blue Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Nu cred ca un tub cu culotul din bachelita si suduri cu cositor va rezista tratamentui Link spre comentariu
zbodeoc Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Eu sint sigur ca nu rezista, probabil ca se indeparteaza inainte de tratament. Bachelita devine friabila la temperaturile acelea, nici macar casanta. Link spre comentariu
Kosmin Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Nici eu nu am crezut dar se pare ca se intampla: initial temp ambientala 16 oC dupa 6ore se elibereaza mai mult vana ce dozeaza azotul lichid asa arata micul bazin dupa 24h si conducta prin care circula azotul lichid temperatura atinsa dupa 24h si aici o poza din procesul de revenire "la normal" Imaginile sunt de la un dealer recunoscut in SUA. Mai multe detalii si mai ales instalatii mai mari se pot gasi pe internet, in special cele industriale. Cel putin s-a demonstrat ca lampile rezista unui astfel de proces daca acesta e desfasurat lent. Daca vreun user de pe forum vede topicul asta si are acces la vreo astfel de instalatie (in mediul industrial care a mai ramas "pe aceste plaiuri mioritice") ar putea sa incerce cateva tuburi cu forme si materiale diferite, sa vada cum se comporta. Inca odata din ce am citit pe internet tuburile nu se introduc direct in azot lichid. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Cum rămîne cu legenda că tuburile ruseşti militare (în special despre GU50 era o părere pe diyA), provenind din depozite siberiene, ar suferi de microfisuri în sticlă şi de aici posibile defectări sau pierderea vidului? Tot pe aici, pe la lămpi, se susţinea cu oarecare temei că materialele diferite, avînd dilatări şi contractări diferite, se pot fisura (e vorba de balonul de sticlă şi picioarele metalice). Nu cred că se poate contesta de cineva, că orice piesă electronică, inclusiv lămpile, au o plajă de temperatură de utilizare sau păstrare.Pe mine personal, nu mă convinge chestia asta, mă lasă ''rece''. Link spre comentariu
daniels Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 De acord ca tuburile nu au contact direct cu azotul, dar ma gandesc ca acele materiale din tub se contracta diferit in tub si trag de cele fixate. Daca se intind prea tare la acea temperatura, se pot rupe.Nu am vazut ce a postat Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Concret, ce se intampla fizic, daca un tub electronic este racit la temperatura azotului lichid(-196 gr.C)-devin cristalele de oxid de pe suprafata catodului mai mici, mai uniforme?...grilele si anodul nu se pot modifica cu ceva in timpul criogenarii, ma indoiesc ca reteaua cristalina a metalului din care sunt alcatuite ar "retine" ceva de pe urma sesiunii de racire, si oricum nu conteaza, acestea pot fi confectionate din orice material conductor, de exemplu grafit(anod).Am impresia ca e o...bazaconie audiofila. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Din cate stiu, criogenia are aplicatii interesante in domeniul metalurgiei. Se pot obtine de ex. materiale magnetice amorfe cu pierderi de magnetizare mici si/sau cu performante mecanice deosebite ("sendust"). Dar multe dintre ele isi pierd proprietatile prin recoacere. Si exact acest lucru se intampla cu catodul unui tub electronic (si cateodata si cu anodul). Nu stiu ce se intampla cu stratul emisiv al catodului, mai ales ca exista diverse tehnologii. Am lucrat in domeniul tehnologiei tuburilor cinescop, dar acolo criogenia nu a prezentat interes. Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Pt tuburi, criogenarea este tratamentul final si in principiu se face cum a spus Kosmin .Va intereseaza care este procedura in detaliu ? Pt ca tot secretul consta in procesul de revenire , care este tinut intr-un mare secret de toti cei care fac asemenea tratamente . Altfel , generalitati se gasesc peste tot http://www.tubedepot.com/bsctfaq.html Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Interesul meu este pur academic, cum s-ar zice. Doar curiozitatea unuia care a lucrat in domeniul tuburilor. Ma intereseaza daca si cum tratamentele criogenice influenteaza durata de viata si stabilitatea parametrilor, daca influenteaza absorbtia dielectrica in sticla (folosesc actualmente condensatoare etalon pe baza de cuart topit), samd. Link spre comentariu
ggg Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 daca influenteaza absorbtia dielectrica in sticla (folosesc actualmente condensatoare etalon pe baza de cuart topit), samd.Buna intrebare . Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Cum rămîne cu legenda că tuburile ruseşti militare (în special despre GU50 era o părere pe diyA), provenind din depozite siberiene, ar suferi de microfisuri în sticlă şi de aici posibile defectări sau pierderea vidului? Tot pe aici, pe la lămpi, se susţinea cu oarecare temei că materialele diferite, avînd dilatări şi contractări diferite, se pot fisura (e vorba de balonul de sticlă şi picioarele metalice). Nu cred că se poate contesta de cineva, că orice piesă electronică, inclusiv lămpile, au o plajă de temperatură de utilizare sau păstrare. Pe mine personal, nu mă convinge chestia asta, mă lasă ''rece''. De fapt , ce vrei sa ne transmiti ? Ca nu prea se intelege firul naratiunii.....basmele rusesti cu Snegurocica , craiasa zapezii si Mos Gerila poate ca ti-au bucurat primii ani din viata , dar la varsta pe care o ai nu cred ca mai conteaza ! GU50 este o lampa absolut respectabila , cu performante incredibile , inca nedescoperita de amatorii de audio , avand pe certificatul de nastere numele de Telefunken LS50 ! ---------------------------------- Rusii au alte standarde , si nu cred ca fac rabat la calitate . Fabrica Ulianovsk , care produce ( producea ) numai lampi pentru uz militar printre care si GU50 , 6P3S E , 6S19P , 6S33S etc , nu folosea culot de bachelita ( posibil doar pentru G807 , dar aceea era de uz comercial , nu militar ) , avea in specificatiile tehnice trecuta exact gama de temperatura de pastrare ( ca de , Siberia era un mare frigider ) ! Microfisurile in sticla si pierderea vidului este o mare vrajeala , o operatiune de intoxicare tipica cu minciuni in scopul manipularii negative , facuta de capitalistii-imperialisto-fascisto-sionisti , care vor sa dstruga rezultatele muncii popoarelor sovietelor prietene cu poporul nostru si clasa muncitoare . Mai asculta si tu Radio Erevan.........numai acolo vei auzi adevarul gol-golut . Chiar daca doare......uneori . ------------------------------------- Multumesc pentru participarea la aceasta discutie , din ea toti ies invingatori ( mai ales eu ! ) pentru ca scopul nostru este sa generam discutii contradictorii , iar din argumentele aduse sa reiasa fara echivoc adevarul despre lampi , atat cat ne sta in putinta si avem acces la informatii veridice ! Apropo de OT100 ( RCA8005 ) criogenata sau nu . pare a fi o lampa de exceptie..........poate o baga in seama cineva interesat de audio extrem , iubitor de multa caldura , trafo cu greutate si filamente cu incalzire directa , sau tensiune anodica peste 1Kv....... Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 O părere de pe un forum străin: Stick them in the refrigerator for a few hours and I will guarantee that they are good! Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 26, 2011 Partajează Postat Noiembrie 26, 2011 Sa inteleg ca Zal+ hpavictor=love sau ce varianta va convine ? Atitea subiecte seriose sint pe rol si voi minimalizati subiectele cu tot felul de aprecieri, ce nu este in regula ? Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 26, 2011 Partajează Postat Noiembrie 26, 2011 Nici vorbă, ne mai împungem pe ici, pe colo. Iar subiecte serioase n-am mai văzut de mult. Link spre comentariu
lorik199 Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 Daca partea cu lungirea vietii tubului de 2-3 ori e adevarata, de ce armata n-a aplicat-o?Sau le convenea sa produca tuburi in prostie?@ggg : Posibil tuburile care le-ati nimerit sa fie facute destul de bine...Sa nu uitam ca in cazurile tuburilor sovietice, acelasi tub e facut in 2 sau 3 variante cu diferente radicale in timpul de functionare(EB/ER)Incepe sa miroasa a ulei de sarpe si cabluri cu ulei de masline Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum