Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SRPP-6n6p-"pentru băieții mari"

Vizitator

Postări Recomandate

Pentru fiecare tub in parte diferit de 6n6p functie de ce ne intereseaza vom avea alte valori ale componentelor pasive respectiv Ua ,asa fortat am ilocuit 6n6p cu 6n1p :rade: pastrind valoarea sarcini 2k si uite ce rezulta in img de mai jos.

De retinut puterea disipata la anozi 6n6p in conditiile precizate 6,5W(3,25W de fiecare anod)aproape de incarcarea maxima 8W (4W de fiecare anod in parte simultan).

...............................................................................................................................................

@kosmin227 Vad o diferenta mare in simularea ta FFT pentru H2-H3 si simularea FFT-Lazaroiu de ce se intimpla acest lucru in cele doua simulari ?,in viziunea mea H2

Am deschis acest subiect pentru ca am observat ca se utlizeaza pe scara larga SRPP(desigur nu am obiectii ,ar fi si culmea) vad in schimb ca de cele mai multe ori ar fi necesar un SRPP care sa poata asigura si 5-10mA curenti de virf g1 etaj-final (datorita faptului ca acest etaj de atac SRPP din schemele vazute ataca tuburi finale SE dar pt sarcinile prezentate necesita o usoara intrare in A2 catre puterea maxima utila sau ma rog NU se poate obtine la iesire in sarcina puterea maxima utila fara o intrare usoara in A2 si anumite tuburi finale in config SE care au sarcini bine precizate si tensiuni anodice bine precizate) ,din motive de acest gen prefer un regim de tensiune la anod mai avansat(tub final) desigur si negativare mai mare astfel incit sa se evite intrarea in A2.

,sau daca se intra in A2 drivarul trebuie sa poata sustine curentul g1 tub final.

__6n6p poate fi considerata o dubla trioda de EXCEPŢIE in sensul bun.

Un tub final ca gu50 , 6p3s , 6L6 etc in anumite situatii necesita intrarea usoara in A2(grila de comanda tub final poate deveni pozitiva in raport cu catodul catre puterea maxima utila in sarcina,practic devine necesar un SRPP capabil sa admita/suporte la iesire sarcini mici-de aici "invirtirea in jurul cozi"=2k).

Poate acum se va intelege de ce in titlul subiectului apare expesia "pentru băieții mari".

Se desprine intrebarea:_Cit sa fie Zout-SRPP pentru anumite tuburi finale SE in conditii bine precizate ?.(SRPP,Zout o eventuala lectura http://valvewizard1.webs.com/srpp.html ).

post-18717-139829345177_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

5

• adrian_pic

5

• THOMAS

2

• carageae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Reamintesc in treacat(ca fapt divers) ,misa a realizat un SRPP chiar cu 6n13s la un moment dat(6s33s-SE) ,cam ce Zout o avea ?(SRPP-6n13s).

Sau ne intereseaza numai "sunetul" obtinut in urma implementari etajului de atac SRPP ?(se poate sa fie si asa desigur).

Link spre comentariu

Poate ar fi interesanta o simulare a unui amplificator ce intra in A2 in conditiile descrise de d-l Valderama, oricum eu atunci cind am testat amplificatorul cu OT100 si Ug=0v nu am reusit sa tin distorsiunile sub control cu un driver 6P14P, a trebuit sa utilizez PL504 si Io=50mA pt impendanta ceruta de grila tubului final, totusi ar trebui sa vedem ce se intimpla la intrarea usoara in A2 , cred ca este interesant...

Link spre comentariu

Da, e la pag.20 din subiectul deschis de mine cu 6s33s-SE. Amplificarea in tensiune a srpp-ului cu 6n13 e aproape 2. Nu mai tin minte ce rezistenta de iesire are. Se calculeaza sau se masoara. Eu am masurat, nu m-a interesat valoarea calculata. Oricum prin masuratoare obtii Zout nu Rout, adica valoarea corecta.

Link spre comentariu

Din calcule cu miu = 2 pentru SRPP pentru 6N13S mi-a iesit 1,7K (1730ohmi). Sper sa fi gasit bine PDF-urile :rade: ca nici pana acum nu prea stiu litrele rusesti si in pdf apare 6H13C chiar in jumatatea tradusa in engleza). Impedantele ies mici si asta este o chestie foarte buna, dar as dori sa stiu de la cei care au realizat un SE cu SRPP daca se "simte" diferenta fata de SE-ul clasic cu o trioda in driver, pentru ca totusi, impedanta mica de iesire, tensiune mare ..... de ce nu este asa de folosit?

Link spre comentariu

Mie din toate experimentele, srpp-ul mi s-a parut ca suna cel mai bine. Totusi, in cazul meu atacam 3 grile in paralel deci capacitate tripla. Cred ca unii nu folosesc srpp-ul pentru ca vor sa construiasca un SE pur, fara "picior" de PP.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Necesitatea unui etaj de atac care sa suporte sarcini mici(2k-5k-10k...) precum cel prezentat se impune atunci cind tubul final ajunge in regim curent grila comanda (g1>0 pina la +15V),acest lucru se poate intimpla uneori daca alegem un Ra mai mic(se trece din A1 in A2 spre puterea maxima utila).

Ce ar fi important de spus:

- cuplajul prin condensator de cuplaj intre etajul de atac si grila tubului final trebuie sa fie foarte strins intr_o astfel de situatie ,

-mai precis condensatorul de cuplaj trebuie sa fie de citiva micro chiar si 10-20 de micro-farazi ,in alte conditii(C cuplaj valoare mica sute de nano-farazi) avind in vedere sarcina mica dinamica pe care o vede etajul de atac(SRPP) g1-catodtubfinal va duce la o alterare serioasa a benzi-audio de lucru in special in zona frecventelor joase unde daca capacitatea de cuplaj este redusa comportamentul de filtru trece sus va fi nelipsit catre puterea maxima utila(trecereA1-A2) ,practic acest filtru trece sus are un prag de manifestare (aparitia curent grila comanda).

Un cuplaj galvanic in astfel de situatii(trecere A1-A2 ,sarcini mici vazute de etajul de atac dinamic) va scuteste de anumite "neplaceri"(valori mari pentru condensatori de cuplaj micro-zeci de microfarazi).Sau puteti evita trecerea A1-A2 atunci cind se poate.

Aceasta precizare(de mai sus ,referitoare la cuplajul strins) este valabila in cazul unei treceri A1-A2 in regimul de functionare a etajului/tubului final.

Link spre comentariu

Valderama, daca nu te superi (prea tare) as avea 2 completari:1. Trecerea A1-A2 este mai bine definita de relatia potentialului grilei in raport cu potentialul catodului, "0" volti este un caz particular al scenariului de mai sus.2. Pe linga cuplajul RC si galvanic se mai poate aborda A2 cu circuite operationale de tensiune mare (galvanic deci) sau cu transformator. Cuplajul prin transformator este clasic si bine demonstrat de majoritatea proiectelor de "baieti mari" implicind mai ales tuburi de puteri si voltaj ridicat.

Link spre comentariu

Scrie cred destul de clar mai zbodeoc(desigur ca in raport cu catodul , pentru/in anumite momente dinamice) ,dar daca vrei sa te bagi in seama singur nu te opresc sau nu ma supar.

Necesitatea unui etaj de atac care sa suporte sarcini mici(2k-5k-10k...) precum cel prezentat se impune atunci cind tubul final ajunge in regim curent grila comanda (g1>0 pina la +15V),....

"Cind tubul final ajunge in regim curent grila comanda" cum se intimpla asta mai zbodeoc ?! sau nu prea ai vazut intreg continutul mesajului meu ,sau trecerea A1-A2 zbodeoc de care tot vorbesc(inca de la inceput in acest subiect ,primul post chiar) de ce ar fi caracterizata...

.. un atac SE cu trecere A1-A2(cind apar ceva curenti grila comanda tub final ,...) ...

In acest subiect prezint un etaj SRPP care suporta sarcini mici la iesire si/sau unde/cum/cind se poate utiliza(ca driver etc).SRPP practic cu destinatie orecum asigurata(A1-A2).

Subiectele mele au aplicabilitate imediata(demostrata practic de cele mai multe ori).

Zbodeoc vrei numai sa "speli varza" ,ma intreb(spala zbodeoc varza in alte subiecte ,pe mine te rog sa ma scutesti de "spalat varza" ,daca vrei/binevoieşti).

Link spre comentariu

Omule bun, eu am incercat in toate felurile dar se pare ca primitivismul suveran, ca forma de exprimare, nu-ti osteneste o clipa. Chiar si acuma, in pragul despartirii :jytuiyu , iti respect cunostintele si abnegatia, un viu exemplu si model pentru generatiile de depanatori si minitehnicusi ce-au sa vina. Ma alatur cu tristete, dar cu mare speranta, selectei pleiade de invinsi pe care ai reusit s-o generezi pe acest forum. Sper totusi, de dragul celor care-ti mai citesc postarile, c-o sa reusesti daca nu acuma macar la anu' sa definesti clasa A2, cea dependenta de butonul de volum (daca mai tii minte).Sanatate si noroc!

Link spre comentariu

Solutiile practice(bine alese) NU definesc clase ! ,clasaA(A1-A2) a fost definita de ceva vreme(suficient copy-paste...).

Interventia ta-ultima zbodeoc este evident Off-topic ,pastreaza decenta zbodeoc si fii ON (SRPP-6n6p)...,daca poti desigur(daca nu ,"reclamate-singur" la moderatori...).

"Varză spălată" se gaseste din plin pe internet...,"supraofertă"(=diletantism http://dexonline.ro/definitie/diletantism prima definitie in special ... ).

Ai ceva cu aceasta implementare 6n6p zbodeoc ?! da prea bine in sarcina 2K ?! ,nu intelegi ceva ?! sint dispus sa explic ,dar termina cu varza aici.

Link spre comentariu

zbodeoc legat de

clasa A2, cea dependenta de butonul de volum
cu google dai peste:

Class A2 means that the grid is driven MORE POSITIVE than the cathode for part or all of the waveform. This means the grid will draw current from the cathode and heat up.

Class A2 also requires a special driver circuit, that can supply power to the grid.

Daca ai un amplificator clasa A1 (

Class A1 means that the grid voltage is always more negative than the cathode voltage.
) din potentiometrul de volum nu il poti face A2. Maxim poti sa intrii un pic in clasa A2. valderama a specificat:
un atac SE cu trecere A1-A2
+
atunci cind tubul final ajunge in regim curent grila comanda (g1>0 pina la +15V),....
(pentru acest SRPP cu 6N6P).

Pe net unii spun ca aceasta clasa A2 nu ar fi pentru tetrode sau pentode ci doar pentru anumite triode care trebuie sa aiba o grila mai robusta:

Usually a class-A2 amplifier will use tubes with special rugged grids, such as the SV811 and SV572 series of triodes.
Link spre comentariu

"Daca ai un amplificator clasa A1 (...) din potentiometrul de volum nu il poti face A2. Maxim poti sa intrii un pic in clasa A2."

Pai este ceea ce a spus si zbodeoc nu? Daca amplificatorul este dimensionat pentru clasa A1 si atacat cu un semnal prea mare, intra scurt si in clasa A2. Adică, clasa A2 este dependentă de butonul de volum!

Iar din ce reiese de mai sus, nici Valderama, dar nici Zbodeoc nu se referă la amplificator ce lucrează staționar in clasa A2...

Link spre comentariu

elm poti te rog defini ce inseamna:

amplificator ce lucrează staționar in clasa A2

si nu am inteles cum ai combinat tu unele idei in postul tau.

1. eu am scris: din potentiometrul de volum nu il poti face A2. Tu spui ca acelasi lucru l-a afirmat si vbodeoc dupa care scrii:

2.

Adică, clasa A2 este dependentă de butonul de volum!

Deci pana la urma tu cu (cine) ce "votezi"?

P.S. Din penultimul meu mesaj daca "aduni" bine niste informatii se mai clarifica lucrurile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări