Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Dl Lazaroiu, ca Dvs sunt oameni putini si de aceea va respect, totusi profit de oportunitate sa va rog despre o schema care doriti Dvs sa o facem cu 6L6 PP... sunt curios cum suna, stiti la ce ma refer, cea cu 6AS7 PP suna cum trebuie cu sursa de semnal disc si boxe potrivite, pe mute e 0 semnal...a venit si un..bulgar la mine si a observat cum se aude...sunt excelente trafurile facute de Dvs, faima lor va ajunge si peste hotare, bravo ! :aplauze Veniti in Domnesti, gratis auditia !

Link spre comentariu

Dl Lazaroiu, ca Dvs sunt oameni putini si de aceea va respect, totusi profit de oportunitate sa va rog despre o schema care doriti Dvs sa o facem cu 6L6 PP... sunt curios cum suna,

Aveti aici ceva frumos cu 6L6GC,o sa va placa,credeti-ma!

Tensiunile pe schema sunt in sarcina si fara semnal la intrare,dupa timpul necesar incalziri tuburilor.

Posted Image

Link spre comentariu

Daca aveti o poza practica eu sunt sinteresat cum arata transformatoarele care se folosesc in aceasta configuratie, stiu ca aveti multe la activ si de aceea sa vada si altii ce se utilizeaza, totul trebuie sa fie la vedere, imi cer scuze pt efort....poate nu mai aveti pozele respective, sau daca nu..cu un amplif gata...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dl Lazaroiu, ca Dvs sunt oameni putini si de aceea va respect, totusi profit de oportunitate sa va rog despre o schema care doriti Dvs sa o facem cu 6L6 PP... sunt curios cum suna,

Aveti aici ceva frumos cu 6L6GC,o sa va placa,credeti-ma!

Tensiunile pe schema sunt in sarcina si fara semnal la intrare,dupa timpul necesar incalziri tuburilor.

Posted Image

Interesant,clasă A.
Link spre comentariu

Aceasta configuratie, cu defazor folosind o fractiune din tensiunea de reactie negativa ,am folosit intr-o schema PP EL84.Asigura simetrie perfecta intr-o banda larga.Eu am utilizat negativare separata ptr. tuburile finale astfel avand posibilitatea simetrizarii.In configuratia postata de d-nu Lazaroiu se utilizeza grupul RC comun.Presupun ca in acest caz tuburile finale trebuiesc imperecheate dumnezeieste.Dar si acest mod de negativare are avantaje.

Link spre comentariu

@viobio

30W în AB1 http://postimg.org/image/dfj9lqd05/

Parţial clasa A cu multă pondere a puteri utile în A numai până când fiecare tub final amplifica întreaga sinusoidă (ambele semialternanţe fără a intra în limitare/blocare ia=0 cut off ) pragul clasei A în cazul dat situat la circa 16W-18W peste această putere utilă se intră în AB1.

Ştie cineva care ar fi randamentul clasei aici ?(pentru 30W în sarcină putere utilă).

Aşa arată cut off ia=0 (în principiu) îngroşat cu verde zonele de timp pentru care ia devine 0mA.

post-18717-139829772378_thumb.png

Link spre comentariu

Aceasta configuratie, cu defazor folosind o fractiune din tensiunea de reactie negativa ,am folosit intr-o schema PP EL84.Asigura simetrie perfecta intr-o banda larga....

Tocmai ca acel defazor nu asigura "simetrie perfecta". Mai ales la frecvente joase.

Acel tip de defazor e mai potrivit pentru amplificatoarele de chitara nu pentru cele Hi-Fi.

http://www.valvewizard.co.uk/paraphase.html

"One problem with the paraphase is that inevitably, the signal being delivered to the second power valve will always suffer at least some distortion in the paraphase, particularly since we will probably push the preceding stage to maximum swing which may overdrive the paraphase somewhat, and so there will always be some small level of imbalance. Of course, this is not necessarily a drawback in a guitar amp- many players feel the paraphase lends a 'grubbiness' to an amp, which can be quite satisfying. Classic amps using the paraphase include the early Fender Bassman and most Supro amps- which Jimmy Page used on most recordings with Led Zeppelin."

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Aceasta configuratie, cu defazor folosind o fractiune din tensiunea de reactie negativa ,am folosit intr-o schema PP EL84.Asigura simetrie perfecta intr-o banda larga....

Tocmai ca acel defazor nu asigura "simetrie perfecta". Mai ales la frecvente joase.

Acel tip de defazor e mai potrivit pentru amplificatoarele de chitara nu pentru cele Hi-Fi.

http://www.valvewizard.co.uk/paraphase.html

"One problem with the paraphase is that inevitably, the signal being delivered to the second power valve will always suffer at least some distortion in the paraphase, particularly since we will probably push the preceding stage to maximum swing which may overdrive the paraphase somewhat, and so there will always be some small level of imbalance. Of course, this is not necessarily a drawback in a guitar amp- many players feel the paraphase lends a 'grubbiness' to an amp, which can be quite satisfying. Classic amps using the paraphase include the early Fender Bassman and most Supro amps- which Jimmy Page used on most recordings with Led Zeppelin."

Fender Basman nu folosește paraphaza ca defazor
Link spre comentariu

Fender Basman nu folosește paraphaza ca defazor

Asa spuneau respectivii de la linkul citat.

Ideea e ca defazorul parafaza e din conceptie facut sa aibe diferente de faza diferite de 180grade intre semialternante.

Cu cit marim valorile condensatoarelor si rezistentelor cu atit ne vom apropia de defazaj de 180grade dar nu vom avea niciodata devazaj de 180grade decit daca avem valori infinite ale condensatoarelor si rezistentelor. Mai ales la frecvente joase sunt probleme.

Si mai are si alte lipsuri.

LE: Uite ca am gasit si o schema de Fender Bassman 5B6 ce foloseste paraphase.

Chiar se vorbeste in al doilea link de distorsiunile ce le introduce defazorul parafaza.

http://audioartillery.com/static/files/ ... dified.jpg

http://audioartillery.com/projects/bassman_5b6_amp#2

Link spre comentariu

Cam asa arata semnalele la iesirea defazorului pentru 30Hz,1000Hz si 20.000Hz. Se pare ca simetria ar fi OK (ca amplitudine),insa la frecvente joase defazajul tinde sa nu mai fie perfect la 180*.Amplificatorul a fost realizat in mai multe (cel putin doua) exemplare,nu a fost testat la "sange",insa sunetul este absolut superb pe mai multe tipuri de boxe (difuzoare),probabil ca este vorba si de ceva psihoacustica pana la urma,...chestia cu armincile ce le tot dezabatem noi p'aci! Eu am propus doar o schema,poate veni oricine si cu alte scheme ca sa putem compara iar userul @Terry34 sa-si aleaga ce-i mai bun pentru un proiect practic. Da,R7 poate fi inlocuit cu un semireglabil pentru reglajul simetriei semnalelor la iesirea din defazor.

Link spre comentariu

Poate se întâlnesc oamenii cu oscilogramă ca asta practic/fizic pe osciloscop şi nu pot aproxima fuga fazei în situaţia dată (30Hz) posibil nu strică să explicăm cum se estimează fuga fazei(10° în raport cu un 1khz) în prezenţa vizualizări cu osciloscopul(simulat).

Am vizualizat semnale/oscilograme cu zecile de mii(poate chiar sute de mii...)reale/fizice.

În audio-frecvenţă nu întotdeauna este suficient să ascult probabil nu strică să ştiu/recunosc ce ascult într-un fel sau altul.

post-18717-139829772467_thumb.png

Link spre comentariu

Poate se întâlnesc oamenii cu oscilograma asta practic/fizic pe osciloscop şi nu pot aproxima fugă fazei în situaţia dată (30Hz) posibil nu strică să explicăm cum se estimează fugă fazei(10°) în prezenţa vizualizări cu osciloscopul.Am vizualizat semnale/oscilograme cu zecile de mii(poate chiar sute de mii...).

V-ati gandit foarte bine,SPICE imi poate spune exact care-i defazajul,dar nu am vrut sa mai complic lucrurile,iar dv. faceti exact ce trebuie pentru a fi inteles practic ce inseamna un defazaj vazut pe osciloscop. Si pentru ca veni vorba de SPICE ; modele pentru tuburi daca le luam de ici de colo fara sa le verificam,sigur ca simularile vor fi eronate.Eu verific fiecare model prin generarea de caracteristici si suprapunerea lor peste cele originale,in acest caz se poate vedea exact daca sunt sau nu bune acele modele,dar in mare parte mi le construiesc singur (modelele),este simplu iar verificarea este rapida. Atentie! uni constructori de modele tin cont in ecuatiile pentodei/tetrodei de G2,alti nu,deci trebuie verificat acest lucru in cazul verificari unei scheme in SPICE.Incercati sa masurati un curent de G2 in cazul unui model Koren si veti constata ca nu o sa-l gasiti (!!).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări