DanuAL Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 buna remarca colegului @alin 105, la inceput iti vine sa finisezi toate muchiile cu cea mai fina piatra sau cele mai bune pile/discuri diamantate, dar in timp o sa-ti dai seama ca e doar pierdere de vreme! Incearca sa folosesti doar pietre cu granulatia mai fina (si pentru vidia si pentru otel rapid), NU cele mai fine. Din cap nu stiu detalii, ma duc la atelier si revin mai deseara cu ceva ''numere''/stasuri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 Nu este intotdeauna chiar asa. Atunci cand se urmareste o rugozitate mica - de genul 1,6 µ - se folosesc raze de curbura cat mai mari si se utilizeaza discuri diamantate la ascutire. Daca ascutirea se face la polizor, atunci riscam ca in loc de raza de racordare sa rezulte o suprafata poligonala. Muchiile rezultate vor lasa intotdeauna urme pe materialul de strunjit. Apoi, mai exista si categoria cutitelor profilate. Toate aceste cutite se fac de regula pe dispozitive de ascutit cu proiector optic. Profilul se mareste intre 25...100 ori si se vizualizeaza impreuna cu zona cutitului care se ascute, pe un ecran din sticla, peste care se fixeaza un desen la scara corespunzatoare. In anumite conditii tehnologice, am realizat roti dintate, sau melcate prin rulare cu un cutit zburator, fixat pe un dorn. O buna precizie a evolventei, precum si a unei rugozitati mici specifice danturii rotilor dintate, se obtin numai cu cutite profilate, ascutite dupa metoda aratata. Link spre comentariu
DanuAL Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 Nea' Nicu, n-avem noi dispozitive optice si aparatele necesare sa ascutim cutitele in ''halu'' ala. Rugozitati de 1.6um se scot, intr'adevar, cu cutite ascutite cu raze mai mari, pe strung, dar in ziua de azi tot mai rar, urmand ca masinile de rectificat sa isi intre in atributii. @enjoy - pietre bune pentru ascutit cutite sunt cele de la Carbochim - iar pe eticheta scrie CARBOREC STAS EN12413 http://carbochim.ro/fileadmin/user_upload/cataloage/PC_ROM_opt.pdf aici e un catalog PDF al firmei cu pietrele produse de ei. Alege granulatii fine (intre 120-240), NU foarte fine! Iti recomand firma asta pentru produsele lor de calitate! Am cumparat pietre si de la alte firme, care nu sunt la fel de ''fiabile'' ca astea de la Carbochim! Nu se manca asa usor. Imi pare rau ca nu-ti pot da mai multe detalii de pe eticheta, s-or sters. Link spre comentariu
enjoy Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Ce fac gresit? Mi-am facut un cutit de debitare dintr-o bara HSS si nu vrea sa mearga. Rade inoxul si scoate un sunet ciudat. Spanul rezultat nu este spiralat. Cam acelasi lucru se intampla si cu cel din carbura pentru canelare. O sa atasez niste poze mai jos: Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Semifabricatul rotund de INOX (INOX-ul in general) are un regim de aschiere aparte, cu forte mult mai mari generate in timpul prelucrarii. De regula debitarea pe strung cu cutite HSS a profilelor din INOX, se face obligatoriu insotita de racire cu jet de emulsie. Regimul de aschiere al unui inox se face cu turatii si avansuri mult mai mici decat otelurile obisnuite. In plus, este posibil ca INOX-ul prelucrat de tine sa fie tratabil termic, caz in care in lipsa racirii zona superficiala a stratului prelucrat se va cali practic instantaneu in aer, ducand la acele vibratii mari si la aschiile aciforme identificate de tine. Undeva pe un topic (nu mai retin unde) am dat cateva elemente de alegere a parametrilor de prelucrare pentru oteluri si coeficienti utilizati in cazul fontei, otelurilor inalt aliate si INOX-ului. Cauta acele informatii si incearca sa aplici cam tot ce am scris aici si acolo. Link spre comentariu
enjoy Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Am uitat sa precizez ca folosesc un sistem de racire foarte complex. O sa mai atasez niste poze cu spanul rezultat cu un burghiu 5% cobalt, sistemul home made de racire, lichidul de racire ( pe bidon scrie 5% cu apa, insa eu pun 10% ).Multumesc, o sa caut informatiile! Link spre comentariu
radu cnc Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Pe langa ce a postat domnul ola_nicolas pot adauga ca taierea sa se realizeze cat mai aproape de universal putand astfel sa se mai elimine din vibratii. Link spre comentariu
DanuAL Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Mai multe sfaturi, mai bun lucru! Din prima poza se vede ca nici profilul cutitului nu e ok! Trebuie facuta mai lata partea frontala. Imagineaza-ti o piramida intoarsa, cu curu'n sus. La fel procedezi si pentru lateralele cutitului, in partea de jos mai subtire, in partea de sus mai lat - frecarea/taierea sa se produca strict intre varful cutitului si material. Incearca turatii, pentru debitatul/taiatul inoxului, de pana in 150rot si avansul transversal foarte mic - DAR daca in timpul prelucrarii inoxului nu folosesti emulsie ptr. racire, o sa tocesti cutitele si materialul se caleste - si dupa jumatate de ora inca te va arde! Nu prea are importanta ce scrie pe bidon, la emulsie. O prepari in asa fel incat sa ramana uleioasa la pipait. Iti dai seama cat e de concentrata sau nu, a 2a sau a 3a zi, daca nu folosesti strungul, dupa petele de rugina aparute. Daca nu apar pete, punctulete, etc., e OK! Mergi cu dilutia asa, dar daca apar pete, incearca sa o mai ''ingrosi''/adaugi emulsie concentrata. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Ca regula generala, in momentul in care apar vibratiile (chatter), maresti avansul si micsorezi turatia. Cutitul din imagine, pe linga remarcile anterioare, are unghiul de atac frontal (front clearance angle), prea mare (se face aproape drept sau in jur de 5°). Cauta dupa "Cuţit de retezat - DIN 4961" - scudas pascani, au pe saitul lor desenele cu unghiurile folosite de ei. radu cnc a mai prezentat undeva o scobitura practicata in holker-ul cutitului (sau cum se spune) in care aschia are loc sa colapseze stringindu-se si astfel degajarea este mult mai usoara. Pentru strungurile mici, este bine ca latimea cutitului sa fie minim posibila. Uneori te mai ajuta si lineta la debitat. Astia de mai jos stiu tot despre aschiere: http://www.sandvik.coromant.com/en-gb/k ... fault.aspx Link spre comentariu
enjoy Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 Bun exemplul de pe scudas, parca merge ceva mai bine, o sa ma mai joc cu inaltimea portcutitului si concentratia emulsiei.Multumesc tuturor pentru explicatii si rabdare! Link spre comentariu
DanuAL Postat Mai 25, 2013 Partajează Postat Mai 25, 2013 Furtunul pentru lichide, din cutia de smantana de unde l-ai luat? Link spre comentariu
enjoy Postat Mai 26, 2013 Partajează Postat Mai 26, 2013 De pe ebay, costa vreo 2-3 dolari, sunt si simple, fara robinet. Se numeste " 1/4" Thread Plastic Round Nozzle Flexible Coolant Pipe Hose". Link spre comentariu
Vizitator stalnet Postat Iunie 10, 2013 Partajează Postat Iunie 10, 2013 acopera batiurile strungului cu ceva si debiteaza cu flexulstiu ca e anapoda ,multi poate var zimbi dar personal mi-am pus un miner din fier patrat pe flex mic .pe care-l prind in portcutit astfel debitarea se produce rapid ,ingust si fara cutite rupte mai ales in cazurile materialelor dure,foarte moi (cauciucuri),diametre excesive etc (universalul se va roti ghici ? fata de axul polizorului unghiular) ...musai protejeaza saniile (eu pun o pinza dura imbibata in emulsie de racire) acest flex o mai face si pe rectificatorul de exterior cu piatra potrivita si de interior cu pensa confectionata de baiatu...altminteri emulsie ,cit mai aproape de universal debitarea,turatie mica ,cutit cobalt si spor Link spre comentariu
enjoy Postat Iunie 10, 2013 Partajează Postat Iunie 10, 2013 acopera batiurile strungului cu ceva si debiteaza cu flexulstiu ca e anapoda ,multi poate var zimbi dar personal mi-am pus un miner din fier patrat pe flex mic .pe care-l prind in portcutit astfel debitarea se produce rapid ,ingust si fara cutite rupte mai ales in cazurile materialelor dure,diametre excesive etc ...musai protejeaza saniile (eu pun o pinza dura imbibata in emulsie de racire) acest flex o mai face si pe rectificatorul de exterior cu piatra potrivita si de interior cu pensa confectionata de baiatu...altminteri emulsie ,cit mai aproape de universal debitarea,turatie mica ,cutit cobalt si sporAm inceput sa invat cum sta treaba cu debitarea materialelor dure, daca exista vreun joc undeva pe strung, cutitul intra sub piesa si se rupe. Daca scoteam vreun ban de pe urma strungului meu cu siguranta il schimbam, CJ18 e ca o dacie 1310, tot timpul trebuie strans un filet sau reglat ceva. Un alt aspect foarte important sunt unghiurile, ajuta sau complica treaba. M-am gandit si eu la un flex, insa multi sunt impotriva acestei idei. Te rog sa pui o poza! Link spre comentariu
DanuAL Postat Iunie 10, 2013 Partajează Postat Iunie 10, 2013 acopera batiurile strungului cu ceva si debiteaza cu flexul stiu ca e anapoda ,multi poate var zimbi dar personal mi-am pus un miner din fier patrat pe flex mic .pe care-l prind in portcutit astfel debitarea se produce rapid ,ingust si fara cutite rupte mai ales in cazurile materialelor dure,foarte moi (cauciucuri),diametre excesive etc Nu e rau cu flexul daca acoperi ghidajele FOARTE BINE! Doar ca nu prea vad unde iti mai incape un flex mic montat pe port cutit...si nu e recomandat sa folosesti flexul atat de des pe strung! Pilitura/pulberea rezultata de la debitarea cu flexul, e foarte fina si totodata abraziva, si nu o poti ''controla''/oprii sa nu se depuna pe ghidaje. Chiar azi am vazut un video pe youtube, dupa ce am citit postul colegului @stalnet - apropo ''BINE AI VENIT!!!'', dar in acel video nu erau acoperite ghidajele. Am mentionat intr-un post anterior de o scula pe care o strangi in universal si cu care iti faci forma la cutit - turatie mare 1500-2000 rot., cutitul montat in port cutit - il misti in unghiul necesar/optim pentru cutitul de debitat, dar din nou, n-ai instalatie de racire..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum