simson Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 ad ca NIMENI nu-mi raspunde la provocarea mea cu GU15,as fi fost multumit si cu copy/paste,dar cum nu prea gasim e cam complicat ,asa-i ???Provocarea lansata de dvs. nu are interes deoarece este pur technic si nu se pot purta discutii polemice,gargare pe marginea acestui subiect.Daca ati fi intrebat care lampa lumineaza cel mai frumos,imediat se umpleau 2-3 pagini.Lasand gluma deoparte,dvs.candva intr-un topic a-ti mai amintit de asemanarea GU15 trioda cu 2A3.De atunci eu tot incerc sa achizitinez acest tub...se pare ca e raritate si din aceasta cauza nu se avanta nimeni in dezbateri.Este parerea mea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 ...Se povesteste pe net si nu numai ca ar avea un sunet absolut comparabil cu al amplificatoarelor cu semiconductori,dar poate sunt doar zvonuri !!!... În decursul timpului am construit patru amplificatoare cfg circlotron(finale EL84,EL34) şi pot să spun că într-adevăr amplificatoarele construite funcţionau inexpresiv similar aproape identic SS(siliciu semiconductor)chiar în situaţia unei reacţii negative slabe. O cfg PP_clasică poate deveni inexpresivă dacă reacţia negativă globală depăşeşte 20db.Configuraţia circlotron stă bine la măsurători similar SS şi cam atât.Chiar şi siliciu semiconductor în etajul final poate deveni expresiv dacă se mută sarcina în colector/drenă în prezenţa OT(aproape se confundă cu cfg tub în prezenţa OT la anod). Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Dl Lazaroiu va multumesc pentru amabiliatate si pentru promptitudinea cu care ati realizat schema. Intr-o alta ordine de idei sunt cam dezumflat de perspectiva rezultatului final. Din ce a spus si dl @valderama am inteles ca ar fi mai bun un amplificator cu mosfeturi+traf de iesire. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 O lampa ce seamana mult cu GU50 ca forma,este vorba de GU15 dar am descoperit ca in modul trioda are niste caracteristici de luat in seama,ce spuneti o putem numi 2A3 a saracului???... Pda=15W,cred ca se pot obtine in modul trioda o putere pe sarcina de 4...5W si foarte muzicala ,ca sa fiu in ton cu discutiile de pe forum. Astept propuneri pentru ce am cerut mai sus,asta ca sa mai revigoram un pic atmosfera pe aici ! gu15 triodă(Pda_0=15W) cu uşor loc de A2 trebuie aprox Ub=355V când Rk=745Ω/3W(Uk=35V) în rest atac simetric A1 70Vvv circa 3,1W putere utilă în sarcină la anod sinus în prag de limitare A1 desigur am lăsat posibilitatea de a intra uşor în A2 când se poate obţine circa 4W putere utilă în sarcină la anod (Ra=6000Ω).Etajul de atac orice triodă cu μ mare(sau pentodă) capabilă să asigure în atac 70Vvv sinus simetric. Mă inervează sarcina mare la anod(6000Ω) dar astai tubul gu15 triodă(posibil aici devine expresiv). Nu văd bine aia 4...5W dar fiecare cu vederea sa. De reţinut că în A2 nu prea se împacă cu negativarea automată(personal aş rămâne în A1 cu un watt în plus nu ajung prea "departe"...). Link spre comentariu
simson Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 În decursul timpului am construit patru amplificatoare cfg circlotron(finale EL84,EL34) şi pot să spun că într-adevăr amplificatoarele construite funcţionau inexpresiv similar aproape identic SS(siliciu semiconductor)chiar în situaţia unei reacţii negative slabe.Motivatia acestei functionari inexpresive l-ati facut dvs.intr-un topic ,,Esenta tuburi electronice".Cam asta ar fi:Să considerăm un etaj final SE(6L6GC ,OT-ideal ,Rk aproximativ 220Ω) ,presupunem că în secundar OT avem dispus un difuzor de bandă largă care are impedanţa 8Ω la 1Khz şi 12Ω la 10Khz iată ce se întâmplă în această situaţie cu sarcina din secundar reflectată (img de mai jos).Aşa cum se poate vedea pentru aceeaşi tensiune pe intrare(12Vvv) când schimbăm doar frecvenţa puterea creşte în sarcina de impedanţa variabilă ,astfel pentru 10khz avem putere mai mare decât pentru 1khz.Dacă schimbăm configuraţia şi trecem la repetor-catodic acest efect se pierde(mai mult la frecvenţe superioare/10khz când sarcina devine 12Ω înregistrăm pierdere în putere). Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2014 *******************************************************gu15 triodă(Pda_0=15W) cu uşor loc de A2 trebuie aprox Ub=355V când Rk=745Ω/3W(Uk=35V) în rest atac simetric A1 70Vvv circa 3,1W putere utilă în sarcină la anod sinus în prag de limitare A1 desigur am lăsat posibilitatea de a intra uşor în A2 când se poate obţine circa 4W putere utilă în sarcină la anod (Ra=6000Ω).Etajul de atac orice triodă cu μ mare(sau pentodă) capabilă să asigure în atac 70Vvv sinus simetric. Mă inervează sarcina mare la anod(6000Ω) dar astai tubul gu15 triodă(posibil aici devine expresiv). Nu văd bine aia 4...5W dar fiecare cu vederea sa. De reţinut că în A2 nu prea se împacă cu negativarea automată(personal aş rămâne în A1 cu un watt în plus nu ajung prea "departe"...). Extrem de precis si corect,mai bine decat atat nu se poate!Dupa rezultatele,cel putin teoretice se poate considera o astfel de lampa ;muzicala??? Multumesc dl.Vali pentru colaborare,chiar daca nu au nicio valoare in bani aceste proiecte/simulari,eu totusi cred in valoarea lor mai mult decat sa insiram piese/componente pe niste table sau in cutii uneori chiar fara sa stim ce facem,sau macar sa intelegem de ce merge bine sau nu,un anume proiect. P.S uite ca acum se va gasi si pe net un exemplar cu GU15 pentru copy/paste,na! O intrebare,dar nu pentru dl.Vali: este pe schema o piesa dimensionata incorect,o piesa ce ridica Bode sub 10Hz cu 4dB,stie cineva sa-mi spuna care-i acea piesa dimensionata incorect ??? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Ce să facem noi ăştia mai "hodorogi" nu prea dăm cu bâta_n baltă(după FFT pare foarte bine , expesiv-scurt pe "gustul" meu), reacţia negativă de bun simţ în schemă adică aşa cum trebuie să fie în special pentru cfg SE. Aş fi comentat mai mult dar se supără "lumea" pe noi(ca de obicei), mai spun doar atât a pus Lăzăroiu o schemă "ZEN"-gu15 download/file.php?id=56655&mode=view bună de înrămat(folosiţi funcţia save picture as...). Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 care-i acea piesa dimensionata incorect ???[/color]Banuiesc ca-i C3 (C3xR10=0,1s). Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2014 care-i acea piesa dimensionata incorect ???[/color]Banuiesc ca-i C3 (C3xR10=0,1s).Din pacate nu-i asa ; R10[10k],C3[10uF] este un filtru pe tensiunea de alimentare a preamplificatorului...,nu prea are treaba de data asta cu raspunsul in frecventa al amplificatorului... Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Ma gândeam ca la frecvente joase creste impedanta lui C3 si totodata creste impedanta de sarcina a primului tub, care astfel amplifica mai mult. În prezenta reactiei negative prin R12, aceasta usoara crestere a amplificarii în bucla deschisa are efect redus asupra amplificarii în bucla închisa. Mea culpa. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Licitez si eu.....C6 (100uF) in catodul primei lampi. (la frecvente joase sunteaza R-ul cu care este in parallel => creste amplificarea). Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Reactanta capacitiva scade la frecvente mari, deci din acest punct de vedere amplificarea creste la frecvente mari.Înca o încercare (am dreptul la trei dorinte, asa o zis duhul din...sticla): Efect Miller în primul tub (capacitatea de reactie a tubului apare la intrare multiplicata). Împreuna cu R6 scade amplificarea la frecvente mari. Nu stiu însa în ce masura se manifesta în gama audio. Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Chiar şi siliciu semiconductor în etajul final poate deveni expresiv dacă se mută sarcina în colector/drenă în prezenţa OT(aproape se confundă cu cfg tub în prezenţa OT la anod).Donule Lazaroiu va mai rog sa concepeti o schema asa cum sugereaza dl. @valderama. Am un pitic care nu imi da pace. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2014 @adrian_pic Sa nu va asteptati la un premiu ! Este corect si daca ati mai spune si ce valoare ar trebui sa aiba (cu o aproximatie de +/-5%) acel condensator avand tot ce va trebuie pentru asta in pozele puse de mine acolo,adica sa scap de acei +3.9dB sub 10Hz (chiar daca traful nu ar fi in stare sa redea aceasta frecventa si nici urechile noastre sa o simta),nu am decat sa va multumesc pentru atentia ce o acordati postarilor mele si sa va consider un om serios in ceea ce priveste aceste probleme. Multumesc si lui @franzm,care incercand sa rezolve aceasta mica problema,a "facut lucrurile mai complicate decat sunt",oricum se simte ca d-lui are pregatire in domeniu si chiar stie ce spune. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Eu as reduce de 2-3 ori valoare acelui condensator.Premiul va fi = valoarea corecta a acestui condensator (sigur voi tine minte valoarea ) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum