Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum verific daca sonda de 10:1 de la osciloscop e buna ?


mircang9

Postări Recomandate

Salut la toata lumea,Am un osciloscop digital Metrix OX5100 cu o sonda de 10:1 adicaamplitudinea semnalului masurat este impartita la 10. Sondaare o rotita. Se pare ca are un condensator - cand invartde ea la un semnal dreptunghiular apar/dispar curburile acelea la trecerile din 0 in 1 si invers. In fine cum verific reglajul din aceasta rotita ca sa fiu sigur ca imparte la 10. Am incercat sa masor rezistentaintre capatul sondei si celalalt capat ce vine legat direct la canalul osciloscopului si rezistenta este infinita adica nu-mi arata nici Megohmi.Asta cred ca inseamna ca acel condensator este inseriat.Stie cineva o schema de verificare ? Care este schema sau ar fi schema electrica a sondei ?Ca acolo unde este rotita este turnat si n-am cum sa desfac sonda s-o demontez sa vad ce schema electrica estela acea rotita.Vreau sa verific neaparat acest lucru pentru ca vreau sa pun osciloscopul la tensiunea alternativa 240 V/50Hzsa vad cum arata acea sinusoida. In specificatiileosciloscopului arata ca masoara maxim 42 Vpk adica presupun ca maxim 420 V alternativ pe osciloscop( NU pe multimeter-ul osciloscopului ). Mai este o problema. Cand dau pe, de exemplu, 50 mV/div amplitudinea semnalului citit de la intrarea de Cal. ( calibrare ) a osciloscopuluinu-mi arata 50 mV cum ar trebui ci 60 mV eroare mai mare decat cea indicata adica Valoarea reala +/- 7%.Astept raspunsuri **** :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    2

  • mircang9

    2

  • Liviu M

    1

Top autori în acest subiect

Păi să-ţi explic pe scurt ce-i cu rotiţa aia.

Rezistenţa de intrare într-un osciloscop este de 1Mohm, şi capacitatea este în general în jur de 24pF. Pentru a realiza o divizare cu 10, sonda trebuie să aibă o impedanţă de 9 ori mai mare decît impedanţa de intrare. Adică rezistenţa de 9 ori mai mare, şi capacitatea de 9 ori mai mică. Dacă nu ar exista capacitatea sondei, atunci fronturile ar fi rotunjite, ceea ce se cheamă subcompensare. Dacă această capacitate ar fi prea mare, atunci fronturile ar avea supracreşteri, adică sonda ar fi supracompensată. Tocmai asta se reglează din acel condensator. Semnalul dreptunghiular trebuie să arate cît mai aproape de figura "c" de mai jos:

Posted Image

Deci, schema echivalentă a sondei este formată dintr-un rezistor de 9M în paralel cu o capacitate reglabilă de 2-3pF, totul serie cu firul central. Mai multe citeşti aici:

http://zone.ni.com/devzone/cda/ph/p/id/17

 

Apoi, legat cu semnalul de la priză. Sfatul meu, foloseşte transformator coborîtor.

Dacă NU foloseşti, e ok cum ai zis, suportă maxim 420V vf. Dar NU îl ţine conectat la reţea în timp ce măsori, deoarece masa osciloscopului poate să ajungă la potenţial de fază, şi face scurt cu împămîntarea. Dacă ai acumulatori la el asta nu-i o problemă.

Eventual află care-i nulul şi care-i faza şi leagă masa la nul şi centralul la fază.

 

În al treilea rînd, divizarea este dată de rezistenţa de 9M, şi mă cam îndoiesc că sonda ar fi de vină pentru faptul că citeşte 50mV ca 60mV. Am căutat date despre jucăria ta şi nu am găsit nimic despre eroarea pe canalul Y. În general este mare, sub 10%. Caută prin meniuri ceva de genul UNCAL, ca să ajustezi fin amplitudinea canalului Y să se pupe cu sonda ta. Osciloscoapele bune au aşa ceva.

Link spre comentariu

:-)Osciloscopul in general are o priza pentru semnal de test. Deasupra prizei scrie frecventa si tensiunea (deasupra, dedesupt, sau alaturi de priza scrie frecventa si tensiunea de test),bun, deci cunoasteti tensiunea de test, mai stiti ca sonda este de 10:1.Acum nu aveti decat ca sa comutati amplificatorul de intrare al osciloscopului pe o tensiune comparabila cu tensiunea de test micsorata de 10 ori ( micsorata, nu marita, da? ).Nu este asa ? :nas:

Nu, că are digital. Unele sesizează automat cînd e sondă 1:10 şi afişează valoarea citită înmulţită cu 10, adică de fapt valoarea din vîrful sondei.
Link spre comentariu

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Am inteles de la voi ca nu am ce regla la rezistenta de divizare de aprox. 9 Megohmi ( 10:1 ),ci doar forma de unda ( cresterea/scaderea condensatorului inseriat )pentru un semnal dreptunghiular care il am ca semnal de test/calibrarela osciloscop ( este 50 mV/50 Hz ). Si daca identific care este nulul ( il leg la masa sondei ) si faza ( o leg la varful activ al sondei )nu ar trebui sa fie nici o problema daca leg astfel sonda la priza de 220 V. Mai ales ca este mult sub valoarea maxima 420 Vpk.Nu are nici o legatura cu PIC-ul, dar aici am crezut ca voi primi aceste raspunsuri si mersi ca le-am primit. Cu osciloscopul de exemplu imi masortimerele daca lucreaza cum vreau. Evident ca se pot calcula in functie de frecventa de ceas aplicata la timer si prescaler dar este interesant sa le si vad cum lucreaza. Partea asta cu masurarea sinusoidei de la priza nu am scos-o de la mine.Cineva a venit la mine sa-i imprumut osciloscopul pentru aceasta masuratoaresi ca nu cumva sa mi-l strice. :dans:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări