Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Aceasta configuratie, cu defazor folosind o fractiune din tensiunea de reactie negativa ,am folosit intr-o schema PP EL84.Asigura simetrie perfecta intr-o banda larga.Eu am utilizat negativare separata ptr. tuburile finale astfel avand posibilitatea simetrizarii.In configuratia postata de d-nu Lazaroiu se utilizeza grupul RC comun.Presupun ca in acest caz tuburile finale trebuiesc imperecheate dumnezeieste.Dar si acest mod de negativare are avantaje.

Am cautat schema folosita de mine si se pare ca este vorba de alta configuratie.Totusi poate fi folosita, schema a fost realizat practic si functioneaza perfect.post-54361-139829772585_thumb.jpg
Link spre comentariu
  • Administratori

Ar trebui discutat si despre modele spice, eventual schimburi de modele. Astfel ar putea simula mai multi cu aceleasi modele si ar fi mai benefic pentru toti.

Link spre comentariu

Am niste tuburi 6V6 G si ma gandesc ca le-as putea folosi in SE, ne mai puteti ajuta cu o schema, o simulare cu aceste tuburi frumoase? :nas: Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Am niste tuburi 6V6 G si ma gandesc ca le-as putea folosi in SE, ne mai puteti ajuta cu o schema, o simulare cu aceste tuburi frumoase? :nas:

Multumesc anticipat!

Doua scheme,studiati si dv.!

***********************************************************************************

@George ; modelele sunt bune vb. doar din punct de vedere matematic,insa sunt rupte de realitate ex.: unde credeti dv. ca veti gasi in realitate un OT cu Raa=1k inductanta primara de 392.5H si R[dc]=250 ohmi si un secundar de 3.14H ,este absolut amuzant... !?!? :ras:

Sigurele modele reale sunt ultimele doua Lundahl LL-1660-10ma si Sowter 9083.

Pentru P-spice sau LT-spice puteti construi singuri modelele cat mai apropiate de realitate care trebuie sa tina cont de :"SPICE model of a transformer that saturates with a model of an ideal transformer and an inductor that saturates.The inductor is modeled with the core property parameters: Hc (Coercive force), Br (Remnant Flux Density), and Bs (Saturation Flux Density), and the mechanical dimensions of the core: A (cross sectional area), Lm (Magnetic Length), Lg (Length of gap) and N (number of turns). ",dar asta nu mai este gratis,pentru acest program se cam plateste un "abonament" pentru fiecare an de utilizare...(!!!!) si tot cu plata este si unde se pot genera modele pentru trafuri dupa care le convertiti pentru P-spice.

Cred ca cel mai bine pana la urma este realizarea practica aplicand cele doua formule clasice si poate... o sa iasa ceva, 6/49, nu???

Si asa vad ca simularile au cazut in derizoriu (pe acest forum). :sparge:

Link spre comentariu

Si asa vad ca simularile au cazut in derizoriu (pe acest forum). :sparge: ....................................................................................................................... Dupa parerea mea simularile dvs nu au picat in derizoriu ...

Link spre comentariu
  • Administratori

Afirmatia este deplasata. Pe forum intra lumea sa invete ceva, daca toti cei care se pricep ar spune asa ceva nimeni nu ar invata nimic.

Link spre comentariu

Rog pe dl Lazaroiu sa proiecteze - simuleze un amplificator pentru casti, avand ca tub final 6e6p-e si iesire pe condensator.(eventual atac cu 6j4; 6j1p). Daca se poate si o tensiune cat mai mica de alimentare.Doresc sa folosesc casti de impendata 24 - 64 ohm.Multumesc!

Link spre comentariu

Rog pe dl Lazaroiu sa proiecteze - simuleze un amplificator pentru casti, avand ca tub final 6e6p-e si iesire pe condensator.(eventual atac cu 6j4; 6j1p). Daca se poate si o tensiune cat mai mica de alimentare.Doresc sa folosesc casti de impendata 24 - 64 ohm.Multumesc!

Intr-o configuratie OTL este imposibil cu o singura finala 6E6P-E sa avem pe sarcina de 64 ohmi o putere mai mare de 15mW,maxim 20mW cu THD>10%.Dar o putere de 15mW este peste suficient pentru auditie in casti cu SPL>100dB. Aveti mai jos o schema asa la prima mana,maine o sa va gandesc un SRPP cu doua 6E6P-E,sper sa ne bucuram de o putere mai mare,sau ar mai exista o posibilitate cu traf de iesire nu mai mare ca sectiune de 1,0cmp...1,5cmp,tot in repetor catodic nu stiu,ne mai gandim. :nas:
Link spre comentariu

...si varianta cu 6E6P-E in SRPP,putere suficienta pentru casti si performante audio ceva mai bune comparativ cu prima schema,poate vine si altcineva cu o alta propunere pentru tuburile preferate de dv.,chiar ar fi interesant .

Link spre comentariu

Afirmatia este deplasata. Pe forum intra lumea sa invete ceva, daca toti cei care se pricep ar spune asa ceva nimeni nu ar invata nimic.

Simulare schema propusa @vasile, SE cu KT120.Schema dv. este ok,cu foarte mici modificari (R7,R11,R17) intr-adevar veti avea un SE HI-FI cu o putere si dinamica excelenta.Eu ma "chinui" de doua luni intr-un montaj de proba pentru un SE cu KT120 si se pare ca cele mai bune rezultate le putem avea cu un Ra=2500ohmi.Pentru prima data am utilizat schemna lui @viobio cosmetizata pe ici pe colo,am incercat mai multe scheme si se pare ca doua etaje de atac bine calibrate ar fi cea mai buna solutie pentru acest tub,parerea mea. Cred ca o sa comand un sasiu la @cristinel_bm cand o sa am varianta finala pentru SE KT120.Au fost probleme cu primele doua tuburi KT120 ce le-am avut,dar am primit de la Viorel (@viobio),pentru probe doua tuburi KT120 testate de d-lui intr-un amplificator aproape un an,deci o sa am garantia unor tuburi OK. Concluzie:-schema dv. este foarte faina si va recomand acele mici modificari,modificari ce nu va vor pune probleme pentru PCB-ul deja achizitionat. In alta ordine de idei; trebuie tinut cont obligatoriu intr-o simulare de toti parametri unui tub si mai ales de G2.Cand o sa ajung acasa o sa va trimit modelul corect/complet pentru KT120.
Link spre comentariu

Daca tot schema este "calda" nu puteti pune Ra=3,5K sa vedem ce iese iar a doua trioda sa fie tot ECC83? (vasile vrea sa foloseasca un cablaj si are un singur soclu in care poate pune un singur tub si se doreste ECC83 - stiu ca mai exista tuburi cu doua triode combinate in acelasi balon dar alea sunt rare)

Link spre comentariu
  • Administratori

Cred ca lampa originala era 6n11 chinezeasca, echivalenta oarecum cu E88CC. Eu am e88cc, 6n2p, ecc83 si mai am ceva dar am uitat ce, ma uit mai tarziu. Nu tin motis la ecc83.

Link spre comentariu

Daca tot schema este "calda" nu puteti pune Ra=3,5K sa vedem ce iese iar a doua trioda sa fie tot ECC83? (vasile vrea sa foloseasca un cablaj si are un singur soclu in care poate pune un singur tub si se doreste ECC83 - stiu ca mai exista tuburi cu doua triode combinate in acelasi balon dar alea sunt rare)

In primul rand imi cer scuze pentru greseala strecurata la redactare din schema de mai sus si anume: AMBELE TRIODE SUNT ECC82 nu de doua feluri adica ECC83 pe intrare si ECC82 pentru atac tub final.

Intr-o simulare cu ambele triode ECC83 si Ra=3.5K,observand ca semnalul pe G1-KT120 este simetric si foarte bun,rezultatul final va fi ceva mai prost comparativ Ra=2.5K,priviti formele de semnal din simulare.

Pana la urma fiecare face cum crede,eu am ajuns la acest rezultat proband practic pentru un SE cu KT120 mai multe trafuri ce le aveam prin atelier si anume: 5K,4K5,4K,3k5,2K5 si 2K si secundare pe 8 ohmi,parerea mea este ca cel mai bine este un Ra=2k5.

In schema din atasament se recomanda un OT LL1623 (LUNDAHL) cu un Ra=3K( cu rezistenta DC inclusa).

Dupa parerea mea,configuratia si tuburile utilizate la acest proiect nu ar reprezenta o problema,pe PCB-ul achizitionat se poate monta orice piesa in configuratia schemei respective,dar modificand valorile componentelor pasive in functie de tubul utilizat.

Problema cea mai importanta este OT-ul,restul sunt chestii de scoala primara.

Link spre comentariu
  • Administratori

Doctorul ala a avut o gramada de versiuni cu lampa asta, am vazut si celelalte cu e88cc si 6n1p. Cred ca cea finala zicea ca e cu e88cc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări