Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LCF METER proiect imbunatatit

iora

Postări Recomandate

pe partea de frecventmetru poate functiona pana la 2,4g cu prescaler cu raport 1:64 sensibilitate in jur la 10-15mV in banda 40Mhz-2,4Ghz. pe partea de joasa frecventa (canal 1) se folosesc cu succes BF256C sau BFW11,BF247C, e necesar sa se mareasca condensatorii de cuplaj la 4,7uF si 1uF nepolarizati. de asemena se regleaza pragul optim al sensibilitatii din R20 (initial 82K) pentru frecvente joase. am renuntat la etajul cu T2(repetor). HCT132D smd NXP . daca aveti posibilitatea puteti folosi prescalere care nu prezinta fenomenul de oscilare a intrarii in lipsa semnalului , parca U264 daca nu ma inselpe partea de LC neparat IC HEF4011BT NXP, altfel e imposibila obtinerea liniaritatii in banda 1pf-470uF.semireglabilul de 10k se inlocuieste cu unul de 1K reglat in jurul valorii de 550-570R. de asemenea e importanta si inductanta de 10uH (ce rezistenta echivalenta prezinta)- se poate folosi o bobina supresoare de curent mic 300mAnu se cupleaza nici un condensator altfel decat in schema (pentru modificarea liniaritatii)am folosit in marea majoritate PIC16F628Anu am observat absolut deloc o inrautatire a performantelor fata de schema clasica cu modificarile de mai sus

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Asa cum s-a mai mai spus (vezi @winston),acest lcf-metru "imbunatatit" nu este "liniar",adica nu corespund intocmai frecventele si capacitatile cu etaloanele...nu se merita efortul de al construi...veti vedea de ce cand o sa-l probati...chestiune esentiala,nu mers pe "auzite".Mult superior CA ACURATETE SI STABILITATE este "lcf-meter" by John Becker din EPE-magazin si in plus este realizat cu componente clasice,nu smd-uri.Singurul dezavantaj este ca nu are prescaler,dar i se poate atasa unul in functie de posibilitatile fiecaruia...

P.S-Eu le-am facut pe amandoua montajele si va spun in cunostiinta de cauza...de curiozitate sa verificati nivelele minime de tensiune ale semnalului pt frecventele mici in special,cu cat merge unul si cu cat merge celalalt...inclusiv acuratetea citirii frecventei..eu am probat cu un vobler x1-50..(pt frecv mai mari de 50Mhz si versatester E502 pt frecvente mai mici de 50Mhz)bineinteles la montajul lui Becker i-am atasat un prescaler clasic cu U664 cum are si "imbunatatitul"pentru a putea masura si frecvente mai mari..maxim 1,2Ghz.

Editat de armand
Link spre comentariu

lcm3 se merita construit?

Eu am dar nu sunt multumit, nu este stabil. Folosesc in schimb montajul cu Pic16F84 si Lm311 care este foarte stabil si precis. Editat de Fulgerik
Link spre comentariu

Eu am dar nu sunt multumit, nu este stabil. Folosesc in schimb montajul cu Pic16F84 si Lm311 care este foarte stabil si precis.

Va rog  atasati proiectul sau link!

Multumesc! 

Intre timp am gasit pe net dar nu stiu unde gasesc display 16*1

merge si cu Pic16F84A  fara modificari in soft?

Editat de quinn
Link spre comentariu

Va rog atasati proiectul sau link!

Multumesc!

Intre timp am gasit pe net dar nu stiu unde gasesc display 16*1

merge si cu Pic16F84A fara modificari in soft?

Cred ca da. Exista si varianta cu PIC 16F628A fara lm311, eu am construit ambele variante si functioneaza bine. Măsoară foarte precis capacităţi intre 1pF si 200nF iar bobine incepand cu 1uH. Nu afişează frecventa si nici ESR. Editat de Fulgerik
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator bogdan0677 Eu

sunt in faza de achizitie componente pentru o versiune mai completa a LCF-ului lui John Becker,schema care functioneaza foarte bine, insa nu este dezvoltata pe partea de masurare a frecventelor.

Posted ImagePosted ImagePosted Image

in atasament sunt hex-urile pentru PIC16F628 SI PIC16F819 si proiectul in eagle

un avantaj e ca se folosete quart la 4Mhz

salut.  unde gasesc si eu hex-ul  la acest LCF?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări