Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comunicare cu microcontrolerul atmega8


Vizitator romik25oct

Postări Recomandate

Vizitator romik25oct

Buna ziua,Am si eu o problema in legatura cu un proiect de-al meu. As vrea sa fac monitorizarea unei mici incaperi folosind un microcontroller, dar am laptop, fara mufa seriala si nu stiu cum sa comunic cu microcontrollerul(atmega8-16pu) cat mai simplu.Imi ingreuneaza enorm treaba faptul ca nu am port serial pe laptop, pentru ca o comunicare seriala e frectie la picior de lemn, si am incercat cu USBAsp, dar n-am reusit sub nici o forma sa-i dau de cap montajului, si-am ars si 2 microcontrollere pana acum, drept urmare m-am dat batut de la USBAsp + ca nu pot sa comunic cu microcontrollerul prin intermediul lui, si pot doar sa-l programez.Imi puteti spune daca un modul bluetooth este cea mai buna solutie pentru a comunica cu microcontrolerul meu, si mai ales, cea mai ieftina? Oare wireless prin 802.11 e mai usor de facut? Daca in schimb modulul bluetooth e cea mai buna alegere, ce imi sugerati? Ca ma uit de ore intregi si mi-e frica sa nu iau ceva ce-mi va fi inutil si incompatibil.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • danzup

    2

  • bogdan_

    1

  • yo9hnf

    1

  • godFather89

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator romik25oct

si pot folosi acest convertor atat pentru programare cat si pentru comunicarea cu microcontrolerul? Pentru ca eu am un dinasta acasa

http://www.shopmania.ro/accesorii-sisteme/p-cablu-adaptor-usb-serial-intex-1345357

 

dar nu am ce face cu el. Am conectat la el un programator pe serial si nici nu mi l-a vazut. Da, intr-adevar cu driverul de la cablu mi-a vazut in device manager un port COM virtual, dar cu un programator pe serial care functiona, nu a mers. Ca sa inlatur orice dubiu, amicul la care am fost sa-mi testez cablul a incarcat in fata mea cu aceeasi placa un hex in uC, deci el mergea.

Link spre comentariu
Vizitator romik25oct

ar fi super, chiar te rog. Mai ales te rog sa postezi schema de montaj, si cum ai reusit sa trimiti date prin bluetooth(ce driver ai avut nevoie, ce program ai folosit la trimitere)

Link spre comentariu

modulul folosit de mine e asta :

http://www.bluetooth-products.com.tw/btm180.html

deoarece este alimentat la 3,3V iar atmelul l-am alimentat la 5V am folosit si un convertor de nivel ttl de la 5V la 3,3V pe TX si un convertor de nivel de la 3,3V la 5V pe RX

http://www.sparkfun.com/products/8745

trebuie sa caut sa vad ce mai am din ce am facut ...

Legatura/programul este extrem de simplu .

voi reveni cu mai multe amanunte maine

Link spre comentariu

In general (cu microcontrolere pe 8 biti) se folosesc module bluetooth ce au implementata functionalitatea de SPP (serial port profile). Deci exact ca si un adaptor USB->serial, doar ca este fara fir.Pentru conversia de la 5V la 3.3V puteai folosi un divizor rezistiv iar invers (de la 3.3V la 5V) nu era nevoie de nici o conversie.

Link spre comentariu

Cas a poti programa pe portul serial, direct folosind doar RX si TX ai nevoie de un program in microcontroller care se cheama bootloader.

Programul respectiv sta la sfarsitul memoriei si porneste imediat la alimentare. Daca poate stabili o conexiune cu calculatorul, atunci se downloadeaz noul cod, daca nu, se trece la rularea restului de program din microcontroller.

 

Desigur, ai nevoie intai de un programator clasic ca sa scrii bootloaderul in micro, dar apoi il poti programa pe serial.

Eu il folosesc pe asta: http://www.microsyl.com/index.php/2010/03/30/megaload/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări