Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

...Oare de ce utilizeaza cei de la McIntosh in anul de gratie 2013 pentru amplificatoarele lor de putere cu MOS sau IGBT transformatoare de iesire????

Probabil au realizat că modulaţia în curent pe sarcina reală=impedanţă nu generează pierderi mari în puterea utilă la frecvenţe audio superioare unde impedanţa sarcini creşte...,practic uneori soluţia OT permite o putere utilă mai constantă descărcată în sarcina reală în raport cu frecvenţa(o esenţă refuzată aici), nu contează prea mult că discutăm de MOS IGBT TUB ...,pentru unii contează modulaţia în curent pe sarcina-impedanţă.
Link spre comentariu

@adrian_pic

Dati-mi voie sa va dau dreptate in parte,dar pana la urma chiar dv. ati exemplificat in cele doua grafice importanta capitala a impedantei bobinelor trafului de cuplaj. Am spus ca va dau dreptate partial deoarece ar trebui sa jucam cinstit,observati ca la cuplajul prin condensator valoarea C=10uF avantajeaza peste masura trecerea frecventei de 50Hz pe o sarcina de 100K,in schimb inductantele de 10H vor limita clar acest transfer.Exemplul dat de mine la inceput,a fost ceva rapid pentru a vedea diferentele dintre un tip de cuplaj si altul,dar asa dupa cum am spus mai sus totul trebuie calculat precis ;valoarea condensatorului dar si caracteristicile trafului,pentru aplicatiile dorite. Daca veti calcula inductantele bobinelor pentru un transfer liniar de la 20Hz la 20Khz in cazul experimentului de mai sus,veti ajunge la valori de 85H...90H.In ceea ce priveste valoarea rezistentelor de iesire pentru diverse surse de semnal,eu va pot spune ca am un DVD ce are pe iesire 2Vvv/200ohmi,iesirea fiind pe transformator si sa nu uitam ca mai putem utiliza fara a avea performantele diminuate ,chiar si iesirea de casca (32ohmi...68ohmi,sau mai mari pana pe la 300ohmi). Inca odata; nu sunt nici pentru nici contra utilizari transformatoarelor de cuplaj ci sunt pentru utilizarea lor OCOLO unde trebuie si atunci cand evidenta obineri unei calitati superioare a sunetului este clara.****************************************************************P.S in imagini observati imbunatatirile formei semnalului doar modificand inductanta la 50H,incercati sa modificati valoarea condensatorului de cuplaj de la testul1 la 10nF si vedeti ce dazastru va fi la 50Hz pt. testul 1 si valoarea L1,L2 la 85H si observati ce bine arata raspunsul pentru testul 2 !!!!...,dar jocul nu ar fi cinstit,deci trebuie CALCULAT totul.
Link spre comentariu

10μF valoare exagerată pentru situaţia dată.

Pentru R1=100KΩ frecvent/practic se utilizează C1=1μF cuplaj strâns atenuare mică la frecvenţe joase cfg PP sau C1=0,47μF cuplaj ceva mai slab atenuare cavă mai mare la frecvenţe joase valabilă în cazul cfg SE când OT mai lasă de dorit astfel C1 are rol şi de filtru trece sus.

Pentru situaţia R1=100KΩ,C1=1μF atenuarea în putere pentru 20hz va fi 0,85P în raport cu 1khz.

Link spre comentariu

Simplu ,indiferent de cuplaj prin transformator sau condensator apare fuga fazei la joase(mai mult în situaţia transformator de cuplaj apare fuga fazei şi la "înalte" ca să vezi ! eventual aici download/file.php?id=48234&mode=view ).

Mai frecvent fuga fazei la "înalte" generează probleme în buclă închisă(în buclă deschisă nu ne mai interesează/afectează fuga fazei).

În rest "apă de ploaie".

Link spre comentariu

"Lasă banda audio"...,bine mersi în buclă închisă dacă fuga fazei este mare dincolo de banda audio pot să apară şi ceva oscilaţii(ca să înţeleagă unii).

Desigur transformatorul de cuplaj poate avea rostul lui dacă nu umblăm după "cai verzi pe pereţi"(adaptare,defazare,imunitate la zgomot,intrare/ieşire balansată,inversor fază ,câştig în tensiune/curent ,bla,bla,bla).

Căutam aşa..., avantaje la ghici...

Link spre comentariu

Pai daca bagam traf la intrare "ca sa fie asa mai Hi-End" de ce sa nu pastram conceptul trendy si la condensatoare si sa mergem fara NFB? Sau incercam sa impunem trafurile de intrare si aruncam la cos condesatoarele? (by the way cu, condensatoarele din filtrul de la boxe ce faci??? )

Link spre comentariu

Am "incropit" repede un amplificator pentru casti (trei etaje si NFB),mi-a fost mai usor,imaginile spun multe.Precizez ca semnalul pe intrare are acelasi nivel pentru ambele configuratii,amplificarile sunt alese pentru a avea aceeasi putere pe sarcina cu acelasi Vi,ponderea NFB este aceeasi,doar cuplajele intre etaje sunt de doua feluri : prin transformatoare pentru prima configuratie si pentru cealalta prin condensatoare.

Link spre comentariu

... NU sunt ideale,am ales din libraria LTC niste compnente reale...

Nu stiu daca modelul tine cont de neliniaritatea caracteristicii de magnetizare (vezi pag. 8-9 din documentul Jensen) sau presupune un miez cu o caracteristica perfect liniara. La asta m-am gândit (printre altele) când m-am referit la componente ideale.
Link spre comentariu
...cum e cu reactia negativa la un montaj de 3 etaje cuplate prin condensator? De faza zic, ca sa nu prelungim suspansul...

Pot sa las fara probleme banda audio dar nu pot renunta la fel de usor la efectul cumulativ de fuga a fazei in cazul cuplarii repetate prin condensatoare (uite alta esenta) si a dificultatii de a aplica NF ulterior... nu zic ca-i imposibil doar ca-i mai greu si mai impredictibil...

Crezi cumva ca cuplarea repetata prin mai multe transformatoare duce la atceva ?

Sa zicem, traf intrare + interstage + OT.

Inca odata; nu sunt nici pentru nici contra utilizari transformatoarelor de cuplaj ci sunt pentru utilizarea lor OCOLO unde trebuie si atunci cand evidenta obineri unei calitati superioare a sunetului este clara.

E f. bine spus.

Desigur transformatorul de cuplaj poate avea rostul lui dacă nu umblăm după "cai verzi pe pereţi"(adaptare,defazare,imunitate la zgomot,intrare/ieşire balansată,inversor fază ,câştig în tensiune/curent ,bla,bla,bla).

Căutam aşa..., avantaje la ghici...

Si asta e f. bine spus.
Link spre comentariu

Daca nu ne trebuie protectie la intrare contra unei posibile aparitii a tensiunii continue atunci transformatorul de intrare nu are nevoie de condensator de intrare. In acest caz la varianta cu condensator de intrare se poate elimina condensatorul si va ramine doar rezistenta dintre grila si masa.

In situatia asta va fi transformator versus rezistenta. Care o fi mai linear ?

Daca vrem protectie contra aparitiei curentului continuu atunci va trebui sa punem condensator si inaintea transformatorului. Daca traful e 1:2 atunci se va pune un condensator de 4 ori mai mare.

Va fi traf+cond mare versus cond mic. Sau in termeni de pret de cost ar fi, pret tref + pret cond 4uF vs pret cond 1uF. Care e mai ieftin ?

Fara protectie la cc ar fi, pret traf vs pret rezistenta. Care e mai ieftin si mai linear ?

Link spre comentariu

Miezurile cu permeabilitate mare, Bmax mica si sectiune mica se satureaza foarte repede.

Daca nu luam in calcul decit curent alternativ fara offset atunci nu avem nevoie nici de condensator de intrare.

Va rezulta, transformator+rez din grila versus rez din grila.

In care varianta e mai linear si mai ieftin ?

Bineinteles ca fara traf sau cond nu mai avem izolatie galvanica dar nu vad de care e rostul ei la cuplarea unui CDplayer cu amplificatorul de casti. Poate explici tu unde e avantajul sonic. Sa facem abstractie ca e o cheltuiala in plus pentru ca daca se justifica sonic atunci poate ca merita.

Avantajul izolatiei galvanice e in alte aplicatii nu la un amplificator de casti.

Link spre comentariu

Cred ca este bine sa delimitam foarte clar PRO de HOME. In PRO avem:

A line input transformer is driven by a balanced line and, most often, drives a ground-referenced (unbalanced) amplifier stage

In domeniul PRO avem cabluri lungi dar acasa nu cred ca are cineva cablurile "trecute" prin apartamentul vecinului. Cand spui

zgomot linie

la ce "linie" te referi in cazul HOME?
Link spre comentariu

Iarasi distorsionezi realitatea ...

Eu am demonstrat tot ce am spus. Tu distorsionezi realitatea si tot tu strigi "hotul"! Sa-ti fie rusine!

Creezi diversiune dupa principiul "daca nu-i poti convinge, zapaceste-i".

Vad ca sustii in continuare ca spun prostii dar nu demonstrezi ce fel de prostii spun. Demonstreaza, asa cum ti-am demonstrat eu cind ai spus ca condensatoarele nu izoleaza galvanic. Am demonstrat ca ai spus prostii iar condensatoarele izoleaza galvanic.

In loc sa vi cu contraargumente tehnice cauti sa arunci cu noroi. Chiar si daca uneori se mai incing spiritele totusi nu ma supar ca cineva sa ma contrazica cu argumente pentru ca asemenea dispute sunt in spiritul forumului. Doar mizeriile sunt deranjante.

De la o autoironie fina ai coborit la vulgaritate agresiva. Nu te mai recunosc.

Crezi ca gura mare poate tine loc de cunostinte de electronica.

Ai spus ca m-ai menajat si nu ai intervenit cind am spus prostii. Sa sti ca daca nu pricepi ce spune cineva, nu inseamna ca spune prostii.

De aici in incolo nu o sa te mai menajez eu pe tine.

Link spre comentariu

Discutia a plecat de la un montaj practic functional, cu o oarecare doza de originalitate. Toate transformatoarele le-am proiectat si le-am realizat eu, pentru ca pe cel putin unul dintre ele n-as fi avut de unde sa-l cumpar, de pe planeta, zic. Pe parcursul expunerii montajului eu am venit cu numeroase detalii tehnice exprimate prin cifre. La toate acestea mi-ai raspuns tot timpul cu generalitati fara acoperire in realitatea fizica discutata. Mai era un pas pina sa demonstrezi, prin logica ta originala, ca de fapt montajul nu functioneaza si ca n-am facut de fapt nimic. Interventia ta de mai sus ilustreaza acest tip de gindire si argumentatie. Sa-mi fie rusine? Da, mi-e rusine ca ti-am dat binete si te-am bagat in seama, ma tem ca n-o sa se mai repete.

Te-au bagat la presa.......stai linistit Dorin am vazut cu ochii mei ce faine sunt trafurile facute de tine ,invidia are multe fete...unele chiar perverse :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări