Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Domnule Lazaroiu va multumesc frumos pentru amabilitatea si promptitudinea dumneavoastra.

......daca veti dori sa realizati practic aceasta schema.

eu imi doresc, dar timpul le va allege pe toate.
Link spre comentariu

Domnule Lazaroiu va multumesc frumos pentru amabilitatea si promptitudinea dumneavoastra.

......daca veti dori sa realizati practic aceasta schema.

eu imi doresc, dar timpul le va allege pe toate.
Daca sunteti "indragostit" de CIRCLOTROANE,v-as recomanda schema de mai jos,mult mai simpla,cuplaj galavanic TOTAL pana la OT,OT simplu,tuburi usor gasibile ;EL500,EL504,6P36S,PL500,PL504(cu tensiunea pe filamente corespunzatoare)...si chiar EL36 (PL36) sau 6P13S cu mici modificari in schema,bineinteles si o putere pe sarcina mai mica si de ce nu ceva de pana la 50W...60W cu EL509,EL519,6P45S,dar tot cu mici modificari pe schema.Performantele sunt excelente. In schema recomandata mai jos,aveti parte tot de mai multe surse (patru in acest caz!),dar tensiunile sunt ceva mai "omenesti"...Pentru detalii si daca sunt doritori pentru aceasta schema ,vom dezvolta discutia aici sau pe MP.
Link spre comentariu

Ma tot uit de ceva timp la schema asta si inafara de lampa din CCS le-am adunat pe toate. Sunt absolut noi si se "imperecheaza" prin cutii de vre-un an :rade: . Ca idee, cam ce gabarit ar avea un traf de iesire sau care este tola utilizata?

Link spre comentariu

Ein kleines Juwel ; o provocare pentru amatori de 6N13S (6080/6N5S),ceva foarte interesant,clasic pot spune userii cu experienta,sau nimic nou sub soare,cum mai spun eu cateodata,dar rezultatele sunt excelente. Sunt sigur ca acesta este un PP cu triode "neconventionale" dar cu sunet de SE.Urmariti in poze raspunsul armonic (FFT) dar si fuga fazei,este neasteptat de bine pentru aceste triode. Cred ca toate aceste performante sunt meritul inegalabilului tub E88CC.Am incercat sa fac un etaj final pentru aceste tuburi cu dublu bias,automat si fix stiind din practica problema tuburilor de acest gen in ceea ce priveste instabilitatea in timp.Negativarea automata sper sa tina sub control un timp mai indelungat de functionare aceste tuburi. Raa rezulta din grafice. :scarpin In poze sunt rezultatele din simulare.

Link spre comentariu

.. Raa rezulta din grafice. :scarpin

...

In poze sunt rezultatele din simulare.

Văd aici download/file.php?id=50821&mode=view ≈205 X 0,707=144,935Vef la bornele infasurari primare pentru ≈30W de unde rezultă şi sarcina la anozi ≈700Ω ,raţionament greşit cumva ?! (144,935 X 144,935)/30≈700Ω.

Ca să "legăm" cumva expresia "Raa rezultă din grafice".

Mai văd ≈34W în primar/sarcină pentru ≈30W în secundar/sarcină...

să nu se mai uite unii precum curca în lemne la acele grafice

Link spre comentariu

Daca ma uit la grafice ar veni cam asa(aproximativ): UAvv=325-115=210Vvv din care mai rezulta 105V*0.707=74.23Vef. In secundar se gasesc 30W@8R adica sqwrt(30*8)=15.5Vef. Rezulta un raport de transformare de 74.23/15.5=4.79 iar daca punem in calcul si randamentul transformatorului de iesire (sa zicem ca e 0.9) ajungem la 74.23*0.9/15.5=4.31. Cum raportul impedantelor e patratul celui din urma: 4.31*4.31=18.57=Za/Zr atunci avem Za=18.57*8=148.56 ~150ohmi => Zaa=4*Za=600ohmi. Zic bine?

Link spre comentariu

Daca ma uit la grafice ar veni cam asa(aproximativ): UAvv=325-115=210Vvv din care mai rezulta 105V*0.707=74.23Vef. In secundar se gasesc 30W@8R adica sqwrt(30*8)=15.5Vef. Rezulta un raport de transformare de 74.23/15.5=4.79 iar daca punem in calcul si randamentul transformatorului de iesire (sa zicem ca e 0.9) ajungem la 74.23*0.9/15.5=4.31. Cum raportul impedantelor e patratul celui din urma: 4.31*4.31=18.57=Za/Zr atunci avem Za=18.57*8=148.56 ~150ohmi => Zaa=4*Za=600ohmi. Zic bine?

Da , zici bine(în opinia mea) pentru că ai intodus în calcul şi randamentul 0,9 adică (144,935 x144,935)/34=617Ω

@adigh

la bornele primarului (anod-anod) sunt ≈144,935Vef să măsoare Lăzăroiu tensiunea efectiva la bornele sarcini anod-anod ! (altfel pe sarcina de ≈600-700Ω nu am de unde să obţin ăia 30W! în sarcină la iesire) ,numai aşa în secundar pe sarcina/8Ω putem avem aia ≈15,55Vef adică raport de transformare n=144.935/15,55≈9.32

Mai precis putem lua vârful de tensiune pe sarcină la un anod ≈105Vv si farful de curent ce traversează sarcina ≈0,68Av adica 4(105Vv/0,68Av)= 4 x 154Ω = 616Ω

Adică impedanţa anod-anod în cazul de faţă ar fi ≈616-617Ω.

Link spre comentariu

Dacă se trece la Raa/Zaa≈800Ω în etajul PP-6n13s nu se pierde din putere în sarcină , scade curentul de vârf implicit tensiunea de atac gc ,având în vedere tensiunea anodică(6n13s) relativ mică devine posibilă chiar o bobinare multifilară(bandă-10-fire ,intercalat p-s) în galeţi uşor departaţi situaţie în care posibil se va obţine o fugă a fazei foarte de mică la frecvenţe superioare chiar în practică.

înfăşurări cu acelaşi număr de spire şi diametru CuEm(0,35-0,4mm dacă permite fereastra chiar 0,45mm ,≈150-200sp funcţie de f_min ,proprietăţi/secţiune miez).

post-18717-139829702513_thumb.jpg

Link spre comentariu
post-54361-139829704011_thumb.jpgRE65A TESLA <=> 4-65A EIMAC si 8165 RCA.Ptr. aceste ,,frumuseti" de tuburi cu incalzire directa, va rog o propunere de final SE clasa A2 ceva gen OT100.Eventual daca ar merge ca trioda avand Ug2max=600V. Multumesc.
Link spre comentariu

[attachment=1]SN853127.jpg[/attachment]RE65A TESLA <=> 4-65A EIMAC si 8165 RCA.Ptr. aceste ,,frumuseti" de tuburi cu incalzire directa, va rog o propunere de final SE clasa A2 ceva gen OT100.Eventual daca ar merge ca trioda avand Ug2max=600V. Multumesc.

Chiar sunt frumuseti! Ati spus o propunere,cu o propunere vin si eu aici.Modelul acestui tub,el fiind un tub pentru aplicatii RF,a fost mai greu de realizat si nici nu am avut timp sa-l analizez foarte bine,dar sunt foarte pe aproape (!!!).Dupa parerea mea cel mai bine ar fi situat pe caracteristici ,conectat ca trioda,in zona Ua=500V,Ia=147mA,daca vrem sa lucram in clasa A1 spre A2. Am gandit o schema SE cu acest tub in modul trioda,performantele teoretice sunt foarte bune,daca cineva ar avea caracteristicile acestui tub conectat ca trioda (familiile de caracteristici),mi-ar fi de un mare ajutor,deocamdata studiati aceasta propunere.Etajul de atac este un SE cu 6L6GC cu sarcina de tipul ,configuratie ce asigura un spectru armonic bun,in plus scapam de componenta DC de curent mare in primarul trafului de atac.In clasa pur A2 nu pot sa merg in configuratie trioda pentru ca in acest caz Ua ar trebui mult scazut,adica sub 300V.Pentru A2 trebuie sa alegem Ug1=0V si nu trebuie depasit cei 65W pentru Pda,nu sunt categoric in aceasta privinta,poate veni si altcineva cu alte propuneri,atentie,conectat ca trioda! Eu as lucra cu acest tub in clasa A ca tetroda si cred ca rezultatele nu s-ar lasa asteptate,ma rog,ca trioda se spune ca sunetul ar fi altul,adica mai audiofil!!!! :nas:
Link spre comentariu

Multumesc ptr. raspunsul promt.Voi trasa eu caracteristicile Ua/Ia dupa ce voi modifica sursa de laborator ptr. Ua max 500V.Nu as vrea sa abuzez de amabilitatea dvs.dar daca tot santem la RE65a haideti sa vedem ce-i poate anodu si ca tetroda.Dupa cum ati remarcat si dvs.in acest fel s-ar putea utiliza,fructifica,mai bine.

Link spre comentariu

Multumesc ptr. raspunsul promt.Voi trasa eu caracteristicile Ua/Ia dupa ce voi modifica sursa de laborator ptr. Ua max 500V.Nu as vrea sa abuzez de amabilitatea dvs.dar daca tot santem la RE65a haideti sa vedem ce-i poate anodu si ca tetroda.Dupa cum ati remarcat si dvs.in acest fel s-ar putea utiliza,fructifica,mai bine.

Inca doua propuneri pentru studiu.Repet,modelul pentru RE65A este construit pentru cateva PSF-uri din familia de caracteristici,astept cu nerabdare rezultatele dv. in ceea ce priveste deterimarea practica a caracteristicilor dupa care sa-mi construiesc un model absolut real. Oricum,schemele postate vor functiona sigur insa PSF-urile pentru tubul final poate vor fi cu 5%...6% diferita fata de realitate. RE65A are niste caracteristici dupa care se poate construi un model LTC extrem de greu,asa ca deteriminarile dv. practice ar fi foarte utile. Sper sa va fie de ajutor aceste propuneri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări