Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat sudura

Postări Recomandate

am gasit pe acasa niste tole pentru un aparat de sudura in forma de U cu sectiunea de 60cm2, si as vrea sa fac din el un aparat de sudura pentru 220v, dar am niste nelamuriri. mosoarele pe care se bobineaza sarma sunt in numar de 2, si nu stiu daca vine pus primarul pe unul si secundarul pe altul, sau jumate pe unul, si jumate pe altul. in primar ajunge sarma de 2-2.5 sau trebuie mai groasa? numarul de sp/v din primar se calculeaza tot dupa formula f/sect?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

la prima privire acolo scrie ca e valabil la transformatoarele de puteri nu prea mari, si nu stiu daca se aplica si la aparatele de sudura. eu mai am un aparat de sudura acasa si din cate isi amintea taicamiu tolele sunt asemanatoare (tot U) dar mult mai mici, si cica primarul e pus jumate pe o bobina si jumate pe alta. in plus din primar sunt scoase mai multe mediane, pentru a influenta puterea, pentru a suda cu electrozi mai grosi sau mai subtiri.am sa stidiez materialul mai bine mai diseara cand am mai mult timp.
Link spre comentariu

niq_ro acolo nu scrie nimik de trafurile de sudura sau de puteri f mari... asta al meu ar iesi de peste 3kw, dar totusi il alimentez la 220v, deci mai mult de 2,5 kw nu cred ca il voi putea face, cu riscul de a nu pune cuie in loc de sigurante, si cand sudez sa iau tensiunea la restul oamenilor....

Link spre comentariu

daca tu crezi ca transformatorul de sudura lucreaza pe alt principiu.. atunci.. sa ne anunti si pe noi...eu doar am incercat sa te ajut :smt021

principiul e acelasi bineinteles... trafuri de astealalte am mai bobinat cateva si stiu care e treaba cu ele... dar nu stiu la sta cum sa pun primarul pe una si secundarul pe alta, sau jumatate de primar pe una si jumate pe alta, asta e marea mea dilema... si nu stiu cum sa fac sa am mai multe raporturi de putere... nu am vrut sa supar pe cineva....
Link spre comentariu

Pune primarul pe una si secundarul pe alta. La secundar scoate prize cam din 3 in 3 volti (macar 3-4 prize). Poate vrei sa sudezi cu 2,5; 3,25 sau sa tai cu el. Poti sa mai faci o chestie: nu faci prize si controlezi tens. din secundar cu 2 tiristori antiparalel montati in primar. Foarte multe informatii gasesti in cartea "Echipamente de sudare" disponibila pe la studentii politehnisti, TCM (fost), Utilajul si tehnologia sudarii :finga: . Eu nu o mai am, a fost imprumutata acum vreo 10 ani :snakeman: . Daca mai ai nelamuriri, intreaba. Bafta.P.S. De curiozitate, cu ce bobinezi secundarul?

Link spre comentariu

sfatul meu este sa iti cumperi un aparat din magazinpentru 3 mil jumate iti iei un aparat ce duce 160 de amperi , consuma cit un resou (cam 2.5kW max) si nu te lasa fara sigurante :smt003 dupa vreo 10 ani in care am incercat diferite modele...inclusiv cu tabla silicata pentru tole....si cu care puteam suda numai pe o priza special dedicata ,cablul de alimentare avind sectiunea de 3mm si incalzindu-se in draci acuma sudez cu un nordica 4185 in casa , pe priza normalatu alegi :supz:

Link spre comentariu

ghettoman am deja un aparat de sudura care merge foarte bine, dar mai vreau sa fac unul... pana la urma sa vad ce o sa iasa.yo9hrb primarul il bobinez cu sarma de 2.5-3 mm, iar pentru secundar am "bara " de sarma de 10mm*3mm, cred ca ajunge, daca e prea subtire, pun 2 in paralel..... cred ca am sa scot prize din secundar, cu tiristori nu am idee cum vine facut. cam ce voltaj trebuie sa am in secundar? eu as vre vreo 4-5 trepte, una pt sudat ceva gen tabla nu prea groasa, iar restul pentru 2.5, 3.25 sau mai mare si pt taiat. ala care-l mai am acasa are 5 trepte si sudezi aproape orice cu el.

Link spre comentariu

Bara pe care o ai e f. buna. Teoretic, pentru Supertit ar trebui sa ai vreo 70V in gol. Practic merge si cu mai putin. Nu mai tin minte acum, dar cand voi avea ocazia voi masura tensiunea in gol la al meu. Nu stiu insa cand se va intampla asta. Chestia cu tiristoarele antiparalel exista pe sursele de sudare industriale. Practic, legi 2 tiristori (A1 la K2 si A2 la K1) si ii comanzi in porti, vei obtine un fel de tensiune alternativa pe primarul transformatorului (la osciloscop va arata ca naiba) dar poti regla traful si fara prize. Caut o schema bloc pentru asa ceva. Bafta.

Link spre comentariu

Bara pe care o ai e f. buna. Teoretic, pentru Supertit ar trebui sa ai vreo 70V in gol. Practic merge si cu mai putin. Nu mai tin minte acum, dar cand voi avea ocazia voi masura tensiunea in gol la al meu. Nu stiu insa cand se va intampla asta. Chestia cu tiristoarele antiparalel exista pe sursele de sudare industriale. Practic, legi 2 tiristori (A1 la K2 si A2 la K1) si ii comanzi in porti, vei obtine un fel de tensiune alternativa pe primarul transformatorului (la osciloscop va arata ca naiba) dar poti regla traful si fara prize. Caut o schema bloc pentru asa ceva. Bafta.

deci daca as scoate mai multe prize din secundar, ar merge sa scot de exemplu la 60v, 65v, 70v si vreo 75 v?daca ai avea o schema cu tiristori ar fi ideal, chiar nu am idee cum functioneaza astia, am sa incerc sa ma documentez un pic.10x
Link spre comentariu

Iti recomand 1sp/volt (chiar daca din calcul iti ies 0,83). Transformatorul suporta niste solicitari mai mari ca unul de alimentare. Ai zis bine cu prizele, mergi cu ele cum le-ai gandit. Am mai vazut un traf facut cu prize in primar, reglajul se facea pe curenti mai mici. Nu stiu alte detalii. Dar cum vrei tu sa-l faci merge sigur. Sa nu incerci sa-l faci cu comutator pe secundar, gasesti greu ceva care sa reziste la 80...120A, probabilitatea de defectare este mare, te complici inutil. Mai simplu este sa muti cablurile de sudura pe prizele care-ti convin, ca nu modifici f. des curentul de sudare. Bafta!

Link spre comentariu

Iti recomand 1sp/volt (chiar daca din calcul iti ies 0,83). Transformatorul suporta niste solicitari mai mari ca unul de alimentare. Ai zis bine cu prizele, mergi cu ele cum le-ai gandit. Am mai vazut un traf facut cu prize in primar, reglajul se facea pe curenti mai mici. Nu stiu alte detalii. Dar cum vrei tu sa-l faci merge sigur. Sa nu incerci sa-l faci cu comutator pe secundar, gasesti greu ceva care sa reziste la 80...120A, probabilitatea de defectare este mare, te complici inutil. Mai simplu este sa muti cablurile de sudura pe prizele care-ti convin, ca nu modifici f. des curentul de sudare. Bafta!

aparatul care-l am eu acasa are prize in primar, dar nu vreau sa-i desfac bobinajul si sa ma uit... e prea multa munca. acum mai ramane sa cumpar sarma de 2.5-3mm pentru primar si sa ma apuc sa-l bobinez.10x pentru ajutor.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări