Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Chiar şi siliciu semiconductor în etajul final poate deveni expresiv dacă se mută sarcina în colector/drenă în prezenţa OT(aproape se confundă cu cfg tub în prezenţa OT la anod).

Donule Lazaroiu va mai rog sa concepeti o schema asa cum sugereaza dl. @valderama. Am un pitic care nu imi da pace.
Un exemplu pur teoretic il aveti in imaginile de mai jos,se vede clar cum FFT-ul (distributia armonicilor in THD) seamana cu al unui SE cu tub cu sarcina la anod.Am ales un tranzistor "istoric" si o schema foarte simpla,insa nu cred ca ar merita abordata aceasta configuratie,mai ales datorita OT-ului care si de data asta are probleme de saturatie a miezului...,a fost doar un exemplu. Mai aveti si o schema de pe net de aici http://www.turneraudio.com.au/solidstat ... mosfet.htm ,adica un PP cu MOS-uri si traf de iesire,acolo se lauda ca sunetul ar fi acelasi cu al unui QUAD PP cu 2XEL34 (cititi articolul!). Cam in aceeasi configuratie/schema ,am reparat cu doi ani in urma un TOSHIBA, transformatoarele de iesire erau gigantice iar puterea pe sarcina era declarata de 2X100W...,deci se poarta si asa ceva!
Link spre comentariu

Multumesc pentru schema!

Mai aveti si o schema de pe net de aici http://www.turneraudio.com.au/solidstat ... mosfet.htm ,adica un PP cu MOS-uri si traf de iesire,acolo se lauda ca sunetul ar fi acelasi cu al unui QUAD PP cu 2XEL34 (cititi articolul!).

Cred ca e o singura solutie de a vedea daca autorul are dreptate: realizarea practica! Nu am ascultat niciodata asa ceva si tare m-as apuca de el.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Posted Image

Cu respectul cuvenit , rog pe Dnul Lazaroiu , bineinteles in limitele

timpului disponibil , sa faca o simulare Spice a schemei mai sus postate .

Intentionez sa construiesc ampliful acesta si m`ar ajuta foarte mult

contributia domniei sale .

Va multumesc anticipat ,cu stima .

Link spre comentariu

... am avut o eroare similara la amplificatorul unui cunoscut... Nu a reusit nici cum sa simetrizeze tensiunea de iesire... Am propus sa schimbe configuratia in sistemul propus si de zal si a functionat perfect!

P.S. Schema originala poate functiona numai daca tuburile si piesele racordate la ele sunt egale sau se potrivesc de o asa maniera incat tensiunile de iesire sa fie egale...

Link spre comentariu

Cu respectul cuvenit , rog pe Dnul Lazaroiu , bineinteles in limitele timpului disponibil , sa faca o simulare Spice a schemei mai sus postate . Intentionez sa construiesc ampliful acesta si m`ar ajuta foarte mult contributia domniei sale . Va multumesc anticipat ,cu stima .

Iata si schemuta dv.,sa stiti ca la un Raa de 2,5K nu prea este OK cu acest amplificator,cel mai bine este cu Raa=5K asta ca prima remarca,iar cea de a-2-a ar fi ca sensibilitatea la intrare este relativ mica pentru a obtine cei 30W aveti nevoie la intare de 3,7V~,6N8S nu "poate" mai mult,dar poate aveti dv. un plan anume cu acest etaj final (!?). Pe schema urmariti cei 11mA(maxim 15mA) pentru G2,sunt foarte importanti pentru a avea o accelerare pe G2 asa cum trebuie,deci o dinamica buna a tuburilor finale,controlul acestui curent il veti obtine din modificarea rezistentelor R3 si R7 (100ohmi....560ohmi).
Link spre comentariu

Ai uitat să specifici şi ce moşfeţi actuali vrei să foloseşti, findcă originalii nu se mai fabrică de vreo 25 de ani.

In linkul dat de franzm apar ca echivalete2SK1058 - 2SJ62BUZ906 - BUZ901
Link spre comentariu

Domnule Lazaroiu, stiu ca sunt off aici in acest topic, dar pt ca e votba de un OTva rog sa faceti o simulare si pt schema de mai jos.****************************************************

Aveti mai jos cele cerute,cu toate ca nu este OK ce am facut noi aici,sectiunea pentru asa ceva este alta...,oricum,se poate sterge,nu sunt prea indragostit de aceste tipuri de scheme... Ceva de genul repetor pe sursa si traf de iesire pot spune cu mana pe inima ca are performante deosebite,ma refer la o configuratie tub de atac,traf defazor si traf de iesire in repetoare pe sursa,MOS-fet in final. Intr-o auditie in "orb" dupa cortina cred ca foarte putini ar face diferenta intre un amplificator complet cu tuburi si configuratia propusa de mine mai sus...!!! :rade: Schema dv. nu-mi place,dar asta-i alta problema. In cazul in care chiar doriti sa realizati practic aceasta schema,va pot calcula/dimensiona si traful de iesire si o sa-l trimit pe MP.Clasa de functionare ; PPA,PPAB sau PPB o alegeti din reglajul sursei V5(3,8V),acum aveti ceva spre PPAB.Imi cer suze pentru :offtopic2 , se poate sterge dupa ce va fi salvat de catre cei interesati.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări