Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutite pentru strung - clsificare

znecula

Postări Recomandate

@fenobarbital: oala (discul) l-am prins intr-un polizor de banc de 150W si 2800rot/min. Este mic si fara putere dar la cat lucrez ma descurca. Flexul are turatie mare: cele mici au in jur de 11000rot/min iar cele mari de 3000rot/min. Eu nu as pune o piatra despre care nu stiu mare lucru (fara inscriptii pe ea) la 11000 de rotatii. Sper sa nu fie off-topic... sau se poate sterge.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 215
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

35

• mihaighe

32

• radu cnc

23

• enjoy

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu nu as pune o piatra despre care nu stiu mare lucru (fara inscriptii pe ea) la 11000 de rotatii. Sper sa nu fie off-topic... sau se poate sterge.

Ai dreptate pe flex nu pui decat pietre care au scris clar turatia pe ele,turatie care trebuie sa fie mai mare ca cea a flexului,plus ca atunci cand ascuti in cutit de strung trebuie obligatoriu sa ai un reazem ferm pentru acesta(nu poti ascuti in mana ca un simplu burghiu).
Link spre comentariu

La flex sau masina de gaurit, se poate atasa usor o electronica cu care sa alegem turatia dorita, ambele avind motoare cu perii (recent am terminat un variator de turatie cu IGBT, mai "rasarit" ca cele cu triace si-l folosesc des). Am deasemenea suport (prinderi) si pentru flex si pentru masina de gaurit si pe ele ma gindeam sa le folosesc. De polizor imi era frica putin intrucit daca nu iesea bine, trebuia sa renunt la re-montarea pietrelor vechi (cu greu cred ca reuseam sa le mai echilibrez asa bine cum sint acuma).

Multumesc pentru raspunsuri, eram curios sa aflu cit mai multe variante.

In final va prezint cam ce am gasit cel mai potrivit pentru necesitatile mele:

http://homepage3.nifty.com/amigos/grind ... rest-e.htm

Link spre comentariu

...ambele avind motoare cu perii (recent am terminat un variator de turatie cu IGBT, mai "rasarit" ca cele cu triace si-l folosesc des)...

De ce nu deschizi un subiect unde sa prezinti acest variator de turatie? La sectiunea "atelierul mecanic", sau chiar la "masini unelte" nu sunt interzise subiectele cu tematica de electronica, daca sunt folositoare intr-un atelier mecanic.
Link spre comentariu

...ambele avind motoare cu perii (recent am terminat un variator de turatie cu IGBT, mai "rasarit" ca cele cu triace si-l folosesc des)...

De ce nu deschizi un subiect unde sa prezinti acest variator de turatie? La sectiunea "atelierul mecanic", sau chiar la "masini unelte" nu sunt interzise subiectele cu tematica de electronica, daca sunt folositoare intr-un atelier mecanic.
Si eu as fi interesat de un asemenea variator daca poate tine turatia constanta in functie de sarcina.
Link spre comentariu

Despre variator pot spune ca:

Schema si detaliile integrale le gasiti in revista "Silicon Chip" din Mai 2009, Australia. Nu vreau sa discut cum intrati in posesia ei pentru ca stiti. Promite sa realizeze controlul de la zero la turatie maxima, este cu PWM, reglajul este din potentiometru, curentul maxim este de 10A. Componentele cheie sint un IGBT, o dioda rapida de putere, o punte de 35A si un MOV la 275V.

http://www.flickr.com/photos/adriantarc ... hotostream

http://www.flickr.com/photos/adriantarc ... otostream/

Link spre comentariu

Despre variator pot spune ca:"Schema si detaliile integrale le gasiti in revista "Silicon Chip" din Mai 2009, Australia. Nu vreau sa discut cum intrati in posesia ei pentru ca stiti."

Uite ca eu nu am reusit sa gasesc decat pcbul.Restul unde se gaseste?Stima
Link spre comentariu

Cam inafara topicului dar eu intentionez ca la un polizor monofazat de 400w sa rebobinez motorul in 3x220v si sa folosecs un variator de frecventa si astfel sa am si turatii peste 3000 pentru discurile cu diamant.Astfel voi avea o scula buna si la slefuit si la polizat si la ascutit si la lustruit ,la turatii mici va fi exact o tocila clasica de finete petru dalti si cutite de gealau.

Link spre comentariu

...intentionez ca la un polizor monofazat de 400w sa rebobinez motorul in 3x220v si sa folosecs un variator de frecventa si astfel sa am si turatii peste 3000 pentru discurile cu diamant...

Nu este suficienta rebobinarea. Trebuiesc inlocuiti rulmentii, cu rulmenti speciali de turatie ridicata si avand caracteristici de incarcare statica si dinamica cat mai bune. Sau se pot inlocui rulmentii cu lagare din bronz.
Link spre comentariu

Nu este suficienta rebobinarea. Trebuiesc inlocuiti rulmentii, cu rulmenti speciali de turatie ridicata si avand caracteristici de incarcare statica si dinamica cat mai bune. Sau se pot inlocui rulmentii cu lagare din bronz.

Nu intentionez sa cresc turatia peste 4500 si asta ocazional cand o sa folosesc discul cu diamant asa ca o sa las rulmentii originali sa vad cat tin.Oricum asta este o idee de viitor ca acum nu am degand sa demontez nici in polizor din cele 3 pe care le am,iar tocila cu disc de piatra naturala cu apa am.Sper ca facand aceasta modificare in viitor sa mai reduc numarul lor.

post-32747-139829346964_thumb.jpg

post-32747-139829346972_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cresterea turatiei, se face cu cresterea puterii motorului si deci a incarcarilor statice si dinamice ale rulmentilor. De regula turatia limita a rulmentului trebuie sa fie supradimensionata cu cel putin 20%. Deci daca vei avea 4500 rpm la arbore, va trebui sa montezi rulmenti cu turatia limita de cel putin 5400 rpm.

Link spre comentariu

@Znecula "Uite ca eu nu am reusit sa gasesc decat pcbul.Restul unde se gaseste?"Ai MP.Si inca o intrebare:Exista posibilitatea sa gauresti HSS? Mai exact ar fi minunat sa se poata gaurii precis de exemplu lame de ferastrau pendular sau capetele unor burghie de grosime mare. Merita sa incerc cu un burghiu cu cap de carbura metalica sau calitatea si centrarea gaurii va fi o problema. Cel putin debitarea semifabricatelor bare patrate din HSS, "Poldi" (sau cum le mai zice) nu constituie o problema cu un flex prins intr-un dispozitiv de debitat si racire generoasa.

Link spre comentariu

@Znecula "Uite ca eu nu am reusit sa gasesc decat pcbul.Restul unde se gaseste?"Ai MP.Si inca o intrebare:Exista posibilitatea sa gauresti HSS? Mai exact ar fi minunat sa se poata gaurii precis de exemplu lame de ferastrau pendular sau capetele unor burghie de grosime mare. Merita sa incerc cu un burghiu cu cap de carbura metalica sau calitatea si centrarea gaurii va fi o problema. Cel putin debitarea semifabricatelor bare patrate din HSS, "Poldi" (sau cum le mai zice) nu constituie o problema cu un flex prins intr-un dispozitiv de debitat si racire generoasa.

Se poate gauri la masina de electroeroziune daca ai acces la una.
Link spre comentariu

Otelul rapid se poate decali local - acolo unde se gaureste - iar dupa prelucrare se va recali. Burghiele sunt in general formate din doua parti. Zona activa, din otel rapid si coada, sudate cap la cap prin presiune. Coada, este dintr-un otel de constructie fara tratament termic si se poate gauri direct. Prelucrarea prin electro-eroziune este foarte scumpa din cauza productivitatii mici si a utilajelor speciale folosite. Din acest motiv trebuie evitata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări