Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutite pentru strung - clsificare

znecula

Postări Recomandate

Buna dimineata! Bune explicatii frumoase poze. Voi incerca sa aplic cat de curand tot ce am citit aici. Insa inainte de toate vrea sa modific aparatoarea aflata deasupara universalului. Credeti ca in momentul cand aceasta va avea posibilitatea sa culiseze de-a lungul batiului in dreptul cutitului va proteja mult mai bine mediul?Intreb deoarece amplasarea strungului este intr-o zona mai domestica decat ar trebuii. Citeam de la un coleg de forum ca dumnealui are o astfel de masina unealta in sufragerie.Dorinta mea este sa reusesc sa protejez zona limitrofa de aschii, iar aceestea sa nu se adune spre bacurile universalului, unde am patit ca forta centrifuga l-a aruncat peste tot, fragmentandu-l chiar de aparatoarea de la universal.Voi face eventual un mic test cu o bucata de carton indoita sau lipita cu ceva intarituri astfel incat sa ajung la eventualul optim de suprafata protejata. M-am gandit, insa nu imi convine versiunea inchiderii intr-un acvariu, deoarece accesul in diferite operatii se face foarte greu iar vizibilitatea nu este ce-a mai buna.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 215
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

35

• mihaighe

32

• radu cnc

23

• enjoy

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Problema amplasarii strungului in spatii "domestice" este destul de delicata, eu cu toate precautiile posibile tot nu am reusit sa scap de mizerie si mai ales MIROS; am incercat fara succes variante sa amestec in emulsie diferite lichide odorizante (parfumuri). Cu toate ca folosesc incaltaminte separata pentru "atelier", nu scap complet de aschii. Am auzit pe undeva si de ideea unui "covor magnetic", am sa o incerc intr-un fel. Momentan folosesc o improvizatie cu magneti de neodium (hdd) si un ax de otel cu care culeg aschiile din zona de lucru, curatarea astfel se face rapid prin scoaterea din contact a tijei si magnetului si astfel aschiile strinse pe tija cad intr-un recipient. In plus, multe role de hirtie absorbanta.Aschiile mici scurte si ascutite ma enerveaza cel mai mult; le prefer pe cele rasucite. Continuitatea lor se poate intrerupe cu oprirea pentru scurt timp a avansului, din pacate, cu urme vizibile pe piesa. Se poate folosii ca unealta un simplu cirlig-tija sa le degajezi din jurul piesei. Mai enervant este cind se rasucesc in jurul cutitului.Pentru brazarea unor placute mici pe suport de ~10x10 (se poate si mai gros dar creste durata de incalzire a suportului) ai nevoie de urmatoarele materiale:-caramizi refractare- neaparat necesare, aranjate in asa fel sa acopere cit mai bine zona in care faci incalzirea, eu folosesc doua suprapuse pe baza, una verticala si doua lateral; ele vor fi folosite sa mentina cit mai bine caldura inmagazinata in suport pe timpul arderii. Sint suficiente cele subtiri. Suportul (pastilei=cutitul de strung) ce se incalzeste, se pune peste ultima caramida de pe baza, distantat de ceva, de ex peste doua saibe. Se gasesc de vinzare la magazinele de bricolaj.- clesti si pensete pentru manipularea pieselor incandescente (suport si pastila)- borax (eu folosesc ceva flux pentru lipituri tari de la Rothenberger, cred ca e borax pur si curat vindut scump). Se gasesc de vinzare la magazinele de bricolaj sau instalatii sanitare.- vergele de alama (~2mm??) pentru lipituri tari. Se gasesc de vinzare la magazinele de bricolaj sau instalatii sanitare.- o lampa cu gaz si rezerve (o rezerva ajunge orientativ cam la 3 cutite lipite). Lampa de gaz trebuie sa fie in stare foarte buna, duza absolut curata; filtrul anti flacara curat. Orificiul pentru aer deschis la maxim si robinetul de gaz la fel (totusi sa nu uitam ca aceste lampi de gaz folosesc aer-gaz; nu se compara cu flacara oxi-gaz sau oxiacetilenica). Dupa ce am pregatit suportul si pastila, lacasul pentru pastila se umple cu flux; se incalzeste pina la incandescenta (rosu aprins), se pune pastila (se mai poate adauga flux), se continua incalzirea, pastila se pozitioneaza singura atrasa de efectul pelicular format de flux si atunci se adauga alama (functioneaza si cu vergeaua intreaga si cu "bobite" pregatite din timp, care se pot adauga cu penseta). Cele descrise nu au pretentia de postulat; eu asa procedez, de cele mai multe ori treaba iese bine. Ma repet esentiale sint caramizile refractare si lampa de gaz in stare perfecta, pentru a se putea atinge temperatura la care lipirea se realizeaza in bune conditii.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Gaz - amestec de butan-propan.

Deci tu folosesti gazul ce este uzat si la arzatoarele portabile cu oxigen ce au o mare putere calorica.Acele arzatoare ajung la 3100 grade din cauza gazului folosit (amestec). Nu poti folosi orice fel de gaz natural ci doar acel amestec cu mare putere calorica. Atentie la manipularea gazului caci nu cred ca este pentru lampa pe care o folosesti. :speriat Oricum mult succes. :pandaci
Link spre comentariu

Gaz - amestec de butan-propan.

Atentie la manipularea gazului caci nu cred ca este pentru lampa pe care o folosesti. :speriat Oricum mult succes. :pandaci
Nu te speria ca nu pateste nimic,omul a spus clar ca foloseste butelii si astea sant incarcate de fabrica pentru asa ceva nu pot fi reincarcate cu alceva,ele practic sant de unica folosinta ca odata montate nu mai pot si date jos ca nu ai cum sa opresti gazul.Amestecul de care vorbesti nu este periculos ca este dozat de fabricant.
Link spre comentariu

Exista si butelii mici, de unica folosinta, cu filet.

Se folosesc atat in industrie (cu arzatoarele aferente) cat si in domeniul agrement-sportiv cu aragaze portabile de gatit in camping (atat camping uzual cat si cel practicat de alpinisti).

In general sunt umplute cu un amestec mai calitativ (butan-izobutan-propan) mai ales atunci cand sunt gandite sa fie folosite in conditii extreme (peste 2000m, temperaturi scazute, aer rarefiat, unde un amestec mai slab nu si-ar face treaba).

Inafara de amestecul calitativ, alt avantaj ar fi faptul ca se pot desprinde (desuruba) in siguranta de pe arzator, fara sa pierzi gazul. Astfel pot sta nefolosite cu lunile, se pot transporta in siguranta chiar daca sunt incepute, etc.

Dezavantajul ar fi pretul buteliei mai mare (cam de 3-4 ori) fata de varianta uzuala cu butelii perforabile (care odata montate, daca le demontezi pierzi tot gazul).

Exemple:

http://store.primuscamping.com/backpack ... el/butane/

http://www.rothenberger.com/products/ro ... lding/?L=1

Sistemul cu filet e standardizat si folosit in comun de multi producatori.

Nu se recomanda reumplerea buteliei (de fapt, nu ca nu se recomanda, ci e interzis). Oricum, amestecul cu care vine butelia e peste gpl-ul care il putem cumpara noi.

Link spre comentariu

Ma repet:butelie perforabila, amestec de propan butan (asa scrie pe ea), cu 5 RON, nu cea filetata (acel tip il am la torta cu oxigaz, la care am renuntat pentru ca era scump oxigenul - 100RON o butelie).La cele filetate exista o gama foarte larga de amestecuri carburante in functie de destinatia, performantele promise si pretul lor.Exista o diferenta semnificativa in functionarea unui arzator nou si al unuia neintretinut, cu murdarie pe canalul de gaz (accesibil dupa demontarea duzei) sau duza aproape infundata.Cutitele pe care le confectionez cu acest aranjament (arzator, caramizi refractare, vergea de alama, flux) sint pentru strunguri mici de banc (gen Einhell) care au sectiunea cuprinsa intre 8x8...14x14. Sint convins insa ca se pot atinge aceleasi temperaturi, in timp mai scurt, sau sectiuni ale cutitului mai mari folosind mai multe arzatoare simultan.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Prezint pentru cei interesati varianta de cutit de debitat pe care am dezvoltat-o si o folosesc de ceva vreme, am scapat de mult de ruptul cutitelor la debitare si calitatea strunjirii este foarte buna.

Este exceptionala aceasta varianta de ascutire, de cind a fost prezentata, am adoptat-o cu succes la toate cutitele mele de debitat, unul dupa altul. Fara sa folosesc unghi pozitiv; ma incurca oarecum la ascutire. De cele mai multe ori spanul se transforma in "bilute", cred ca materialul debitat colapseaza in "gaura" creata cu bila diamantata si in aceasta forma se degajeaza facil. Intre timp am mai concluzionat ca latimea cutitului de debitare este bine sa fie minim posibila. Vreau sa incerc sa folosesc material provenit din pinzele de ferastrau rectiliniu; am strins destule, rupte, este integral HSS, are latura opusa dintilor derapta, plana (se intelege ca dintii vor fi eliminati prin polizare). Il voi fixa intr-o montura noua in QCTP. Momentan folosesc material provenit din lame de rindea industriala si discuri de taiat (HSS), insa si asa sint destul de greu de prelucrat (ambele sint groase).
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

OFF Topic! Nu vreau sa poluez topicul, dar nici la sectiunea bazar n-as crede ca se va uita careva ... Am 21 de cutite de strung, 10/10, 15buc. sunt cu placuta lipita si 6buc. sunt cu placuta amovibila(HERTEL, SANDVIK si KOMET) + ~35 de pastile noi. Postez o poza. Pret 300ron + transport.

post-67498-139829616885_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări