Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutite pentru strung - clsificare

znecula

Postări Recomandate

De gaurit HSS m-am interesat si eu pe la meseriasi gasiti prin targuri: unii mi-au zis ca se poate cu burghiu cu cap vidia. Am sa ascut un banal burghiu de beton (banal dar de marca) si o sa incerc sa gauresc o bara de HSS.

Ati remarcat tipul acesta de cutit de strung?

Este de fapt un portcutit care foloseste bara de HSS ca si cutit insa intr-o alta pozitie decat cea clasica. In acest fel , cutitul se ascute doar pe o singura fata la un unghi determinat ceea ce-l face foarte usor de ascutit.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 215
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

35

• mihaighe

32

• radu cnc

23

• enjoy

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De gaurit HSS m-am interesat si eu pe la meseriasi gasiti prin targuri: unii mi-au zis ca se poate cu burghiu cu cap vidia. Am sa ascut un banal burghiu de beton (banal dar de marca) si o sa incerc sa gauresc o bara de HSS.Ati remarcat tipul acesta de cutit de strung?

Este de fapt un portcutit care foloseste bara de HSS ca si cutit insa intr-o alta pozitie decat cea clasica. In acest fel , cutitul se ascute doar pe o singura fata la un unghi determinat ceea ce-l face foarte usor de ascutit.
Usor de ascutit, dar si eficient din cate se vede.Asa se pot folosi toate cutitele maraton sparte.Oare unde se gaseste asa ceva?
Link spre comentariu

Este bestial suportul, cutitul si strungul pe masura. Pare extrem de eficient la degrosare, insa nu stiu daca s-ar comporta la fel pe un strung mai uzat sau mai mic. Avantajele asezarii tangentiale sint evidente, reglajul inaltimii virfului presupun ca se face destul de usor,asta este iarasi un avantaj, aproape ca ma bate gindul sa-mi confectionez si eu un asemenea cutit. La noi n-am vazut niciodata de vinzare asa ceva.

Link spre comentariu

Salut,De gaurit HSS se poate cu scule widia speciale!Nu tot ce este widia inseamna ca este cea mai tare scula, widia are si ea clase de duritate pentru ce anume se vrea aschiat.Eu am frezat cutite HSS cand am facut cutite pentru mortezat.Cu stima.

Link spre comentariu

@fenobarbital (si nu numai): cauta pe google tangential tool holder si o sa gasesti idei pentru a-ti face un astfel de suport. Pare a fi foarte fiabil si avantajul cel mai mare este ca nu mai trebuie sa fii ascutitor de profesie ca sa-i dai unghiul.Ce am observat: in majoritatea pozelor si clipurilor de pe net care prezinta cutite din HSS si felul in care sunt ascutite, partea ascutita prezinta o discolorare. Aceasta discolorarea apare atunci cand cutitul se incinge prea tare. Ori daca isi schimba culoarea automat se si decaleste local deci nu va mai avea duritatea necesara. Daca va apare aceasta schimbare de culoare trebuie sa-l reascutiti asa ca mai bine raciti cutitul cat mai des si nu o sa aveti de ce sa va plangeti ca nu taie.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am reusit pana la urma sa testez si chestia asta. Desi banuiam ca se poate, am ascutit un burghiu widia (SDS-plus, pentru betoane) si am incercat sa gauresc HSS. Prima oara am dat o gaura intr-o pila si a gaurit-o imediat, fara nici o problema. Apoi am facut proba intr-o bara de HSS de 20x20mm si pot spune ca merge doar ca trebuie turatie mica. Am reusit sa dau o gaura adanca de 2mm fiind necesara din pacate ascutirea burghiului o data. Probabil, daca aveam turatia mult mai mica nu mai era nevoie sa-l reascut.

post-37538-139829368467_thumb.jpg

Link spre comentariu

Probabil ca merge si la turatie mare dar trebuie si ascutit corespunzator. Eu l-am ascutit la ochi, fara sa respect regulile de ascutire (unghiuri, etc.). Ideea era ca se poate si cu un burghiu de 6ron si putina indemanare.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ce am observat: in majoritatea pozelor si clipurilor de pe net care prezinta cutite din HSS si felul in care sunt ascutite, partea ascutita prezinta o discolorare. Aceasta discolorarea apare atunci cand cutitul se incinge prea tare. Ori daca isi schimba culoarea automat se si decaleste local deci nu va mai avea duritatea necesara.

Aici sint impartite parerile, unii zic ca nu e chiar asa la HSS:

http://www.neme-s.org/shapers/columns/s ... mn_41.html

(Mitul cu numarul 7, dealtfel merita citit tot articolul)

"If you have high-carbon steel and you get the edge so hot during grinding that it turns blue, then you will draw the temper and have to grind back beyond the blue. But if your tool bit is high-speed steel (HHS), then you have to get the tip red hot before you will lose temper" Oricum ce ajunge pe mina noastra in materie de otel pentru scule, nu cumparat din magazin, rar este marcat. Sau daca mai este marcat, cine mai sta sa caute si sa consulte datele produsului.

Link spre comentariu

Adevarat, nu intotdeauna se gasesc pe piata bare HSS adevarate. Din fericire, personal am avut de unde alege si am reusit sa cumpar mai multe bare marcate. Dar chiar si asa am vazut ca in anumite cazuri cand unghiurile sunt prea ascutite si nu sunt atent cand le ascut nu prea tin varful. Atunci cand ai o muchie ascutita (vezi poza lui radu_cnc cu exemplu de cutit) si bara prinde o culoare maro/negru la ascutire ma gandesc ca muchia fiind mult mai subtire se incinge si mai tare. De fapt fiind foarte mica suprafata de transfer se poate inrosi chiar daca corpul cutitului de abia isi schimba culoarea.Oricum, vad ca toti recomanda racirea daca ajunge sa te arda la deget :)

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin in legatura cu oalele de ascutit care se gasesc prin piata; am o banuiala care s-ar putea sa ii faca pe unii sa se prabuseasca de ris, dar ma risc pentru ca nu prea am informatii:

http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6411786633

Particulele din liantul partii aschietoare, nu sint oare CBN?

http://en.wikipedia.org/wiki/Cubic_boro ... on_nitride

mai ales ca provin de la rusi si in link-ul de mai sus scrie ca sint mult mai ieftin de produs ca si diamantele sintetice. Au si avantajul ca nu se dizolva in fier deci se poate ascutii fara rezerve otel pentru scule. Si inca ceva care mi-ar intarii banuiala:

http://www.alibaba.com/member/ru1078423 ... tlist.html

daca o sa va uitati pe fotografii o sa vedeti o oarecare asemanare (nu discut despre finisare care la cele de piata lipseste cu desavirsire).

Una peste alta, mi-am facut bucsi de adaptare pentru polizor si finisarea partii aschietoare la cutitele de strung cu carbura o fac cu aceste oale si rezultatele sint multumitoare:

Un "hint" pentru cei care nu si-au cumparat inca astfel de oale, intentioneaza sa le cumpere si adapteze pentru la un polizor banal - cautati oale cu diametru cit mai mare, acestea desi au deobicei un strat mai subtire de abraziv datorita faptului ca viteza periferica este mai mare (m/sec) lucreaza mai bine.

post-1848-139829409733_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un "hint" pentru cei care nu si-au cumparat inca astfel de oale, intentioneaza sa le cumpere si adapteze pentru la un polizor banal - cautati oale cu diametru cit mai mare, acestea desi au deobicei un strat mai subtire de abraziv datorita faptului ca viteza periferica este mai mare (m/sec) lucreaza mai bine.

Foarte corect ce spui de aceia caut eu acum sa-mi fac un polizor cu turatie de peste 4000 ,iar despre pietre eu nu am gasit niciodata mai mari de 125 (ma refer la cele rusesti).Momentan ma descurc cu una montata pe un polizar dar se simte ca ar fi nevoie de viteza periferica mai mare.

post-32747-139829409774_thumb.jpg

post-32747-139829409781_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu am o astfel de oala cumparata de la chinezi si ca idee materialul abraziv este verde, are o granulatie foarte fina dar merge fara sa se incarce si in HSS sau fier. Cu siguranta nu sunt diamante (eventual smaralde) insa este foarte eficienta. Cu proxima ocazie o sa mai iau una-doua de diferite forme.

Link spre comentariu

Eu am o astfel de oala cumparata de la chinezi

Da la voi mai gasiti ,eu a trebuit sa pandesc o delegatie la Husi ca sa gasesc de cumparat (la rusii care vin prin targ).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări