gg101 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Inductanţa(L) fiind dependenta de geometria bobinei numărul de spire şi miezul dat...Da Nea Vali . Numai ca in aceasta enumeratie ar trebui adaugata si frecventa minima , acea la care faceam referire .Cel putin eu, nu stiu cum s-ar putea calcula inductanta fara aceasta frecventa . Daca aveti vreo solutie , va rog sa o spuneti . Multam Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Daca ar fi sa separ/izolez galvanic un montaj ce poate fi alimentat direct la reteaua de 230V~(ce poate avea faza sau nulul la masa!) si mai ales ceva ce va fi utilizat in home-sistem,as prefera mai de graba sa utilizez un traf separator sau de securitate pe circuitul de alimentare,decat condensatoare sau trafuri pe intrare ale caror tensiuni de strapungere,mai ales la transformatoare sunt foarte relative,parerea mea! Situatia de mai sus e o situatie particulara si nu se poate generaliza. Notiunea de separare galvanica nu are nimic de a face cu securitatea. La condensatoare te poti curenta la cuplare (daca e cazul) iar la transformatoare te poti curenta la decuplare (tot daca e cazul). 1.- Daca condensatoarele sunt suficient de mici si/sau tensiunea suficient de mica atunci nu ne vom curenta la cuplarea unui condensator. 2.- Daca inductanta unui transformator e suficient de mica si/sau curentul decuplat e suficient de mic atunci nu ne vom curenta la decuplare. Nu e nimic relativ, e stiinta. Cand am spus relativ,m-am referit la faptul ca la trafurile DIY nu stii niciodata ce izolatie a utilizat amatorul,de la hartie ordinara pana la izolatii ce tin la zeci de Kv,nu toti amatori au stiinta necesara sa realizeze asa ceva,pentru ca tot ati pomenit de stiinta. *********************************************************************************************** P.S daca trafurile interstage sau de intare ar fi realizate de @dvb,sigur as avea incredere sa le utilizez,Dorin stie foarte bine ce face,poate este singurul dintre cei de pe aici cu pregatire in acest domeniu,il cunosc si stiu cum poate realiza practic astfel de bijuterii de trafuri.Nu lasa nimic la voia intamplari,incepand de la proiectare pana la realizare. Link spre comentariu
adigh Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Cand am spus relativ,m-am referit la faptul ca la trafurile DIY nu stii niciodata ce izolatie a utilizat amatorul,de la hartie ordinara pana la izolatii ce tin la zeci de Kv,nu toti amatori au stiinta necesara sa realizeze asa ceva. Da, numai ca traful de alimentare e doar o situatie particulara si nu se poate generaliza. Daca vom lucra la o masina sau mai bine spus la bobina de inductie a unei masini atunci niciun condensator nu ne va pune in pericol ci doar bobina de inductie, adica un autotransformator. Tensiunea de autoinductie e periculoasa. E tot o situatie particulara si nu putem generaliza si spune ca inductantele ne pun in pericol mai mult decit condensatoarele.Condensatoarele pot fi periculoase la cuplare iar inductantele, inclusiv trafurile, pot fi periculoase la decuplare, de la caz la caz.Ambele izoleaza galvanic. Transferul de energie ce ne poate pune in pericol se face prin cimp electromagnetic nu prin transfer de electroni de la o armatura la alta sau din primar in secundar. Asta face sa avem o izolatie galvanica.Sunteti de acord ca si condensatoarele izoleaza galvanic ? Izolatia galvanica neavind nimic de a face cu securitatea muncii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 ... Numai ca in aceasta enumeratie ar trebui adaugata si frecventa minima , acea la care faceam referire . Cel putin eu, nu stiu cum s-ar putea calcula inductanta fara aceasta frecventa . Daca aveti vreo solutie , va rog sa o spuneti . Multam Vezi că faci confuzie în continuare între L şi XL.(inductanţă vs reactanţă inductivă).Dacă la tine inductanţa(L) devine dependentă de frecvenţă minimă aia iE ! nu mă opun , nu mă obosesc... Link spre comentariu
adigh Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 daca trafurile interstage sau de intare ar fi realizate de @dvb,sigur as avea incredere sa le utilizezSe pune gresit problema, nu functionalitatea lor e in discutie.Apropo de separarea galvanica cu care ma contrazic cu dvb, ce considerati ? Condensatoarele ofera sau nu ofera izolatie galvanica ? Sau ne putem baza numai pe transformatoare pentru a izola galvanic ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Pai hai sa vedem ,daca am redresa tensiunea anodica din reteaua de 230v scapam de un transformator si punem doi condensatori la intrare pt o separare galvanica fata de sursa de semnal, oare sa rezolvat problema ? Ma indoiesc si ramine sasiul ,adigh separarea galvanica a componentei alternative de cea continua in cazul cuplajelor este corecta si atit... Link spre comentariu
adigh Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Ce treaba are conectarea la retea prin cond/traf cu conectarea unui CDplayer cu un amp de casti prin cond/traf ? Nu discutam trafuri vs condensatori la modul general. Unele sunt bune la ceva iar altele bune la altceva. E o tema falsa. Nici trafurile nu pot face tot ceea ce fac condensatoarele. Niciodata un traf nu va putea filtra o tensiune. Era vorba de conectarea unui CDplayer cu un amp de casti prin cond/traf. Hai sa o luam pe rind. Ofera sau nu ofera condensatoarele izolatie galvanica ? Ce Doamne iarta-ma ? Astea sunt chestiuni de abc in electronica. Chiar asa suntem aburiti de catre, vorba lui lazaroiu, "singurul dintre cei de pe aici cu pregatire in acest domeniu"? Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Ce treaba are conectarea la retea prin cond/traf cu conectarea unui CDplayer cu un amp de casti prin cond/traf ? Nu discutam trafuri vs condensatori la modul general. Unele sunt bune la ceva iar altele bune la altceva. E o tema falsa. Nici trafurile nu pot face tot ceea ce fac condensatoarele. Niciodata un traf nu va putea filtra o tensiune. Era vorba de conectarea unui CDplayer cu un amp de casti prin cond/traf. Hai sa o luam pe rind. Ofera sau nu ofera condensatoarele izolatie galvanica ? Ce Doamne iarta-ma ? Astea sunt chestiuni de abc in electronica. Chiar asa suntem aburiti de catre, vorba lui lazaroiu, "singurul dintre cei de pe aici cu pregatire in acest domeniu"? DA,condensatoarele si transformatoarele fac separare galvanica atat timp cat componenta continua nu poate fi transferata prin ele si nu am raspuns la asta TOCMAI pentru ca este vb de ABC-ul electricitatii. Rog inca odata pe toata lumea sa terminam cu aceste discutii pe acest topic care se vrea : < SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE> Link spre comentariu
adigh Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Dar cu mine ce aveti????...unde am afirmat eu asa ceva???...si va rog sa va controlati modul de exprimare,eu nu cred ca am aburit pe nimeni, nu cred ca am spus ceva la adresa dv. vreodata,ok? Si DA,condensatoarele si transformatoarele fac separare galvanica atat timp cat componenta continua nu poate fi transferata prin ele si nu am raspuns la asta TOCMAI pentru ca este vb de ABC-ul electricitatii. Rog inca odata pe toata lumea sa terminam cu aceste discutii pe acest topic care se vrea : < SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE>Nu de dvs am spus ca aburiti, mai cititi o data. Va simtiti atacat degeaba, nu v-am jignit. Ma bucur ca ati spus asta despre izolrea galvanica. Cu cit se lamureste mai repede cu atit se vor scurta aberatiile. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Dar cu mine ce aveti????...unde am afirmat eu asa ceva???...si va rog sa va controlati modul de exprimare,eu nu cred ca am aburit pe nimeni, nu cred ca am spus ceva la adresa dv. vreodata,ok? Si DA,condensatoarele si transformatoarele fac separare galvanica atat timp cat componenta continua nu poate fi transferata prin ele si nu am raspuns la asta TOCMAI pentru ca este vb de ABC-ul electricitatii. Rog inca odata pe toata lumea sa terminam cu aceste discutii pe acest topic care se vrea : < SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE>Nu de dvs am spus ca aburiti, mai cititi o data. Va simtiti atacat degeaba, nu v-am jignit. Ma bucur ca ati spus asta despre izolrea galvanica. Cu cit se lamureste mai repede cu atit se vor scurta aberatiile. OK! Am inteles gresit sunt foarte obosit si incercam sa vad ce mai este pe aici,aveti un MP si-mi cer scuze public! Bine spus :"aberatii!" Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Ce treaba are conectarea la retea prin cond/traf cu conectarea unui CDplayer cu un amp de casti prin cond/traf ? Nu discutam trafuri vs condensatori la modul general. Unele sunt bune la ceva iar altele bune la altceva. E o tema falsa. Nici trafurile nu pot face tot ceea ce fac condensatoarele. Niciodata un traf nu va putea filtra o tensiune. Era vorba de conectarea unui CDplayer cu un amp de casti prin cond/traf. Hai sa o luam pe rind. Ofera sau nu ofera condensatoarele izolatie galvanica ? Ce Doamne iarta-ma ? Astea sunt chestiuni de abc in electronica. Chiar asa suntem aburiti de catre, vorba lui lazaroiu, "singurul dintre cei de pe aici cu pregatire in acest domeniu"? Intrebarea pusa a fost daca condensatoarele ofera sau nu izolatie galvanica, asa este ?-conectarea CD/amplificator/casti prin intermediul condensatorului este un caz particular -tot caz particular este si exemplul dat de mine cu redresare anodica fara transformator de retea dar daca se foloseste cuplajul intre etaj prin transformatoare pericolul de electrocutare dispare ,in cazul cuplajelor capacitive nu cred ca i-ti pui pe castile pe cap sau sa trimiti spre DAC o tensiune alternativa cu frecventa de 50Hz dar repet este un caz particular de izolare /separare in care mai sigur este transformatorul... -conectarea etajelor cu separare galvanica a componentei de c.a.fata de cea c.c. prin intermediul condensatoarelor si a transformatoarelor este un caz general adica tot un fel de abc in electronica -Nu are rost sa se compare condensatoarele cu transformatoarele pt aceiasi functie indeplinita fiindca diferentele sint mari adica pret, gabarit, banda de trecere, factori subiectivi etc -Or mai fi si altele Link spre comentariu
feri.visky Postat Septembrie 19, 2013 Partajează Postat Septembrie 19, 2013 Elementele de circuit care "ofera" separare galvanica:-transformatoarele-condensatoarele-magnetorezistivele-optocuploarele-etc.Aceste elemente opresc circulatia galvanica (de curent continuu) atunci cand intre bornele de iesire al unui circuit electric repectiv bornele de intrare al unui alt circuit, interconectate exista diferenta de potential... Informatia intre cele doua cicuite nu este blocata, "mesajul" se transmite negalvanic!Poate ca pentru descriere am folosit prea multe... litere... am evitat totus apelativele... ceea ce va doresc si Dvs.! Link spre comentariu
romicap Postat Septembrie 19, 2013 Partajează Postat Septembrie 19, 2013 Foaie verde premolar Ponta este bipolarComentati si asta din punct de vedere stiintific da' pe structura de quadripol daca se poate...................................................................................citat din @dvb ,user elforum.........................DA...asa ceva chiar ca nu se poate comenta chiar daca adunam toate ,toate ,toate!Propun un premiu pt. excelenta inspiratie Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Domnule Lazaroiu - in limita timpului disponibil - va rog sa simulate si daca este cazul sa faceti o recenzie pt schema din fig. care a fost luata de aici http://www.angelfire.com/electronic/fun ... otron.html Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Schema este,daca-mi permiteti,foarte inginereasca,acest lucru o face sa aiba performante de varf,singura chestie care nu-mi place la acest tip de amplificatoare ,este faptul ca sunetul obtinut se apropie foarte tare de sunetul amplificat de un amplificator PP cu semiconductori.Eu am realizat un astfel de amplificator dar mai mic,adica ceva cu EL84 si nu-mi spunea nimic comparativ cu ce aveam pe acasa cu semiconductori,dar aceasta parere poate fi subiectiva deci trebuie tratata ca atare. Schema in sine este un etaj final in punte cu doua surse si doua tuburi finale fiecare pe laturile opuse punti.Acelasi tip de schema dar cu semiconductori a fost utilizata in vechile amplificatoare de tip VERMONA de 60W si 100W. Aceasta configuratie se bucura de un randament foarte bun,dar cred ca principalul dezavantaj este existenta mai multor surse de alimentare,in cazul de fata avem patru surse; doua izolate (separate) de 500V, una diferentiala de +350V si -350V din sursa de -350V se obtine si tensiunea de negativare (bias) pentru etjul final.Ca o "gaselnita" in schema ce o doriti analizata este existenta a cinci retele de reactie; doua NFPA cu R15/R10 si R16/R9 si doua foarte bine dozate ce imbunatateste raspunsul armonic in ceea ce priveste armonicile pare adica doua PFPA cu C6/R4 si C7/R7 si un NFB total cu reteaua R22/C10/R19 ce are punctul de "intoarcere" pe intrarea neinversoare a amplificatorului diferential si defazor cu tuburile U1,U2 din raportul rezistentelor R22 si R19 se poate stabili si amplificarea intregului etaj.In simulare eu am micsorat ponderea NFB (22K/470R si 10pF) intrucat aveam nevoie de un semnal standart de 1V~. Cu valorile din schema adica 3.6K/470R/100pF sensibilitatea la intrare va fi de 4V~ pentru o putere pe sarcina de 32W. Aceasta din urma retea de PFPA trebuie foarte precis dozata in practica doarece etajul final se poate "agata" foarte usor devenind un oscilator de toata frumusetea,deci atentie daca veti dori sa realizati practic aceasta schema. ********************************************************************************************P.S pentru tubul din CCS nu am avut model,il puteam realiza dar nu am avut timp,insa am avut model pentru 6J1P un tub rusesc heptal ale carui caracteristici se apropie de tubul utilizat in schema originala,la fel de bine poate fi utilizat fara modificari si tubul EF80.Pana la urma nu-i atat de important,acest CCS se putea realiza si cu SS. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum