Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutite pentru strung - clsificare

znecula

Postări Recomandate

@coolerro eu inteleg ca vrei sa iti faci cutite de strung cu placute brazate si nu cunosti tehnica. Trebuie sa ne spui cit de mari sint pastilele pe care vrei sa le lipesti. Daca este vorba despre cutite cu sectiunea la cap de maxim 12x12mm, alamirea se poate face "acasa" cu o lampa cu gaz simpla(~50ron). Daca vrei sa lipesti pastile mari, acest lucru deja nu se mai poate realiza decit cu lampa cu aport de oxigen, cuptor sau inductie. Principalul "dusman" al lipirii este disiparea caldurii in corpul cutitului si prin el in mediul ambiant iar pentru aceasta, lipirea se face protejata de pierderea caldurii cu caramizi refractare.

Tehnologia din cartile de mecanica este putin diferita, acolo brazarea se realizeaza cu o foita de cupru cu gauri si borax ca si decapant. Incalzirea se face in cuptor, la un lot intreg de cutite de-odata. Avantajele lipirii cu cupru sint evidente insa si consumul energetic pe masura, datorita punctului de topire ridicat.

http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6643194673/

http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6643185105/

Am acolo niste poze cu descrierea metodei pe care am rafinat-o si o aplic de fiecare data cind imi fac cutite de strung. Pastila lipita este extrem de rigida, ea se ascute dupa lipire si aici trebuie sa fim atenti la dimensionarea lacasului, sa nu ascuti simultan pastila cu suportul de care este lipita. Despre presupusul soc termic aplicat la incalzirea unei pastile vidia, se pot spune doar povesti; nu am intilnit probleme in realitate niciodata, chiar m-ar interesa o metoda prin care sa farimitez o pastila mare in bucati mici, fie ele si neregulate.

In ultimul timp am mai experimentat cu succes folosirea pastilelor recuperate de pe discurile de taiat lemn (se pot cumpara discuri uzate, sparte cu ~50 60 de pastile, la un pret derizoriu). Cu toate criticile care le voi primi pentru asta afirm ca acele pastile sint mult peste majoritatea otelurilor rapide iar desi nu sint destinate aschierii metalelor- fapt pentru care otelul aschiat se lipeste parca mai usor pe pastila, au avantaje incontestabile.

http://www.flickr.com/photos/adriantarce/9215909552/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 215
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

35

• mihaighe

32

• radu cnc

23

• enjoy

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In ultimul timp am mai experimentat cu succes folosirea pastilelor recuperate de pe discurile de taiat lemn (se pot cumpara discuri uzate, sparte cu ~50 60 de pastile, la un pret derizoriu).

Cum le dezlipesti? cant lipite cu alama sau cupru?.
Link spre comentariu

Salut MihaiSe dezlipesc tot cu acea lampa; procesul este foarte rapid si simplu; se tine flacara pe fiecare pastila pe rind si se detaseaza cu o penseta. Se ajunge rapid la temperatura de topire a aliajului de alama, pentru ca discul este subtire. Rezulta o pastila cu doua din fetele ei deja acoperite cu aliaj, ceea ce inlesneste si mai mult lipirea ulterioara. Am gasit la tirg trei astfel de discuri uzate si cu dinti rupti Pilana si Abraboro, la un vinzator prieten si au costat cam 25RON toate. in total cam 150 pastile. Este posibil sa se arunce un astfel de disc la sfirsitul vietii lui la atelierele de debitat pal, deci de-acolo s-ar mai putea lua. Ideea mi-a venit pentru ca eram disperat sa debitez la freza o fanta intr-o piesa cu duritate mult prea mare si cu discurile HSS nu reuseam; am pus un disc de 125mm cu dinti din carbura pentru lemn si am reusit. Oricum pentru sculele aschietoare destinate "utilajelor" amatoricesti sint necesare mai mult pastile de dimensiuni cit mai mici pentru ca se ascut si se lipesc mai rapid.

Link spre comentariu

Referitor la debitare bare HSS de dimensiuni mici:Acele discuri cu pulberi de diamant nu sunt pentru debitat in general. Pentru debitat acea bara de 5x5mm sau 4x4 mm poti cumpara discuri de flex cu diametru 32-40mm speciale pentru Dremel, sau orice alta freza similara. Ele se monteaza pe un ax multifunctional care are coada de 3mm si in cap are un surubel. Au culoare maro. Eu cu acest tip de discuri tai orice inseamna tabla de otel pana in 3 mm si functioneaza. Si HSS se taie foarte bine, mai ales ca poti taia direct forma profilului viitor si doar rectifici cu polizorul.Daca nu ai polizor, tot pentru Dremel exista discuri de polizar, arata aproape la fel, doar ca sunt negre si mai groase, cam 2-3 mm. Se fixeaza pe acelasi ax. Le vezi in poza de culoare neagra.Eu am cumparat o trusa cu tot felul de accesorii din Baumax la vreo 30 lei, era o caseta din lemn asemanatoare cu cea din imagine.P.S. Atentie cand debitati, se consuma relativ repede si se produce un praf fin ce ajunge in ochi si nas.PURTATI OCHELARI SI O MASCA, pulberea are gust neplacut cand e inhalata fiind mai fina decat cea a unui disc de flex obisnuit, se transforma intr-o ceata/praf foarte fin.

Acum cat timp ai cumparat acea trusa? Ma duc sa iau si eu una.
Link spre comentariu

Salut MihaiSe dezlipesc tot cu acea lampa; procesul este foarte rapid si simplu;

Multumesc de sfat o sa incerc si eu ,intradevar este o sursa ieftina de pastile mici care se pot ascuti usor.
Link spre comentariu

Vreau sa va intreb daca folositi trepanarea pe strung. Ma intereseaza mai exact cum va descurcati cu manufacturarea cutitelor folosite la aceasta operatie. Mie personal mi se pare o operatiune destul de utila, iar pentru cei carora nu le este foarte clar la ce ma refer am sa adaug ca este vorba de detasarea unui "dop" dintr-un semifabricat, deobicei tabla. De exemplu este total contraproductiv sa alezam o bucata de tabla patrata de 80x80x20 la care avem nevoie de o gaura centrala de ø60 pe strung. Problema este ca deocamdata fac cutitele cam dupa ochi, intotdeauna din HSS si ma limitez la adincimi de maxim 10..15mm dupa care eventual intorc piesa pe platou sau in universal. Deseori in timpul operatiunii, umblu la avansul transversal si schimb pozitia cutitului cind "freaca" prea mult cu laturile ce nu trebuie sa aschieze. Datorita dificultatii "regimului de aschiere" si faptului ca sint croite cum spuneam "dupa ochi" aceste cutite se rup relativ usor. Stiu ca in industrie se mai folosesc cutite sub forma de carote, insa la acestea diametrul este fix si de cele mai multe ori nu se justifica pentru noi, in plus apare si dificultatea centrarii si forte prea mari pentru strungurile de banc. Deci exclus. Unii mai traseaza un cerc, gauresc cu burghiul pe lungimea lui si detaseaza la final. Foloseam la inceput dar iarasi exclud.

Link spre comentariu

Vreau sa va intreb daca folositi trepanarea pe strung...

Pentru contextul pe care l-ai definit, operatia se numeste carotare. Ea poate fi facuta cu un simplu cutit, special profilat, sau cu o carota tubulara cu mai multe taisuri.
Link spre comentariu

''Asa ceva'' se foloseste! Un cutit hss profilat dupa nevoi. Forma interioara, muchiile, lateralele - le faci ca la un cutit de debitat, adica tesite, ca sa nu-ti frece cutitul in material. Pentru unele forme de genu', poti folosi pietre sferice de diferite dimensiunie, prinse in universal, iar cutitul pe care vrei sa-l profilezi il prinzi in port cutit in unghiul dorit! Dai racire si avans mic - foarte mic!Ce indici in link, sunt cutite de debitat. Bafta!

Link spre comentariu

Am facut si eu tipul asta de cutit dintr-o bara de 6mm insa nu ma incanta mai deloc. O sa cumpar 2 cu placute, probabil o sa-mi faca viata mai usoara. :)

Posted Image

Sau

Posted Image

Link spre comentariu

Stai ca ceva nu se leaga. Cred ca prima data n-ai formulat corect intrebarea sau eu n-am citit exact ce scrie acum sau ambele.Intre 2 colturi cum spui tu, cutitu ala profilat nu-i bun. Nu stiu cine-l recomanda. Ala e un cutit profilat.. nu ptr. strunjit drept si la 45*.Dai banii pe cutite cu placuta in loc sa te inveti sa-ti ascuti cutitele pe care le ai. Cu un cutit stas 6381 pe care il ascuti corect, obtii cutitul pe care-l vrei! Placutele amovibile, uzuale, ieftine, nu taie la fel ca o placuta videa lipita pe cutit! Din experienta, iti spun ca aceste placute imping piesa si te trezesti ca nu-ti ''bate gradatia''. La finisat sunt OK, la degrosat nu sunt la fel.

Link spre comentariu

Pentru o asemenea strunjire cred ca e bun un cutit de 45-55 grade. Am ascutit si bare hss dar e bataie de cap cu portcutitul si cutitele de dreapta si stanga. 6381 vine cu un unghi de 85. Spun 45-55 grade pentru ca trebuie inlaturat cat de mult material se poate dintr-o parte apoi schimbat cutitul si rezolvat cealalta parte. Cei de la Iscar au asemenea cutite cu placute care se pot folosi si la debitare si la "turning between shoulders" - cum spun americanii, dar au si preturi pe masura. In regim de hobby nu merita.Am cumparat un boring bar cu placute CCMT 06, n-am avut inca ocazia sa o pun la treaba.

post-75689-139829656246_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări