Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Audiofrecventa reactia pozitiva aplicata in catod tub final

Vizitator

Postări Recomandate

Quad II. circuitul de reactie marcat cu rosu(circuitul arhiinvocat) respectiv marcat albastru in img.Ma indoiesc ca in aceasta situatie arhicunoscuta poate cineva sa explice reactia quad II(poate gresesc).Apropo in catod nu se remarca "vre_o reactie pozitiva"...

post-18717-139829342351_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

6

• Depanatoru

4

• THOMAS

3

• feri.visky

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Totul depinde de faza...Schema schitata este o "orgie" de reactii... (rezistenta serie cu difuzorul este de valoare mica 0.22-0.47 Ohm...).Un alt exemplu de reactie combinata pozitiva/negativa in catod este in schema celebrului radioreceptor Record S49-U...

post-11663-13982934242_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc dl.Feri pentru ajutor!...sunt foarte multe astfel de exemple,numai sa nu fim tendentiosi si sa analizam la rece si mai ales sa nu consideram ca daca nu a fost ideea noastra inseamna ca nu e buna..."guvernul trebuie sa ne dea,ca d'aia-i guvern...!"Uitati ca reusesc sa ma si amuz dupa atatea dezbateri profesionale!! Ce naiba????...chiar trebuie sa fiu un copy/paste in ceea ce proiectez sau realizez,conteaza OARE (!?) unde folosesc eu reactia RPAF,in katodul sau in grila tubului (lor) etajului final,iar pentru amplificarea globala si NFB???....asta-i chiar culmea,incredibil! :ras: :ras:,cine te-a intrebat dom'le ce e aia???? :ciuda:

Link spre comentariu

Pana la urma ceva masuratori sau numai abureli si rasete de copii mici ( pardon "profesionisti" ) ca au gasit in radio reactia pozitiva ... daca era buna reactia pozitiva in audio se folosea pe scara larga de mult

Link spre comentariu

Fiind cam liniste sa incepem cu inceputul ,

supun atentiei dumneavoastra-realitatea fizica si materiala data de etajul de atac de sine statator destinat gu15-SE-Lazaroiu ,ce ar fi de remarcat in prima instanta potentialul foarte avansat din anod 6n3p datorita negativari mari (tubul aproape "blocat" ,desigur rusul specifica 150V la anod penntru 6n3p dar sa trecem peste acest aspect) , ceva mai tirziu pun si oscilograme(am acumulatori la incarcat).

post-18717-139829342633_thumb.jpg

Link spre comentariu

Asa arata semnalul la 1Khz ,dupa cum se vede excursia spre plus fiind puternic limitata pentru amplitudinea data(y=20V/div) adica Ua0 foarte mare(311v) apropiat prea mult de bara de alimentare (346v) , pentru Y=10V/div mult mai bine.Acum se poate usor intelege ca etajul de atac 6n3p din schema Lazaroiu destinata GU15-SE poate furniza relativ corect 70Vvv sau altfel spus 24Vef.Practic etajul permite tensiune mare pe intrare dar nu permite excursie mare in tensiune la anod desigur 24Vef poate fi mai mult decit suficient pentru anumite tuburi finale(cum ar fi GU15).In testul fizic au participat 6n3p-NOS (mai multe exemplare pentru certitudinea rezultatului).Ce as mai putea adauga condesatorul de intrare subdimensionata capacitatea=transfer prost sqw-50Hz.Rezistenta R11 3K3 a fost conectata la masa pentru a pastra punctul static de functionare._Daca va prezenta interes voi continua daca nu ma opresc aici(la etajul de atac).

post-18717-13982934264_thumb.jpg

post-18717-139829342654_thumb.jpg

post-18717-139829342665_thumb.jpg

post-18717-139829342678_thumb.jpg

Link spre comentariu

In urma unor ajustari fizice (Ra si Rc) a etajului de atac 6n3p-Lazaroiu am putut obtine fizic ce se vede in img. de mai jos(etajul primeste in continuare amplitudini mari pe intrare ca si in situatia initiala ,dar poate asigura in extremis 200Vvv , nu am Y peste 20V/div necesita un divizor/compensat pe intrare Y...).

post-18717-1398293436_thumb.jpg

post-18717-139829343618_thumb.jpg

Link spre comentariu

Referitor la "orgia de reactii" am prezentat o solutie care poate fi folosita stric audiofil adica: vei auzii ceea ce iti place... schema intra in categoria "ezoterica"....(o pauza mai lunga pentru evitarea cacofoniei..) ca si multe constructii "originale" DIY care, (aproape ca) nu au nimic cu teoria "tocita pe coate"... etc.Reactia pozitiva la rr Record este simpla (nu la prima citire/vedere): catodul tubului precedent fiind cuplat pe o portiune mica a rezistentei de catod al tubului final practic produce reactia pozitiva si astfel compenseaza reactia negativa locala (de curent)...

Link spre comentariu

Da (se intelege oarecum) dar eu nu o vad ca pe o reactie pozitiva aplicata in catod tub final din OT(si cred ca nici dumneavoastra...), la rr Record mai degraba iau asa..., un "fragment" negativare si intradevar am si ceva reactie de curent cu sens "nedefinit"(curentul modulat din catod 30p1s are efect pe fragmentul de rezistenta comuna 25 si catod 6g7, curentul modulat prin 6g7 cam ce sa faca...) + ceva reactie in grila de comanda primul etaj AF.

Urmeaza sa vedem reactia pozitiva aplicata in catod tub final din OT fizic (desigur pentru situatia din simulare).

Link spre comentariu

Pai chiar e simplu ( sau poate fi simplu , daca vrem ).........

:) :) :) :) :)

Acest gen de reactie pozitiva cu avans de faza este de fapt o reactie pozitiva partiala , nu intoarce cu 180 grade faza , deci poate fi controlata .

Sper ca sa ma iertati pentru offtopic partial , dar voi descrie metoda folosita intr-un alt amplificator ( Quad II ) care foloseste o metoda de compensare asemanatoare cu cea propusa de Dnul Lazaroiu ..

http://www.saturn-sound.com/images%20-% ... 20dia'.gif

Prin aplicarea unei reactii negative , se poate ajunge ( in cazul echilibrului ) chiar si la defazaj zero intr-un domeniu de frecventa mare ( evident in domeniul audio ) .

Smecheria este sa dimensionezi cele doua reactii , in asa fel incat uzura tuburilor sa nu afecteze raportul dintre cele doua tipuri de reactie , astfel incat montajul sa ramana stabil neconditionat .

In audio cu semiconductori se foloseste la greu acest gen de reactie balansata ( pozitiva partiala + negativa locala / globala ) .

Efectul se observa instantaneu daca aplicati semnal dreptunghiular la intrarea amplificatorului , si scoateti reactia pozitiva ........daca nu se va mai produce avansul de faza , semnalul pe iesire va fi puternic atenuat la inalte.......cu toata reactia negativa pe care doriti Dvoastra .

Aici este si cazul particular cu amplificatorul Quad II , care tocmai cu aceasta smecherie a luat aproape toate premiile audiofililor in decursul anilor , si ca o paranteza , nu pot fi chiar toti surzi si prosti !

Chiar daca sunt audiofili.......

Posted Image

Din motive mai putin cunoscute , acest gen de reactii balansate au fost uitate / neglijate , dar nu cred ca este cazul sa fim suparati pentru asta .

Nimeni nu este de vina ca tehnica tuburilor a cazut in uitare.......

Bibliografie :

http://www.stereophile.com/artdudleylistening/407listen

http://www.stereophile.com/content/listening-52-page-2

http://www.stereophile.com/tubepoweramp ... index.html

http://www.stereophile.com/content/quad ... ier-page-2

http://www.stereophile.com/content/quad ... ifications

http://www.stereophile.com/content/quad ... asurements

http://www.hi-fi-insight.com/quad-ii-mo ... r-amp.html

http://www.keith-snook.info/QUAD-II-power-amp.html

Dozate corect , metoda celor doua reactii compensatorii poate fi singura solutie pentru a corecta banda de frecventa in anumite conditii........

Chiar daca nu am fost poate prea explicit , nu tin sa am ultimul cuvant , asa ca cele de mai sus reprezinta doar parerea mea .

Link spre comentariu

Ai pus si tu schema Quad II , nu era pusa ?! (mai sus in pagina ,cu circuitul de reactie "colorat").Ca fapt divers:-Tu hpavictor crezi ca din GU50-SE se poate obtine Pu=18W cu 1% THD folosind chiar "mama reactiei..." ?!(Va atentionez configuratie PP Quad II cu grad de reactie negativa avansat in etajul final final dar putere utila relativ mica avind in vedere tuburile finale ,nu se potriveste "paralela" Quad II-GU15SE/ diferenta pentru cele doua configuratii fiind ca "intre cer si pamint de flori").La tine hpavictor primeaza vorbe goale(fara acoperire)in general , altceva nu prea vad ,treci daca vrei si te simti in stare-hpavictor la reactia pozitiva aplicata in catod tub final config SE din secundar OT.Acest subiect hpavictor "cauta" reactia pozitiva aplicata in catod tub final config SE din secundar OT(daca nu ai inteles ,"colapsul" de care vorbeam din literatura de specialitate ,lipsa implementari/fizice...),fii mai atent la ce se cauta.

Link spre comentariu

Valderama, n-are nimeni nimic cu tine, personal. De fapt toata lumea iti acorda un mare respect pentru cunostintele acumulate de-a lungul anilor, in frunte cu subsemnatu'.

Problema apare cind te tii scai de o idee si vrei sa demonstrezi prin orice mijloace ca e buna. Exemplul "Quad II" a aparut cind ai spus ca un montaj cu reactii multiple nu poate fi considerat audiofil.

N-au nici-un rost alte asociatii obscure. Hai sa presupunem ca acest subiect/topic este despre montajul lui Lazaroiu cu RPAF la GU15 SE, sau gresesc?!

Deja tii pe jar toata comunitatea... electrofila spunind:

"NU vad inca reactia pozitiva in catod tub final ,sau o explicatie in sensul cerut ,mai astept.

Ce efect are reactia pozitiva cu avans de faza in catod tub final ?"

dupa care, logic, treci la analiza partii de intrare... Eu inca mai astept varianta ta de explicatie a etajului final sau mai bine zis acea royala pe care sugerezi ca o ai in mina.

Link spre comentariu

zbodeoc poate ai inteles ca astept GU15 , vreau ca totul sa fie exact ca in simulare(mai mult o sa solicit si Ra,Za pentru situatia simulata).

Ceva concluzii preliminare am tras ,intre timp sa stabilit si cistigul etajului de atac atit fizic cit si simulat(coincid bine rezultatele pina acum) parca acolo(in etajul de atac) se aplica reactia negatina NU ?! (sau NU conta ?! cistigul).

__Ai mai vazut solutia asta implementata practic zbodeoc ?! de te miri/minunezi/etc/etc asa de ce caut ,sau tu nu intelegi ca solutia asta are un caracter particular neintilnit/deosebit cred(daca tu ai intinit solutia da exemplu !,dar nu incepe iar cu Quad II sau nu stiu ce radioreceptoare...).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări