simson Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 Incerc sa pun in functiune un corector de ton, numai accentuari de joase si inalte folosind un repertor anodic.Avantajul acestei configuratii ar fi deplasarea punctului de accentuare pe axa X.Si-ar gasi utilizarea intrun amplif.quadro reglajul in 5 trepte ,comutarea capacitatilor C1,C2 va fi prin microrelee.M-am gandit la configuratia prezentata ptr. care cer ajutorul d-nului Lazaroiu in dimensionarea componentelor C1,C2 si R1,2,3,4 sau o alta propunere. Link spre comentariu
Vizitator cocomarlu Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 multumesc pentru schema Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 7, 2013 Autor Partajează Postat Martie 7, 2013 Incerc sa pun in functiune un corector de ton, numai accentuari de joase si inalte folosind un repertor anodic.Avantajul acestei configuratii ar fi deplasarea punctului de accentuare pe axa X.Si-ar gasi utilizarea intrun amplif.quadro reglajul in 5 trepte ,comutarea capacitatilor C1,C2 va fi prin microrelee.M-am gandit la configuratia prezentata ptr. care cer ajutorul d-nului Lazaroiu in dimensionarea componentelor C1,C2 si R1,2,3,4 sau o alta propunere.Am plecat de la schema dv.,care este foarte buna,dar in schimb am facut o alta retea filtru si am considerat ca cel mult patru benzi de frecventa ar fi suficiente pentru o aplicatie in domeniul audio.Accenuarea frecventelor inalte este de +18dB iar a frecventelor joase este de +16dB. Practic,este vb. de o retea de ton Baxandall activ in care amplificarea este constanta ,in schimb "mutam" pe axa x domeniul de frecvente dorit a fi amplificat, pana la urma este un EQ. Valoarea condensatoarelor cred ca se va alege practic,pentru ca sunt multe variabile de care trebuie tinut cont.In schema mea sunt valorile teoretice de la care se poate pleca in problele practice. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 7, 2013 Autor Partajează Postat Martie 7, 2013 Incerc sa pun in functiune un corector de ton, numai accentuari de joase si inalte folosind un repertor anodic.Avantajul acestei configuratii ar fi deplasarea punctului de accentuare pe axa X.Si-ar gasi utilizarea intrun amplif.quadro reglajul in 5 trepte ,comutarea capacitatilor C1,C2 va fi prin microrelee.M-am gandit la configuratia prezentata ptr. care cer ajutorul d-nului Lazaroiu in dimensionarea componentelor C1,C2 si R1,2,3,4 sau o alta propunere. ...si schema dv. originala cu dimensionarea componentelor filtrului.Propun sa stabilim impreuna cateva domenii de frecvente (joasa/inalte) pentru a dimensiona corect cele doua condensatoare; C1,C2 din schema dv. respectiv C5,C6 din schema simulata. Link spre comentariu
simson Postat Martie 8, 2013 Partajează Postat Martie 8, 2013 Schema Baxandal prezentat de dvs.este ceea ce vroiam, adica amplificare constanta si o caracteristica de frecventa NON FLUTURE.In schema prezentata de mine ptr.R1=R2=R3=R4=220k cu contacte in poz1 amplificarea etajului =-1(fara reactie A-G ar fi 56).De fapt se realizeaza o masa virtuala la intrare,un Z foarte mic.Problema la aceasta schema este cresterea tensiunii de iesire peste 0,7V la frecventa accentuata.Schema propusa de dvs. este deja pe placa de proba.Sper ca azi sa pot face probele.Apropo,tubul folosit este ECC832 deci a doua trioda ar fi 82. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 15, 2013 Autor Partajează Postat Martie 15, 2013 Un amplificator pentru casti si/sau pentru un PC,cu tuburi electronice(din recuperari!) alimentat la tensiune anodica scazuta (Ua=27V!) Transformatorul de iesire se va realiza avand in vedere Ra din schema si bineinteles rapoartele de transformare pentru sarcina dorita : 4/6/8ohmi(difuzor) sau 32/64 ohmi (casti). Tensiunea de intrare este de 1.06V[rms] pentru o putere pe sarcina de 240mW cu 1.5% THD.Daca vom alimenta filamentele celor doua duburi in serie,atunci si Ua va fi de 54V,bineinteles un alt Ra si absolut o alta putere pe sarcina (de pana la 1.5W). Pentru casti o putere de 1,5W este mult prea mult,dar pentru boxe PC cred ca ar fi perfect.Montajul se poate realiza practic in functie de gustul si imaginatia fiecaruia si nu pune probleme deosebite. Sursa trebuie dimensionata pentru o tensiune in DC de 27V si un curent de 700mA (filamente +anodica),un transformator cu S=4,5...5cm*2 ar fi suficient. Link spre comentariu
mila Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 Felicitari d-le Lazaroiu! Vad ca nimeni nici chiar @Cristian74 nu a sesizat efortul dvs. pentru a prezenta un amplificator viabil cu o lampa comuna la o tensiune mica.Era interesant de aflat cum se comporta la 24V tensiune de alimentare inclusiv pentru filament!In general pentru casti dar si pentru o auditie pe difuzor 100mW sunt suficienti daca si difuzorul+incinta ajuta cu un +95dB sensibilitate.Pe casti sunt mult prea multi 100mW Multa lume alearga dupa difuzoare moderne, dar se gasesc prin aparate de radio vechi si prin talcioc difuzoare vechi foarte bune, mai sensibile decat difuzoarele actuale.Pentru cei care privesc de sus aceste montaje sa stiti ce e mai greu sa obtii 100mW sub 40V alimentare decat 10W la 300V :rade:PS. Deocamdata @blue are dreptate... Link spre comentariu
Den Postat Martie 18, 2013 Partajează Postat Martie 18, 2013 E bun si nu prea..Un singur necaz exista la pl504.Daca vorbim de amplificator pe casti "bun" avem nevoie de transformator cu sectiune mare.Curentul anodic este destul de marisor chiar si la tensiune mica.Pl504 nu functioneaza cu transformatoare cu sectiuni mici,am luat lampa pe toate partile,chiar si cu intrefier mare miezul se satureaza instant,iar banda are de suferit. Exista o solutie...si aia e decuplarea prin condensator a transformatorului,dar de obicei toata amplificatoarele care au ajuns la solutia asta au sfarsit dezmembrate sau uitate in paragina,pentru ca solutia are limitarile ei.. Odata aparut transformatorul mare,apar brusc alte intrebari,cum ar fi de ce nu un amplificator pentru difuzoare?,si automat de ce sa nu marim tensiunea? Pl 504 ca sa stea in banda acceptabil macar pana la 10khz are nevoie de un miez sanatos. Daca luam in calcul si consumul de la retea pentru un montaj stereo,deja te iau caldurile. Exista propusa 12k5,de departe una din cele mai bune solutii pentru tensiuni anodice mici,si sunt sanse sa se vada anul acesta si pe elforum un amplificator cu ea. Link spre comentariu
mila Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 Miezul ar trebui sa fie de 6-7cm patrati.12K5 consuma 6,8W pentru 35mW la 12,6V---ceea ce e remarcabil eu nu contest calitatile acestei lampi.PL504 consuma 9,4W pentru 240mW la 27VConcluzia e ca PL504 are randament mai bun...cei drept la 27V. Link spre comentariu
Untold Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 Multumim frumos, Dl. Lazaroiu si pt aceasta simulare.Pe viitor, daca ma hotarasc sa abordez aceast amplif, pot folosi PL500? Parca ar fi cam la fel.Si, daca nu va cer prea mult, va rog sa simulati si un amplif PP cu GU29 atacat cu LME49830.Il fac asa cum am promis, pe cel hibrid PP cu LT1058 (LM358), pe urma, o sa trec la LME49830, cu bunavointa dvs.Multumesc. Link spre comentariu
Untold Postat Martie 21, 2013 Partajează Postat Martie 21, 2013 Mi se pare mie sau ai pus putina ironie in cele scrise mai sus?Nu te obliga nimeni sa asculti muzica pe casti atacate de tuburi, daca nu-ti convine situatia de a schimba tuburile la 500 ore... Sa tii doar cont ca niste oameni de pe acest forum muncesc pentru a pune altora la dispozitie la cerere gratuit si neconditionat nenumarate scheme simulate si functionale. Stima. Link spre comentariu
mila Postat Martie 21, 2013 Partajează Postat Martie 21, 2013 Poate e putina ironie dar e parerea lui si intr-o anumita privinta are dreptate.In rest nu vad nimic rau sa fac un amplificator pentru casti cu GU81 ar ramane in functionare si dupa 2200 cred Si in spiritul la ce a spus Ionut am si caldura-n casa! Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 28, 2013 Autor Partajează Postat Martie 28, 2013 La intalnirea lamparilor, pe langa onoarea si placerea de a cunoaste o parte dintre colegi de pe acest forum impreuna cu realizarile lor,realizari excelente din toate punctele de vedere,fara a fi considerat un clasament al proiectelor ceea ce voi spune eu,pentru ca acest lucru ar fi imposibil,totul fiind ceva subiectiv (fiecaruia dintre noi ii place altceva in ceea ce priveste sunetul!), fiecare proiect avea ceva deosebit in sunet,pot spune ca mi-a placut foarte mult amplificatorul lui Viorel,un SEP cu KT120,nu pot sa descriu sunetul,dar mi-a placut,apoi amplificatoarele d-lui.Chirita (SE cu G807),amplificatorul d-lui Sandu George,foarte finut si de clasa amplificatorul lui Marius cu 2A3,amplificatorul d-lui Panaitescu (SE cu 6C33C),amplificatorul lui Dan un SEP cu GU50...,imi cer scuze pentru cei ale caror proiecte nu le-am mentionat,dar nivelul realizarilor sa ridicat mult peste multe proiecte DIY din afara tarii. Din discutiile cu Viorel va pot dezvalui si cred ca nu se va supara, ca urmatorul proiect al d-lui va fi un mic monstru de auditie cu 2XKT120 in PP,monstru ce numai d-lui il poate realiza aici sau Gabriel in Italia si asta o spun pantru ca numai d-lor,deocamdata,detin sedevistica necesara la nivel profesional pentru o asa realizare,mai este si d-l Panaitescu,dar stiu ca momentan d-lui este axat pe alte proiecte cu alte tuburi. Asadar o sa vin si eu cu un mic proiect pentru acest tub,un tub dificil de altfel,in atentia d-lui Viorel.Dupa cum se observa,atacul este facut cu doua pentode legate ca triode de tipul E©L82 [6F3P],atac ce asigura o impedanta redusa la iesire,impedanta ce va "prinde" bine grilelor G1 ale lui KT120,toata aceasta "poveste" nu face altceva decat sa creasca dinamica amplificatorului,stabilitatea lui dar si un raspuns in frecventa foarte bun in banda 10Hz...100Khz. Raspunsul armonic este excelent,stiind ca la PP armonicile pare sunt puternic atenuate comparativ cu cele impare,fapt ce se va finaliza intr-un sunet de tranzistor,la aceasta configuratie tocmai datorita atacului cu cele doua pentode (mod trioda),armonicile pare sunt atenuate doar cu 0,5dB pe octava fata de cele impare.In fine,puterea mare pe sarcina ii asigura o dinamica exceptionala,trecerea de la pasajele piano la cele forte se va face rapid si fara intrare in cliping sau distorsiuni. Mai jos este schema propusa. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 29, 2013 Partajează Postat Martie 29, 2013 Schema este interesanta ,merita experimentata. Link spre comentariu
Untold Postat Martie 30, 2013 Partajează Postat Martie 30, 2013 Astazi am pus pe cablaj de test cu soclu, doar etajul de atac cu LT1058 pentru hibridul PP GU29.Am folosit un LM358, LT1058 inca nu am. I-am dat semnal din telefon, un wav. Pe una din iesiri (pinul1) am semnal frumos, curat, nedistorsionat si oarecum mic ca nivel, iar pe cealalta iesire (pin7) semnalul este foarte puternic, semn ca e amplificat insa e distorionat pana la jumatate din nivel. Dincolo de jumatate, spre maxim, se aude bine si extrem de puternic!Am pus pe iesiri o preche de casti de 50 ohmi, prin condensatorul de 1uF, desigur.Toate rezistentele le-am verificat, la fel si condensatorii, tensiunea de alimentare a fost +/- 15V, stabilizata pe minus cu LM7915 si pe + cu LM7815, filtraj de 4700uF/ramura.Sa fie LM-ul meu defect, sau lucreaza ca defazor si debiteaza pe iesiri semnal defazat pentru tetrodele din GU29 legate in PP si de aia se aude asa? In cazul acesta, e normala diferenta de semnal sau e o asimetrie a semnalului, genul folosit la alte tuburi?Va rog sa ma luminati.Multumesc.Atasez schema cu etajul de atac.L.E. Am observat ca cele 2 rezistente de 470Kohmi, R3 si R5 nu sunt pozitionate simetric. Adica, R3 e conectata intre intrarea inversoare a primului op si iesirea sa, iar R5 intre intrarea inversoare a celui de-al doilea op si iesirea sa. Ma gandesc, daca nu gresesc, ca R5 ar trebui sa fie conectata intre intrarea neinversoare a op 2 si iesirea sa si din intrarea neinversoare un rezistor de 10Kohmi la masa, asa cum e la primul op la intrarea inversoare. LM-ul daca lucreaza ca un defazor, asa ar trebui sa fie pozitionate cele 2 rezistente, nu?Daca gresesc, va rog sa ma corectati si sa ma lamuriti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum