THOMAS Postat Decembrie 11, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Referitor la ultima simulare(ot100-SE montajul dat). Mai exact efectul asupra formei de unda-sinus(dat de grila de comanda in A2 pentru -Ug1_0=0V) . Cind pentru o semialternanta(pozitiva) de atac am sacina pronuntata (mica si progresiva respectiv regresiva pe durata semiperioadei/date cu virful de sarcina centrat pe amplitudinea maxima a acestei semialternante de atac) pe cind pe cealalta semialternanta(negativa) de atac pot spune ca "nu am" sarcina.Cu alte cuvinte sarcina in aceasta situatie altereaza forma de unda sinus asimetric ,sarcina fiind prezenta numai pentru semialternanta pozitiva de atac (din 60Vvv adica +30Vv respectiv -30Vv ramin cu 42Vvv adica +12Vv respectiv -30Vv ). Asadar unui driver A2 ar trebui sa nu_i pese ig_comanda cu alte cuvinte acest driver ar trebui sa fie cu rezistenta interna cit mai mica apropiata de 0. Daca se trece in schimb in PP-AB2-B(curent grila comanda)cel putin alterarea formei de unda va fi simetrica. Foarte constructiv ce ati spus si o sa tin cont de asta pentru redimensionarea trafului interstage,nu vreau sa fac acest montaj,este abandonat de mult pentru ca nu am materiale de calitate pentru a realiza un astfel de traf,dar ca studiu si curiozitate,cred ca se poate incerca. In imaginile de mai sus am vrut sa edific ce inseamna curenti de grila pentru un etaj final. Poate reusiti sa prezentati aici pe intelesul tuturor ce v-am rugat mai sus,cand aveti dv. timp si dispozitie,ar fi ceva venit din partea unuia care chiar stie ce spune. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 11, 2011 Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Exemplu dat(ot100-SE-A2) foarte instructiv , sint sigur ca dumneavoastra sau altii cunosc fenomenul(poate au si solutia desigur) .Am comentat o imagine rezultata in procesul de simulare (am comentat ce se vede in simulare cu "ochiul liber"). O sa tin cont de propunerea dumneavoastra... (in masura timpului disponibil). Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 11, 2011 Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Nu merita utilizat un transformator interstage, cuplajul direct, galvanic, este mult mai avantajos si poate sa contina preferinta mea, servobias asistat, in mod sigur OT 100 clasa A2 va fi viitorul meu proiect 15w SE Link spre comentariu
daniels Postat Decembrie 11, 2011 Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Perfect! D-le Lazaroiu va multumesc pentru analiza si pentru corectiile facute!Foarte utile aceste simulari ! Link spre comentariu
300B SE Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Si eu la fel ma inscriu:Va mutumim dl Lazaroiu! Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Pentru cei care nu au testat inca, pun o poza cu un caz oarecare de curent de grila a unei lampi finale. De aici se poate observa in ce regim groaznic lucreaza lampa prefinala. http://dl.dropbox.com/u/3712780/Curent%20de%20grila.jpg Trebuie privit acest lucru cu toata seriozitatea la proiectare. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Ambitia este mare si mai ales cand iti stau la indemana atat de multe instrumente de calcul si proiectare.Multumesc d-lui pentru sfatul dat mai sus cu privire la etajele de atac cu trafo interstage pentru etajele finale in clasa A2. Am observat ca sunt extrem de multe astfel de amplficatoare care sunt incadrate drept audiofile (nu ma pricep la ce inseamna asta,atat timp cat nimeni nu vrea sa defineasca termenul de ;audiofil!),asadar analizand cele spuse de dl. si folosind cunostintele mele in domeniu,am proiectat o schema,este vb. de un SE cu OT100 cu trafo interstage clasa A2 care functioneaza excelent. Echilibrarea dinamica a semnalului de atac am reusit sa o pun la punct cu ajutorul unei sarcini dinamice realizata cu un tub 6N6P (triode legat in paralel) pe ale caror grile primesc un semnal din katodul triodei finale OT100.Ideea este a mea nu o sa mai gasiti asa ceva,sunt sigur ca vor aprea discutii pro si contra,dar montajul functioneaza foarte bine si este stabil,iar traful interstage nu este chiar asa de greu de realizat (am pus datele RaU2/Rs pt trafo interstage si RaU1/Rsarcina pentru traful de iesire, rapoartele de ransformare asa ca se pot calcula extrem de usor,curentii si tensiunile sunt pe schema dar si in graficele din poze).Tubul de atac este legat in mod trioda pentru un Ra mic,avantaj la realizarea trafului interstage. Zilele astea incerc sa realizez un astfel de traf,pentru ca restul le am din montajul anterior de care nu am fost multumit si o sa fac si probele practice. Distorsiunile,FFT si semnalul la iesire spun cam totul despre acest amplificator. Schema SE OT100: semnalul pe grila lui OT100,remarcati cat de frumos este datorita sarcinii dinamice(6N6P) ce descarca transformatorul pe semialternanta negativa: Forma si nivelul semnalului la iesire pe o sarcina de 8 ohmi: TENSIUNE CURENT FFT: SI DISTORSIUNI (REZULTATE FOURIER) la nivelul de mai sus pe 8 ohmi(!!!!) .....am terminat inca un proiect cu OT100,ceva mai elegant dar cu ceva MOS-fet si triode in atac,dar ramane pe viitor pentru a-l pune aici. In schema sunt date suficiente pentru realizarea trafului interstage dar si al celui de iesire. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Foarte frumoasa abordare http://postimage.org/image/lrpsyd68j/ /simetrizare sarcina pe intreaga perioada. Ar fi ceva in secundar de aceasta data(12Vef bine-bine). Link spre comentariu
Kosmin Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 http://postimage.org/image/i1q65gudv/ imi place si mie ce vad acolo la thd, daca se va obtine si in realitate o valoare apropiata atunci OT100 chiar merita osteneala, daca pot sa zic asa. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Foarte frumoasa abordare http://postimage.org/image/lrpsyd68j/ /simetrizare sarcina pe intreaga perioada.Daca stiam de proiectul dv. de aici viewtopic.php?f=28&t=99500&p=897907#p897907 tare mi-ar fi placut sa-l folosesc pentru atacul lui OT100,foarte faina lampa 6E5P si este laudata,eu am ceva 6E6P,nu mai stau acum sa caut,dar se pare ca sunt cam la fel(!?). Eu am folosit 6P15P pentru atac din motive usor de inteles,este finala video,mod trioda pentru un Ra mai mic decat in mod pentoda,putere relativ maricica la un coeficient de distorsiuni mic,lampa robusta si extrem de fiabila. Cred ca o sa inecrc ceva si cu 6E5P,dupa cum se barfeste pare a fi audiofila(!?).Oricum va multumesc pentru sfaturile dv. ce le-am primit mai sus in acest topic. DC component din Fourier=0.33V,bineinteles ca se poate regla din valoare rezistentelor R2 si R3,nu l-am "bibilit" prea mult pana acum,o sa fac asta cand ma voi apuca de realizarea practica...@ Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Nu trebuie considerat proiectul meu domnule Lazaroiu ,am vrut sa "dau un driver comunitati"-cu valorile bine precizate(desigur am "studiat" usor valorile precizate) ,folosesc ocazional acest driver functie de necesitati(mai ales cind modific chinezarii).Tetrodele 6Э6П , 6Э5П sint tuburi serioase(cistig in tensiune "fantastic" raportat la sarcina ,asa cum se vede in subiectul respectiv).Se mai poate si de aceasta maniera(referitor la sarcina dinamica ,desigur reteaua rezistiva va urmari comportamentul grilei de comanda tub final dat). Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Tensiunea pe grila lui OT100 este zero iar anodul driver-ului este la acelasi potential, ceva nu se leaga...Am gresit nu driver am vrut sa spun ci anodul triodele legate in paralel Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Am facut ceva modificari in proiectul cu SE OT100 si l-am atacat cu 6P15P in mod pentoda. Distorsiunile au crescut pana la 3,05%,dar a crescut si puterea la o putere disipata pt.OT100 de numai 61W,tinand cont ca putem merge pana la maxim 75W Pda pentru OT100,deci ma situez mult mai jos fata de hiperbola de disipatie anodica,tot din motive usor de inteles,in practica poate o sa fortez un pic nota si o sa apropii de cei 75W (!!!) Aici este schema cu pentoda in atac: Semnalul pe grila lui OT100: ...si semnalul la iesire pe sarcina de 8 ohmi: in schimb castigand un pic de putere am pierdut la THD care acum sunt peste 3%. D-le ,o sa incerc ceva cu aceste tuburi,6E5P/6E6P,am modele pentru ele printre cele de la Karpov/Manacov,mi-au placut si mie aceste tuburi dar se pare ca se gasesc mai greu,sunt cam rare!!!! Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Tensiunea pe grila lui OT100 este zero iar anodul driver-ului este la acelasi potential, ceva nu se leaga...Ce nu se leaga????....nu inteleg?! Aveti aici semnalul in anodul driverului si in grila lui OT100,fiti sigur ca daca ceva nu se lega foarte sigur nu mi-ar fi permis simularea,sa vrei sa gresesti si nu te lasa,credeti-ma! Cu verde anodul driverului cu albastru grila lui OT100. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Se leaga bine domnule Lazaroiu ...,nu stiu ce vede blue...am cumparat 6Э6П , 6Э5П (NOS desigur) si de aici (vinzari) cu sume modice 5 sau 7 lei nu mai stiu.Aa o astfel de retea download/file.php?id=9321 poate fi chiar "programabila" functie de tubul dat(R1-Rn poate copia comportaamentul grilei de comanda tub final,desigur in prealabil se stabileste comportamentul ,pentru n poate fi suficient valoarea 10 chiar si mai putin). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum