Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Cum explicaţi H2>H3 de aici PP-UL-GU50 ?(push-pull viewtopic.php?f=28&t=97874&start=1020 pagina 69) cele două tuburi finale gu50 sunt oarecum pereche ? sau au fost puse intenţionat în dezechilibru...,cum de unde H2>H3 ? , atac inegal ca amplitudine gc-gu50 ?! sau cum de apare situaţia H2>H3 ?(aţi reglat semireglabilul din defazor R10 de aşa manieră ?) ,datorită configuraţiei UL cu înfăşurări separate ?(H2>H3)...

Nu strică să postaţi un fft pentru 30W putere utilă în sarcină(cu precizarea amplitudini tensiuni de atac gc-gu50 pentru ambele tuburi finale şi eventual ia_0 ig2_0 pentru ambele tuburi finale).În principiu trebuie să existe un dezechilibru care să conducă la situaţia H2>H3(având în vedere configuraţia push-pull).

Cu alte cuvinte dacă echilibraţi/reglaţi bine/corect schema dată(din soft) se menţine H2>H3 ?

Nu m-am preocupat prea tare de aceasta problema la vremea respectiva,dar remarcile dv. sunt bine venite si chiar m-ati facut curios sa "cercetez" acest fenomen.

Am intarziat sa va raspund deoarece in calculatorul meu baza de date unde aveam o multime de scheme a fost corupta,iar recuperarea nu am mai reusit sa o fac in intregime,deci am pierdut foarte multe scheme,nu de fiecare data eu incerc sa salvez schemele in mai multe locuri,iar mutarea lor pe un DVD am facut-o cam rar.

Noroc ca a existat schema aici pe net si mi-am facut un asc. pentru a o analiza din nou cu Spice,rezultatele fiind aceleasi.

Concluzia si raspunsul la intrebarile dv. pentru mine sunt clare: extrem de importanta este proportia aleasa pentru UL (bobinele separate pentru G2) la raspunsul armonic,sau raportul Hpar/Himpar.Am calibrat generatorul pentru Ps=20W si modificand doar acea proportie pentru UL-G2 vedeti si dv. rezultatele. Semnalele pe G1 tuburi finale sunt relativ egale dar identice pentru ambele probe,se mai putea modifica valoare lui R10 dar nu se schimba prea mult raportul dintre armonici,deci se pare ca cel mai important este procentul ales pentru bobinele UL-G2 tuburi finale,dar NUMAI la aceasta configuratie UL cu bobine separate,am incercat pe o schema UL cu EL34 clasica si indiferent ce procent alegeam pentru UL, H[impar] intotdeauna era mai mare decat H[par].

Link spre comentariu

Da , foarte interesantă această conexiune UL înfăşurări distincte(de reţinut) ,ca şi concluzie sumară curenţi dinamici ig2 se manifestă diferit(în raport cu PP-UL clasic priză-primar UL) din punct de vedere armonic(în conexiunea dată/înfăşurări distincte/separate UL).

Ce chestie , asta înseamnă fizic că o configuraţie PP-UL de această manieră poate sună ca şi o configuraţie SE cu thd mic (cu avantajele PP bandă extinsă la joase randament mai bun fără prepolarizare miez...).

Link spre comentariu

Da , foarte interesantă această conexiune UL înfăşurări distincte(de reţinut) ,ca şi concluzie sumară curenţi dinamici ig2 se manifestă diferit(în raport cu PP-UL clasic priză-primar UL) din punct de vedere armonic(în conexiunea dată/înfăşurări distincte/separate UL).

Ce chestie , asta înseamnă fizic că o configuraţie PP-UL de această manieră poate sună ca şi o configuraţie SE cu thd mic (cu avantajele PP bandă extinsă la joase randament mai bun fără prepolarizare miez...).

Poate incercam sa extindem aceasta aplicatie,bineinteles cu procentul UL foarte bine ales si pentru tuburi clasice,ca sa spun asa,de tipul EL84 (6P14P),6P3S,EL34,avantajele aparute de aceasta data,pe langa sunetul specific SE si puterea unui PP,vom avea si un OT mai special.

Cred ca in aceasta configuratie,G2 este vazuta clar ca un mic anod,variatia curentului anodic pentru un UL clasic cu priza pentru G2 care moduleaza si Ig2 de aceasta data nu se va mai produce.Cred ca singurul dezavantaj ar fi necesitatea unei alte surse pentru Ug2,dorind sa separam complet de bara de +Ua,zic si eu !!!

Mai studiem,trebuie gasit un algoritm pentru stabilirea procentului bobinelor UL.O sa incerc eu o varianta simpla cu un EL84 in care o sa utilizez G2 ca anod si vad care-i "Zg2" optim pentru H2>H3,sunt foarte sigur ca procentul acesta va fi diferit de la un tub la altul.

Link spre comentariu

O lampa ce seamana mult cu GU50 ca forma,este vorba de GU15 dar am descoperit ca in modul trioda are niste caracteristici de luat in seama,ce spuneti o putem numi 2A3 a saracului??? Pun aici caracteristicilile lui 2A3 dar si ale lui GU15,propuneti un Ra si de ce nu si o schema,chiar daca este numai teoretic pentru GU15,bineinteles. Datele de catalog complete le gasiti pe net,pentru GU15 pe Next.Tube cu Google.GU15 este un tub cu incalzire directa (4.4V~ sau 2.2V~)ca si 2A3,filamentul are priza la 1/2 pentru un catod virtual in cazul alimentari la 4.4V~ si Pda=15W,cred ca se pot obtine in modul trioda o putere pe sarcina de 4...5W si foarte muzicala ,ca sa fiu in ton cu discutiile de pe forum. Astept propuneri pentru ce am cerut mai sus,asta ca sa mai revigoram un pic atmosfera pe aici !

Link spre comentariu

UL cu înfasurari separate pare interesant si pentru tuburi ce nu permit UG2 mare (tipic E130L). D-le Lazaroiu, ati putea, va rog, sa dimensionati/simulati o schema pt asemenea tuburi?

Link spre comentariu

UL cu înfasurari separate pare interesant si pentru tuburi ce nu permit UG2 mare (tipic E130L). D-le Lazaroiu, ati putea, va rog, sa dimensionati/simulati o schema pt asemenea tuburi?

Ca sa avem un inceput,in ce configuratie: SE sau PP ?*******************************************************************Niciun participant la provocarea mea de mai sus cu GU15 ???
Link spre comentariu

Exista sau a existat pe forum o schema cu GU 15 si avand in vedere ce scrie pe ea, sunt sigur de rezultate bune.

Daca studiati mai atent schema postata de dv.,este vorba de GU15 in mod pentoda,pe cand eu am intrebat de ceva in modul trioda in asa fel incat sa-l putem compara cu trioda 2A3...,ma rog,daca nu exista interes,declar subiectul inchis.
Link spre comentariu

Mare multam. Uitasem de aceasta realizare. Daca nu ma-nsel, tuburile E130L folosite de autor provin de la mine.

Cu mare placere!Tuburile E130L sunt de luat in seama,mai ales in SE si mai ales in modul trioda,bineinteles ca puterile vor fi ceva mai mici. Pacat ca aceste tuburi E130L,ca si altele de altfel din seria NOS-urilor sunt pe cale de disparitie.In ceea ce priveste schema de mai sus va rog sa aveti garantia ca este OK,dv.doriti acest PP pentru ca aveti in "stoc" aceste tuburi,dar va pot marturisi ca mult mai bine suna in PP-UL doua EL34,...,oricum este o chestie subiectiva legata de gusturile fiecaruia. Eu am schema realizata in Spice,deci daca doriti va pot oferi si cateva rezultate din simulare si/sau eventual si modificari pentru alte tuburi din defazor sau prefinal ce le aveti dv.
Link spre comentariu

Domnunle Lazaroiu, fac iarasi apel la bunavointa dumnevoastra si va rog in limita timpului de care dispuneti sa concepeti o schema (daca este posibil asa ceva) dupa tipologia de aici http://elforum.info/download/file.php?id=50476&t=1, dar care sa utilizeze doar tuburile 6f3p.

Sper ca am inteles bine ce doriti dv.,insa datorita configuratiei ,tuburile finale necesitand un nivel de tensiune mai mare decat de obicei pentru atacul pentodelor din 6F3P (ECL82),nu sunt suficiente numai tuburile 6F3P.

Cu triodele din aceste tuburi vom ataca tuburile finale,un fel de prefinale si cu doua triode dintr-un 6N2P vom realiza defazorul si preamplificatorul in catodul caruia ii aplicam si NFB.

THD pentru puterea pe sarcina de 10W este de 0.61% [ test la 1Khz ], 10W THD=2.1% [test la 20Hz ],10W THD=2.78% [ test la 20Khz ] iar spectrul armonic este specific configuratiei PP.

Atentie! OT-ul pentru aceasta configuratie nu-i chiar o gluma,mai mult decat orice fel de OT pentru PP,bobinele primare necesita o simetrie perfecta din toate punctele de vedere si ca rezistenta dinamica dar si ca rezistenta in DC,altfel nu mai luati in seama ce voi spune despre avantajele in ceea priveste "brumul".

Se povesteste pe net si nu numai ca ar avea un sunet absolut comparabil cu al amplificatoarelor cu semiconductori,dar poate sunt doar zvonuri !!!

P.S dupa parerea mea,dezavantajul unui astfel de amplificator ar fi necesitatea existentei mai multor surse de alimentare dintre care doua total independente,adica cele pentru alimentarea tuburilor finale,insa si de data asta un avantaj ar fi lipsa totala daca pot spune asa a "brumului" in difuzoare chiar cu o redresare monoalternanta si fara niciun filtru CLC,sau altul mai complicat.

*******************************************************************************************

Vad ca NIMENI nu-mi raspunde la provocarea mea cu GU15,as fi fost multumit si cu copy/paste,dar cum nu prea gasim e cam complicat ,asa-i ???

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări