Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Eu sper ca modelul de condensator include parametri cum ar fi: ESR, ESL, tg pierderi iar provenienta e doar pentru identificare. Cred ca un constructor amator serios ii masoara oricum inainte de folosire.

Link spre comentariu

Mi se pare oarecum interesant ca din schimbarea raportului rezistentelor si (probabil) ingustarea tolerantei, prin folosirea condensatorului Nichicon, H2 dispare cu desavirsire! Nu stiu ce presupune modelul Nichicon, aveti eventual un model mai performant, tehnologic vorbind?Ce se intimpla la LTP-ul 6N9S+6N8S daca se inlocuieste acelasi condensator din grila? Mi se pare tutusi superior cu 0,5V/100V/50K fata de 2V/120V/330k la Schmitt, pare "solutie la cheie" adica...

Disparitia H[pare] nu sunt datorate condensatorului ci doar valorii celor doua rezistente si valoarea raportului dintre ele.Priviti schema in care nu au fost facute modificarile recomandate de ,acolo veti gasi toate armonicile si pare si impare. Condensatorul influenteaza doar procentul THD.Acest defazor,in configuratia ultima se preteaza excelent la amplificatoarele de chitara,dovada este ca sunt folosite cu preponderenta in mai toate amplificatoarele de acest gen;MARSHALL, FENDER....cam toate(!!!) Cred ca in domeniul audiofiliei recomandat ar fi defazorul LONG TAILED PAIR,parerea mea(!).P.S da,condensatorul este "oferit" de libraria LTC,l-am ales doar pentru experiment.
Link spre comentariu

PS. - Normal ar fi ca o combinatie pentoda-trioda sa schimbe proportia intre armonici, mai ales H2 si H3- O combinatie ruseasca interesanta ar putea fi 6P6+6N8S... gata! nu mai am alte fantezii... ☺

Am eu o fantezie! Pentoda intrare, triode iesire si toate sa fie E282F ca de astea am eu cele mai multe. :freaza:
Link spre comentariu

Acest defazor,in configuratia ultima se preteaza excelent la amplificatoarele de chitara,...Cred ca in domeniul audiofiliei recomandat ar fi defazorul LONG TAILED PAIR,parerea mea(!).

Incredibil, cum sunt "rase" toate 2*f . Nici la JCM800 nu sunt chiar asa .Parerea mea vis-a-vis de aceasta "audiofilie" - cred ca ar trebui sa fie prezente toate armonicele daca dorim ca amplificatorul sa redea toate tipurile de instrumente . Spre exemplu , in situatia in care 2*f nu exista, instrumentele din alamuri nu vor putea fi redate cu fidelitate . Dar in schimb se va auzi foarte corect si bine, un clarinet .
Link spre comentariu

....Priviti schema in care nu au fost facute modificarile recomandate de ,acolo veti gasi toate armonicile si pare si impare...

Nu mi se pare corect , asadar precizez diferenta intre cele doua situatii 1. download/file.php?id=8470&mode=view si 2. http://postimage.org/image/bd9b6v93n/ nu poate fi de 1,8%THD in aceleasi conditii (componente constitutive) adica situatia 1. este prezentata cu 2,3% THD ca sa vezi , in schimb situatia 2. decit 0,5% THD mai sa fie !(cui?).Diferenta THD o face diferenta 22k la 33k ?! lasati sa se inteleaga sau ? ce ? raportul mentionat ... ?(pare un "fâs").O sa descarc acest program(LTspice) si librariile necesare ,vom vedea ce si cum.
Link spre comentariu

O sa descarc acest program(LTspice) si librariile necesare

programul ca programul (este free) dar librariile "este toata cheia si lacata". Daca s-ar putea pune undeva librariile de la tuburile rusesti sa avem si noi acces ar fi minunat. Pe net nu am gasit librarii la lampile rusesti. Bine, doar in cazul in care se poate.
Link spre comentariu

....Priviti schema in care nu au fost facute modificarile recomandate de ,acolo veti gasi toate armonicile si pare si impare...

Nu mi se pare corect , asadar precizez diferenta intre cele doua situatii 1. download/file.php?id=8470&mode=view si 2. http://postimage.org/image/bd9b6v93n/ nu poate fi de 1,8%THD in aceleasi conditii (componente constitutive) adica situatia 1. este prezentata cu 2,3% THD ca sa vezi , in schimb situatia 2. decit 0,5% THD mai sa fie !(cui?).Diferenta THD o face diferenta 22k la 33k ?! lasati sa se inteleaga sau ? ce ? raportul mentionat ... ?(pare un "fâs").O sa descarc acest program(LTspice) si librariile necesare ,vom vedea ce si cum.
Cand o sa ajung acasa o sa verific,se poate foarte bine sa aveti dreptate si sa fi gresit eu ceva,daca este asa o sa corectez fiti sigur de asta. Cand am facut simularile la acest defazor era cam tarziu,fiti sigur ca o sa corectez pentru ca si mie mi se pare cam mica diferenta intre 22K si 33K....,"numai cine nu munceste nu greseste"..stim noi dl. asa-i? Daca dati jos programul si la cunostintele dv. si baza de date pe care sunt sigur ca o aveti,va faceti singur librariile nu este mare filozofie,important este sa gasiti datele de catalog cat mai exacte ale tuburilor respective si le aplicati in LTC in formula triodei,pentodei sau tetrodei.Abia astept sa descarcati programul si sa putem discuta mai la obiect,o sa radeti cate jeguri de scheme sunt pe net si bietii oameni le iau de bune,credeti-ma..... Maine va promit ca verific si pun aici rezultatele.Daca se pare ca aceste simulari nu sunt utile nimanui,o sa incerc peste cateva zile sa pun niste simulari mai performante in MATLAB cu reprezentari 3D si unde librariile sunt mult mai bogate si se gasesc libere pe net.
Link spre comentariu
kosmin227 ma refeream la tuburi gen 6P3S-E, GM70 etc. si de ce nu chiar 6N2P (stiu ca este pe net chiar in primul link ce apare la cautarea oferita de tine 12AX7 dar eu cred ca exista o mica diferenta intre ele). Oricum daca nu avem toti acelasi model pentru tubul X este normal ca rezultatele simularii sa fie diferite.
Link spre comentariu

Nu mi se pare corect , asadar precizez diferenta intre cele doua situatii 1. download/file.php?id=8470&mode=view si 2. http://postimage.org/image/bd9b6v93n/ nu poate fi de 1,8%THD in aceleasi conditii (componente constitutive) adica situatia 1. este prezentata cu 2,3% THD ca sa vezi , in schimb situatia 2. decit 0,5% THD mai sa fie !(cui?).Diferenta THD o face diferenta 22k la 33k ?! lasati sa se inteleaga sau ? ce ? raportul mentionat ... ?(pare un "fâs").

O sa descarc acest program(LTspice) si librariile necesare ,vom vedea ce si cum.

Da,dl.,ati avut dreptate,schema pe forum este corecta in schimb la simulare si-mi cer scuze pentru asta,am pus valoarea lui R2=10K in loc de R2=100K.

Posted Image

Oricum raportul si valoarea celor doua rezistenta este foarte importanata,de data asta am THD=0.892%,ceva mai mult comparativ cu schema cu alt raport intre cele doua rezistente.

Imi cer scuze, se mai intampla mai ales atnci cand lucrezi la ore tarzii,nu a fost nimic cu intentie.

Tocmai asta-i rostul acestor discutii,sa observam,sa comentam si sa corectam anumite greseli.

Multumesc pentru atentia acordata celor postate de mine.

Link spre comentariu

"Îmi pare rău" că am avut dreptate dar adaug la img. poate se înţelege ceva-acel probabil de aici download/file.php?id=8470&mode=view care devine reletiv sigur cel putin in simulare (nu vad H_pare pt situatia data dar se subintelege).

Aveti aici FFT,unde lipseste H4,H6,H8......H12 care vedeti si dv. cum sunt(?!),dar H2 este prezenta .

Posted Image

si Fourier:

Posted Image

...adica este loc si pentru mai bine,asta daca "mai binele" nu este dusmanul "binelui".

Insist asupra faptului ca raportul celor doua rezistente este foarte important,pentru mine este o evidenta.

Si pentru edificarea celor spuse de mine comparativa am pus si varianta 3:

schema:

Posted Image

FFT:

Posted Image

Fourier:

Posted Image

imbunatatiri vizibile doar prin schimbarea celor doua rezistente,H[pare] dispar cu desavarsire.Defazorul este ideal pentru amplificatoarele de chitara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări