Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Sint si eu foarte curios de simularea pt amplificatorul d-lui Gabriele, imi place mult acest tub PL36, sint sigur ca suna excelent iar realizarea practica este cu ce ne-a obisnuit :aplauze Tubul PL509 este dupa parerea mea compromisul perfect putere/calitate/pret de altfel simularea pt cele doua cazuri facuta de d-l Lazaroiu certifica acest lucru , personal as prefera atacul pe G2 iar PSF-ul ales avantajeaza realizarea unui OT cu aceasta impendanta de 1500 ohmi, felicitari d-le Olimpiu !

Link spre comentariu

La ureche va place primul tub dar sunetul redat va fi mai distorsionat fata de semnalul de intrare. Al doilea tub insa va reda mult mai fidel semnalul de intrare dar poate sa nu placa unor urechi ca .... nu-i audiofil. Chiar daca sunetul celui de-al doilea tub este mai "sec" si eu tot pentru al doilea tub votez.

Link spre comentariu

@: Schema dv. este bine gandita si se pare ca veti obtine performante exceptionale din aceasta configuratie.Intr-adevar,P(E)L36 sunt tuburi foarte bune si pot spune ca sunetul este deosebit comparativ cu tuburile consacrate pentru audio, EL34,6L6,... Nu am ascultat EL36,in schimb am ascultat 6P36S un SE realizat si prezentat la "Intalnirea lamparilor" cu cateva luni in urma de Dl.Sandu George,un amplificator cu un sunet deosebit si un desing exceptional, amplificatorul se poate vedea in pozele de atunci postate pe forum. Aveti in pozele de mai jos schema dupa care a fost facuta simularea si rezultatele simulari,este intr-o poza si Pmax considerat de mine acolo unde sinusoida se "turteste" iar THD>>6%. Tot in acele poze veti gasi si varianta pentru un defazor cu 6N8S,de remarcat este faptul ca CCS va trebui realizat cu 6J9P,curentul fiind peste ce poate 6J1P.Din reglajele rezistentelor cu stelute se poate aduce etajul la un THD minim pentru o putere maxima curata. De remarcat la aceasta schema este lipsa NFB. Pentru defazorul cu 6N8S sensibilitatea la intrare va fi mai mica comparativ cu cel cu 6N1P (S si u diferite la cele doua tuburi); daca pentru 6N1P ne trebuiesc la intrare Vi=14Vpp pentru Pout=56W,pentru 6N8S ne trebuiesc la intrare Vi=22Vpp pentru aceeasi putere de iesire pe sarcina. Daca ar fi sa aleg,as alege un defazor cu 6N8S imi place "coloratura" raspunsului armonic,adica se va auzi ca un adevarat amplificator cu tuburi. In concluzie va felicit pentru alegerea facuta configurand patru tuburi PL36 in acest fel,cam stoarceti tot din ele legate ca triode. Atentie! puterea obtinuta in simulare se va obtie cu un alt Raa,cu cel stabilit de dv. nu veti obtine mai mult de 30W...35W cu distorsiuni acceptabile pentru HI-FI si peste 40W cu THD>7.0% Tot ce am spus aici este PAREREA MEA ,imi cer scuze pentru eventualele greseli de editare.

Link spre comentariu

Da va multumesc mult .....se pupa tot :da eu am masurat 2x50vrms pe iesire drivere, arhisuficient pt pilotarea finalelor....am sa refac din nou calculele cu Raa pt trafurile de iesire,si am sa revin cu date,pt ca am pe banc monstrul.......si pt amiaza trebuie sa fie gata pt probele finale,predecesorul suna exceptional,sper ca si acesta sa-mi dea satisfactie maxima.Inca odata miiii....... de multumiri :aplauze

Link spre comentariu

Da va multumesc mult .....se pupa tot :da eu am masurat 2x50vrms pe iesire drivere, arhisuficient pt pilotarea finalelor....am sa refac din nou calculele cu Raa pt trafurile de iesire,si am sa revin cu date,pt ca am pe banc monstrul.......si pt amiaza trebuie sa fie gata pt probele finale,predecesorul suna exceptional,sper ca si acesta sa-mi dea satisfactie maxima.Inca odata miiii....... de multumiri :aplauze

Asa arata semnalele la iesirea defazorului pe grilele tuburilor finale. [aveti un mail de la mine!]
Link spre comentariu

Poate ar fi bine sa face un backup cineva care se pricepe la site-downloadere....

Personal am salvat majoritatea schemelor de aici . Ar fi pacat sa se piarda un asemenea volum de informatie ! ...

Poate dl. Lazaroiu ar avea disponibilitatea ca materiale din acest subiect si nu numai (contributia covarsitoare a fost a d-lui) sa apara sub o forma tiparita. Nu s-a mai tiparit de foarte mult timpo lucrare despre tuburi electronice la noi in tara, personal as cumpara-o cu mare placere.Sau, de ce nu, o colaborare intre greii forumului.
Link spre comentariu
Poate ar fi bine sa face un backup cineva care se pricepe la site-downloadere....
Personal am salvat majoritatea schemelor de aici . Ar fi pacat sa se

piarda un asemenea volum de informatie ! ...

Poate dl. Lazaroiu ar avea disponibilitatea ca materiale din acest subiect si nu numai (contributia

covarsitoare a fost a d-lui) sa apara sub o forma tiparita. Nu s-a mai tiparit de foarte mult timp

o lucrare despre tuburi electronice la noi in tara, personal as cumpara-o cu mare placere.

Sau, de ce nu, o colaborare intre greii forumului.

Subscriu la o asemenea initiativa,bravo PL500 ... Intradevar cred ca ar fi o mare realizare.

Sunt comvins ca un asemenea curs (n-am curajul sa-i spun carte) ar fi un excelent eveniment.

Link spre comentariu

Se poate pune si un grafic al curentul prin finale pentru atacul in grile cu semnalul de mai jos:

http://www.elforum.info/download/file.php?id=44134

Cu ceva topicuri in urma lazaroiu spunea ca nu mai pune FFT-ul dar eu zic ca este frumos cand intrii aici, vezi un FFT ca acesta:

http://www.elforum.info/download/file.php?id=44126&mode=view

gasesti apoi pe net textul:

Push-pull amplifiers use two nominally identical gain devices "back to back". One consequence of this is that all even-order harmonic products cancel, leaving odd order products to dominate.[8] A push-pull amplifier is said to have a symmetric (odd symmetry) transfer characteristic, and accordingly produces only odd harmonics.

si parca se mai lumineaza niste lucruri si evitam articolele in care unii sustin ca armonicele de ordin par sau impar nu sunt placute la auz.

Link spre comentariu

Pentru cei care apreciaza munca D-lui Lazaroiu si a celor care au contribuit in acest thread, am facut un back-up, se poate downloada de aici:

http://d.transfer.ro/elforum_simulari-transfer_ro-11jun-ea6e1c.zip

PS. sper sa nu fi deranjat pe cineva cu interventia mea.

Link spre comentariu
:jytuiyu Sa traiti , daca nu este cu suparare as vrea sa construiesc un PP cu lampa 6C33C undeva la 30-35 w,Il rog pe domnul Lazaroiu in limita timpului disponibil sa simuleze dinsul o schema pe care sa ma apuc sa o pun in aplicare.Cu stim si respect Dumitrache Catalin
Link spre comentariu

@lazaroiu: O solutie acceptabila pentru modelul tubului E130L, pentru Ua>100 V in intervalul tensiunilor de grila Ug1=-12...-20 V. Modelul este definit in imaginea 1. In imaginile 2 si 3, se dau suprapunerile pentru caracteristicile de grila definite de Ug2=150 V si respectiv Ug2=100 V. Un model universal valabil este greu de obtinut datorita inflexiunilor care nu pot fi in nici un caz reproduse matematic. O dificultate in plus in stabilirea modelului, este "saracia" datelor pentru conexiunea pentoda. Exista date doar pentru tensiunea de grila ecran Ug2=100 V. Pentru Ug2=150 V, nu exista decat PSF-ul de catalog garantat de producator. Daca Puteti gasi mai multe date, vom putea incerca o imbunatatire a modelului - mult mai greu de suprapus exact peste tabloul de caracteristici decat la triode.post-27597-139829642978_thumb.pngpost-27597-139829642983_thumb.pngpost-27597-139829642994_thumb.png

Link spre comentariu

Cred ca o asemenea pozitie este contrara cu tot ceea ce s-a discutat. Cu tot respectul, nu a fost vorba despre asa ceva. Va rog sa revedeti discutiile de la sectiunea administrativa! Atitudini radicale de acest gen, vor atrage reluarea conflictului anterior. Transferati toate postarile de acest gen, intr-un topic nou si atunci veti ramane doar cu "schemele". Asta este pozitia mea, intemeiata pe o colaborare acceptata si dorita de initiatorul topicului: viewtopic.php?p=1301308#p1301308 De altminteri toate postarile mele anterioare sunt raspunsuri la chestiuni solicitate de @lazaroiu. Se pare ca toti au acceptat aceasta solutie, mai putin @feri.visky. In final poate ca Vasile (postant pe acest topic) va hotari care este solutia.

Link spre comentariu

Propun sa deschideti un topic despre "Teoria simularii" sau "Programe de simulare si tuburile electronice" sau "Simularea caracteristicilor tuburilor electronice" sau... etc...

Si sa lasam acest topic pentru ceea ce a fost definit, adica simulari de scheme cu tuburi electronice... Daca sunteti de acord...

Propunerea a fost facuta pentru ca acest topic " SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE" sa nu fie sufocat de alte simulari si parametrizari... De aceea a fost deschis un alt topic unde se incadreaza si tema discutata de Dvs.

Cu cat sunt mai multe topicuri active, intretinute, cu atat mai mult este in avantajul forumistilor dar si al Dvs. fiind mai usor de citit si poate si de inteles...

Daca insa, considerati ca e bine sa inghesuiti totul intr-un loc atunci... continuati... Replici doar pe pm... Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări