Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Cu schema asta si cu traful de intrare  realizat de tine (http://www.elforum.info/topic/92751-transformator-de-intrare-universal/?do=findComment&comment=1020265) se poate construi cel mai simplu si fain amplificator cu tuburile EL84,parerea mea.Utilizand datele furnizate de tine privind caracteristicile transformatorului de intrare am realizat un model SPICE pentru acesta si pentru OT un model dupa un traf realizat realizat practic de mine si priveste ce a rezultat din simulare (!!!!).

Parerea mea este ca se poate realiza practic un amplificator extrem de simplu si fara cusur,problema cea mai grea a fost proiectarea dar si realizarea practica a unui transformator de intrare (defazor) exceptional asa cum l-ai realizat tu,felicitari Dorin! :31

Schema si rezultatele sunt in imagini...,fara cuvinte!

Un transformator defazor ca cel realizat de Dorin poate fi extrem de util amplificatorului cu sarcina repartizata egala pe anod-catod fiindca rezolva usor cerinta nivelului de atac si banuiesc ca amplificatorul simulat de dvs utilizeaza infasurarea de catod doar CF

Chiar astazi am incercat  un transformator cu sarcina repartizata , ceva asemanator cu cel facut de Sebi adica infasurari bifilare cu izolatie speciala dar diferit ca geometrie a infasurarilor fata de cel incercat de el, atacul tuburilor PL504 trioda a fost pentru test cu un OT PP ce asigura cei 144 v RMS si din start au rezultat 27w cu THD=0,9% /1Khz si probabil dupa o adaptare mai corecta a sarcinii din secundar si un PSF mai atent ales performantele se pot imbunatati, deci ideea utilizarii transformatorului drept splitter este excelenta dintr-un motiv foarte simplu, acesta nu introduce nici o distorsiune comparativ cu driverele cu tuburi ca lucreaza in conditii grele gen Mc Intosh. Urmatorul pas va fi PL504 pentoda si EL34 in ambele variante

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Off topic,dar merita:

Cam asa arata o intalnire a lamparilor in Germania (probabil cativa dintre noi am mai vazut asta!),unde pe langa prezentarea realizarilor practice se ma fac si auditii dar si analize tehnice,prezentari de scheme si oscilograme...,cred ca fiecare dintre noi ne-am dori sa fim prezenti printre ei...!

http://www.jogis-roehrenbude.de/Stammtisch-14-04-07/Stammtisch_080407.htm

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Catziva dintre cei care apar  la intalnirea lamparilor ii cunosc si eu.Pe Michael Pape,nu apare in poze aici,il stiu de cand lucram cu tuburile cinescop acum vreo 10 ani.Are multe realizari in materie de tuburi hand_made.Pacat ca nu mai sunt totzi printre noi.Gerd Reinhöfer,un tip exceptzional ne_a parasit anul asta in martie.Dumnezeu sa_l odihneasca in pace.

Link spre comentariu

Catziva dintre cei care apar  la intalnirea lamparilor ii cunosc si eu.Pe Michael Pape,nu apare in poze aici,il stiu de cand lucram cu tuburile cinescop acum vreo 10 ani.Are multe realizari in materie de tuburi hand_made.Pacat ca nu mai sunt totzi printre noi.Gerd Reinhöfer,un tip exceptzional ne_a parasit anul asta in martie.Dumnezeu sa_l odihneasca in pace.

Comentariu frumos,multumesc pentru atentie .

Consideratie si rerspect pentru cei disparuti dintre noi,asta este,vorba romanului :"...vine o vreme vine o vama...",toti avem  "emisie electronica limitata a catodului".

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Vă salut.

D-le. Lăzăroiu, în limita timpului disponibil, v-aş ruga, dacă se poate, o simulare pentru schema de mai jos (gasită pe un forum filipinez), cu menţiunea că, pentru driver, aş folosi tubul 6H8C, iar pentru defazor, tubul 6H7C dacă se pretează pentru aşa ceva (am patru bucăţi care stau degeaba), priza OT la 23%-30% pentru G2 tuburi finale. Mulţumesc.

Pentru ca nu pot încărca aici .jpeg-ul, schema se află în link-ul:

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14982748095/

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Vă salut.

D-le. Lăzăroiu, în limita timpului disponibil, v-aş ruga, dacă se poate, o simulare pentru schema de mai jos (gasită pe un forum filipinez), cu menţiunea că, pentru driver, aş folosi tubul 6H8C, iar pentru defazor, tubul 6H7C dacă se pretează pentru aşa ceva (am patru bucăţi care stau degeaba), priza OT la 23%-30% pentru G2 tuburi finale. Mulţumesc.

Pentru ca nu pot încărca aici .jpeg-ul, schema se află în link-ul:

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/14982748095/

Schema propusa de dv. este relativ clasica,cuplajele mi se par foarte "stranse",eu am incercat sa respect configuratia propusa dar cu tuburile recomandate de dv.( 1/2 6N8S pe intrare si 6N7S pentru defazor),tuburi ce spuneti ca le aveti pe "inventar".

Rezultatele sunt oarecum modeste in ceea ce priveste puterea pe sarcina,una dintre cauze este si tensiunea anodica mica Ua=300V pe bara de +.

Dar pentru Ps=15W THD-ul si banda de frecvente redata sunt de invidiat.

Pe schema aveti rezultatele din simulare dar si curenti si tensiuni in puctele importante.

Pentru a avea o banda de frecvente exact ca in simulare,transformatorul de iesire trebuie foarte bine gandit si realizat,dar se pare ca dv. aveti experienta in asa ceva.

post-175212-0-64990500-1408636421_thumb.png

Link spre comentariu

Nu caut puteri extraordinare, un maxim de 15W este arhisuficient, iar, vis-a-vis de transformatoarele de iesire, fac si eu cum pot mai bine sa urmez indicatiile de constructie ale acestora. Multumesc pentru incurajari si ajutorul cu simularea.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut cu respect!

Am tras pe dreapta deocamdata SE-ul cu GU32, momentan as avea nevoie de o schema de preu RIAA pt doza MM pt a putea fi conectat cu intrarea unui amplif normal cu tuburi.

Am combinat ieri doua scheme si anume: un preu RIAA cu 6J1P si un repetor catodic (a doua trioda din schema dvs. de preamplificator de linie).

Rezultatul a fost urmatorul: se auzea slab cu volumul amplif la maxim si a doua problema, care nu stiu de unde poate fi, e ca, pana la jumatatea cursei pot de volum, volumul crestea corespunzator fara alterarea sunetului, dupa jumatatea cursei spre maxim se auzeau niste fosnete, sunetul se diminua atat ca intensitate, cat si calitativ. Mentionez ca am doua potentiometre de 100Kohmi, cate unul pe fiecare canal al amplif final (hibridul PP cu GU29 si LF353) iar la alte surse de semnal conectate la el (cd-player, dvd-player, telefon, etc) se comporta normal, fara fenomene suparatoare de genul mai sus. 

Va rog ca, in limita timpului dvs liber, sa-mi simualati o schema de preu RIAA cu 6J1P si un preu de linie cu 6N1P sau 6N2P, eventual cu un corector de ton intercalat intre ele sau intre triodele preului de linie, dvs stiti mai bine unde.

Va multumesc.

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator viobio

6J1P niciodata in preu de doza magnetica! Am vorbit la telefon ,nu intelegi ca tubul ala e microfonic si zgomotos?????E bun dar pentru alte aplicatii,pentru preuri de doza magnetica ,trebuiesc folosite tuburi cu zgomot cit mai mic ,selectionate,altfel o sa ai un preu zgomotos si su sunet indoielnic.Preurile pt doze MM/MC trebuiesc OBLIGATORIU ecranate,conexiuni cit mai scurte,filtraj foarte bun pt tensiunea de alimentare.

Link spre comentariu

Ok, am inteles, eu il testatsem in acel preu si mi s-a parut ca suna bine, fara repetorul catodic. I-am pus un traf de vreo 20kohmi impedanta pe iesire si o casca, se auzea bine, cu inalte si nitel bas, fara zgomot nici chiar atunci cand bateam in tub cu surubelnita..dar o sa respect sfatul si o sa folosesc altceva..EC80 ar merge?(desi EC80 e mult mai microfonic decat 6J1P si se foloseste cu grila la masa si atac in catod). Am doua bucati NOS Philips cu pini auriti...sau sugerati-mi alt tub.

Multumesc.

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ok, am inteles, eu il testatsem in acel preu si mi s-a parut ca suna bine, fara repetorul catodic. I-am pus un traf de vreo 20kohmi impedanta pe iesire si o casca, se auzea bine, cu inalte si nitel bas, fara zgomot nici chiar atunci cand bateam in tub cu surubelnita..dar o sa respect sfatul si o sa folosesc altceva..EC80 ar merge?(desi EC80 e mult mai microfonic decat 6J1P si se foloseste cu grila la masa si atac in catod). Am doua bucati NOS Philips cu pini auriti...sau sugerati-mi alt tub.Multumesc.

E88CC,ECC83,12AX7,6H2P,7025,EF86,6H23P,EF804,EF806,EF806S,6J32P Editat de viobio
Link spre comentariu

Ok. Am vreo 4 buc 6N2P NOS. Si inca vreo 7 buc 6J4 in carcasa metalica, noi noute. Ar merge, ca-s tot pentode si arata beton negre si metalice.

Multumesc.

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ok. Am vreo 4 buc 6N2P NOS. Si inca vreo 7 buc 6J4 in carcasa metalica, noi noute. Ar merge, ca-s tot pentode si arata beton negre si metalice.Multumesc.

Poti incerca si 6J4,6J8,metalice rusesti,personal nu am incercat asa ceva,pentru preuri MM,am lucrat cu ele doar in preuri de chitara.Mai poti incerca 6H16B,6H17B,tuburi miniatura rusesti.Hai ca te scot eu din belea,cu ceva timp in urma am facut un preu,dupa schema unui italian,cu D3A,am incercat schema si cu E282F,rezultatele sunt extraordinare cu ambele tuburi.Te dotez cu 4 buc E282F&ECC82(o cistgasei cu ceva timp in urma),astept adresa ,tel,pe pm,le trimit cu curierul,NU CU POSTA!!!Asta e schema,tensiunea de alimentare (200V)trebuie sa fie filtrata foarte bine,filamentele sa fie alimentate in CC,foarte bine filtrat.De preferat socluri cu ecrane,transformatorul de alimentare montat cit mai departe de tuburi,ecranat in tabla de Fe,montat pe pufere de cauciuc,burete,nu trebuie sa transmita nici o vibratie in tuburi,poate citeste si <ficus> ce am scris aici. Editat de viobio
Link spre comentariu

Foarte frumoasa si extrem de simpla aceasta schema,pana la urma tuburile D3a fac toti banii (!!),buna schema trebuie retinuta la "dosar"cu toate ca D3a este un tub scump si se gaseste mai greu.Daca se va acorda o atentie mare realizari practice in ceea ce priveste traseele de masa,alimentarile pentru filamente si anodica dupa cum, ai spus si tu ,cred ca va functiona OK de la "prima cheie",acum mai ramane de vazut daca cei 600mV de la iesire vor fi suficenti pentru aplicatia lui @Untold.

Aprob pozitiv,vb. lui I.L.Caragiale,aceleasi rezultate si cu tuburile E282F.

Poti incerca si 6J4,6J8,metalice rusesti,personal nu am incercat asa ceva,pentru preuri MM,am lucrat cu ele doar in preuri de chitara.Mai poti incerca 6H16B,6H17B,tuburi miniatura rusesti.Hai ca te scot eu din belea,cu ceva timp in urma am facut un preu,dupa schema unui italian,cu D3A,am incercat schema si cu E282F,rezultatele sunt extraordinare cu ambele tuburi.Te dotez cu 4 buc E282F&ECC82(o cistgasei cu ceva timp in urma),astept adresa ,tel,pe pm,le trimit cu curierul,NU CU POSTA!!!Asta e schema,tensiunea de alimentare (200V)trebuie sa fie filtrata foarte bine,filamentele sa fie alimentate in CC,foarte bine filtrat.De preferat socluri cu ecrane,transformatorul de alimentare montat cit mai departe de tuburi,ecranat in tabla de Fe,montat pe pufere de cauciuc,burete,nu trebuie sa transmita nici o vibratie in tuburi,poate citeste si <ficus> ce am scris aici.

Foarte frumoasa si extrem de simpla aceasta schema,pana la urma tuburile D3a fac toti banii (!!),buna schema trebuie retinuta la "dosar"cu toate ca D3a este un tub scump si se gaseste mai greu.Daca se va acorda o atentie mare realizari practice in ceea ce priveste traseele de masa,alimentarile pentru filamente si anodica dupa cum, ai spus si tu ,cred ca va functiona OK de la "prima cheie",acum mai ramane de vazut daca cei 600mV de la iesire vor fi suficenti pentru aplicatia lui @Untold.

Aprob pozitiv,vb. lui I.L.Caragiale,aceleasi rezultate si cu tuburile E282F.

post-175212-0-33264600-1409384349_thumb.png

post-175212-0-25046600-1409384364_thumb.png

post-175212-0-54657600-1409387051_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări