starrboy32 Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Buna!Mi-am cumparat un pc nou si am zis inainte de a pune mana in spate,am zis sa pun lampa de control sa vad daca curenteaza,deoarece la cel vechi m-am curentat,si surpriza lampa se aprinde.Din cate am auzit nu este bine daca ai o tensiune in pc,ca ti se pot arde unele piese.Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi,ce tre sa fac?-sa pun pamantare la priza caci nu are(daca da de ce am nevoie si cum tre facut?) Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 PC-ul va merge bine mersi de unul singur asaProblema e cand conectezi diverse aparate la pc,ca trebuie intai sa le unesti masele apoi semnalele (altfel arzi intrarile/iesirile aparatelor/pcului).Tragi impamantare de la o doza cu impamantare la priza pcului si gata Link spre comentariu
starrboy32 Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Inteleg,dar vreau sa fac o impamantare la priza.Am inteles ca trebuie o teava de peste jumate de metru in pamant legata cu un cablu la priza...dar intrebarea e cablul acela sau fir ce o fi unde se leaga la priza?mai exact in ce zona?o poza daca se poate Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Daca imi mai amintesc eu bine, si va rog sa ma corectati, e cam asa (daca locuiesti la casa): Se sapa un sant, paralel cu peretele casei, sub streasina (cam la 0.6-0.9m de perete), adanc de jumatate de metru, lung de 1.5m. Se bat, pana la fundul gropii, 3 tarusi (cruce sau teava rotunda zincata, echivalenta ca dimensiuni cu 1/2-1tol), la o distanta de 0.4m intre ei. Se sudeaza intre ei, platbanda 3mmx30-50mm, care se urca pe perete, intr-o cutie cu eclisa de separatie. Din cutia de separatie, se duce pamantarea la tablou, cu conductor mai zdravan (6mmp). De acolo, e istorie... Link spre comentariu
Depanatorul Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Daca imi construiesc o instalatie de impamantare la casa "ca la carte" pot sa fac legatura la tablou electric general dar si la paratrasnetul suportului de antena?Vreau sa sap un sant de ~12ml, adanc ~0,9m (paralele cu un traseu de apa din put - teava pe.hd), montez 4-5 tarusi zincati de 1,5m in pamant prin batere cu ciocanul, intre tarusi pun o platbanda zincata 3,5x35mm, la intrarea in casa montez o "piesa de separatie" apoi cu un cablu electric izolat de 6mmp il fac legatura la tablou electric general al casei. Pot sa leg si paratrasnetul de la antena Radio-TV (inalta de ~6-7m) la instalatia de impamantare? Ma leg dupa sau inainte de "piesa de separatie" de la intrarea in casa? Ma gandesc ca ma leg paratrasnetul direct de platbanda zincata / tarusi zincati. Instalatii de legare la pamant.pdf Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Paratrasnetul trebuie sa aiba o priza de impamantare separata.Daca nu,cand o sa fie lovit de fulger,o sa zici adio electrocasnicelor si chiar vietii Link spre comentariu
Depanatorul Postat Iulie 25, 2012 Partajează Postat Iulie 25, 2012 Instalatie de impamantare pentru consumatori prize.Am gasit aceasta prezentare:http://www.virtualelectric.ro/links/...mpamantare.phpDaca afara ploua abundent si balteste apa, poate exista pericol de electrocutare in zona in care sunt ingropati tarusii?Voi ingropa vertical 3 tarusi de ~1,5m din teava zincata (D=30 x4gross) la o distanta de ~3m intre ei. Voi folosi platbanda zincata de 4x40 pentru legaturi cu traseu la ~1m sub nivelul pamantului.Cineva de pe forum imi propune:"Dupa ce faceti impamantarea (e ok adancimea si detaliile prize de impamantare), daca nu aveti sig diferentiala pe alimentare puteti face urmatorul test:Luati un consumator de 1000 W si il montati intre faza si impamantare. Bateti un tarus de 10-15 cm in zona impamantarii si masurati V~ intre tarus si nulul de lucru din retea. Asa veti putea vedea in realitate "pe ce tensiune stati" cand ploua. Varianta cealalta de constatare sunt calcule ingineresti."Apoi eu ii raspund:<"In tabloul de automatizare am inclus 2 sigurante diferentiale (Moeller):-Prima siguranta diferentiala 16A/30mA este atribuita tuturor consumatorilor din bucatarie si baie, -iar de aici am o a doua siguranta diferentiala de 10A/10mA numai pentru pompa submersibila (din put) si boilerul electric. Pentru testul recomandat de "user_forum" voi trece peste sigurante diferentiale pentru a verifica tensiunea de pas in zona tarusilor (3) de impamantare si tarusul de test/control.Teoretic acest test verifica eficienta impamantarii sau gradul de dispersie a curentului electric in pamant?Odata ce toti consumatorii sunt alimentati prin sigurante diferentiala, cand apare un curent de defect (scurgere de curent 30ma, respectiv 10mA) de la corpul metalic al consumatorilor sau firele de alimentare, atunci siguranta diferentiala deconecteaza sarcina in cel mai scurt timp.PS: in timpul testului de verificare trebuie sa "inund" cu apa in zona tarusilor (3) de impamantare si a tarusului de test?Pentru test voi folosi un radiator cu 3 rezistente de 3.000W total.">Apoi primesc un alt raspuns:"Ar trebui sa balteasca apa ........ dupa cum ati intrebat. Si daca ati sta in apa baltita deasupra impamantarii, la ce risc v-ati expune. Acest lucru am dorit sa-l evidentiez prin testul sugerat. Rezistenta de dispersie a solului se masoara cu aparat pt masurarea impamantarii,modelele care au in meniu si masurarea rezistivitatii solului."PS: Acum ca m-a speriat, cu ar sta lucrurile cu adevarat?Care este instalatia de impamantare cea mai eficienta, ce nu pun in pericol persoanele care calca in zona - si mai ales pe timp de ploaie? Paratrasnetul trebuie sa aiba o priza de impamantare separata.Daca nu,cand o sa fie lovit de fulger,o sa zici adio electrocasnicelor si chiar vietii Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 25, 2012 Partajează Postat Iulie 25, 2012 De ce nu citesti I7-2011 unde este o intreaga sectiune dedicata acestui lucru, si gasesti detalii in tabelul 6.21, de exemplu, in functie de materialul ales pentru electrozii de pamant ai instalatiei de paratraznet sau de tipul solului. O recomandare pentru o instalatie de paratraznet ar fi 3 tarusi la 2-2,5m batuti la 60cm adancime cu distanta de 3-5m intre ei si uniti cu platbanda de 150cm^2. Sectiunea de conductor de cupru la legaturi este de minimum 16cm^2. Nu se recomanda unirea instalatiei de paratraznet cu cea a prizelor. In normativ se mentioneaza un strat de dale deasupra tarusilor sau asfalt in ideea ca sa se reduca rezistivitatea catre nivelul solului. Calculele la tensiuni de pas se fac pana la o distanta de 3m asa ca daca ai o zona necirculabila aceea se va folosi.Acum, pentru o instalatie de impamantare pentru circuitele cu diferential, cerintele sunt mai modeste, normativul mentionand ca sa fie suficienta pentru functionarea corecta a diferentialului. Link spre comentariu
mișa Postat August 3, 2012 Partajează Postat August 3, 2012 Doar ca sa mai continuam acest subiect...Armaturile constructiilor normale nu sunt sudate niciodata. Poate doar in cazul unor constructii speciale se sudeaza. Pentru adaugare "fiarele" se suprapun pe o anumita lungime, se leaga cu sirma subtire ca sa stea pina se toarna betonul si atit. Doar in anumite situatii rare se sudeaza, cind datorita situatiei specifice fierul "nu sta" doar cu legatura de sirma. Asta nu se intimpla pentru ca fenteaza constructorul, asa e normativul si procedura. De aia ziceam ca pot sa apara intreruperi electrice. De fapt eu chiar am vazut o asemenea intrerupere si crede-ma, nu ma ocup de asta si nu fac frecvent asemenea masuratori. Scopul armaturii din beton e rezistenta mecanica nu conductia electrica. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 4, 2012 Partajează Postat August 4, 2012 Este adevarat, aici este o ruleta ruseseasca. Eu mergeam pe principiul ca la blocurile vechi din '70-'80, de exemplu, normativul impunea protectia la traznet prin legarea paratraznetului la armatura aticului acoperisului (nu am stat sa caut normativele vechi dar nevazand platbanda specifica paratraznetului la multe blocuri am ajuns la concluzia asta, in schimb exista la cladirile scolilor, construite in aceeasi perioada), lucru preluat de normativul nou unde exista aceasta specificare. Asa ca, daca se impunea paratraznet automat trebuia sudura. Ca s-a lucrat in stil romanesc asta este alta poveste.Nu cunosc cum s-a lucrat in blocurile de placi prefabricate dar logica imi spune ca trebuiau sudate armaturile imbinarilor altfel cadeau la prima miscare. Link spre comentariu
oachy Postat August 4, 2012 Partajează Postat August 4, 2012 Doar in anumite situatii rare se sudeaza, cind datorita situatiei specifice fierul "nu sta" doar cu legatura de sirma.In nici o situatie armatura nu se sudeaza.......deoarece sudata ea devine rigida, mai simplu spus ea "lucreaza" asta sa nu intram in detalii.Ptr realizarea prizei consultati normativul I7ptr fiecare constructie in parte este specificata modul de constr cat si valoarea.... Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Totusi sa nu uitam ca normativul I7 se aplica la constructiile noi. La cele vechi se aplica normativele vechi despre care cred ca era vorba in intrebarea initiala, fiind un bloc fara impamantare la toate prizele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum