Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Ca sa nu ramana in "coada de peste" problema cu E130L,o lampa extrem de dificila asa dupa cum am afirmat cu ceva timp in urma,fapt pentru care am cerut "ajutorul" unor colegi de pe aici,voi posta cateva concluzii obtinute prin testarea practica a patru tuburi de acest fel NOI si cu ajutorul programului sa generez caracteristicile REALE cu datele obtinute si afisate in tabelul din document. Cu ajutorul programului am construit un model SPICE necesar pentru ecuatiile N.Koren,dupa parerea mea cred ca se apropie extrem de mult de realitate,mai ales in zona de interes. Sub tesiunea anodica de 50V nu putem obtine nimic (bun!) din acest tub,de fapt nici nu ne intereseaza.In poze aveti caracteristicile originale din foaia de catalog (pentru Ug2=150V),caracteristicile determinate practic pe patru tuburi NOS de tipul E130L-PHILIPS si calculate cu si caracteristicile generate de SPICE cu punctele de pe hiperbola de disipatie pentru E130L, dar si modelul generat de SPICE pentru conexiunea trioda plus caracteristicile din foaia de catalog pentru conexiunea trioda. In conexiunea trioda tubul este extrem de liniar,caracteristici echidistante ce-l face un redutabil concurent pentru un tub nativ trioda de tipul 300B,2A3 sau AD1. Si cu aceasta vreau sa inchei capitolul E130L pentru ca mai avem si altceva de facut pe acest topic.Mai tarziu o sa postez schema cu 6C33C in PP cu atac pe catod,ceruta de un coleg,o schema ce se vrea clonata cu AD1 din amplificatorul postat de de aici viewtopic.php?f=28&t=148300 si o propunere pentru schema de aici viewtopic.php?f=28&t=148410 a amplificatorului lui Jean Hiraga. Aici aveti modelele pentru E130L pentoda si E130L_T trioda:*************************************************.SUBCKT E130L_LMO1 1 4 2 3 ; P G2 G1 K (PENTODE).PARAMS: MU=7.215999999 EX=1.777999999 KG1= 885.0 KP=34.8 KG2= 4500.0 KVB=1.95 CCG=10P CPG1=1P CCP=10P RGI=1K;**************************************************E130L_T MODEL LMO1 catalog PHILIPS.SUBCKT E130L_T 1 2 3 ; P G C (Pentode in Triode mode) + PARAMS: MU= 8.736 EX= 1.34399 KG1=120.0 KP=45.0+ KVB= 0.46875 VCT= 0.0335 RGI=1000+ CCG=18P CGP=13P CCP=8.5P*************************************************Daca doriti sa cititi cateva pareri referitoare la sunetul amplificat de SE-uri cu aceasta lampa,intrati pe DIY-AUDIO si cautati toate postarile cu E130L,veti gasi impresii foarte bune oferite de oameni din diverse tari...

Link spre comentariu

Daca iese din nou la rampa 6C33C in conexiune PP as dori daca puteti sa simulati si sa prezentati FFT pentru mai multe valori ale impedantei trafului de iesire (stiu ca la 6C33C SE ati gasit o valoare optima din simulate diferita de trafurile folosite in scheme de pe net) si daca se poate apoi si datele pentru realizare practica.

Link spre comentariu

Dupa parerea mea, E130L se preteaza pentru un amplificator PP cu dreapta de sarcina din figura. In SE, poate sa scrie oricine orice ca eu nu as construi un SE cu aceasta lampa. Nu are cum sa iasa ceva bun. (pareri de genul "suna fantastic" nu le consider valide daca nu au acoperire tehnica. Miracole nu exista.)

post-7306-13982964449_thumb.jpg

Link spre comentariu

:jytuiyu Sa traiti , daca nu este cu suparare as vrea sa construiesc un PP cu lampa 6C33C undeva la 30-35 w,Il rog pe domnul Lazaroiu in limita timpului disponibil sa simuleze dinsul o schema pe care sa ma apuc sa o pun in aplicare.Cu stim si respect Dumitrache Catalin

Dupa cum v-am promis,postez aici o schema,dupa parerea mea foarte faina si mai ales stabila datorita modului de atac pentru aceste tuburi speciale 6C33C care nu sunt proiectate pentru aplicatii in domeniul audio. Asa cum stim aceste tuburi sunt utilizate ca regulatoare serie in stabilizatoare de tensiune,factorul de amplificare si panta acestor tuburi le face mai putin performante in domeniul audio,insa aducandu-le in zona lor "preferata" si modificand(moduland) curentul katodic pastrand G1 la masa (zero volti),deci etaj de amplificare cu grila la masa,stabilitatea tubului va fi foarte buna (caracteristic acestor montaje cu grila la masa),astfel vom obtine un etaj de amplificare cu performante deosebite in domeniul audio,bineinteles daca tranzistoarele MOS din aceasta aplicatie nu va "intepa" urechea audiofililor (!!). Teoria-i lunga,iar riscul de a deveni neinteresant acest subiect este foarte mare,deci garantandu-va ca modelele de tuburi sunt OK si simularea este buna va postez mai jos schema dar si rezultatele din simulare pentru studiu. Aveti toate datele mai jos,asa ca va las placerea sa determinati singuri ce Raa trebuie pentru traful de iesire.Daca cineva va fi interesat de acest proiect,voi posta si ceva date necesare pentru a realiza un OT cat de cat bun.
Link spre comentariu

...si pentru amplificatorul de aici viewtopic.php?f=28&t=148410 ,pentru a nu mai avea probleme cu dimensiunea si puterea disipata a rezistentei din catod, recomand o mica modificare ce o puteti vedea in schema postata aici. Nu va temeti,sunetul nu se va altera !!! Tranzistorul poate fi montat foarte elegant pe sasiu sau pe un mic radiator.In ceea ce priveste schema originala dar si cea modificata de mine,alegerea atacului cu un SRPP nu este prea inspirata,KT88 "cere" un atac asimetric,insa atacul simetric cu SRPP (ECC83) va conferi sunetului acele artefacte (micro-detalii),adica ,cum spun eu cateodata; "un sunet bogat in armonici",sunet ce va placea cu siguranta.

Link spre comentariu

In schema cu KT88 nu putem folosi in loc de D1 si D2 "celebrele" TAA550 sau ZTC33, folosite pentru stabilizarea tensiunii diodelor varicap in TV-urile "de trista amintire"? Cel putin eu mai am cateva prin sertare...n-am idee daca se mai gasesc si noi, dar sunt termocompensate - probabil mai bine decat cu o dioda cu siliciu serie...

Link spre comentariu

Cu amabilitatea domnului Lazaroiu a simulat un PP cu 6c33c pe care am sa il construiesc dar.... un singur modul pentru ca sincer nu prea ma tin buzunarele .Am sa incep sa cumpar componentele si am sa va tin la curent cu totul.Va multumesc domnule Lazaroiu si sa va dea Dumnezeu multa sanatate si putere de munca pentru ca avem ce invata de la dumneavoastra.Va salut cu respect Dumitrache Catalin

Link spre comentariu

In schema cu KT88 nu putem folosi in loc de D1 si D2 "celebrele" TAA550 sau ZTC33, folosite pentru stabilizarea tensiunii diodelor varicap in TV-urile "de trista amintire"? Cel putin eu mai am cateva prin sertare...n-am idee daca se mai gasesc si noi, dar sunt termocompensate - probabil mai bine decat cu o dioda cu siliciu serie...

Sigur,puteti folosi orice diode doriti,conditia este ca in catodul tubului KT88 masurat fata de masa sa aveti 33V...34V,(tensiune masurata fara semnal) oricum trebuie reglata aceasta tensiune pentru ca ea reprezinta negativarea tubului final,deci curentul de mers in gol. Pana la urma solutia este stabilirea practic a acestei tensiuni in functie de calitatea tubului utilizat,uneori chiar si in functie de fabricant.
Link spre comentariu
download/file.php?id=44881&mode=viewPetru o variaţie ia[u1,U2] mai simetrică ca vârf ar fi apărut în diagrama average-Ps un factor de umplere constant petru cele două semialernate din ieşire(negativă pozitivă) cu alte cuvinte un thd mai mic ,în concluzie atacul dat de defazar este uşor asimetric că amplitudine în ciuda faptului că ne găsim în cazul unui proces simulat(cam aşa se întâmplă şi în practică).
Link spre comentariu

E formidabila precizia programelor de simulare moderne...Pe mine m-a impresionat LTspice, mai ales ca e gratuit. I-am intins diverse capcane, asa de test si s-a comportat admirabil. Bine, aici nu numai programul e "de vina", ci si modelele.Tin minte, pe vremuri (1991-1995), am incercat sa fac simulari cu ceva OrCad vechi...La chestii absolut simple dadea gres asa ca am renuntat la simulari...(pe vremea aia proiectam cu greu cablaje in Redac...sub DOS :rade: si nu exista notiunea de Internet la noi in tara...)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Aş vrea să simulăm următoarea situaţie(desigur în măsură timpului disponibil) în baza unui model PL500 relativ bun care se potriveşte oarecum PL500.pdf(Vg2-190V).În prima instanţă dăm atacul cu 65Vvv-66Vvv şi determinăm/precizăm puterea în sarcină.În a doua instanţă reducem atacul la 57Vvv-58Vvv şi precizăm puterea în sarcină însoţită de THD considerând sursele de atac că având thd-0%(pentntru 57Vvv-58Vvv).Posibil o să evaluăm cum se poate comporta PL500-cfg.PP(fără curent gc) pentru 55W-60W în secundar sarcină(într-un regim de forţă cu tensiune anodică mică).Poate ulterior ne ocupăm şi de etajele de atac ,defazor...(funcţie de rezultatele obţinute în procesul de simulare).

post-18717-139829649138_thumb.jpg

post-18717-139829649147_thumb.jpg

Link spre comentariu

Aş vrea să simulăm următoarea situaţie(desigur în măsură timpului disponibil) în baza unui model PL500 relativ bun care se potriveşte oarecum PL500.pdf(Vg2-190V).În prima instanţă dăm atacul cu 65Vvv-66Vvv şi determinăm/precizăm puterea în sarcină.În a doua instanţă reducem atacul la 57Vvv-58Vvv şi precizăm puterea în sarcină însoţită de THD considerând sursele de atac că având thd-0%(pentntru 57Vvv-58Vvv).Posibil o să evaluăm cum se poate comporta PL500-cfg.PP(fără curent gc) pentru 55W-60W în secundar sarcină(într-un regim de forţă cu tensiune anodică mică).Poate ulterior ne ocupăm şi de etajele de atac ,defazor...(funcţie de rezultatele obţinute în procesul de simulare).

Propunere interesanta din care poate rezulta un amplificator fortos si de calitate.Am construit rapid un model pentru EL504,model ce-l puteti vedea mai jos si din schema propusa pentru test,EXACT cu Raa propus au rezultat urmatoarele : vedeti in poze. Eu as fi mers cu o putere disipata ceva mai mare de 9,5W majorand Ug2 la 200V,deci o Pda=13.5W/tub,astfel obtinand o putere in sarcina de 46W dar cu THD mai mic (THD=3.0%). Raspunsul armonic nu-l postez aici,stiu ca va genera lungi discutii plictisitoare fara rost,oricum este un raspuns caracteristic PP-urilor.
Link spre comentariu

In situatia dată datorită imperfecţiuni modelului(pl500/504) simularea oferă decât 47W în realitate se pot obţine uşor peste 80W (sinus nelimitat)chiar dacă pare incredibil(pentru regimul dat).

Mai jos am simbolizat/(colorat) sumar aria de putere pentru un atac care conduce dinamic gc(pl500) până în 0V moment în care vârful de curent atinge 700mA...,un model mai bun va "satisface" foaia de catalog pl500(şi desigur va micşora diferenţa de putere în sarcină acum prea mare >30W).

post-18717-139829649293_thumb.jpg

Link spre comentariu

In situatia dată datorită imperfecţiuni modelului(pl500/504) simularea oferă decât 47W în realitate se pot obţine uşor peste 80W (sinus nelimitat)chiar dacă pare incredibil(pentru regimul dat).

Mai jos am simbolizat/(colorat) sumar aria de putere pentru un atac care conduce dinamic gc(pl500) până în 0V moment în care vârful de curent atinge 700mA...,un model mai bun va "satisface" foaia de catalog pl500(şi desigur va micşora diferenţa de putere în sarcină acum prea mare >30W).

Adevarul este ca nu am avut timp sa verific in amanunt acest model,dar imi voi face timp,sunt sigur ca aveti dreptate...

Aceasta lampa face parte din seria celor dificile pentru modelare ca si E130L si celelalte proiectate pentru BO,dar va asigur ca il voi rezolva,deocamdata sunt prins in probleme de serviciu ce nu suporta amanare... :jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări