Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutite pentru strung - clsificare

znecula

Postări Recomandate

• Răspunsuri 215
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

35

• mihaighe

32

• radu cnc

23

• enjoy

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am testat "Tangential toolholder" sau mai bine spus ar fi ascutire tangentiala. Este un tip mai aparte de asezare a cutitului relativ la piesa de aschiat. Exista o firma in Australia care face astfel de cutite si le vinde pe internet (E-bay), pe Youtube/Google veti gasi o serie de exemple si explicatii. Cel mai mare avantaj al acestui sistem, este faptul ca se poate degaja o cantitate mare de material in timp scurt - am probat, intr-adevar asa este.Alt avantaj ar fi ascutirea foarte usoara a cutitului - la mine datorita unor constringeri, nu mai este asa, dar intentionez in viitor sa imi construiesc un astfel de cutit si montura pentru ascutire. Cutitul actual l-am facut pentru filetare interioara si strunjire de degrosare plana.Alt avantaj ar fi economia de HSS - se folosesc prefabricate din bare subtiri (uzual, pina la 6mm sectiune).In timpul aschierii pe Einhell, am mers lejer pe 1mm grosimea materialului degajat (otel moale/mediu), fara sa se simta vre-o solicitare sau tendinta de vibratie a cutitului, am incercat si mai mult, au aparut astfel de tendinte pe la 1,5 -2mm dar n-am masurat.In concluzie, cred ca industria nu foloseste acest tip de cutit, (nu prea veti gasi inafara de firma din Australia, alti producatori) datorita faptului ca alegerea este dezastroasa pentru durata de viata a ascutirii. Practic virful cutitului se uzeaza foarte repede.Ansamblul la mine, seamana cu o "borstanga" sau cum se numeste in limbajul popular, insa ascutirea este particularitatea. Un singur surub M6 cum se vede in imagine asigura suficienta rigiditate. Bara HSS a fost obtinuta prin prelucrare manuala cu flex-ul si polizorul dintr-o "placa" mai mare de HSS, dar am mai polizat astfel de bare si din discuri de taiat groase, ce aveau dintii tociti - cumparate ieftin.Incet ajung la concluzia ca este mai bine sa folosesc astfel de cutite, datorita usurintei cu care ascut o bara de 6x6 vs una de 12x12 pentru a face un cutit de strung. Imi propun sa fac constructii mai rafinate (unghiuri alese atent) si sa calesc corpul de prindere (pentru protectie anticoroziva si aspect) si sa folosesc eventual materiale mai bune (actualul este facut din bara de otel moale/mediu). Este de mentionat o limitare prin faptul ca la strungurile mici, un astfel de cutit "fura" din diametrul maxim prelucrat pentru ca in cazul celui prezentat, o masura de 20-30mm este tot timpul in fata portcutitului

post-1848-139829466932_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca vrei sa reduci costurile la maximum, atunci poti da in "bohrstanga" ta o gaura rotunda pentru un burghiu normal intre 6 si 10 mm diametru, plus inca doua gauri filetate perpendiculare una pe cealalta si pe gaura pentru burghiu concomitent. Ascuti burghiul, asa cum se ascute un burghiu normal si il potrivesti astfel incat muchia taietoare sa vina la centru. De fapt in acest scop se combina pozitionarea burghiului cu bailagarele de suprainaltare ale "bohrstangei". Cred ca vei fi la fel de multumit si in acelasi timp vei avea o mare surpriza, afland ca un burghiu normal poate strunji in locul unui cutit.

Link spre comentariu

Prezint pentru cei interesati varianta de cutit de debitat pe care am dezvoltat-o si o folosesc de ceva vreme, am scapat de mult de ruptul cutitelor la debitare si calitatea strunjirii este foarte buna.Folosesc metoda cu lichid de racire si o aplic la debitarea otelului pana la 50mm, bara pana la diametrul acesta am, inox bara de 25mm, aluminiu bara 40mm, alama bara 40mm si bronz, debitare directa fara sa mai folosesc debitarea alternanta ca sa nu rup cutitul de strung.Cutitul se realizeaza din otel rapid cu unghiul de taiere pozitiv iar in varf se practica o mica scobitura cu o freza sferica actionata de o turbina sau micromotor.Postez si poze spre exemplificare poate are cineva curiozitatea sa incerce.Se poate vedea forma spanului care nu mai este drept ca o platbanda cu tendinta de dilatare care mareste forta de frecare pana la ruperea cutitului, spanul este cu o zona curbata si se degajeaza din taietura.In poza este span de alama rezultat la aschierea cu cutitul de debitat ascutit de mine,altfel stie tota lumea cum iese la debitarea cu cutit ascutit normal, se faramiteaza sub forma de ace care sar in toate directiile.

post-45737-139829467354_thumb.jpg

post-45737-139829467362_thumb.jpg

post-45737-139829467367_thumb.jpg

post-45737-139829467374_thumb.jpg

post-45737-139829467382_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cred ca toti cei care au strung sint interesati, sau daca nu, vor fi la un moment dat. Eu m-as bucura sa vad cit mai multe astfel de exemple. Si mai ales de cutite pentru operatii relativ complexe sau dificile sau care cer o pregatire mai atenta (debitare, filetare interioara-exterioara, canelare interioara, prelucrare fund de gaura).

Imi aduc aminte acum ca in momentul in care am cumparat strungul si am inceput sa lucrez la el, cu cutitele de pravalie, imi venea sa il duc la fier vechi. Primul cutit pe care l-am rupt din set a fost cel de debitare, dupa 1..2mm de patruns in piesa.

Eu am inceput sa invat cite ceva despre ascutire, citind pe internet si cumparind cutite gata formate de la piata. Cartile romanesti abunda de desene, teorii si alte cele insa cind vine vorba despre particularitati si exemple concrete sint rare. Putini sint cei care vor avea rabdare si intentia sa va impartaseasca din experienta lor. Asa ca forumul este o sursa buna.

O sursa de inspiratie continua este saitul scudas pascani (societatea este in faliment, nu se stie cit mai tine saitul)

http://www.scudas.ro/

Revenind la exemplul prezentat de radu cnc, este demn de experimentat si laudabil, si pentru ca seamana putin cu degajarea tipica cutitelor de debitat industriale cu carbura amovibila. Unghiul de taiere pozitiv m-a speriat putin intotdeauna insa in acest caz curgerea aschiilor se va face cel mai probabil prin scobitura.

post-1848-139829467462_thumb.jpg

Link spre comentariu

Orice tentativa pe care am avut-o sa realizez un suport decent pentru pastilele amovibile moderne, a esuat. Pur si simplu nu merge. S-ar putea realiza numai folosind un CNC, unele suprafete rectificate, materiale de calitate foarte buna si tratamente termice. Altfel cutitul vibreaza, pastila se misca in lacasul ei etc. Tentativele de cutite pe care le-am facut, cu astfel de pastile, aschiaza cel mai prost dintre toate si am renuntat in favoarea celor cu pastile lipite sau din HSS care se realizeaza mult mai usor. O pastila moderna, nu se poate nici lipi, pentru ca ea de cele mai multe ori are un strat protector depus (Physical vapor deposition/Chemical vapor deposition) care se strica la brazare sau la reascutire.

Link spre comentariu

Mersi am inteles si nu mai muncesc degeaba,eu tot cu otel rapid debitez(la fac din 6x6 ca sa fie mai usor ) numai ca nu reusesc sa le fac mai lung de 12-15 mm ca se rup.

Link spre comentariu

Eu am alamit o pastila pentru cutit de debitat cu placute amovibile dar doar dupa ce am curatat fin cu un disc diamantat acoperirea de nitrura de titan, stratul acelagalben.In orice caz se alameste greu.Inspiratia evident ca este dupa tehnica moderna dar am aplicat-o si am obtinut performante cu cutite din otel rapid care sunt mult mai comune si mai ieftine.

Link spre comentariu

Inspiratia evident ca este dupa tehnica moderna dar am aplicat-o si am obtinut performante cu cutite din otel rapid care sunt mult mai comune si mai ieftine.

Eu asta apreciez cel mai mult; pentru mine un astfel de exemple valoreaza cel mai mult pentru ca stiu ca va functiona, cineva l-a testat si deja asta schimba abordarea.
Link spre comentariu
ANUNT OFFTOPIC IMPORTANT: Se pare ca un atac informatic, a sters majoritatea avatarurilor celor care posteaza pe aceasta sectiune. Asadar, reincarcati-va avatarele. Celor care nu urmaresc acest topic, atragetile atentia pe topicurile pe care ii intalniti. Imi cer scuze pentru inconveniente, in numele administratiei.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ziua! Am citit cu interes acest topic. Ma confrunt cu o mica problema/dilema. Am achizitionat de la scudas cateva scule aschietoare (cutite) cu placuta lipita. Partial ascutite partial...brute.Am reusit sa le ascut la un atelier. Insa nu taie asa cum ma asteptam sau cel putin am senztia ca le lipseste ceva... Am cateva cutite din otel rapid care imi fac o impresie foarte placuta la prelucrare: suprafata rezultata foarte buna.Intrebare: cum reusiti sa profilati bara de HSS? Am incercat cu polizorul dureaza o vesnicie iar rezultatul este de cele mai multe ori dezamagitor.Am o "lama" de debitare care foloseste o insertie LGTN-2. Am reusit sa o distrug in acest weekend facand teste. Stiti de unde as putea achizitiona o alta? Nu am gasit mai nimic in magazinele online. Exista ceva echivalente?Multumesc mult!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Deoarece am vazut cateva nelamuriri privind unele pastile pentru cutite, am sa va spun ce am patit duminica trecuta. N-am mai fost de cateva luni prin targ asa ca "am simtit eu" ca ar fi necesar sa ma abat si pe acolo si cu toata "opozitia" sotiei am purces catre locul cu "fiare". Si bine am facut ca m-am intalnit cu o cunostiinta ce mi-a oferit (cu modestie spus) o bijuterie. Voi posta o imagine a acesteia, pastilele folosite si cat se poate de aproape, sistemul de prindere care este acelasi cu cel dorit de uni useri (meseriasi). Pe langa suportul de prindere am achizitionat si 20 de pastile (cate 10 din fiecare model, atatea avea respectivul). :pandaci

post-34269-139829477659_thumb.jpg

post-34269-139829477662_thumb.jpg

post-34269-139829477664_thumb.jpg

post-34269-139829477666_thumb.jpg

post-34269-139829477668_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări