Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

acum imi cam pare rau ca am luat svetlana 6s4s si nu sovtek 2a3 :bataie sa vad cum pot integra acest tub in schema.

Pentru a utiliza in aceasta schema tubul dv. 6S4S, se va modica usor valoarea lui R3 la 18ohmi si BINEINTELES SI TENSIUNEA DE FILAMENT,la 2A3 trebuiesc 2,5V(2,5A) iar pentru 6S4S trebuiesc 6,3V/1A si cam atat,in rest performantele le vedeti pe schema din atasament,THD-ul ceva mai mic insa banda de frecventa redata un pic mai "stransa" la capete (!!).

Remarcati "puterea" filamentului pentru ambele tuburi este aceeasi adica 6,3W,pana la urma totul pleaca de la filament,asa-i ?

post-175212-0-53236500-1405584315_thumb.png

Link spre comentariu

Pentru a utiliza in aceasta schema tubul dv. 6S4S, se va modica usor valoarea lui R3 la 18ohmi si BINEINTELES SI TENSIUNEA DE FILAMENT,la 2A3 trebuiesc 2,5V(2,5A) iar pentru 6S4S trebuiesc 6,3V/1A si cam atat,in rest performantele le vedeti pe schema din atasament,THD-ul ceva mai mic insa banda de frecventa redata un pic mai "stransa" la capete (!!).

Remarcati "puterea" filamentului pentru ambele tuburi este aceeasi adica 6,3W,pana la urma totul pleaca de la filament,asa-i ?

foile de catalog le-am studiat, stiam diferentele, DAR ma intrebam daca acel potentiometru din capetele filamentului plus rezistentele care fac legatura cu infacurarea de 2.5v de la traf nu trebuiesc modificate. Sa nu uitam ca filamentul 2A3 poate fi alimentat in CA si cu acel potentiometru prin mutarea cursorului se neutralizeaza brumul iar pe de alta parte la 6S4S filamentul trebuie musai alimentat in CC, brumul asta ,,bata-l-ar sa-l bata,,

daca vreau sa cresc Pa R2 trebuie micsorat?

Link spre comentariu

foile de catalog le-am studiat, stiam diferentele, DAR ma intrebam daca acel potentiometru din capetele filamentului plus rezistentele care fac legatura cu infacurarea de 2.5v de la traf nu trebuiesc modificate. Sa nu uitam ca filamentul 2A3 poate fi alimentat in CA si cu acel potentiometru prin mutarea cursorului se neutralizeaza brumul iar pe de alta parte la 6S4S filamentul trebuie musai alimentat in CC, brumul asta ,,bata-l-ar sa-l bata,,

daca vreau sa cresc Pa R2 trebuie micsorat?

Da,ca sa cresteti Pda trebuie micsorata valoarea R2,dar cu cap,nu asa oricum altfel riscati sa distrugeti tubul si oricat o sa incercati nu o sa obtineti niciodata putere pe sarcina mai mare de 5W cu un THD de bun simt adica minim 5%,lasati schemele asa cum sunt pana capatati ceva experienta...

Alimentati filamentul tubului ca in schema propusa de mine in atasament,tubul 6S4S este un tub cu incalzire directa si alimentare universala (AC/DC),eu nu stiu in ce documentatie ati gasit dv. ca este obligatoriu sa alimentati filamentul acestui tub in DC ???

Va garantez ca alimentat asa cum va propun eu nu veti avea niciun brum cauzat de aceasta alimentare.Bobinati secundarul pentru filamente bifilar,iseriati cele doua bobine in faza si conexiunea dinte ele va reprezenta catodul tubului 6S4S.

L.E daca doriti putere mai mare si tineti neaparat sa realizati un SE cu aceste tuburi,utilizati doua in paralel bineinteles cu modificarea corespunzatoare a OT-ului.Sa nu uitati ca randamentul in clasa A SE pentru triode nu poate depasi 22%...30% deci o putere in anod de 22%...30% din Pda insa pe difuzor puterea va fi ceva mai mica pentru ca mai intervin si pierderile in OT de aici si importanta foarte mare a unui transformator de iesire.

post-175212-0-14623800-1405593600_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

mi-ar placea sa pot creste puterea pana cand se ajunge la unul din urmatorii parametri oricare ar fi acesta: Ps 5W, THD max 5%, Pa max 16.5-17W.

OT va fi bobinat pe miez dublu C

amplificatorul va fi realizat in colaborare cu dj biluta. fiind proiectul meu de suflet voi investi multa munca si bani, primul aspect care trebuie clarificat si studiat pe toate partile pana se obtie cea mai buna solutie este..... SCHEMA

multumesc de ajutor! :multumesc

Link spre comentariu

Propun in atentia dvs. urmatoarea schema pur teoretica conceputa ptr. cuplaj galvanic. Este super energofag dar nu ma deranjeaza.Ptr. tuburile T4 si T5 am propus ceva dar as opta mai mult ptr. MOS sau bipolar. Astept pareri , sfaturi , intrebari -multe si critici putine.post-206638-0-17446700-1405616725_thumb.jpg

Link spre comentariu

Revin cu schema modificata in sensul ca am redus din pofta de energie.Am prevazut P1 si P2 ptr. echilibrarea tuburilor ; valoarea lor va fi ales functie de tipul tranzistoarelor gasite ,ce curent de baza va fi nevoie.Diode zenner voi inseria mai mule ca sa suporte lejer 10mA.

Ce parere aveti , va functiona sau e un dezastru ?post-206638-0-70656600-1405706770_thumb.jpgpost-206638-0-70656600-1405706770_thumb.jpg

Vad ca nu se deschide , mai incerc atasareapost-206638-0-66609600-1405707115_thumb.jpg

Link spre comentariu

Revin cu schema modificata in sensul ca am redus din pofta de energie.Am prevazut P1 si P2 ptr. echilibrarea tuburilor ; valoarea lor va fi ales functie de tipul tranzistoarelor gasite ,ce curent de baza va fi nevoie.Diode zenner voi inseria mai mule ca sa suporte lejer 10mA.

Ce parere aveti , va functiona sau e un dezastru ?

Un dezastru nu este si de functionat va functiona,mici modificari (vedeti in schema postata de mine) si va functiona relativ bine,insa eu nu vad avanntajele acestei topologii,probabil dv. ati gandit ceva !?...

Schema simulata este prima postata de dv.,dar nici cu tranzistoare nu se imbunatatesc performantele...

Daca doriti un cuplaj galvanic si sa utilizati ca finale aceste tuburi 6P13S va propun mai jos o schema,mai putin energofaga dar cu rezultate ceva mai bune comparativ cu un SE clasic.

In schema dv.trebuie avut in vedera ca ar mai trebui un etaj de amplificare,dupa cum observati sensibilitatea la intrare pentru o putere pe sarcina de 10W este de 7V~.

,sper sa va fi fost de ajutor.

post-175212-0-70350900-1406019238_thumb.png

post-175212-0-02148500-1406019258_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Don Lazaroiu , se pare ca dvs a-ti fost singurul de pe forum care este interesat  de un proiect non copy-paste.Poate daca aruncam o pastila de unde s-ar isca certuri , imediat se umpleau doua pagini.

Deci , am optat ptr. 6P13S ptr. ca are un catod foarte potent , cu Pfilament=8,19W mai potent si ca PL500.Iar pretul de achizitie a fost 5lei-jenant de ieftin.

Intrucat atacul se cere asimetric ptr. acest tub , am utilizat acelasi tub ptr. atac-ideea Valderama.Cuplajul galvanic dintre etaje este o provocare ,un fix de-al meu , mult mai greu de realizat decat cu condensatori.Droselul din anodul tubului de atac eventual l-as schimba cu o sarcina activa cu un simulator de inductanta.Acest montaj oricum trebuie pus pe masa de proba , cand pot sa-mi dau seama de potenta lui.

Oricum va multumesc ptr.sfaturi si ptr. schema propusa.

Link spre comentariu

Am analizat mai atent schema propusa de dvs.cu 6N8S si daca e posibil as vrea sa vad variatia tensiunii de comanda pe grilele tuburilor finale U3 si U4 binenteles cand aveti timp.

Link spre comentariu

Am analizat mai atent schema propusa de dvs.cu 6N8S si daca e posibil as vrea sa vad variatia tensiunii de comanda pe grilele tuburilor finale U3 si U4 binenteles cand aveti timp.

Aveti mai jos cateva rezultate din simulare printre care si ce ati cerut dv.

Semnalul de comanda este masurat fata de masa,deci atentie pentru ca potentialul catozilor tuburilor finale este undeva la +330V  din acest motiv am fost obligat sa separ galavanic acest semnal masurat printr-un condensator de 1uF si sa prezint si de data asta forma semnalului de atac.Nivelul acestui semnal este pentru Ps=11W,observati ca este un semnal asimetric.

Schema se poate imbunatati prin teste practice incercand si altfel de tuburi in etajul de intrare/atac,schema este pur teoretica insa pot garanta intr-un procent foarte mare ca va fi finctionala.

Odata realizat acest proiect sigur ii va trebui temporizare la conectarea tensiuni anodice,lipsa tubului din preamplificare sau intreruperea filamentelor acestui tub,va duce sigur la distrugerea finalelor.

post-175212-0-26298600-1406097666_thumb.png

post-175212-0-33386900-1406097680_thumb.png

post-175212-0-54193400-1406097694_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dl. Lazaroiu, faceti va rog o simulare pe schita de mai jos cu 6P14P, vad ca oricum ati atins problema pe pagina precedenta. Ua 310-330V, ultralinear 33%, Raa 6-6.6k, CFB cu n spire secundar 8 ohm. Traful defazor, care este real, l-am realizat pe permalloy (dupa multe incercari) si are o liniaritate (cu secundarele in serie) de -0.2dB la 20Hz si +0.1dB la 20kHz la 50ohm sursa si 100k sarcina fara retea de compensare, ma astept astfel ca raspunsul pe fiecare secundar in parte sa fie chiar mai bun... Transformatorul defazor este un 1:1:5,3:5,3, 4 infasurari independente, secundarele au acelasi rezistenta in DC si erori insesizabile de faza.

Cu schema asta si cu traful de intrare  realizat de tine (http://www.elforum.info/topic/92751-transformator-de-intrare-universal/?do=findComment&comment=1020265) se poate construi cel mai simplu si fain amplificator cu tuburile EL84,parerea mea.Utilizand datele furnizate de tine privind caracteristicile transformatorului de intrare am realizat un model SPICE pentru acesta si pentru OT un model dupa un traf realizat realizat practic de mine si priveste ce a rezultat din simulare (!!!!).

Parerea mea este ca se poate realiza practic un amplificator extrem de simplu si fara cusur,problema cea mai grea a fost proiectarea dar si realizarea practica a unui transformator de intrare (defazor) exceptional asa cum l-ai realizat tu,felicitari Dorin! :31

Schema si rezultatele sunt in imagini...,fara cuvinte!

post-175212-0-35837900-1406287050_thumb.png

post-175212-0-85780700-1406287060_thumb.png

post-175212-0-82100500-1406287074_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Parerea mea este ca infasurarea de reactie ar fi trebuit sa fie simetrica, de dragul perfectiunii.

Stiu sigur ca se poate...

Va rog sa simulati o noua varianta cu infasurarea de reactie simetrica!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări