar daca sare in toate directiile asta este , fiecare span are "personalitatea" lui.De regula spanul spiralat se rupe din greutatea lui.

Link spre comentariu

...in plan longitudinal apar striatii suplimentare in locul in care cutitul stationeaza n milisecunde...

Se practica procedeul doar la operatiile de degrosare, unde spanul rezultat este foarte voluminos. La finisare, trecerea este continua. De altfel la o trecere de doar 2...3 zecimi, spanul se comporta diferit si se formeaza un fel de ghem, sau se fragmenteaza fara alta interventie.
Link spre comentariu

Dupa cum ascut eu cutitele asa arata spanul rezultat din diferite operatii de strunjire.Nu am span sub forma de "sarme" lungi, ca o gluma, eu pun spanul pe bigudiuri (moate) ca sa iasa cret..., si cade cuminte la locul lui in tava.

post-45737-139829497106_thumb.jpg

post-45737-139829497118_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări