Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

• Administratori

Back...

Daca tot a iesit impedanda mica si oricum nu avea nici un chef de lucru zilele astea, am facut cumparaturi... 

IMG_0016.JPG

Link spre comentariu

Buna ziua, Am implementat modele noi pentru LTspice dupa ecuatiile dl. Nicolas . Acum mai inbunatatesc aceste modele ,le aplic si elementele parazite , cit gasesc date pe net. Am implementat si o functie pentru caracteristica de intrare pentru tensiuni pozitive dar nu am date . Poate cineva cu tuburile pe masa sa ma ajute si sa ridice o caracteristica VGK=(0...5V) orientativ, poate mai mult pentru EL34 si IGK ,ca sa adaptez curba ?. anodul nealimentat sau limitat print-o rezistenta suficient de mare ca sa nu depaseasca o putere disipata prescrisa.  Cred ca 5-10 puncte e suficient. Deasemenea ma intereseaza si RK-ff pentru catodul  in stare calda. Petru EL34 si ECC83 poate si EABC80.racteristica de intrare nu este tratata  deobicei si consider ca e importanta pentruca uneori se ajunge in zona asta prin supraincarcare si apar fenomene care nu pot fi siulate corect altfel. Multumesc

Pentru astea trei am ecuatii noi stabilite de Dl.Nicolas.

Link spre comentariu

Buna ziua, Am implementat modele noi pentru LTspice dupa ecuatiile dl. Nicolas . Acum mai inbunatatesc aceste modele ,le aplic si elementele parazite , cit gasesc date pe net. Am implementat si o functie pentru caracteristica de intrare pentru tensiuni pozitive dar nu am date . Poate cineva cu tuburile pe masa sa ma ajute si sa ridice o caracteristica VGK=(0...5V) orientativ, poate mai mult pentru EL34 si IGK ,ca sa adaptez curba ?. anodul nealimentat sau limitat print-o rezistenta suficient de mare ca sa nu depaseasca o putere disipata prescrisa.  Cred ca 5-10 puncte e suficient. Deasemenea ma intereseaza si RK-ff pentru catodul  in stare calda. Petru EL34 si ECC83 poate si EABC80.racteristica de intrare nu este tratata  deobicei si consider ca e importanta pentruca uneori se ajunge in zona asta prin supraincarcare si apar fenomene care nu pot fi siulate corect altfel. Multumesc

Pentru astea trei am ecuatii noi stabilite de Dl.Nicolas.

Poate va sunt utile aceste grafice determinate practic de un rus cu care mai corespondez eu cateodata.Aveti curentul de anod (Ia) functie de Ug1 si Ua,dar si curentul pentru G1 in regim de grila pozitiva,in speta Ug1=+5V,toate pentru EL34 TESLA.

Daca nu le considerati ecuatii si modele clasificate,macar pentru modele as fi fost curios sa le vad/testez si eu,bineinteles daca se poate.

post-175212-0-51496200-1403086978_thumb.png

post-175212-0-97160900-1403086997_thumb.png

Link spre comentariu

Bineinteles ca le pun modelele aici, dar mai modific pe la ele si le testez . Ecuatiile sunt diferite fata de cele clasice si corespund bine cu realiatea . Eu nu construesc amplificatoare ca nu am posibilitati dar m-a prins flama ca tot vad diverse cu diversi parametrii si vreau si eu sa vad ce iese. Dar nu vreau sa lucrez cu modele simplificate ca rezultatele nu concorda cu realitatea. Pentru EL34 am sa fac sa corespunda curba cu acel punct. e ceva in plus decit nimic. Multumesc mult.

Lucrati cu LTspice in aceste simulari (6F5P) ? .Transformatorul de iesire este ideal sau ati introdus si cuplajul si alti parametrii ?

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

Bineinteles ca le pun modelele aici, dar mai modific pe la ele si le testez . Ecuatiile sunt diferite fata de cele clasice si corespund bine cu realiatea . Eu nu construesc amplificatoare ca nu am posibilitati dar m-a prins flama ca tot vad diverse cu diversi parametrii si vreau si eu sa vad ce iese. Dar nu vreau sa lucrez cu modele simplificate ca rezultatele nu concorda cu realitatea. Pentru EL34 am sa fac sa corespunda curba cu acel punct. e ceva in plus decit nimic. Multumesc mult.

Lucrati cu LTspice in aceste simulari (6F5P) ? .Transformatorul de iesire este ideal sau ati introdus si cuplajul si alti parametrii ?

Pentru transformatoarele de iesire imi construiesc modele dupa cateva exemple clasice alese generic din cele pe care le-am realizat practic unde tin cont (pe cat posibil)de toate variabilele,bineinteles ca dispersia fiind foarte mare incat nici in realitate modelele nu pot fi considerate decat ideale virtual .Ecuatile sunt cele expuse de N.Koren dar pentru simularea cat mai aproape de ralitate pentru transformatoare este bun

<Maxwell student IV>.Am comparat doua transformatoare OT PIONEER PP14W si erau diferite,10 OT-uri DYNACORD PP100W si erau diferite,doua trafuri OT AUDIO-NOTE si erau difertie,masurate practic in conditiile pentru care au fost proiectate.

Este foarte greu daca nu imposibil sa putem simula perfect un transformator din liga celor speciale in speta cel de iesire.Da,lucrez cu PSpice si LtSpice iar modelele pentru tuburi le construiesc dupa ecuatiile unui francez (matematician) care tine cont de aproape tot ce inseamna tub electronic,tine cont si de perveanta dar si de tipul de incalzire a filamentului in DC sau in AC,eu nu cunosc atata matematica incat sa ma pot

implica in asa ceva sunt un simplu utilizator care se foloseste de munca celor destepti.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Modelul de mai jos este cel facut dupa ecuatiile dl. Nicolas (EL34_NO) iar cel EL34 este cel al lui koren gasit intr-o librarie a LTspice de pe grupul yahoo. Nici eu nu's priceput la matematica doar asa cit sa pricep ce si cum . In principiu am inteles cu au fost obtimizate ecuatiile  cu matcadul de catre dl. Nicolas ,dar se pleaca de la unele definite prin nu stiu ce metoda . Aici nu am gasit teorie , poate ma indrumati dv.. Ce stiu eu de la tuburi e prea simplist e clar ca nu e cea ce trebuie  .

Mai jos am pus comparativ modelul nou si cel vechi. se poate trasa si dreapta de sarcina si hiperbola de disipatie maxima , dar in LT spice nu am gasit o forma adecvata si la fiecare rulare trebuie schimbate manual scala de curent , caci altfel nu se afiseaza bine.

Vreau sa introduc si capacitatea K-ff pentruca la un etaj diferential acea capacitate sunteaza nodul K1K2 care este flotant si influenteaza functionarea mai ales cind rezistenta KK la masa este mare sau e un generator de curent.

Exemplul de test in LTspice:

* tube EL34 EL34_NO.cirVak A 0 0Vgk G1 0 0Vg2 G2 0 250V

X1 0 G1 G2 0 A EL34_NO* X2 A G2 G1 0 EL34

.dc Vak 0 500 Vgk -25 5 5* Pdamax=Iadmax*Uak ; In fereastra de masura se introduce,* functia 25W/(Vak+.1) care afiseaza hiperbola de disipatie maxima* dreapta de sarcina Iak=(370-Vak)/4.7K* Scala se ajusteaza manual pentru a avea aceias plaja ca si Iak. Numai asa* se afiseaza corect hiperbola de disipatie maxima.******************************************************.SUBCKT EL34_NO 1 2 3 4 5 ; K G1 G2 G3 A* Model NOX1 1 2 3 4 5 PENTODE_NO MU=12.895 APX=2.4671 KG=30244.67 KA=72.919 K=40.2138+ UCT=15.4237 KE=6374.81 EPX=1.5 KD=8.0E-4 ADX=1.18204 CCG=15.pF CGP=1.3pF CCP=10pF* ADD .7PF TO ADJACENT PINS; .5 TO OTHERS..ENDS EL34_NO*****.SUBCKT PENTODE_NO 1 2 3 4 5 ; K G1 G2 G3 A* Model NOG1  5 1 VALUE={(1/KG)*arctan((V(5,1)/K))*(((V(3,1)/KA)*LOG(1+exp((KA/MU)+((KA*V(2,1)+KA*UCT)/+ V(3,1)))))**APX)*((1/2)*(1+sgn(V(5,1))))}G2  3 1 VALUE={((1/KE)*(V(2,1)+UCT+(V(3,1)/MU))**EPX)*((1/2)*(1+SGN(V(5,1))))}RCP 1 5 1G   ; TO AVOID FLOATING NODES IN MU-FOLLOWERC1  1 2 {CCG}  ; CATHODE-GRIDC2  2 5 {CGP}  ; GRID-PLATEC3  1 5 {CCP}  ; CATHODE-PLATE* FOR GRID CURRENTGD  2 1 VALUE={KD*SQRT((1/2*(abs(V(2,1))+V(2,1)))*(V(2,1)**(2*ADX-1)))}.ENDS PENTODE_NO*****************************************************************************************.SUBCKT EL34  1 2 3 4 ; A G2 G1 C (Pentode)* Model Koren Mullard Data Book Apr 1962* library format: PSPICE 21-Sep-2008X1 1 2 3 4 PENTODE1 MU=12.02 EX=1.169 KG1=353.9 KG2=4500 KP=61.11 KVB=29.9 VCT=0.00 RGI=1000 CCG=15.0p CPG1=1.0p CCP=8.0p ;.ENDS   EL34.SUBCKT PENTODE1 1 2 3 4 ; A G2 G1 CRE1  7 0  1MEG   ; DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONSE1 7 0  VALUE={V(2,4)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+V(3,4)/V(2,4))*KP))} ; E1 BREAKS UP LONG EQUATION FOR G1.G1 1 4  VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,4)/KVB)}G2 2 4  VALUE={(EXP(EX*(LOG((V(2,4)/MU)+V(3,4)))))/KG2}* G2 2 4  VALUE={PWR(V(2,4)/MU+V(3,4),EX)/KG2}RCP  1 4  1G   ; FOR CONVERGENCE A  - CC1 3 4  {CCG} ; CATHODE-GRID 1 C  - G1C2 1 3  {CPG1}  ; GRID 1-PLATE G1 - AC3 1 4  {CCP} ; CATHODE-PLATE A  - CR1 3 5  {RGI} ; FOR GRID CURRENT G1 - 5D3 5 4  DX   ; FOR GRID CURRENT 5  - C.ENDS PENTODE1*********************************************************.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N) ; diode used by the Triode, Pentode Beam Tetrode models.ENDS

Link spre comentariu

Singurele decente la pret ar fi INDEL dar sunt proiectate probabil de niste tractoristi, au impedantele de intrare total aiurea. 

Totusi nu as zice despre trafurile INDEL ca sunt proiectate de niste insi care nu se pricep.Intr-adevar, unele din oferta nu par a fi bune, dar nu toate.

Eu mi-am gasit un transformator foarte bun de la ei, TGL40-ul, care este bun, si nu e numai parere personala!

Daca mai cautati si in alte locuri, sunt oameni care apreciaza acste transformatoare. Cel mai probabil nu au o plaja asa de variata de impedante de primar, pentru ca se orienteaza si ei dupa cerere, normal ca nu pot sa satisfaca pe toata lumea. mAi mult ca sigur ca daca ar exista deja o cerere de la cateva persoane pentru un primar de 6k, imediat ar face.

Uitati aici lista completa de produse de la ei:

http://indel.pl/e_tgl.htm

In plus, ceea ce se mai poate zice despre acestea este ca de obicei au cate 4 secundare legate in paralel. Intotdeauna se poate incerca sa se lege astea si in alt mod, ex. 2 in paralel, si astea in serie, si se pot obtine astfel alte impedante de intrare.

La fel as putea sa zic depre X sau Y producator de lampi, ca sunt tractoristi, pentru ca nu au in oferta lampi cu Pda de 50-100W.

Acuma cred ca daca avem 4k in loc de 3.73k (cat ne da simularea sau analiza de loadlines ca si optima) nu e o mare catastrofa. De obicei realizarea practica (compromisuri la cablaj sau la componente, din cauza pretului, de ex.) a montajului lasa mai mult de dorit, si se pierde enorm acolo. Ori, vrei ceva mai bun, trebuie platit pretul!

De exemplu ce nu mi-a convenit mie la INDEL era oferta lor de trafuri de alimentare. As fi dorit unul, care sa dea de 2x350V/0.5A + 4x6.3V/2.5A + 2x6.3V/2A + 2x150V/0.1A + 2x35V/0.1A + 12V/1A. Nu au asa ceva. Am luat legatrua cu Petra toroids, si mi-au transmis, ca pot sa faca, dar 300lei bucata.

Daca in schimb vroiam ceva pentru un PP stereo cu EL84, aveau. In cazul meu, eu eram cel care vroia sa faca amplif cu lampi de TV (si voltaje aiurea), deci trebuia sa suport consecintele :d

In orice caz, vad ca ati luat de la Indel pana la urma. Multa bafta cu montajul, si asteptam rezultate (si poze).

Editat de mcl2k6
Link spre comentariu

@Lăzăroiu

simulaţi vă rog când aveţi timp să generaţi model E55L  http://frank.pocnet.net/sheets/084/e/E55L.pdf un etaj final cfg push-pull clasa AB2 E55L pentodă (ia_0/tub=20mA...25mA) alimentare anodică 300V şi g2 125V atac gc/g1 până în 0V-inclusiv  (fară curent gc) cu sarcina anod-anod 3K precizaţi puterea pentru formă de undă sinus nelimitat în situaţia dată (nu ne interesează atacul ,generator de semnal ieşiri defazate 180°). 

Prezentaţi la final rezultate şi pentru situaţia Raa(Zaa)=1k3...1k5(sarcina greşit aleasă)  aceleaşi condiţii(Ua,Ug2) sinus nelimitat. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Lăzăroiu

simulaţi vă rog când aveţi timp să generaţi model E55L  http://frank.pocnet.net/sheets/084/e/E55L.pdf un etaj final cfg push-pull clasa AB2 E55L pentodă (ia_0/tub=20mA...25mA) alimentare anodică 300V şi g2 125V atac gc/g1 până în 0V-inclusiv  (fară curent gc) cu sarcina anod-anod 3K precizaţi puterea pentru formă de undă sinus nelimitat în situaţia dată (nu ne interesează atacul ,generator de semnal ieşiri defazate 180°). 

Prezentaţi la final rezultate şi pentru situaţia Raa(Zaa)=1k3...1k5(sarcina greşit aleasă)  aceleaşi condiţii(Ua,Ug2) sinus nelimitat. 

Am mers la o Pda=10W/tub pentru un PP cu atac prin trafo pentru a avea un THD foarte mic,rezultand un amplificator excelent pentru auditii dar si foarte simplu.Sarcina anod-anod va fi fara doar si poate in jur de 3K(3K2),asta se poate vedea foarte clar prin graficul compus pentru acest PP,in nicin caz nu poate fi vorba de 1K3...1K5(puterea scade vertiginos iar distorsiunile cresc peste 10% la 5W !!!!).In modelele mele de trafuri este inclusa in acest Ra(Raa) si rezistenta in DC a bobinelor primare,asa cum este normal.

Aceste tuburi se dovedesc a fi excelente pentru aplicatii audio si mai ales in etaje finale PP si asta datorita pantei foarte bune S>=45mA/V si un factor de amplificare u=30.

Daca vreodata cineva va fi interesat de aceasta aplicatie ii pot pune la dispozitie si datele exacte pentru realizarea trafului de intrare,de fapt un mic amplificator de tensiune.

Atacul unui astfel de PP poate fi facut foarte bine si cu SS sau cu un CI si va iesi un hibrid de mare clasa.

Puteti deterimina foarte precis ce Raa avem pentru acest PP din acele grafice,nu ma adresez dv. dl Vali (@valderama)

In imagini aveti rezultatele din simulare:

ATENTIE!  este o simulare deci cine are "greata" de asa ceva,sa nu se uite!

Pentru comentarii discutam mai pe seara.

post-175212-0-78907100-1403613861_thumb.png

post-175212-0-80531100-1403614201_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2014/post-175212-0-80531100-1403614201.png

Mulţumesc ,evident  de ce nu a mai fost făcută prezentarea cu sarcina PP 1K3-1K5.

Dacă în realitatea fizică-materială se introduce şi ceva reacţie negativă("un şpriţ subţire de vară" 7...8db hai 9db) se ajunge probabil unde trebuie recăpătam/conturam mai bine punctul de inflexiune/sinus(relativ pierdut) în urma procesului de amplificare în buclă deschisă ,altfel spus în buclă închisă funcţia sinus din intrare va fi reprodusă/amplificată/regăsită mai fidel la ieşire (cu mai puţine artefacte adăugate).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Foarte buna lampa pentru amplificatoare audio...Eu am gresit cind am propus 1K3-1K5 pentru ca am "uitat" ca legind in serie 2 bobine pe acelasi miez impedanta creste de 4 ori, nu se insumeaza...Am trecut de mai multe ori peste calcule si tot n-am observat gresala.

Datorita faptului ca aceasta lampa are S=45mA/V si u=30, poate fi construit un PP fara defazor lampa, doar cu traf de intrare (sau defazor cu operationale uzuale). Traful poate fi 1:1+1 deoarece LINIA are cam 2Vef. Cred ca ar iesi un superamplificator, care sa sune foarte bine, cu putere de iesire de ordinul 15-18W, poate chiar 20. Din pacate foaia de catalog a tubului nu prezinta vre-un exemplu in PP, asa ca trebuie proiectat si experimentat. (mi-a tras o lectie in acest sens Valderama...zic asta ca e foarte OK)

Ca informatie suplimentara, aceasta lampa a fost proiectata (si se folosea) in amplificatoare de banda larga pentru instrumente de masura gen osciloscop.

O lampa FOARTE scumpa la vremea ei. Cred ca producatorii vechi si utilizatorii vechi ar LESINA daca ar afla ca noi vrem sa o folosim in audio...

Link spre comentariu

Dle. Lazaroiu, va rog sa simulati o varianta cu E55L pp si reactie negativa prin transformator: capatul rece al transformatorului defazor din schema dvs. nu-l conectati la masa, ci la un divizor rezistiv conectat în paralel cu sarcina (ca la Pass F6). Probabil trebuie redimensionat raportul de transformare al defazorului. Am realizat multe variante cu semiconductori, dar nici una cu tuburi.

Link spre comentariu

Dle. Lazaroiu, va rog sa simulati o varianta cu E55L pp si reactie negativa prin transformator: capatul rece al transformatorului defazor din schema dvs. nu-l conectati la masa, ci la un divizor rezistiv conectat în paralel cu sarcina (ca la Pass F6). Probabil trebuie redimensionat raportul de transformare al defazorului. Am realizat multe variante cu semiconductori, dar nici una cu tuburi.

Bineinteles ca in aceste conditii performantele se imbunatatesc chiar daca semnalul la intrare va trebui sa aiba un nivel mai ridicat pentru aceeasi putere pe sarcina la iesire,insa THD scade la un nivel de 0.5%...0,7% la 15W iar banda de frecvente se extinde la 0dB pana la 15Hz in joase si pana la 40Khz la inalte bineinteles ca in practica tine foarte mult de calitatile celor doua transformatoare,de fapt sunt piesele care au un "cuvant" greu de spus la realizare acestui fain amplificator,tuburile sunt consumabile trafurile raman pe perioada intregi vieti a unui amplificator.

Mai jos am postat doua variante pentru aplicarea NFB,una estre cea propusa de dv. si este serie cu semnalul de intrare si cea de a doua care este paralel cu semnalul de intrare.Nivelul NFB este "un şpriţ subţire de vară" 7...8db hai 9db" ca sa-l citez pe dl.Vali (@valderama).

Daca o sa mai avem timp si exista interes pentru acest proiect,poate ne mai jucam si cu alte variante de atac pentru aceste tuburi in configuratie PP,atac cu tuburi ,SS sau cu CI,dar se pare ca singurul posesor al acestor tuburi este @misa,sau poate s-or mai gasi pe undeva si alti...,nu stiu !?

P.S nu are rost sa mai insistam asupra FFT,THD sau Bode ca iar se aprind discutiile pe aici si in alta ordine de idei,as fi interesat sa studiez una dintre schemele cu SS si traf defazor realizate de dv.si eu am realizat asa ceva si chiar cu clasicele 2N3055 rezultatele au fost mult peste asteptari,va trimit pe MP adresa de mail si daca aveti placere si nu este un secret imi trimiteti o schema,va multumesc.

post-175212-0-78831800-1403674680_thumb.png

post-175212-0-22604300-1403674698_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Buna ziua Dl. Lazaroiu daca aveti putin timp poate studiati si modelul pt. EL34 care l-am postat. Sunt curios ce parere aveti despre el.

Si da puteti poate imi indicati si dupa ce articol francez va inspirati dv. Sunt curios ce teorie aplica dl. acela . va multumesc frumos. Cristian

Link spre comentariu

Buna ziua Dl. Lazaroiu daca aveti putin timp poate studiati si modelul pt. EL34 care l-am postat. Sunt curios ce parere aveti despre el.

Si da puteti poate imi indicati si dupa ce articol francez va inspirati dv. Sunt curios ce teorie aplica dl. acela . va multumesc frumos. Cristian

Modelul trimis de dv. pentru EL34 pare a fi OK (matematic vorbind),insa daca incerc sa generez o familie de caracteristici in PSpice nu prea se suprapun cu cele din foaia de catalog,sau mai bine spus ; nu se potrivesc deloc.

Daca veti realiza un montaj teoretic cu EL34,un simplu etaj SE si veti cauta un PSF stiut din datele de catalog ca mai apoi sa rulati cu acest model o simulare in Spice,masurand in diverse puncte pe schema curenti si tensiuni veti constata singur ca nu este ceea ce trebuie.

Repet,nu sunt matematician,sunt un simplu utilizator al aparatului de simulare iar generarea de modele le fac cu Java sau R.Y.D models si se dovedesc a fi extrem de precise mai ales in aria frecventa de utilizare a acestor tuburi,precizia fiind mai mica la radacina caracteristicilor dar si in zona care nu este permisa functionarea tuburilor,iar in ceea ce priveste acel francez nu este vorba de niciun articol,fara sa gresesc el imi este un prieten cu care comunic prin mail de 2-3 ani si ca sa va povestesc despre ce si cum face el modelele matematica ar fi extrem de greu si in plus mai sunt si unele probleme de alt ordin,cu tot respectul va rog sa nu va suparati (!!!)

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări