Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Forma unda priza/retea

Vizitator sarpe_rom

Postări Recomandate

Vizitator sarpe_rom

Salut, ma joc de 1-2 ore cu doua osciloscoape: http://www.zelscope.com/ si cu http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en si am o nedumerire.

Forma undei de la priza/retea trebuie sa fie patratica?

Masuratoarea o realizez cu un traf cu care cobor tensiunea de la 220V la 6V dupa care folosesc un divizor de tensiune facut din rezistente.

Am adaugat o poza cu ce masor.

Spor!

post-42637-139829342322_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

2

• zal

1

• Mikrosha

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator sarpe_rom

Da, este asa cum imi imaginam ca trebuie sa fie. Am atasat un print screen. Am vrut sa fac asta fiindca am un power pack care urca de la 12VDC la 230VAC si care are o unda puternic modificata. Am atasat o imagine. Si incerc sa o aduc cat mai aproape de forma de sinusoidala fiindca imi trebuie la o aplicatie unde am nevoie de o unda cat mai sinusoidala.Apropo, puteti sa imi dati niste idei cum sa fac asta? :da Spor!

post-42637-139829342545_thumb.jpg

post-42637-139829342559_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator sarpe_rom

Am facut un filtru trece jos si mi-a iesit cam asa (se poate vedea in poza). Momentan ma joc cu filtrele astea, poate imi iese ceva utilizabil pana la urma.Aveti vreun sfat ce ar trebui facut mai departe? :da Spor!

post-42637-139829343184_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca pui un filtru trece jos de ordin de marime cat mai mare, sau mai bine un filtru LC acordat pe frecventa convertorului, atunci vei obtine o forma de unda foarte apropiata de una sinusoidala.La ce aplicatie vrei sa folosesti sinusoida de 220V?De ce crezi ca semnalul dreptunghiular nu e bun?

Link spre comentariu

In cazul asta am pentru tine o veste proasta si una buna:

- vestea proasta este ca orice filtre ai pune la iesirea UPS-ului, tot nu obtii aceeasi tensiune de varf ca la o sinusoida de la priza. Asa ca, daca schema e cu multiplicare direct de la retea, tot vei avea tensiune prea mica, exact ca si cand ai lasa semnalul dreptunghiular. Armonicile superioare nu cred ca deranjeaza, doar ca obtii tensiune mai mica.

- vestea buna este ca s-ar putea sa ai noroc si blitz-ul tau sa nu fie cu multiplicator de tensiune pus direct pe alimentare. Blitz-urile moderne controleaza energia descarcarii si pentru asta totul se face electronic. Nu cred ca mai ia cineva tensiunea de la priza sa o multiplice direct. Daca e asa, atunci poti folosi orice fel de UPS fara modificari. Cel mai bine ar fi sa gasesti schema electronica pentru modelul de blitz si sa vezi cum ridica tensiunea. Daca se aude un tiuit in timp ce se incarca, chiar si fara schema poti fi aproape sigur ca merge cu orice UPS. Iarasi, daca pe blitz scrie ceva de genul 110V/230V AC, atunci iar e sigur ca merge cu orice UPS.

Daca vrei sa stai fara frica, exista si UPS-uri care scot true sinus. Am vazut si prin magazine si pe elforum, pe la vanzari. Sau un grup electrogen.

Link spre comentariu
Vizitator sarpe_rom

Inainte de toate power pack-ul este acesta: http://www.f64.ro/sursa-de-putere-pentr ... m-100.html, l-am luat la mana a doua de pe net. Acesta difera de un UPS fiindca are curentul de mers in gol de 0.35A (destul de mic zic eu) si asta conteaza mult de tot cand il folosesc fiindca nu pot sa stau tot timpul sa il inchid/deschid.

Iar blitz-ul este acesta: https://docs.google.com/gview?url=http: ... hrome=true

Nu am de unde sa fac rost de o schema electronica a blitz-ului fiindca nu sunt asa de raspandite in domeniul foto :)

Daca ai chef si timp o sa vezi in datele tehnice ale blitz-ului ca poate fi alimentat cu tensiune 90-260V, deci scaderea de tensiune nu este o asa mare problema.

Nu am ascultat prea atent daca tiuie sau nu fiindca este destul de silentios dar o sa verific si asta.

Oricum, scopul meu este sa fac unda cat de cat sinusoidala (si ce am realizat pana acum este OK dupa mine) fara sa pierd prea mult din puterea lui de 150 sau 300W. Pana acum am reusit cu un filtru trece jos rezistiv, o sa incerc si cu LC si poate trece banda.

Apropo, cum as putea afla impendanta sarcinei (blitz-ului in cazul de fata)? :d

Merci mult!

Link spre comentariu

Asa trebuia sa incepi, spunand ce aparate ai si ce vrei sa faci cu ele.

Parerea mea e ca te chinui degeaba si ca faci mai mult rau decat bine. Uita si de testul cu tiuitul si alte prostii. La fel, ce ai citit pe forumul ala nu cred ca se aplica in cazul tau. Presupunand totusi ca ai indoieli, intreaba direct la producatorii aparatelor daca le poti folosi impreuna sau nu. Sau intreaba la producatorul blitz-ului daca poate fi alimentat cu forma de unda scoasa de convertorul tau.

Daca ar fi sculele mele le-as lega impreuna fara sa incerc sa modific forma de unda.

Repet: parerea mea este ca riscul sa defectezi convertorul din cauza filtrelor e mult mai mare decat riscul sa se strice blitz-ul din cauza formei de unda dreptunghilare.

Link spre comentariu
Vizitator sarpe_rom

Asta o sa fac acum, o sa le dau un mail si o sa intreb (sper sa imi si raspunda). O sa scriu aici ce mi-au raspuns.Legat de stricat, nu imi este frica de convertor ci de blitz. Apropo, de ce se poate strica invertorul din cauza filtrelor?Spor!

Link spre comentariu

Teoretic n-ar trebui sa se strice dar practic depinde de multe. Un exemplu dus la extrem ar fi daca pui un condensator prea mare si o rezistenta prea mica. Atunci convertorul vede filtrul ca pe un scurt circuit. Probabil ca are protectie dar asta nu inseamna ca o sa-i placa. Sau daca faci filtru LC pot aparea oscilatii si chiar supratensiuni, depinde de factorul de rezonanta. Si tot asa.E ca si cum ai vrea sa bati un cui intre doua dulapuri care in mod normal se imbina cu suruburi. S-ar putea sa tina mai bine cuiul, dar exista sanse mari ca mai rau sa strice. Daca intr-adevar era nevoie de cui atunci ar fi spus-o clar producatorul dulapurilor, sau ar fi batut cuiul chiar el, din fabrica.Spor la treaba si sa nu ai nimic ars, nici macar pozele!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări