Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Se discută văd de 10W putere utilă în sarcină 6n7s(6H7C)-PP , vârful de atac gc trebuie să atingă +35Vv moment în care igc devine 10mA.

Integrate alimentate cu +_18Vcc ieşire cuplaj galvanic gc-6H7C nu pot asigura acest deziderat(10W în sarcină) evident/clar sper(nu pot asigura vârf +35Vv).

Se poate utiliza în atac şi defazor un singur AO integrat de putere medie acesta trebuie să debiteze în sarcina transformator-defazor-ridicator în tensiune.

post-18717-139829658144_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un posibil AO pentru atac şi defazor 6H7C-PP

Da!...,foarte bun acest AO cu discrete,cred ca trebuie insistat asupra acestei configuratii,este de luat in seama. Atentie!,eu am spus ca atacul cu CI alimentat la +/-18V asigura 5W cu THD de 2%...3% si usor peste 5W cu THD>5%,este scris si pe schema.Ps=10W in sarcina se poate obtine ,in exemplele date de mine,doar cu cel atacat cu traf defazor la care bineinteles ca-i mai trebuie un etaj inaintea trafului defazor.
Link spre comentariu

La schema cu defazor cu operationale, o alternanta e amplificata de 56 de ori iar cealalta de 57 de ori. Asta inseamna ca, din acest motiv, vom avea o diferenta de amplitudine intre altenante de aproape 2%. Conteaza si asta la distorsiunile amplificatorului mai ales ca vom avea aceasta diferenta si la mica amplitudine unde in mod normal ar trebui sa scada distorsiunile.download/file.php?id=46132

Link spre comentariu

La schema cu defazor cu operationale, o alternanta e amplificata de 56 de ori iar cealalta de 57 de ori. Asta inseamna ca, din acest motiv, vom avea o diferenta de amplitudine intre altenante de aproape 2%. Conteaza si asta la distorsiunile amplificatorului mai ales ca vom avea aceasta diferenta si la mica amplitudine unde in mod normal ar trebui sa scada distorsiunile.download/file.php?id=46132

Probabil,dar toate astea se vor pune la punct atunci cand se va realiza acest amplificator.Schemele de mai sus gandite de mine pot fi modificate oricat pana la obtinerea unor performante dorite,eu am facut ceva rapid la solicitarea colegului,insa puteti veni dv. sau oricine in acest topic cu alte simulari si cu corecturile ce le veti propune,este un forum public si oricine poate veni cu orice propunere,am spus de zeci de ori: aici invatam cate ceva fiecare de la fiecare,NIMENI nu este detinatorul absolut al adevarului in acest domeniu. Pentru ca exista interes pentru aplicatia de mai sus ,amp.PP hibrid cu 6N7S,postez mai jos si alte rezultate din simularea acestui montaj,cu toate ca majoritatea s-au exprimat ca simularile nu sunt o chestie ce trebuie luata de baza sau in serios. Sincer sa fiu,am primit o sumedenie de MP-uri si foarte multe E.mail-uri in care multi colegi au realizat scheme dupa simularile mele si intotdeauna rezultatele practice au intrecut rezultatele din simulare.LTC imi da posibilitatea sa aleg tolerantele pentru componentele pasive,eu alegandu-le cu mult sub cele din practica,modelele de tuburi sunt verificate iar modelele pentru SS sunt oferite de LT(Linear Technology) iar in ceea ce priveste OT-urile,eu imi construiesc intotdeauna un OT inspirat tot din practica adica cu parametri reali,altfel cel oferit de LTC este unul ideal.
Link spre comentariu

Un amplificator HI-FI,nu-i asa??? si culmea,este cu tuburi electronice dar este un OLT cu triodele 6C33C pe o sarcina de 16 ohmi !!! In simulare am postat FFT dat de sursa de semnal si raspunsul la acest semnal (FFT) masurat la iesirea amplificatorului pe o sarcina de 16 ohmi, THD masurat pe sursa de semnal si la iesire. Ce parere aveti,este sau nu vb. de un amplificator HI-FI ???Cine este interesat ii pot trimite pe MP schema in format <.asc>,pentru o analiza mai profunda.

Link spre comentariu

Am înnodat un etaj final hibrid PP-AB2 ,aş vrea să mă verifice Lăzăroiu cu o simulare când are timp(dacă treaba funcţionează-bine în simulare poate vedem/estimăm thd pentru 20W în sarcină şi puterea maximă în sarcină sinus nelimitat , bode , ftt , să aleagă un traf bun Raa permite).Defazorul poate fi cu tub(dar nu ne interesează acum acest aspect).Datorită configuraţiei repetor în tensiune amplificator curent mosfeturile introduse au o contribuţie minimă thd.

Dacă se constată greşeli în procesul de înnodare să fie corectate.

Nu doresc să fie modificată valoarea sarcini(anod-anod).

Poate obţinem ceva rezultate(încurajatoare) cu aceste componente active ieftine astfel încât să putem satisface boxe de randament scăzut.

post-18717-13982965868_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am înnodat un etaj final hibrid PP-AB2 ,aş vrea să mă verifice Lăzăroiu cu o simulare când are timp(dacă treaba funcţionează-bine în simulare poate vedem/estimăm thd pentru 20W în sarcină şi puterea maximă în sarcină sinus nelimitat , bode , ftt , să aleagă un traf bun Raa permite).Defazorul poate fi cu tub(dar nu ne interesează acum acest aspect).Datorită configuraţiei repetor în tensiune amplificator curent mosfeturile introduse au o contribuţie minimă thd.

Dacă se constată greşeli în procesul de înnodare să fie corectate.

Nu doresc să fie modificată valoarea sarcini(anod-anod).

Poate obţinem ceva rezultate(încurajatoare) cu aceste componente active ieftine astfel încât să putem satisface boxe de randament scăzut.

*****************************************************************************************

Schema functionala cu rezultatele din simulare in imaginile de mai jos.Schema este un pic modificata si anume; tranzistoarele bipolare Q1,Q2 (superdiodele) trebuiesc de tip PNP si in practica trebuiesc montate cat mai departe de tuburile finale,sau de alte surse de caldura.Rezistentele ce sunt notate *Sg.** sunt rezistente semireglabile de calitate din care se vor regla curenti indicati pe schema originala .

Ca sa nu mai apara discutii si sa vada toata lumea am postat FFT-ul generatorului ce injecteaza semnal in intrarea amplificatorului si comparand cu FFT-ul de la iesire veti vedea ca amplificatorul ca de altfel toate amplificatoartele va favoriza sau nu anumite armonici (datorita functiilor de transfer,capacitati si inductante interne,la tuburi este vb. si de perveanta...),chiar daca diagrama BODE este practic o linie .Daca vom genera sau desena diagrama BODE hertz cu hertz sau din 10Hz in 10Hz veti observa ca nu este o linie continua nici la cele mai laudate amplificatoare fie ele chiar cu SS.

Mai jos sunt rezultatele din simulare si asteptam comentarii pe aceasta tema (schema).

Link spre comentariu

@Lăzăroiu mulţumesc pentru simulare/corecţie şi timpul acordat.

...........................................................................................................................................................................................

Aşa cum ne arată simularea se poate construi un amplificator cu pretenţii Hi-Fi cu bani relativ puţini care să funcţioneze pe incinte rezolute/spl modest(trebuie reţinut că de moment ne aflăm în bucla deschisă...).

Un OT normal poate asigura uşor banda 20Hz-20.000Hz la puterea nominală(20W) având în vedere cfg PP(şi impedanţa scăzută primar).

Dacă se adăugă un defazor potrivit(procent thd mic pentru amplitudinea necesară) devine o schemă completă.

Practic putem considera că etajul final în cauză furnizează putere utilă nominală 20W şi maximă 40W în sarcină(sinus nelimitat) pentru +3db.

Desigur se putea şi numai cu tuburi pe calea de semnal dar două repetoare în tensiune(semiconductori) nu "văduvesc" sunetul de tub(garantat).

Link spre comentariu

Va rog sa postati si diagramele Bode , FFT-ul si tabelul THD-ul la puteri mici adica la 0.5W , 1W , 2W , 4W , 8W , 16W la amplificatorul propus de @Valderama .In casa , in timpul unei auditii normale Hi-Fi amplificatorul poate atinge la varfuri de modulatie 16-32W sau chiar 42W ( ! ) dar in majoritatea timpului auditia are loc doar la puteri mici , pana in 4W .Consider foarte importanta comportarea amplificatorului la semnale mici ... goana dupa puteri mari a fost lansata de manelisti . Chestia aia cu " first watt " face diferenta intre amplificatoarele pentru HiFi si cele pentru sonorizari de stadioane .

Link spre comentariu

Nu un amplificator...

Am prezentat "spre studiu de caz" un etaj final Victor(cu "pretenţii" hi-fi mai ales dacă se citeşte thd pentru 20W putere utilă în sarcină şi se ţine cont de lipsa reacţiei negative)deocamdată fără "frecţii galenice"(cfb ,UL etc).

Simulat prin amabilitatea deja consacrată a domnului Lăzăroiu.

Puteam să prezint şi ceva etaj final echipat cu gu-50-PP unde probabil simularea în baza uni model bun dădea ceva de genul thd 0,0X% pentru numai 20W putere utilă în sarcină...

Link spre comentariu

...si o propunere pentru o schema completa (inclusiv NFB) cu etaj final hibrid ,dar si cate ceva din solicitarile lui ,imi pare rau,dar nu am avut timp pentru mai mult (multe!)

Link spre comentariu

Multumesc !Distorsiunile par acceptabile la nivele mici :aplauze .Probabil unii or sa se mire de reactia negativa globala foarte mica dar si de " fuga " fazei :) .

Link spre comentariu

Daca ar fi sa cumparam sau sa construim unul dintre aceste amplificatoare,fara sa le auzim si sperand ca avem incredere intr-o simulare,cum credeti dv. ca putem face o alegere buna,care ar fi rezultatul din simulare care ne-ar determina sa facem aceasta alegere,sau efectul placebo va functiona din prima ; ne vom repezi la 2A3 pentru ca este o lampa consacrata sau nu vom lua in seama o urata de GU15 si vom analiza cu atentie rezultatele dupa care vom decide ???-la SE cu 2A3 THD mai mare,FFT mai bun??-la SE cu GU15 THD mai mic,FFT mai prost??-la SE cu 2A3 Bode mai bun sau mai prost ca la GU15 ??Semnalul la intrare are aceeasi componenta armonica pentru ambele amplificatoare. In aceasta situatie pretul componentelor (pieselor) va fi o variabila importanta ???

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări