THOMAS Postat Noiembrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2014 (editat) Daca tot ati marsat pe ideea prezentata de Csabai ma gandeam ca ar fi mai util sa optimizati pt uzul unui ef86 sau 6n2p fiind mai ieftine si usor de gasit.@franzm v-a rugat sa incercati amplasarea in bucla de reactie a montajului prezentat de nikitin .cum eu m-am oprit la mu-follower-ul allan kimmel si nu vreau sa-l mai scap din mana pt o vreme m-am gandit sa incerc amplasarea corectiei riaa chiar in cititorul de tensiune al mu-follower-ului.cum va pare ideea? Cu o cascoda in partea de intrare a unui mufollower compusa dintr-un fet bf862 sau mai multe in paralel si un tub cu transconductanta foarte mare in partea de intrare a mufollower-ului si un e282f sus atacat de tensiunea citita prin reteaua riaa sau, alternativ prin integrarea ei in sarcina anodica a primului tub din mu-follower par niste posibilitati de a obtine un preu riaa dintr-un singur etaj.cum va pare? Va salut dl..! Da,ideea este interesanta,zilele astea o sa ma gandesc la ea.Schema prezentata mai sus,este realizata practic si acesta a fost unul dintre motivele pentru care am discutat despre ea,in testele facute practic am probat si tuburile mentionate de catre dv.,EF86 si 6N2P insa rezultatele nu au fost multumitoare nici in probele de laborator nici la proba de ureche,daca pot spune asa si asta-i motivul pentru care m-am oprit la tuburile E180F & ECC83.Utilizand tubul 6N2P am fost obligat sa alimentez filamentele in DC,lucru care ma deranjeaza foarte tare nu prea sunt eu de acord cu alimentarea in DC a tuburilor cu incalzire indirecta,o alimentare in AC si niste tuburi de calitate nu vor pune niciodata problema brumului din cauza filamentelor. Anul trecul am reparat (un contact imperfect!) un microfon Neumann Model U 67 cu EF86 cu o sensibilitate SPL =116dB/1.1mV/uB,filamentul acelui tub era alimentat cu 6,3Vac...(!!!) Multumesc pentru atentia acordata acestui topic si va promit ca ma voi gandi la ideea dv.,pare interesanta. ************************************************** @saptemari (Marius),aveti in poza schema dorita de dv.,dar mentionez ca aceasta nu a fost testata practic,insa comparand rezultatele din simularea schemei cu E180F si realizarea practica si nefiind diferente majore (nu au fost deloc!),sper ca realizarea practica a acestei scheme sa se apropie de simulare,sau invers!!. Recomandare; masurati toate componentele,chiar daca sunt noi! *************************************************** P.S multumesc userului Kosmin pentru tuburile E180F ! Editat Noiembrie 22, 2014 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
saptemari Postat Noiembrie 22, 2014 Partajează Postat Noiembrie 22, 2014 (editat) Multumesc frumos pentru simulare, am sa o fac si pe aceasta E282F-E88CC. Editat Noiembrie 22, 2014 de saptemari Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2014 (editat) Astea ar fi doar doua idei in versiunea allan kimmel.eu am pentru mine alte 2 variante , mult mai tranzistorizate, teoretic mai performante si care vor cantari cu 20 de kg mai putin decat prima varianta UNU, va folosi 2 tuburi si 14 tranzistori pe canal in varianta cu doua etaje si un tub si 8 tranzistori in varianta cu un etaj, dar cum nu prea v-a interesat simularea unor montaje mult prea tranzistorizate pt clientii dvs obisnuiti n-am mai insistat...oricum exista si a patra varianta fara tuburi cu allan kimmel simetric si reactie negativa de curent . Chestia cu clienti este un pic exagerata,dar daca client se poate numi un singur astfel de monaj in 1-2 ani pentru un singur client atunci este OK (!) ,cei mai multi solicitanti daca se poate spune asa,sunt cei care cumpara kituri chinezesti gata facute si care trebuiesc puse la punct,dar si pe acestia ii pot numara pe jumatate din degetele de la o mana...,sunt foarte ocupat la job si pentru ca jobul este pentru mine cea mai importanta sursa de existenta si principala,asa zisi mei clienti sunt din ce in ce mai inexistenti...bineinteles din vina mea. Nu pot vedea ce mi-ati trimis dv.,dar cand o sa ajung acasa o sa studiez, iar chestia cu simularile montajelor cu tranzistoare pot spune ca si asta-i relativa mai ales din cauza timpului disponibil pentru a desena schema si a cauta modele bune pentru acea schema,daca dv. ati trimite sau ati posta schema in format asc. din Spice cred ca mi-ar fi mult mai usor,oricum nu-i din lipsa de interes ci mai mult din lipsa de TIMP! P.S prin ianuarie o sa ajung la Londra pentru cam trei saptamani,poate ne vedem la o cafea! ************************************************************* @saptemari (Marius); pentru oameni de calibrul d-tale oricand cu mare placere! Editat Noiembrie 22, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2014 (editat) @Lazaroiu **********************************************************************Dupa cum bine stiti nu am calculator si nici nu stiu sa folosesc programe de proiectare asa ca nu pot sa va satisfac decat sentimentul de superioritate chiar daca pe mine acest lucru nu ma face sa ma simt neaparat inferior. Dl .,nimeni nu-i superior nimanui pe acest forum,poate este vorba doar de experienta si uneori de caracter,daca limita discutiilor se va pastra strict la un nivel tehnic va asigur ca atmosfera va fi foarte placuta si constructiva si acum sa trecem la oile noastre: iata si schema propusa de dv. pentru a realiza un RIAA cu MuFalower,performantele sunt realiv bunicele,spun realiv pentru ca ar mai fi trebuit ceva amplificare si se pare ca un tub de genul lui D3a ar satisafce pe deplin aceasta cerinta,dar si asa cu E282F semnalul la iesire este suficient pentru atacul unui preamplificator dintr-un lant audio,oricum ideea cu MuFalower a fost "pusa in practica" indeplinind cu brio cerintele uni corector RIAA. Editat Noiembrie 22, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 Va salut dl..! Da,ideea este interesanta,zilele astea o sa ma gandesc la ea.Schema prezentata mai sus,este realizata practic si acesta a fost unul dintre motivele pentru care am discutat despre ea,in testele facute practic am probat si tuburile mentionate de catre dv.,EF86 si 6N2P insa rezultatele nu au fost multumitoare nici in probele de laborator nici la proba de ureche,daca pot spune asa si asta-i motivul pentru care m-am oprit la tuburile E180F & ECC83.Utilizand tubul 6N2P am fost obligat sa alimentez filamentele in DC,lucru care ma deranjeaza foarte tare nu prea sunt eu de acord cu alimentarea in DC a tuburilor cu incalzire indirecta,o alimentare in AC si niste tuburi de calitate nu vor pune niciodata problema brumului din cauza filamentelor. Anul trecul am reparat (un contact imperfect!) un microfon Neumann Model U 67 cu EF86 cu o sensibilitate SPL =116dB/1.1mV/uB,filamentul acelui tub era alimentat cu 6,3Vac...(!!!) Multumesc pentru atentia acordata acestui topic si va promit ca ma voi gandi la ideea dv.,pare interesanta. ************************************************** @saptemari (Marius),aveti in poza schema dorita de dv.,dar mentionez ca aceasta nu a fost testata practic,insa comparand rezultatele din simularea schemei cu E180F si realizarea practica si nefiind diferente majore (nu au fost deloc!),sper ca realizarea practica a acestei scheme sa se apropie de simulare,sau invers!!. Recomandare; masurati toate componentele,chiar daca sunt noi! *************************************************** P.S multumesc userului Kosmin pentru tuburile E180F ! Salut! Asa rapid: Eu as conecta C3, C4, C5, C6, C15, C16, C17 la bara GND, nu la bara de V+. Asta din 2 motive: 1 - Bara de V+ e zgomotoasa ( nu e bine sa o luam referinta) si poate introduce brum si paraziti in punctele sensibile ale amplificatorului prin acei condenastori. 2 - Situatia e din punct de vedere electric echivalenta datorita prezentei C9 si C10 intre V+ si GND, care asigura o scurcircuitare din punct de vedere alternativ a celor 2 bare. La simulare sunt convins ca nu va fi nici o diferenta. In realitate va fi destul de mare din punct de vedere a zgomotelor. (zic eu) Ma refer la asta: http://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2014/post-175212-0-72987300-1416653982.png Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 (editat) Fiindca tot s-a pus problema zgomotului, ce efect are zgomotul lui R3=10k în schema amintita? Editat Noiembrie 24, 2014 de franzm Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 Nesemnificativ. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 In atentia Dnului Lazaroiu : In masura in care dispuneti de putin timp liber , va propun sa analizati schema unui preamplificator exclusivist , destinat puristior audio - AudioNote M10 . Are o solutie tehnica deosebita , corectorul RIAA este pasiv 100% si foloseste inductante , lucru destul de neobisnuit . Au mai analizat si alti pasionati acest preamplificator : http://www.intactaudio.com/forum/viewtopic.php?p=5882&sid=5382034de46fc160eafb88f129b74785 Doresc sa dezvoltam o discutie despre solutiile tehnice folosite de AudioNote M10 , cu siguranta vor fi folositoare pasionatilor de electronica audio cu lampi . Multumesc anticipat . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 In atentia Dnului Lazaroiu : In masura in care dispuneti de putin timp liber , va propun sa analizati schema unui preamplificator exclusivist , destinat puristior audio - AudioNote M10 . Are o solutie tehnica deosebita , corectorul RIAA este pasiv 100% si foloseste inductante , lucru destul de neobisnuit . Au mai analizat si alti pasionati acest preamplificator : http://www.intactaudio.com/forum/viewtopic.php?p=5882&sid=5382034de46fc160eafb88f129b74785 Doresc sa dezvoltam o discutie despre solutiile tehnice folosite de AudioNote M10 , cu siguranta vor fi folositoare pasionatilor de electronica audio cu lampi . Multumesc anticipat . Este o solutie dificila ce necesita destul de mult curaj in abordare, practic se speculeaza acuratetea corectiei RIAA la impendante reduse uzual 600 ohm si 10 K insa principalul avantaj este zgomotul redus comparativ cu corectia pe retele RC, totusi cu toate ca subiectul este foarte atractiv am mari indoieli ca va interesa pe cineva, spune-mi te rog Victor ca ma insel... Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 3, 2014 Partajează Postat Decembrie 3, 2014 (editat) Te inseli . Garantat . Chiar daca pare ciudat , toate aceste informatii postate de mine sunt folositoare unor useri , mai putin vocali dar foarte dispusi sa invete , si care sunt la nivelul de documentare primara ( literatura tehnica in limbajul lor ) , adica doar de " teorie " nu de practica . Evident , teoria nu se invata pe forumuri , ci in scoli de specialitate si prin studiu individual . Unii , pe aici , au inceput ( evident total gresit ) cu practica , iar la teorie sunt praf , adica sunt electronisti " ciocanari " . Este vorba de cei care resping simularile tip SPICE sau aplicatiile pur matematice in general din motive reale de analfabetism tehnic . . Culmea este ca se lauda cu multimea gunoielor improvizate pe toate forumurile , si nu solicita sprijinul celor mai stiutori de carte ( nu este cazul meu ) pentru a obtine performante acceptabile la nivelul lor ... ca despre standarde audio ... in cazul lor nu e cazul sa mai amintim . Fiind lipsiti de educatia primara , nu pot intelege diferenta intre o improvizatie oarecare si un produs recunoscut de lumea audiofila , adica " ceva " care sa justifice productia de serie ( mica ) la nivel industrial , ei pot ajunge sa creda ca daca au realizat un montaj oarecare care functioneaza " cumva " spre acceptabil , deja sunt inclusi in lumea producatorilor de echipamente audio exclusiviste , care se vand cu bani adevarati . Total fals , dar exact asta este scopul : sa ii aducem la nivelul in care informatia de calitate sa conteze , nu orgoliul sau posibilitatile materiale . Am suficiente " provocari " tehnice disponibile pe hard disk pentru useri , incepatori sau avansati , dispusi sa discute pe aceste teme , in scopul progresului tehnic . Ii invit pe cei care nu se regasesc in cele de mai sus sa se abtina , se stiu ei . Ar fi pacat de acest subiect ... Acest post se refera la personaje pur inchipuite , nu cred ca pot exista idioti care sa se simta jigniti de cele de mai sus , nu am intentionat sa jignesc pe nimeni , ci doar sa previn un comportament aberant al unor posibili useri cu probleme de socializare . Editat Decembrie 3, 2014 de Victor Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 3, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2014 (editat) In atentia Dnului Lazaroiu : In masura in care dispuneti de putin timp liber , va propun sa analizati schema unui preamplificator exclusivist , destinat puristior audio - AudioNote M10 . Are o solutie tehnica deosebita , corectorul RIAA este pasiv 100% si foloseste inductante , lucru destul de neobisnuit . ************************************ Au mai analizat si alti pasionati acest preamplificator : http://www.intactaudio.com/forum/viewtopic.php?p=5882&sid=5382034de46fc160eafb88f129b74785 Doresc sa dezvoltam o discutie despre solutiile tehnice folosite de AudioNote M10 , cu siguranta vor fi folositoare pasionatilor de electronica audio cu lampi . Multumesc anticipat . Ce pot sa spun,dl.Victor (!?),schema este analizata si "rumegata" de multi colegi de pe acel forum,ce am retinut si chiar prezinta interes este acel emulator RIAA si bineinteles si reteaua RIAA cu inductoare (poza de mai jos),retea pe care am gasit-o asta vara intr-un tonomat Wurlitzer,un aparat extrem de valoros,adica ceva la peste 18.000 EU (!!!),preamplificatorul & RIAA corector era facut cu patru tuburi 6AC7 intr-un modul separat si ff bine realizat si mai ales ECRANAT,inductoarele erau destul de maricele,adica ceva asemanator cu un traf de iesire pentru un SE cu EL84(cam 5...6cm^2),nu am fost interesat si nici nu as fi sa realizez asa ceva vreodata. Inductoarele din exemplul tau sunt aproape imposibil de realizat in conditii DIY,iar constructia finala a acestui montaj trebuie sa tina cont de toate regulile posibile pentru evitarea oricaror campuri electromagnetice perturbatoare din exterior,lucram cu inductoare pe calea de semnal si asta spune totul. Am analizat si eu acele smulari cu modele de tuburi pentru 6072(A) dar si cu 12AY7 (tub echivalent) si chiar cu 6N4P cu usoare alterari a raportului S/N si parerea mea este ca valorile componentelor din acea corectie se preteaza numai pentru discurile RCA,pentru CBC,TNA sau BBC trebuiesc alte valori pentru filtrul RIAA,de ELECTRECORD nu pot sa spun nimic,nu stiu ce emulare a fost utilizata pentru scrierea lor,discurile ELECTRECORD nu seamana unul cu altul,cred ca au fost facute pentru dozele ceramice,asa cum avea p'acasa majoritatea romanului. Ca o concluzie; teoretic schema este ceva ce trebuie retinut,dar practic cred ca ar fi apropate imposibil de realizat si nu din cauza tuburilor pentru ca acestea se pot gasi ci doar din cauza inductoarelor,mai ales ca nu prea stim mare lucru despre ele,asta-i parerea mea! Multumesc, dl.Victor! Editat Decembrie 3, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 9, 2014 Partajează Postat Decembrie 9, 2014 Cu ocazia paginii cu numarul 100, pertimati-mi sa-l felicit pe colegul nostru Lazaroiu pentru energia, profesionalismul si rabdarea de care a dat dovada pentru a sustine acest topic si a ne sustine si pe noi, in egala masura... Am fost off-topic, dar trebuie sa acceptati, fiind un moment aniversar... Link spre comentariu
Untold Postat Decembrie 9, 2014 Partajează Postat Decembrie 9, 2014 La mai multe si multa sanatate! Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat Decembrie 9, 2014 Partajează Postat Decembrie 9, 2014 Sa fie sanatos si sa ne ajute in continuare . STIMA SI RESPECT. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 9, 2014 Partajează Postat Decembrie 9, 2014 Sa ajungem la 1000 de pagini!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum