Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Multumesc !Desi as avea tuburile ECC82 pt. preamplificator, agreez ideea folosirii numaia tuburilor made in CCCP, presupun ca nu sunt schimbari negative mari in performantele audio. Am eu ceva cu rusii, cred ca sunt fascinat de ei.

Link spre comentariu

Multumesc !Desi as avea tuburile ECC82 pt. preamplificator, agreez ideea folosirii numaia tuburilor made in CCCP, presupun ca nu sunt schimbari negative mari in performantele audio. Am eu ceva cu rusii, cred ca sunt fascinat de ei.

Performantele le vedeti si dv. mai sus,cel putin teoretic,in practica ar trebui sa fie ceva mai bune.Punerea la punct a acestui amplificator este oarecum mai dificila comparativ cu unul clasic,in primul randeste obligatoriu existenta unui circuit de intarziere la cuplarea tensiuni anodice cu un timp suficent de lungpentru a fi siguri ca toate tuburile ajung cu filamentele (catozi) in regimul normal de emisie. Apoi,daca nu utilizam tuburi de calitate,vom fi obligati ca periodic sa verificam PSF-urile tuburilor finale,observati ca avem cuplaj galvanic de la defazor pana la tuburile finale. Deci daca veti utiliza tuburi rusesti in partea de preamp,defazor si atac finale,trebuie sa faceti o selectie cat mai precisa a lor,bineinteles ca acest lucru este valabil si pentru tuburile finale.
Link spre comentariu

Performantele le vedeti si dv. mai sus,cel putin teoretic,in practica ar trebui sa fie ceva mai bune.

Vreau sa va spun ca ma maguliti acordandu-mi prezumtia de a putea interpreta graficele privind functionarea si raspunsul amplificatorului, din nefericire pt. mine lucrurile nu stau chiar asa.Oricum caut orice prilej de a ma informa, si mai tin cont de un dicton/principiu: "Daca nu stii ce faci, atunci lucreaza ingrijit"Referitor la tensiunile de alimentare pentru tensiunile anodice: cum vedeti dvs. transformatorulde alimentare ? Avem 3 tensiuni, egale ca valoare, din care una opusa ca sens, diferite ca destinatie. Din punct de vedere al performantelor si fiabilitatii, cum vedeti alimentarea amplificatorului ? O tensiune diferentiala de +-300V sau 3 infasurari distincte, fiecare furnizand tensiunea de alimentare a fiecarui etaj ? Sa zicem ca munca sau resursele financiare nu ar conta in vederea alegerii.
Link spre comentariu

Performantele le vedeti si dv. mai sus,cel putin teoretic,in practica ar trebui sa fie ceva mai bune.

Vreau sa va spun ca ma maguliti acordandu-mi prezumtia de a putea interpreta graficele privind functionarea si raspunsul amplificatorului, din nefericire pt. mine lucrurile nu stau chiar asa.Oricum caut orice prilej de a ma informa, si mai tin cont de un dicton/principiu: "Daca nu stii ce faci, atunci lucreaza ingrijit"Referitor la tensiunile de alimentare pentru tensiunile anodice: cum vedeti dvs. transformatorulde alimentare ? Avem 3 tensiuni, egale ca valoare, din care una opusa ca sens, diferite ca destinatie. Din punct de vedere al performantelor si fiabilitatii, cum vedeti alimentarea amplificatorului ? O tensiune diferentiala de +-300V sau 3 infasurari distincte, fiecare furnizand tensiunea de alimentare a fiecarui etaj ? Sa zicem ca munca sau resursele financiare nu ar conta in vederea alegerii.
O propunere pentru o sursa,bineinteles o sursa capabila sa alimenteze doua astfel de amplificatoare.Este doar o propunere!!!!
Link spre comentariu

DA ! O sursa care transpira prin toti porii performanta. Sunt convins ca va fi sursa de inspiratie si pentru alti useriiar eu multumesc frumos !O usoara nelamurire: tensiunile de 6.3V de la sursa S4 sunt exprimateluand ca referinta punctul de masa dintre R6 si R7 ? Adica infasurareaS4 are 12,6 V (pt. GU50) ?

Link spre comentariu

DA ! O sursa care transpira prin toti porii performanta. Sunt convins ca va fi sursa de inspiratie si pentru alti useriiar eu multumesc frumos !O usoara nelamurire: tensiunile de 6.3V de la sursa S4 sunt exprimateluand ca referinta punctul de masa dintre R6 si R7 ? Adica infasurareaS4 are 12,6 V (pt. GU50) ?

************************************************************************************************* Corect!Pe traf mai trebuie un secundar de 12.6V~ pentru finale si scoase filamentele U1 si U2 de la secundarul de 6.3V,am uitat ca tubul GU50 are filamentul la 12.6V!,imi cer scuze! :jytuiyu Oricum trebuiesc pastrate cele doua secundare de 6,3V avand in vedere potentialele catozilor U4 si U5 la -280V impreuna cu reteaua R11,R12 care va tine filamentul la minus 300V. Iar reteaua R6 si R7 pentru celalalte filamente este pentru eliminarea brumului.
Link spre comentariu

M-am gandit sa utilizez cablaj imprimat numai pentru partea de premplificator-defazor a amplificatorului PP_UTC_GU50, urmand sa folosesc conexiuni cu sarme cat mai scurteintre cosele soclurilor si respectivul montaj.As putea avea necazuri cu un asemenea cablaj si o asemenea topologie ?

post-28184-13982961503_thumb.jpg

Link spre comentariu

In imaginea din atasament este reprezentat un amplificator Y, pentru un osciloscop, la care urmeaza sa utilizez tubul catodic 5DEP1. Condensatorul din schema cu valoarea de 3,5 pF, este de fapt sarcina capacitiva a amplificatorului. Daca colegul @lazaroiu are amabilitatea de a face o simulare, as fi foarte curios sa compar rezultatele sale cu cele obtinute de mine in Multisim. Accept si sfaturi se imbunatatire a schemei, sau de utilizare a unei alte scheme. Conditia este sa existe o amplificare de circa 64 dB.

post-27597-139829615109_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator Tomiris

Buna ziua

Am mai scris mai devreme un mesaj dar cred ca am gresit ceva si nu a ramas :jytuiyu

Ideea este ca as vrea sa fac productie pe un amplificator cu lampi cu PCL86 avind la baza schema asta

http://www.iol.ie/~waltonaudio/pcl86.html

Sigur daca s-ar putea scoate cit mai mult din PCL 86 ar fi superb

M-ar interesa trafo de iesire cam cit ar costa pentru ca pretul final pe care-l da consumatorul sa nu fie mai mare de 500roni

Eu fac si acum productie de serie www.biofoton.ro ( aici sint toate datele mele de contact ) asa ca zic eu ca stiu sa optimzez costurile incit sa fie fezabil proiectul si tinta de pret

Multumesc mult

Numai bine

Mitica Badila

Link spre comentariu
Vizitator Tomiris

Acum ca am vazut ca am reusit sa postez :da mai revin cu ceva amanunte Amlif-ul trebuie sa accepte sursele de semnal actuale , telefon, Mp3Player, calculator iar iesirea sa fie pe 4-8 ohmi pe dif s un 32 ohmi iesire pentru casti Si cred ca ar fi o mindrie ca sa realizam un amplificator pe lampi made in Romania Evident ca designul v-a fi excelent :da Cred ca un amplificator de genul asta ar aduce lamipile in viata de zi cu zi si mai ales melomanii ce pot face diferenta ar fi incintati si mai tirziu ar fi pote clienti pntru amplifuri muult mai pretentioase Numai bine

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Studiati aceasta schema,este una dintre cele mai frumoase scheme SE cu EL34,conceptie japoneza,dar "scoate" totul din EL34. Daca cineva ar fi interesat sa realizeze practic aceasta schema,ii recomand sa caute si sa gaseasca tuburile ce sunt recomandate acolo.Performantele sunt garantate NUMAI cu acele tubri. Bineinteles ca DACA acel cineva va dori intr-adevar sa realizeze aceasta schema,ii voi sta la dispozitie si cu datele constructive pentru un OT de foarta buna calitate. Un astfel de aparat realizat in regim DIY dar cu dragoste si pasiune va pune capat pentru multi ani cautarea de alte scheme ... Am postat schema originala,schema simulata cu model de EL34 TESLA,dar si rezultatele din simulare.DE remarcat este faptul ca nu exista total NFB. Distorsiuni de sub 0.8% la o putere de ~10W intr-o configuratie SE si fara NFB,foarte greu veti gasi.Analizati si raspunsul armonic (FFT),raspuns ce se apropie foarte mult de raspunsul unui SE cu 300B. Unul dintre micile secrete este si procentul de UL pentru G2 EL34.

Link spre comentariu

Studiati aceasta schema,...DE remarcat este faptul ca nu exista total NFB. Distorsiuni de sub 0.8% la o putere de ~10W intr-o configuratie SE si fara NFB,foarte greu veti gasi...

Am studiat.Cum fără NFB că nu mă prind ?Prin circuitul ăla marcat cu verde avem sau nu avem NFB ? De la anodul tubului final(EL34) către catodul tubului de intrare(12AT7) avem sau nu avem NFB ?(şi cum ar fi această reacţie negativă ?).

post-18717-139829620254_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări