Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cryo


franzm

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ggg

    28

  • zbodeoc

    12

  • mișa

    11

  • Depanatoru

    9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu folosesc tuburi criogenate , atat preamplificatoare cat si de putere (EL34,EL84,6L6G ). Principala facilitate este durata in ore de functionare .Tuburile cu tratament dureaza de 3-4 ori mai mult decat cele normale .

Link spre comentariu

Asa zici tu si marketingul ... am mari dubii . Criogenia nu prea are fundament stiintific la tuburi . Oricum ei se lauda in primul rand cu o imbunatatire a sunetului

Criogenia este foarte bine fundamentata ca tehnologie.Am tuburi finale EL34 Mullard Reissue de aproape 2 ani care au acelasi consum ca atunci cand le-am montat in amplificator . Am amplificatoare care sunt echipate tot cu EL34 Mullard si sunt exploatate 4 zile / saptamana la peste 60% din putere . Nu au nicio problema desi in conditiile astea trebuiau schimbate dupa 6-8 luni . Diferenta de sunet exista . Dar mai importanta este fiabilitatea . Sau fiabilitatea este mai evidenta decat diferenta de sunet... Acum ca ma crezi sau nu, este alta poveste .Aaa..si am uitat sa spun ca i-am dat si unui utilizator din forum 12AX7 Mullard Reissue criogenate care le-a montat intr-un SE facut de el si s-a schimbat sunetul radical . Dar acum nu pot sa compar doua tuburi de marci diferite .
Link spre comentariu

Si la mine in amplif stau 2 tuburi 12AX7 mullard reissue cryo, de la cam tot de vreun an jumate si le-am masurat periodic pe catometru si inca nu le-a scazut emisia fata de starea initiala. Poate la tuburile astea mici e mai greu de observat, dar dupa cum zice si la finale ca EL34 cred ca s-ar fi vazut o scadere.Ma rog ca sunet se apropie ff mult de ecc83 mullard nos, probabil asta e dat in mare parte de arhitectura lampii copiata dupa planurile mullard.Ramane de vazut pana la urma cata viata au astfel de tuburi, desi atata timp cat ele dureaza cel putin la fel de mult cat tine un nos, isi merita banii.

Link spre comentariu

Criogenia este foarte bine fundamentata ca tehnologie.

Daca cunoasteti ceva surse de informatie referitoare la tehnologiile criogenice, va rog sa mi le dezvaluiti. Eventual pe PM, ca nu vreau sa se ia lumea la bataie din cauza mea.
Link spre comentariu

Tuburile cu tratament dureaza de 3-4 ori mai mult decat cele normale .

Asta depaseste cu mult ce stiam eu despre treaba asta; eu stiam un maxim de 50% extensie de viata... si daca-i 100%, adica dublu viata, mi se pare extraordinar de mult!Pai daca-i asa, atunci ar trebui sa deschidem un proiect de realizare al unui astfel de "cuptor" criogenic si eventual sa punem mina de la mina, cei care se cred mai inraiti, ca sa dam drumul la asa ceva loco, sau mioritic, cum va place mai mult. Stie careva daca mai exista undeva in mediul industrial ceva asemanator? Folosit in alte scopuri, evident...
Link spre comentariu

Asta depaseste cu mult ce stiam eu despre treaba asta;

Eu inca astept sa se "prapadeasca" primul set de tuburi cumparat cu cca. 2 ani in urma , niste EL34 Svetlana . M-am interesat ce inseamna , in costuri, achizitionarea unei asemenea instalatii . Este un pic descurajant . Stiu sigur ca posesorii unor asemenea instalatii , nu trateaza numai tuburi . "Basic business" sunt componentele din industria auto .
Link spre comentariu

Criogenare cred ca inseamna scufundarea in azot lichid. In industrie se folosesc tratamente termice la temperaturi negative pentru satabilizarea materialelor supuse la deformatii termice in timpul functionarii.....daca imi amintesc bine.

Link spre comentariu

Se discuta despre criogenare si eu astept discutii in concordanta cu titlul topicului :da :da E totusi posibil?Intr-un almanah Tehnium este o schema de 100W(cu PL504 sau PL500 parca),dar spunea cineva pe forum ca e departe de HI-FI.Are cineva o schema testata?Am cautat pe forum,dar au disparut din pacate.Au existat cateva proiecte, in general cu lampi de prin TV-uri(din care am si eu de altfel,recuperate,noi,de-a valma).

Link spre comentariu

Criogenare cred ca inseamna scufundarea in azot lichid. In industrie se folosesc tratamente termice la temperaturi negative pentru satabilizarea materialelor supuse la deformatii termice in timpul functionarii.....daca imi amintesc bine.

Daca ar fi scufundate in azot lichid atunci clar s-ar alege prafu de ele. Cei care se ocupa de asa ceva au incinte termostatate in care introduc tuburile (ca un cazan mai mare) cu perete dublu prin care sa circule azot lichid. Tot sistemul de dozare al azotului fiind automatizat functie de temperatura din incinta. Astfel in 12-24h se coboara de la temp normala ambientala la 80-100kelvin sau cat e posibil, se mentine constanta timp de vreo 24-36h acea temp si apoi tot in 12-24h se revine treptat la temp. mediului inconjurator.P.S. s-a mai discutat pe forum acest aspect, intr-adevar o instalatie de acest tip e costisitoare, mai ales ca nici azotul lichid nu se gaseste in prea multe locuri, inainte in marile uzine unde erau si "fabrici de oxigen" se mai gasea.
Link spre comentariu

Cei care se ocupa de asa ceva au incinte termostatate in care introduc tuburile (ca un cazan mai mare) cu perete dublu prin care sa circule azot lichid.

Nu cred ca se introduce tubul, cred ca se introduc doar acele repere care necesita un astfel de tratament.
Link spre comentariu

Nu cred ca se introduce tubul, cred ca se introduc doar acele repere care necesita un astfel de tratament.

Eu cred ca se introduce tot tubul, altfel cum va explicati ca sunt criogenate tuburi nos vechi de 50-60 de ani? In special DHT-urile acelor vremuri...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări