Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Pentoda de mai sus respectiv 6e5p ar merge folosita pt un amplificator casti. Propun o schema simpla pt. analiza:************************************Transformatorul de iesire il aproximez la un 5k.

Schema dv. este simpla si functionala,singura remarca ce trebuie sa o fac este faptul ca un Ra=5K nu prea este inspirat. Ra optim pentru aceasta configuratie,bineinteles pentru a obtine minimul THD ar fi Ra=23Kohmi.Raportul de transformare se va calcula pentru castile utilizate (impedanta lor),cred ca intre 32ohmi si 64ohmi,nu stiu exact care-i standartul pentru impedantele castilor (!!). Schema poate fi abordata usor de catre orice incepator.Dupa parerea mea cred ca un amplificator pentru casti se poate construi cu aproape orice tub ce-l avem la indemana (prin sertare),tot dupa parerea mea,cel mai fain sunet il veti obtine cu tubul EF80,mai ales in configuratie total trioda A2,dar totul poate fi subiectiv.
Link spre comentariu

Multumesc pentru bunavointa si timpul dvs. O sa fac si acest amplif, va tin la curent.L.E. Un alt tub in locul lui 6E6P? M-ar tenta mai mult schema propusa de @Alphoso, e mai simpla, eu am un 6P6S. Ar merge, ca tot tetroda e?

Link spre comentariu

Daca veti primi cele doua trafuri de la colegul dv.,le puteti utiliza cu incredere. ...........Asadar pentru schema hibrid MOS+EF80 aveti trafuri,doar cu un singur EF80. Iar pentru puterea de 100mW...250mW veti avea si o banda de frecvente decenta pentru o auditie in casti,va garantez asta..............

Am incropit astazi acest amplif cu mosfet si EF80. Am pus in loc de IRFL4310 un IRF610, n-am avut IRFL, o sa iau de la Dioda.Problema este ca se aude f incet si cu brum. Brumul se rezolva, am testat cu 2 tuburi si aceleasi simptome. Sa fie de vina pt volumul scazut IRF610? O sa pun tranzistorul folosit in schema si vad rezultatul.Traf de iesire folosit: un traf de retea micut 220V/6V cu intrefier si anodica 276V.
Link spre comentariu

Din 1930 incoace dar mai sigur din anii 50 cam tot ce se putea face cu un tub s-a facut.Ce se mai face azi... e cate o schema cu GU50 cu atac asimetric din care toata lumea spera sa obtina sunet de EL34 :rade: Dar si asta s-a facut in anii respectivi.(atacul)Eu am facut experimente pe GU50 si nu mi-a placut ce am obtinut.Asa si cu schemele hibrid suna plat.Pentru un amplificator de casti pe langa amplificatorul pe care ascult zilnic (E88CC+6C19P) as construi unul alimentat pe bateri cu DL96 si unul cu PCL805 cu pentoda legata ca trioda :da evident alimentat de la retea :rade: In rest sa stiti ca nu simulez scheme apelez la d-l Lazaroiu pentru asta...si pentru asta sunt dator pana peste cap.Pentru schema finala tot urechea mea e baza asa batrana si uzata cum e!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Referitor la discutia de aici viewtopic.php?f=28&p=1365560#p1365560 si ca sa nu fiu off,prezint aici un experiment simplu ,chiar daca este doar o simulare dar o simulare la care nu avem nevoie de elemente active care ar pune sub semnul intrebari acuratetea modelelor,un experiment din care se poate vedea CLAR diferentele dintre un cuplaj printr-un condensator si un cuplaj printr-un transformator,deocamdata cu raportul 1/1. Sa nu uitam ca un transformator poate fi pe langa un repetor de tensiune si un amplificator de tensiune dar si un atenuator si chiar un defazor de semnal,bine gandit si calculat nu putem pierde calitatile semnalului util indiferent de aplicatia lui (transformatorului). Din punctul meu de vedere diferenta o vad doar la pret.Un condensator poate fi de cea mai buna calitate si de orice pret,electric tot asa se va comporta.

Link spre comentariu

Ati simulat componente ideale. Ar trebui simulate componente reale, adica schema echivalenta cu elemente parazite.

simularea este relevanta si asa (diagramele Bode cel putin arta clar "curentele diferite" ale celor doua abordari) doar ca Rser=0.1 ohmi este o valoare ideala dar in realiate este mult mai mare. Cu doar 0,1ohmi un traf 1:1 de 600 de ohmi presteaza bine. Marea majoritate a CD-playerelor vor load impedance over 10K.
Link spre comentariu

Să se schimbe Rser=0.1Ω cu Rser=600Ω şi mai stăm de vorbă..., bandă capătul inferior(frecvente joase) fază...,eventual trafo 1:2... 600Ω/2400Ω(se poate pune în secundar sarcină chiar 100kΩ...) în aceste condiţii vom remarca mai uşor ce aport are transformatorul(bandă/fază).

Link spre comentariu

Ati simulat componente ideale. Ar trebui simulate componente reale, adica schema echivalenta cu elemente parazite.

NU sunt ideale,am ales din libraria LTC niste compnente reale,iar in poza aveti pe langa caracteristicile componentelor si datele bobinelor masurate practic pe un traf de adaptare pentru microfon dintr-un preamplificator...cand o sa am timp, o sa modific si rapoartele cerute de dl.Vali deocamdata am modificat Rser pentru generatoare. THD este putin mai mare cu Rser=1K pentru cuplajul cu transformator.P.S in cazul acestui test,nefiind nevoie de modele matematice pentru componente active,oricine il poate repeta. Daca gresesc,asta este,ramane sa-mi cer scuze...
Link spre comentariu

High input impedance: 13 kohm with 10 kohm load

asa scrie acolo. Pune link catre schema ta sa nu o mai cautam sa vedem daca ne aflam in cazuri similare sau nu.Si THD-ul pentru ultima simulare cat iese cu Rser modificat la 1K?
Link spre comentariu

E ceva ciudat ca nu conteaza rezistenta interna a sursei desi a fost marita de 10000 ori. Eu am nevoie de impedanta mare de intrare si impedanta mica de iesire si vad ca un traf 1:1 totusi merge bine merci. Aplicand acelasi principiu si traful de iesire ar putea sa aiba raportul tot 1:1 si sa mearga bine merci.

Link spre comentariu

E ceva ciudat ca nu conteaza rezistenta interna a sursei desi a fost marita de 10000 ori...

Contează(nici eu nu am fost atent la precizări...),numai că acolo stă precizat 10Henry ! ,exemplu pentru numai 2Henry bode se schimbă...,nu se poate atinge cu uşurinţă 10Henry necesită sectiune miez 4-5cm² pentru 1:1 cam 2x(2500-3000)sp...
Link spre comentariu

E ceva ciudat ca nu conteaza rezistenta interna a sursei desi a fost marita de 10000 ori. Eu am nevoie de impedanta mare de intrare si impedanta mica de iesire si vad ca un traf 1:1 totusi merge bine merci. Aplicand acelasi principiu si traful de iesire ar putea sa aiba raportul tot 1:1 si sa mearga bine merci.

In experimetul de mai sus,eu am utilizat un transformator de cuplaj,atentie DE CUPLAJ!!!!,nu are nicio legatura cu traful de iesire,am utilizat acest raport de 1/1 tocmai pentru a putea face o comparatie cu un cuplaj cu condensator,care nu poate fi decat 1/1,sau chiar 1/0,9 asa-i? Eu nu sunt nici pro nici contra utilizari unui trafo de cuplaj cu precadere ,sunt insa de parere ca toate cuplajele trebuiesc gandite cu transformatoare sau cu condensatoare strict pentru aplicatiile respective,exemplu; poti face orice doresti cu toate condensatoarele din lume si nu poti ajunge la performantele unui transformator de adaptare pentru un microfon in cazul unui preamplificator profesional,deci fiecare componenta trebuie PUSA EXACT LA LOCUL EI atunci cand dorim sa obtinem tot ce-i mai bun dintr-o aplicatie anume. Oare de ce utilizeaza cei de la McIntosh in anul de gratie 2013 pentru amplificatoarele lor de putere cu MOS sau IGBT transformatoare de iesire????
Link spre comentariu

Recunosc ca nu m-am uitat la inductanta dar totusi refuz sa cred ca nu-i chiar nici o diferenta daca rezistenta serie creste sau scade. Semnal dreptunghiular de 50Hz la intrare se poate aplica sa vedem forma semnalului pe rezistorul de sarcina de 100K? (in cazul cu 0,1 ohmi si 1Kohm)

Link spre comentariu

Posted Image

cu Rser = 1K. Deci totusi nu am acelasi comportament cand Rser = 0.1 sau 1K si un CD-player nu are impedanta de iesire asa mica.

Pot sa pun grafic si la 20Hz dar lucrurile stau si mai rau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări