franzm Postat Februarie 25, 2014 Partajează Postat Februarie 25, 2014 Propun ca moderatorii sa mute cele legate de aceste amplificatoare cu MOSFET în sectiunea vintage tranzistorizat. În felul acesta nu se pierd informatiile si putem continua discutia acolo. Link spre comentariu
10 cm records Postat Februarie 25, 2014 Partajează Postat Februarie 25, 2014 Eu zic ca mai bine sa fie mutat la rubrica amplificatoare. Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 25, 2014 Partajează Postat Februarie 25, 2014 Dl Lazaroiu va multumesc pentru amabilitatea de a gazdui aceasta schema aici in topic si pentru simulare. Initial am postat o rugaminte de simulare in sectiunea amplificatoare, dar de acolo mi s-a sugerat sa vin tot aici; probabi ca putini stiu sa construiasca un model viabil pt OT. Schema cred ca ar fi bine sa ramana aici, langa celelalte scheme propuse de dumneavoastra, fie chiar si pentru o "pata de culoare". Link spre comentariu
Untold Postat Martie 1, 2014 Partajează Postat Martie 1, 2014 Buna ziua. Va rog sa nu va suparati ca intervin si eu aici cu o mica intrebare. Am de gand in primavara asta sa construiesc acel amplificator stereo cu 2 tuburi, 6N2P si GU32, dupa schema simulata de dvs. si vroiam sa va intreb urmatorul lucru: pentru simetria asezarii tuburilor pe sasiu (eu sunt cu simetria, nu cu designul industrial), in loc de o dubla trioda (6N2P) as putea pune in loc doua triode, de ex, EC80? Am doua bucati Valvo cu pini auriti, le-am testat astazi intr-un micut amplif si mi s-a parut ca merg f bine, chiar surprinzator ca putere redata! Am studiat nitel pdf-ul lui EF80 si am vazut ca e pt UHF, dar citind pe net, am aflat ca el poate merge f bine si in audio. In testele mele de astazi cu EC80, am aflat ca acest tub este si f. microfonic, se aude in difuzor cand ciocanesc usor cu unghia sticla tubului. Asta cred ca se poate rezolva cu niste inele din cauciuc bagate peste tub (acele "grommes") Referitor la asezarea pe sasiu, as vrea sa pun GU32 la mijloc, flancat de cele doua EC80. Atasez mai jos schema de amplif cu GU32 si cea cu EC80. Va multumesc. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 1, 2014 Autor Partajează Postat Martie 1, 2014 Putem "trage" ceva mai mult de acest tub, GU32 si sa mergem cu Pda=~13W pe fiecare anod,Ra de 7500ohmi iar rezultatele vor fi ceva mai bune,putem ajunge chiar la 6W pe sarcina cu THD=7%... Daca nu va plac modificarile etajului final,puteti pastra schema "originala",si atacul cu EC80 asa cum v-ati propus,bineinteles cu modificarile din schema atasata.Amplificarea intregului montaj o puteti regla din R15,modificand valoarea acesteia intre 8,2K si 15K sensibilitatea la intrare pentru Ps=6W va fi intre 1V~(R15=8.2K) si 0.5V~(R15=15K),dar pana la urma datorita dispersiei parametrilor tuburilor in realitate,R15 il veti alege practic. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 1, 2014 Administratori Partajează Postat Martie 1, 2014 Eu sunt curios de cevaCum din lampa asta se pot scoate 13W din cei 14W disipati pe anod si la altele nu merge, este "owerclockata" ? Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 1, 2014 Partajează Postat Martie 1, 2014 Vasile eu nu vad vreo suprasolicitare a lampii citind afirmatia d-lui lazaroiu. sa mergem cu Pda=~13W pe fiecare anod,Ra de 7500ohmi iar rezultatele vor fi ceva mai bune,putem ajunge chiar la 6W pe sarcina cu THD=7%....... pentru Ps=6W. Link spre comentariu
Untold Postat Martie 1, 2014 Partajează Postat Martie 1, 2014 Va multumesc mult, D-le Lazaroiu. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 1, 2014 Administratori Partajează Postat Martie 1, 2014 Asa e nu am fost atent Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2014 Partajează Postat Martie 1, 2014 Eu sunt curios de ceva Cum din lampa asta se pot scoate 13W din cei 14W disipati pe anod si la altele nu merge, este "owerclockata" ? Păi se scot 6W putere utilă în sarcină cu distoriuni mari fireşti("THD=7%...") pentru situaţia dată când disipaţia la anod este de 12,8W(în clasaA-SE cam ăsta ar fi randamentul tinde către 50% în cazul tub final pentodă tetrodă). Desigur pentru 6W putere utilă(situaţia dată download/file.php?id=58127&mode=view ) în sarcină la ieşire formă de undă sinus intră deja în limitare serioasă/apreciabilă adică distorsionează profund la greu vârfurile de 6W. Mai bun un EL84 (tub final) pus să lucreze la 4W putere utilă sinus nelimitat (când atacul necesar pe grila de comandă poate fi considerat minuscul) sau un 6p14p-ev pus în disipaţie 13W pentru 5W putere utilă sinus nelimitat(6p14p-ev ventilat uşor merge chiar la 14W disipaţie). Până la urmă dacă am pretenţii "nici nu mă preocupă" thd cu fundamentală sinus 1khz("apa de ploaie") pentru o cfg. SE mă poate preocupa eventual thd cu fundamentală sinus 30-40HZ. Să vedem(eventual) ce zice aparatul de simulare folosit de Lăzăroiu în această situaţie fundamentală 35Hz sinus-SE-THD ?! (bineînţeles dacă introduce un model OT desprins din realitate) să vedem aici thd şi seria armonică(h2-h3-h4...) asta aşa că o premieră aici pentru cine va înţelege ceva amănunte... ,după care să vedem şi două tonuri 35Hz + 1khz în rapoarte de amplitudine precizate(să facă Lăzăroiu un sumator pe intrare rezistiv două rezistenţe chioare...) dacă vrem să vedem şi altceva decât până acum. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 1, 2014 Administratori Partajează Postat Martie 1, 2014 Vasile eu nu vad vreo suprasolicitare a lampii Asa e nu am fost atent Link spre comentariu
Untold Postat Martie 2, 2014 Partajează Postat Martie 2, 2014 Putem "trage" ceva mai mult de acest tub, GU32 si sa mergem cu Pda=~13W pe fiecare anod,Ra de 7500ohmi iar rezultatele vor fi ceva mai bune,putem ajunge chiar la 6W pe sarcina cu THD=7%..................................................................Amplificarea intregului montaj o puteti regla din R15, modificand valoarea acesteia intre 8,2K si 15K sensibilitatea la intrare pentru Ps=6W va fi intre 1V~(R15=8.2K) si 0.5V~(R15=15K),dar pana la urma datorita dispersiei parametrilor tuburilor in realitate,R15 il veti alege practic.Nu sunt interesat de putere mare, un max 3-4W ar fi suficient, unde la aceasta putere distorsiunile sunt mai mici.O sa pun un semireglabil de calitate pentru R15 si sa inteleg ca pentru o valoare mai mica a lui, puterea va fi si ea mai mica, necesitand un atac mai mare pe intrare iar distorsiunile mai mici? Multumesc inca o data!P.S. Acel SE cu EC80 experimentat ieri se auzea f. tare pe casti de 300 ohmi dar mai cu bas si mai incet pe casti de 32 ohmi. Am pus un traf de iesire de la radio Darclee. Dar asta este alta discutie, vroiam doar sa subliniez ca EC80 merg bine in audio, cel putin dupa urechile mele. Ar fi super interesant si un preu pt doza ceramica de pick-up cu acest tub...ori o retea de corectie RIAA comutabila pentru doza ceramica inclusa in acest amplificator cu GU32 si EC80..dar deja vreau cam multe.. Link spre comentariu
Vizitator alexandru_iordache Postat Martie 2, 2014 Partajează Postat Martie 2, 2014 Buna ziua! De cativa ani buni casc gura pe aici pe forum si recunosc ca nu s-a prea prins mare lucru de mine, drept pentru care ma vad nevoit a va cere ajutorul. Am un amplificator facut prin 2003 dupa ceva scheme de pe net.A inceput sa faca ca toti dracii de la o vreme si m-am hotarat sa desfac tot si sa refac proiectul de la zero. Actualmente am un ecc83 in srpp si un 6p3c in se. Doresc sa schimb ecc83 cu 6h6p caci de astea am si sunt noi.Am incropit o schema din ce am vazut ca au facut altii, eu neavand la baza o formatie tehnica. Stiu ca exista calcule precise care stabilesc ce si cum dar sunt depasit. Drept pentru care atasez schema cu pricina si va rog, in limita timpului disponibil, a ma ajuta.Va multumesc! Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 2, 2014 Autor Partajează Postat Martie 2, 2014 *****************************************************************************************Să vedem(eventual) ce zice aparatul de simulare folosit de Lăzăroiu în această situaţie fundamentală 35Hz sinus-SE-THD ?! (bineînţeles dacă introduce un model OT desprins din realitate) să vedem aici thd şi seria armonică(h2-h3-h4...) asta aşa că o premieră aici pentru cine va înţelege ceva amănunte... ,după care să vedem şi două tonuri 35Hz + 1khz în rapoarte de amplitudine precizate(să facă Lăzăroiu un sumator pe intrare rezistiv două rezistenţe chioare...) dacă vrem să vedem şi altceva decât până acum.Simulatorul nu poate decat sa spuna realitatea matematica incontestabila. Cu injectie pe intrare de 35Hz si un OT luat din realitate (OT cu Ra=7K/8ohmi,S=6cmp,La=21H(40mA/400Hz),Cp/s=4,78nF...),iar Ps=4W (cam cat isi doreste @Untold !),rezultatele le vedeti si dv.,pentru 6W THD depasesc 12%,dar pentru 1,5W/sarcina THD la 35Hz sunt <3%. Cu un semnal mixat de 1Khz si 35Hz in raport de amplitidine de 1/1,respectiv 1V~ pentru ambele semnale,puteti analiza si dv. formele de unda. In ceea ce priveste EL84,cred ca toata lumea este lamurita dar sa nu uitam ca @Untold doreste un amplificator cu GU32.Se mai poate gandi o schema cu GU32 in SE care sa functioneze si cu G1 in curent de grila,dar asta-i alta poveste... Link spre comentariu
Untold Postat Martie 2, 2014 Partajează Postat Martie 2, 2014 Referitor la gandul meu de a face un preu de doza ceramica din EC80, am gasit pe DyAudio o explicatie care m-a lamurit si m-a facut sa revin cu picioarele pe pamant. Omul are dreptate, EC80 e pt semnale f mici, iar doza ceramica ofera semnal mare. Alta poveste e doza magnetica (cativa mV)...Citez, referitor la EC80 din mesajul unui user de pe forumul mentionat: "It does seem rather silly to attempt to make a tube do something it was neither designed for or is good at. As others have pointed out, such a high gain tube should only find use in extremely small signal duty - such as a phono pre-amp or a mic-preamp. Attempting to use it in any normal line amp application means that significant feedback will be needed and then it will sound just like any other feedback dominated preamp (think solid state sound). Find a better tube for the job." Scuze c-am batut campii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum