Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Păi nu prea e curba ce ar trebui, posibilele explicaţii ar fi existenţa unui puţometru de volum cu corecţie fiziologică permanentă, pe tot traseul pistei, în schema originală, sau necesitatea corectării unor difuri mai slabe ce veneau împreună cu ampliful.Schema originală?

Schema originala e exact ce am prezentat mai sus (in creion!) luata de pe= Saba privat forum= Mentionez ca eu sunt foarte multumit de cum lucreaza corectorul.
Tot aveti tuburile 12AX7 (ECC83) ,incercati ce v-am spus eu mai sus adica ; un Baxandall activ,o punte activa si ne comunicati rezultatele,este o schema clasica aveti mai jos o aplicatie din 1950,am spus de multe ori ca nu mai inventam noi acum nimic in acest domeniu asa. Schema dv. probabil a fost scoasa dintr-un context tehnic ea fiind proiectata pentru aplicatia respectiva incepand de la intare (sursa de semnal) pana la incintele acustice,importanta fiind si topologia etajului final ; PP sau SE.
Link spre comentariu

Am facut si varianta Baxandall propusa de dvs.

Posted Image

Posted Image

Concluzia mea este ca raman la prima varianta ,respectiv corectia Saba...

Este asa cum am banuit adica ,la prima varianta reglajul este constant pe intreaga cursa a potentiometrului in special la bass ,pe cand in varianta Baxandall basul se ,,taie " rapid ,

efectul fiind sesizabil cam de la 80% spre minus (bass rezonabil de la 80% spre plus,ma refer la cursa potentiometrului))

Muntionez ca am folosit componente (R ,C) de calitate , ECC83 Philips si potentiometri liniari.

Inaltele in ambele varianta functioneaza bine...

Ampliful de probe SE 2x 3W (6jip 6L34) pentru ambele variante.

Link spre comentariu

Pentru cei care vor sa "se joace" cu LTSpice, mai jos sunt 2 modele pentru 6N1P si 6N2P create dupa http://klausmobile.narod.ru/testerfiles/.

**** 6N1P ******************************************* Created on 04/11/2014 10:59 * Plate Curves image file: 6n1p6vah300v.GIF* Data source link: http://klausmobile.narod.ru/testerfiles/6n1p.htm*----------------------------------------------------------------------------------.SUBCKT 6N1P 1 2 3 ; Plate Grid Cathode+ PARAMS: CCG=1.6P  CGP=3.2P CCP=5P RGI=2000+ MU=38.5 KG1=713 KP=248 KVB=918 VCT=0.191 EX=1.5 *----------------------------------------------------------------------------------E1 7 0 VALUE={V(1,3)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+(VCT+V(2,3))/SQRT(KVB+V(1,3)*V(1,3)))))} RE1 7 0 1G  ; TO AVOID FLOATING NODESG1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1} RCP 1 3 1G   ; TO AVOID FLOATING NODESC1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRID C2 2 1 {CGP} ; GRID=PLATE C3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATE D3 5 3 DX ; POSITIVE GRID CURRENT R1 2 5 {RGI} ; POSITIVE GRID CURRENT .MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N) .ENDS *$
**** 6N2P ******************************************* Created on 04/11/2014 17:17* Plate Curves image file: 6n2p_2_vah.GIF* Data source link: http://klausmobile.narod.ru/testerfiles/6n2p.htm*----------------------------------------------------------------------------------.SUBCKT TRIODE_6N2P_2_VAH 1 2 3 ; Plate Grid Cathode+ PARAMS: CCG=3P  CGP=1.4P CCP=1.9P RGI=2000+ MU=97 KG1=1662.5 KP=464 KVB=102 VCT=0.641 EX=1.5 *----------------------------------------------------------------------------------E1 7 0 VALUE={V(1,3)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+(VCT+V(2,3))/SQRT(KVB+V(1,3)*V(1,3)))))} RE1 7 0 1G  ; TO AVOID FLOATING NODESG1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1} RCP 1 3 1G   ; TO AVOID FLOATING NODESC1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRID C2 2 1 {CGP} ; GRID=PLATE C3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATE D3 5 3 DX ; POSITIVE GRID CURRENT R1 2 5 {RGI} ; POSITIVE GRID CURRENT .MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N) .ENDS *$
Link spre comentariu

Acest corector de ton nu are un raspuns liniar in nici un punct de pe cursorul potentiometrelor de inalte si joase precum a fost pus in evidenta de @Valderama in download/file.php?id=60959&t=1 inadmisibil intr-un amplif, HI-FI.Mai mult, nu se recomanda accentuari mai mult de 12-15 db, frecventele accentuate sant limitate daca nu se reduce volumul...cei cu experienta cunosc fenomenul.Pe de alta parte corectorul pasiv functioneaza pe principiul atenuarii semnalului care apoi se amplifica din nou.Mult mai bun corectorul Baxandal in care reteaua corectoare este in circuitul de reactie negativa,implicit si distorsiunile sant mici.Eu banuiesc ca la userul romicap place accentuarile de bas ceea ce denota ca nu poseda o incinta acustica buna.De altfel am observat aceasta tendinta la multi melomani de a ridica la maxim corectoarele si cu volumul la maxim.

Link spre comentariu

Acest corector de ton nu are un raspuns liniar in nici un punct de pe cursorul potentiometrelor de inalte si joase precum a fost pus in evidenta de @Valderama in download/file.php?id=60959&t=1 inadmisibil intr-un amplif, HI-FI.Mai mult, nu se recomanda accentuari mai mult de 12-15 db, frecventele accentuate sant limitate daca nu se reduce volumul...cei cu experienta cunosc fenomenul.Pe de alta parte corectorul pasiv functioneaza pe principiul atenuarii semnalului care apoi se amplifica din nou.Mult mai bun corectorul Baxandal in care reteaua corectoare este in circuitul de reactie negativa,implicit si distorsiunile sant mici.Eu banuiesc ca la userul romicap place accentuarile de bas ceea ce denota ca nu poseda o incinta acustica buna.De altfel am observat aceasta tendinta la multi melomani de a ridica la maxim corectoarele si cu volumul la maxim.

Daca nici Focal nu face boxe bune ,atunci cine ? Probele le fac pe boxe Focal (Opal 85W)si , de asemenea fenomenul e taman invers ,nu`mi plac accentuarile abrupte de bass! La Baxandallvis a vis de Saba distorsiunile sunt mai mari (amplificare mai mare )... Am comparat ambele corectoare si personal agreez varianta Saba. Binenteles ca Baxandal functioneaza foarte bine .
Link spre comentariu

Ptr ''vorbăria'' de mai sus am pierdut ceva timp căutînd prin cărţi cu scheme de radio şi pe net despre un eventual amplif Saba, spre a-i atrage în continuare atenţia colegului romicap că totuşi acel corector nu e exact ce i-ar trebui, deşi e încîntat de realizare, din grafice se vede clar că curba e gîndită ptr corectarea unui sistem de difuri/cutie mai dificile, specifice unui radio mai de grabă.

Cu acest semn de întrebare am postat, sigur există printre iubitorii de radio vechi de pe forum unii cunoscători mai în amănunt ai acestei firme, ca să dea detalii, dacă binevoiesc.

Am făcut şi eu corector tip Baxendall cu triode după altă schemă şi mergea bine, sub rezerva vechimii schemei şi a exigenţelor audio de la momentul conceperii ei, deşi firma e peste bănuiala că ar da gherle.

...............

Există multe posturi pe forum cu doar cîte un zîmbărici, sau alte semne.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dl. Lazaroiu, cu respect va salut, nu am mai vorbit de mult timp, as dori daca se poate, stiu ca nu aveti mult timp liber, o schema care se preteaza pt orice CD-ROM, vreau sa am iesirea lui cu 2 bucati ECC83, si, nu stiu daca este mai bine cu DAC ...eu folosesc un TEAC eact ca in topicele Danzup...sunetul este superb, l-am ascultat la sursa desigur. Multumesc anticipat si va mai atept pe la mine.

Editat de Terry34
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări