Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconstructie incinte

Aleksx

Postări Recomandate

Buna ziua

As dori sa stiu ce pareri aveti despre construirea unor incinte tip turn bas reflex (tower) pe 3 cai in jur de 100 W cu urmatoarele componente:

Cutia - dimensiuni exterioare 985x205x300 (HxLxA) (mm) am atasat niste poze

Materialul din care sunt facute este MDF de 12 mm. Pentru fata am ales un PAL de 16 mm (care inca nu este "decupat")

O sa fac un cabinet special pentru medii si inalte, volumul care o sa ramana pentru woofer o sa fie de aproximativ 35 litri

Difuzoare:

Inalte: Tonsil TWEETER GDWK 10/80/T - 8 OHM site: http://64.92.125.19/~tonsilr/Specs/GDWK1080T.htm

Medii: Beyma MIDRANGE 6B30/P - 8 OHM site: http://64.92.125.19/~audioalc/difuzoare/beyma/6B30P.pdf

Joase: Hi-Vi WOOFER M8A - 8 OHM site: http://www.swanspeaker.com/product/htm/view.asp?id=80

Filtrele sunt pe 8 ohm si au frecventele de taiere la 800 Hz si la 6.5 KHz. Am atasat o poza cu filtrele.

Filtrele au avut inainte o putere capabila bass/mid/high: 100/40/30 W RMS.

Va intreb cam tarziu pentru ca sunt deja in asteptarea difuzoarelor, (inaltele au ajuns deja) dar nu strica o parere.Poate nu e prea tarziu inca.

Va multumesc

post-47223-139829342361_thumb.jpg

post-47223-139829342374_thumb.jpg

post-47223-139829342435_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

5

• CBI

3

• Aleksx

3

• BF37

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa raspunsul in frecventa , dat in specificatiile difuzoarelor folosite , basul si mid-basul se cupleaza destul de bine , doar inalta e putin mai timida ( exact acolo unde ar trebui sa straluceasca ).

Am vazut ca faci o incinta cu basul lateral, ceea ce inseamna ca basul trebuie taiat foarte jos si va fi pe post de subwoofer ( adica pe la 150hz ) , iar combinatia mid-bass + inalta intr-o incinta separata de bass ( ai nevoie de minim 9 litri ). In acest caz filtrele trebuie modificate la prima frecventa de taiere.

Eu personal asa a-si proceda in cazul tau , avand invedere ca difuzoarele sant pe drum si probabil nu vrei sa faci prea multe modificari incintelor.

Spor la treaba !

Link spre comentariu

Sa le luam pe rand:-Cutiile au pereti mult prea subtiri (12mm si 16mm). Eu as zice un minim de 18mm peste tot;- De difuzoare nu mai zic nimic pt ca le-ai luat deja - dar iti spun ca in aceeasi bani se puteau lua difuri mai bune;-Filtrele trebuiesc refacute. Nu stiu de unde ai filtrul ala din imagini dar 100% nu o sa se pupe cu ce ai tu acolo - mai ales ca - asa cum spune colegul BF37 - basul il pui pe lateral;- si....nu in ultimul rand, atentie cu comerciantul de la Cluj !!! are reputatia de a tepui pe toata lumea - ai fost avertizat.

Link spre comentariu

pt baffle (fata) foloseste neaparat mdf (exclus pal, osb sau alte minuni) . daca tot ai facut incinta din mdf mai subtire decat trebuia, incearca sa-i pui niste ramforsari orizontale (macar 2-3), iar prima sa fie imediat deasupra basului. m8a este un difuzor bun (eu il am in boxele mele), insa iti recomand frecventa de taiere undeva la max 200 hz, iar cei 35 litrii sa fie volumul util (adica acesta sa fie volumul dupa ce scazi volumul filtrelor, tubului BR, ramforsarilor si a orice mai ai pe acolo). nu vad in imagini unde va fi tubul BR..?

Link spre comentariu

-fa fata din 2 placi placi de mdf 12+12mm,se lucreaza mult mai usor si nu uita cateva (mai multe) ranforsari.Este cam subtire 12mm peretii cutiei,mai ales pt fata-prima taiere acustica ar trebui aleasa la maxim 200hz daca pui basul pe laterala si departe de medii-inalte pt a pastra coerenta mediilor.Problema e ca componentele pasive necesare unei astfel de filtrari sunt f scumpe si in cazul de fata pot depasi lejer pretul difuzoarelor,asa ca ar fi mai indicat plasarea woferului pe fata,mai aproape de medie si alegerea taierii in zona 5-800hz-pt Ft2 ar fi indicat maxim 2500hz(datorita mw beyma),dar tweterul nu va face fata multa vreme la putere mare,asa ca va trebui facut un compromis si urcata taierea acustica la un 3-3,5khz(si folosita o panta de taiere mai abrupta)-filtrele din poza arata cam din categoria buget cu piese ieftine,ai mai putea lucra putin macar prin zonele importante(la cele care sunt in calea semnalului,cele serie).Daca se potrivesc sau nu la ce ai tu,incearca sa pui o schema,dar daca nu au fost calculate pt ce ai,slabe sanse-nelegat de subiect,nu inteleg de ce le place unora sa se complice la multe cai,multe difuzoare etc cu componente modeste cand se pot obtine performante f bune si pe 2 cai mult mai usor :jytuiyu (privind din perspectiva unei lipse de experienta,a incepatorului).Fara documentare nu se poate

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.BF 37 ---- nu am de gand sa pun difuzorul lateral. Gaura aia o sa o astup cu o bucata de pal de aceeasi grosime cu mdf-ul. Asa a fost proiectul boxei pe care il modific. NU MAI VREAU CU DIFUZOR PE LATERAL NICI O BOXA. De acum si pentru totdeauna. Daca nu e calculata bine se aude ca din lighean - scuzati-mi expresia. Te rog sa imi detaliezi un pic partea cu inaltele. Ce anume trebuie sa aiba? O sensibilitate mai mare?ahegyes ---- o sa ramforsez cutia. In functie de presiune exercitata de difuzorul de joase. (am facut putina rezistenta materialelor si mecanica).player4 --- nu am facut eu incinta. Eu incerc sa repar ce au facut prost chinezii.O sa incerc sa pun cateva poze cu proiectul (ceva virtual dar si pe masura desfasurarii lui ---- pentru cei interesati.O sa ma interesez cum sa fac taierea undeva mai jos la 3-3,5 khz dupa cum spune CBI.Va multumesc

Link spre comentariu

- si....nu in ultimul rand, atentie cu comerciantul de la Cluj !!! are reputatia de a tepui pe toata lumea - ai fost avertizat.

Ma bag un pic pe aici,pentru ca vad ca se vorbeste aiurea in necunostinta de cauza...Daca te referi la cel ce vinde acele filtre,il confunzi cu altul poate,tipul e din Sebes,Alba;il cunosc pentru ca am cumparat mereu piese si componente de la el si nu da nici o teapa;din contra,are adesea marfa foarte buna;de la el am luat si ITT-urile,RFT etc precum au luat si altii marfa ,asta ca exemplu.Il recomand chiar pentru cumparaturi;nu fac deloc reclama,ci vreau sa punctez seriozitatea omului.Apoi,banuiesc ca stiu de cine spui de la Cluj,e cel ce vinde boxe,amplificatoare,receivere,subwoofere?Daca e el,atunci nu am luat teapa cu subwooferul Onkyo cumparat de la Cluj.Am avut parte de seriozitate maxima!Deci atentie cui faceti reclama negativa fara rost.No offence!Intr-adrevar acel filtru e general;pentru ca e facut cu piesele ce le are pe la vanzare;oricum,din discutiile avute cu el,omul stie meserie;insa nu cred ca frecventeaza forumul acesta,pentru ca nu stia de el.
Link spre comentariu

Raspunsul inaltei nu prea e liniar. Asa cum reiese din graficul cu raspunsul in frecventa , aceasta are o cadere cu aprox 4db intre 7,5khz si cam 13khz , dupa care mai cade inca 4db. Deci va trebui sa ridici putin din eq acea zona pt a avea un sunet complet.

Link spre comentariu

- si....nu in ultimul rand, atentie cu comerciantul de la Cluj !!! are reputatia de a tepui pe toata lumea - ai fost avertizat.

Ma bag un pic pe aici,pentru ca vad ca se vorbeste aiurea in necunostinta de cauza...Daca te referi la cel ce vinde acele filtre,il confunzi cu altul poate,tipul e din Sebes,Alba;il cunosc pentru ca am cumparat mereu piese si componente de la el si nu da nici o teapa;din contra,are adesea marfa foarte buna;de la el am luat si ITT-urile,RFT etc precum au luat si altii marfa ,asta ca exemplu.Il recomand chiar pentru cumparaturi;nu fac deloc reclama,ci vreau sa punctez seriozitatea omului.

Apoi,banuiesc ca stiu de cine spui de la Cluj,e cel ce vinde boxe,amplificatoare,receivere,subwoofere?

Daca e el,atunci nu am luat teapa cu subwooferul Onkyo cumparat de la Cluj.Am avut parte de seriozitate maxima!

Deci atentie cui faceti reclama negativa fara rost.

No offence!

Intr-adrevar acel filtru e general;pentru ca e facut cu piesele ce le are pe la vanzare;oricum,din discutiile avute cu el,omul stie meserie;insa nu cred ca frecventeaza forumul acesta,pentru ca nu stia de el.

Cu siguranta nu e vorba de amicul de la care ai cumparat tu....lucruri. Aleksx stie despre cine e vorba, cel de la care a luat el difuzoarele si de pe site-ul caruia a dat link-uri la difuzoare.
Link spre comentariu

Raspunsul inaltei nu prea e liniar. Asa cum reiese din graficul cu raspunsul in frecventa , aceasta are o cadere cu aprox 4db intre 7,5khz si cam 13khz , dupa care mai cade inca 4db. Deci va trebui sa ridici putin din eq acea zona pt a avea un sunet complet.

E, nu e chiar asa. Montat pe baffle - TW se va comporta diferit. Din filtrare acel comportament se poate corecta. Problema insa e alta. Atat TW cat si media au o sensibilitate de 90dB ceea ce limiteaza in oarecare masura posibilitatea de a jongla din filtru pt. a liniariza TW. Nu e imposibil dar e nevoie de masuratori de SPL, impedanta, etc..... In cazul acestor difuzoare va fi aproape imposibil sa scoti ceva decent din ureche. Eu un filtru greu de construit si cu modelare CAD pt. ca difuzoarele sunt foarte diferite si mai au si un comportament ciudat. Asta e motivul pt. care am zis ca in aceiasi bani se puteau lua difuzoare mai bune - si din cum vad eu situatia - difuzoarele astea aiurea i-au fost recomandate de "cineva" - stim noi cine - din considerente pur comerciale, si nu a fost luata in vedere nici un moment fezabilitatea proiectului.
Link spre comentariu

pentru a face topicul asta mai constructiv, eu zic sa ne concentram pe ceea ce se poate face si nu pe ceea ce trebuia facut... in primul rand eu zic sa uiti de PAL. PAL-ul nu are ce cauta in constructia acestor incinte (poate doar daca folosesti de 4cm grosime). cauta mdf de min 20mm pentru constructia intregii incinte, calculeaza volumele necesare pt difuri si fa-ti o idee despre dimensiunile incintei. ulterior vei gasi sprijin pt asezarea difurilor pe baffle si constructia filtrelor.avand in vedere ca poate e primul tau proiect diy de acest fel, nu are de ce sa-ti para rau ca nu ai bagat j de mii de euroi in difuzoare, pt ca dupa aceea sa ajunga sa nu-ti placa cum se aud

Link spre comentariu

este exact pe dosavem de-a face cu un tweter cu constructie modesta si pret la fel,ca atare are un breakup mai timpuriu cat si o frecventa de rezonanta si factor de calitate mai ridicate.Acestea dau acea crestere in zona dupa fs si care lasa impresia ca inaltele pica .In realitate acesta este un tweter de 88-89db si nu cum apare in catalog ,fiind recomandat peste minim 3-3,5khz taiere acustica.Carateristica se modeleaza destul de usor cu 1-2 componente in plus in filtru si are spl suficient pt woferul hi-vi,care montat in cutie si legat la filtru nu va trece de 86-87db la 2,8vDin pacate nu pot da recomandari deoarece dupa cum a spus si ahegyes mai sus,difurile sunt din mai multe surse,foile de catalog nu sunt scoase in aceleasi conditii iar simularile cu datele producatorului vor fi pur noroc.In general incintele pe mai mult de 2 cai sunt mai greu de pus la punct fara nici un fel de masuratori pe inculpatpersonal si eu sunt de parere ca ar trebui niste cutii calumea,macar pt wofere,iar pt medii inalte ar merge niste cutii mici separate care ar putea fi folosite si independent la nevoie.Trebuie avuta insa putina grija la plasarea componentelor pe fetele cutiilor(distantele intre centrele de raditatie). De multe ori am vazut cazuri destul de grave in randul incepatorilor care dau gaurile pur ochiometric si insira componentele pe toata inaltimea panoului pe motivul ca 'arata mai bine' asa si nu tin cont de niste reguli minime necesare(legi ale fizicii) pt ca nu stiu de ele si apoi nu mai pot face nimic(tamplaria e mai greu de refacut)
Link spre comentariu

Carateristica se modeleaza destul de usor cu 1-2 componente in plus in filtru si are spl suficient pt woferul hi-vi,care montat in cutie si legat la filtru nu va trece de 86-87db la 2,8v

Da, asa e, dar ai uitat de difuzorul de medii beyma - care are sensibilitate de 90dB. In combinatia asta trebuie si el atenuat SERIOS. In conditiile astea e greu sa zici ca TW se modeleaza usor cu 2 componente . Parerea mea e ca nici cu masuratori facute pe inculpati nu e chiar usor - dar.... asa din ureche ?
Link spre comentariu

Buna seara!Pentru lamurirea tuturor discutiilor de pe forum am cumparat filtrele de la domnul din Sebes. Il cunosc si am mai luat piese de la el inainte.Intr-adevar tweetere-le si restul pieselor le-am comandat de la domnul care tine site-ul audioalchemy.ro.Daca as fi luat piesele acestea de pe un site din afara m-ar fi costat destul de mult transportul. Mediile mi-au fost recomandate de el, iar difuzorul de joase a fost gasit pe un forum unde erau mai multe proiecte diy.Revenind la subiectul care ma intereseaza am atasat un fisier care arata cam cum o sa fie boxa. Partea cu pal-ul am citit-o intr-o revista/carte de specialitate. Am gasit-o pe scribd.com.Va multumesc inca o data pentru suport. M-ati pus pe ganduri cu reconstructia incintei.Dupa cum se vede si dupa desen o parte din dif de joase iese in afara cutiei, un aspect nu tocmai placut, dar nu vroiam un dif de 7'' pentru ca era prea mic si unul de o putere mai mare era aprox dublu fata de cel ales deja.Va multumesc inca o data.PS. Va rog sa corectati daca este ceva gresit in constructia facuta de mine. Sunt deschis la orice idei.

Boxa F.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări