Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Pt ca tot s-a discutat despre FFT-uri si tot timpul se pomeneste de termenul "audiofil" as propune sa ne punem "cap in cap" si sa incercam definirea acestui termen.Sau mai degraba proprietatile.Orice discutie sau parere este utila daca avem niste referinte comune...parerea mea.

Link spre comentariu

...In plus, numai a trage diagrame Bode, fara vreo explicatie, nu le vad sensul daca nu aduc lumina asupra unor chestiuni pentru care au fost trasate. ...

O comparatie intre eventuale diagrame Bode(img. de mai jos , doua situatii "graitoare" , daca cineva va trage diagrame Bode 1_2...,desigur daca se doreste/vrea),apoi se pot gasi explicatii.Situatiile 1-2 pot fi chiar fizice-reale.

post-18717-139829347945_thumb.jpg

Link spre comentariu

Foarte bun si simplu exemplul dv.,am facut eu aceasta analiza si rezultatele sunt aici,sa comenteze cine vrea ce doreste,sau sa faca altele.....

-simularile sunt facute dupa schema dv. modelul de 6P3S este model Koren-Karpov pentru 6P3S, nu 6P3S-E(!!).

Prima varianta este cu UL si reactie in catod

TEST1 VALDERAMA ;

Posted Image

Posted Image

Posted Image SI

TEST 2 VALDERAMA ( schema fara UL si fara reactie in catod):

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Asteptam comentarii la acest subiect cu toate ca este evidenta superioritatea montajului cu reactie in catod si UL.

Mentionez ca am calibrat tensiunea semnalului la intrarea G1 pentru a obtine o putere utila pe sarcina de 8.88Wsinus pentru ambele configuratii,Pda in ambele cazuri fiind de 18.98W .Puterea cu THD>10% este de 10.74W/8ohmi.Ra si regiumul ales (PSF) este cel dictat de in schemele propuse.

Link spre comentariu

Asa diagrame Bode vorbesc de la sine( :aplauze Lazaroiu , diferente mari de fuga a fazei ,diferente mari de banda ,diferente mari THD ,aceasi participanta/6p3s).Cotez acest etaj final ca avind 6W putere-utila in sarcina la iesire , "scoate" mai mult asa cum se vede.

Test-1=situatia-1 H2 mai mica decit de obicei THD-nivel scazut ,fuga a fazei mica in raport cu Test-2 ,banda mare in raport cu Test-2 ,un PSF onorabil pentru ambele situatii(clasaA desigur).

Link spre comentariu

Asa diagrame Bode vorbesc de la sine( :aplauze Lazaroiu).

Si exemplul dv. este extrem de simplu,practic,evident un PSF foarte bine ales si cine doreste sa inteleaga va intelege,alte filozofii cred ca nu-si mai au rostul. Putem continua pe aceasta tema,bineinteles la nivelul nostru de pregatire si experienta.Va mai astept cu alte propuneri practice si interesante,asa cum ne-ati invatat pana acum.P.S foarte corect ati estimat puterea RMS,asa este sunt 6W,eu nu am mai pus si graficele puterii,pentru ca LTC imi permite sa vizualizez: Pda,Pdsin si Pd[rms] util pe difuzor,dar si puterea maxima de varf (impuls),Pdpp.Corecta estimare; 6P3S poate asigura fara probleme un 6W curati.
Link spre comentariu

Dl Lazaroiu

Va rog sa nu uitati de PP cu GU15!

Va multumesc! :aplauze

Nu v-am uitat si ca dovada este faptul ca v-am proiectat aici o schema care va merge la "prima cheie" si dupa cum arata rezultatele teoretice sigur cei ce vor vedea nu se vor supara ca o incadrez in clasa HI-FI.

Am combinat un superb defazor conceput de cu un etaj final si un model OT conceput de mine pentru GU15.Tin sa specific ca schema este proiectata strict pentru tuburile din desen,pentru alte tuburi este o alta poveste.

Aveti aici schema:

Posted Image

Rezultatele Fourier cu distorsiunile la puterea de 18W pe o sarcina de 8 ohmi:

Posted Image

si diagrama Bode masurata la iesire (amplitudine-frecventa):

Posted Image

FFT nu mai pun, am constatat ca produce alergie.

Pentru cine doreste o sa dau mai multe amanunte practice pentru realizarea acestui amplificator de calitate,inclusiv despre realizarea transformatorului de iesire,sper ca sursele nu sunt o problema,sunt scheme de surse clasice fara stabilizatoare si "floricele" fara rost.

Link spre comentariu

... Am combinat un superb defazor conceput de ...

Hai ca ma distrezi! Etajul cu pricina este un diferential clasic, desi folosit de Valderama, este cunoscut de cand lumea. Ca are o sursa de curent continuu mai pretentioasa sau mai putin, este un etaj cu cuplaj catodic, asa cum se mai spunea pe la inceputuri.
Link spre comentariu

... Am combinat un superb defazor conceput de ...

Hai ca ma distrezi! Etajul cu pricina este un diferential clasic, desi folosit de Valderama, este cunoscut de cand lumea. Ca are o sursa de curent continuu mai pretentioasa sau mai putin, este un etaj cu cuplaj catodic, asa cum se mai spunea pe la inceputuri.
Da,dar e superb!........nu vad unde-i greseala?????P.S stiu ca nimic nu se mai poate considera o inventie in domeniul tuburilor electronice,dar cand cineva are un merit in a gasi si promova un anume montaj asta nu inseamna ca nu trebuie sa-i recunoastem meritele.
Link spre comentariu

Cine a implementat fizic o astfel de configuratie http://postimage.org/image/4oy0cankj/ a auzit/inteles cum se comporta(esentiale fiind "valorile" din implementare raportat la lampile date).

"Intimplator" Lazaroiu a implementat fizic configuratia data ,tot "intimplator" si eu am implementat fizic aceasta configuratie , consider ca noi am fost multumiti(de ce am auzit/inteles).

"Vreme trece, vreme vine,

Toate-s vechi si noua toate;

Ce e rau si ce e bine"

Link spre comentariu

Orice implementare a unei scheme cunoscute, cu tuburi rusesti, e de un real folos, din simplul motiv ca nu toti membrii forumului pot calcula valorile necesare ca schema sa functioneze in parametrii acceptabili.Pentru exemplificare, voi propune pentru simulare, un tip de defazor despre care s-a discutat foarte putin, isodyna.

post-13427-139829348497_thumb.gif

Link spre comentariu

Aveti aici ce ati cerut,o simulare cu tuburi rusesti.

Schema ce ati postat-o,,este gresita,nu va functiona NICODATA,am facut corectiile necesare,am calculat curentii prin tuburi si rezultatele teoretice le vedeti in poze.

Comentariile nu-si au rostul,pozele spun TOTUL.

Schema ISODINE:

Posted Image

semnal iesire ISODYNE:

Posted Image

rezultate Fourier:

Posted Image

BODE ISODYNE:

Posted Image

si fara sa produca alergie pun aici si FFT ISODYNE:

Posted Image

Sper sa va fie de ajutor si fara comentarii,din ce am postat aici se poate trage o concluzie facand comparatii si alegand ce ne poate fi mai util in constructiile noastre.

ATENTIE la schemele copiate de pe net,sunt extrem de multe nefunctionale!!!!

Link spre comentariu

Multumesc si scuze, schema e luata intr-adevar, de pe net, in incercarea de a cauta cele mai bune defazoare.Daca este timp, va rog sa analizati si schema urmatoare, care mi-a atras atentia, deoarece autorul afirma ca functioneaza fara nici un fel de reglaje, iar lampile folosite, au echivalente rusesti.

post-13427-139829348531_thumb.gif

Link spre comentariu

Astazi, cum am mai prins cate un pic de timp liber , am lucrat la schema de mai sus , a lui Iulidan2. Din pacate, schema nu este functionala . Pare ca problemele pleaca direct din defazor .Verde este anod V1a iar cu albastru, ce ajunge in grila lui V1bpost-38982-139829348733_thumb.jpgTestat fara reactiepost-38982-139829348745_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări