Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Multumesc ptr. raspunsul promt.Fara aceste simulari s-ar pierde foarte mult timp in laborator cu incercatul diferitelor configuratii de atac.Toata stima ptr. d-nu Lazaroiu.Daca tot se discuta despre 6p13s propun urmatoarea schema in contratimp trioda clasa A doar ca mi se pare mult prea mica Raa.Care este parerea dvs. si a celorlati colegi de pe forum.Adevarul este ca prea putin s-a discutat despre acest tub pe forum.http://muz-mics.ru/wp-content/uploads/2 ... 425886.jpg

Am facut eu un amp cu 6p13c modalitate trioda ...alimentat la +350v pe o sarcina de Raa=6k am cca 16w/sinus...montajul e stabil si sunetul f placut! driverul e mai pretentios trebuie sa asigure minim 45vrms pe fiecare ramura.
Link spre comentariu

Banuiesc ca este aceeasi schema realizat cu EL36 clasa AB? S-au cu 6P13s a-ti folosit alta configuratie? Unii sustin ca 6P13s este interschimbabil cu EL36.A-ti incercat acesta in ampliful cuEL36?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

O sursa de laborator foarte simpla dar foarte utila in atelierul unui pasionat de electronica cu vacuum tube. Sursa este realizata si practic,functioneaza acum in atelierul userului ,singura diferenta intre schema postata de mine si cea din practica,este folosirea a trei tuburi regulatoare serie de tip 6P3S-E,in cazul nostru (practic) ne trebuie curent anodic uneori ceva mai mare de 70mA (100mA) avand in vedere ca probam etaje finale de 100W...150W. Sursa va functiona de la "prima cheie" si pentru ca tot utilizam tuburi specifice surselor,in audio,nu vad de ca nu am utiliza cu succes in surse tuburi audio de tipul EL34 sau 6P3S-E (!?). Regimul cel mai greu pentru EL34 din sursa propusa este la tensiunea de iesire de 120V,curentul in acest caz nu trebuie sa depaseasca 70mA(75mA) adica o putere disipata anodica pentru EL34 de 24W. Riplul masurat practic este aproape inexistent,adica la o tensiune pe sarcina de 310V si un curent de 100mA (Pda[EL34]=16W] este <1mV. Sursa poate fi realizata in montaj clasic (p.p) sau PCB,la cate piese are nu prea va fi nevoie de PCB. Restul constructiei tine de imaginatia fiecaruia,aparatele de bord (voltmetru/ampermetru) pot fi analogice sau digitale,cine detine un voltmetru in plus il poate monta si pentru tensiunea de bias (negativare). Fara nicio modificare se pot utiliza ca tuburi regulatoare serie si 6P3S-E (curent de maxim 70mA) sau mai multe in paralel,GU50 si E(P)L500...504 dar cu R9=1K,G-807,6L6... Pentru tensiunea de filamente,fiecare poate adauga si alte tensiuni ce ar mai putea fi utilizate pentru diverse tuburi spre exemplu pentru cele din seria P cu 300mA;PL500,PL84,PCL82,PCL86... Dioda zener D5 se poate "realiza" din mai multe diode zener in serie pentru a obtine cei 85V referinta. Trebuie mentionat ce nu am aratat in desen ca pentru filamentele tuburilor din sursa,EL34 si EF80 mai trebuie o infasurare pe traf de 6,3V/3A. Sper sa va fie util acest proiect.

Link spre comentariu

nu vad de ca nu am utiliza cu succes in surse tuburi audio de tipul EL34 sau 6P3S-E (!?).

6P3S-E se pot utiliza fara mila!(20-25 de lei bucata) :rade: dar EL34 (regina) merita pastrata pentru finala audio daca sunt NOS. Personal votez pentru folosirea GU50!!! si asa era super laudata :limb: .
Link spre comentariu
:aplauze Excelent, Dl. Lazaroiu!Era chiar mai mult decat necesara o asemenea sursa!Acum, mai am ceva de lucru..m-au napadit proiectele, nu mai stiu la care sa lucrez... o sa fiti direct raspunzator pentru divortul nevestelor noastre... :rade: Am un 6P3S-E folosit, un EL34 la fel, dar sunt bune, le-am testat, EF80 am vreo 4 buc, timp sa mai gasesc si pt asta..da' pan'la pensie le termin eu pe toate!!! :freaza: Mulumim inca o data!
Link spre comentariu

Pentru o simpla sursa la care sa nu avem prea mari pretentii putem folosi ce a propus di Dl Lazaroiu , insa daca dorim ceva mai pretentios si cu rezerva de curent anodic atunci putem sa folosim EL156 sau 6C33C(ca doar a fost proiectata ca stabilizator ) . Intradevar , ca frumusete si curent anodic , unui GU50 i-ar sta mai bine pitit intro cutie de alimentare .

Link spre comentariu

In aceasta schema EF80 se poate inlocui cu EF183, un tub mai neglijat desi aproape nelipsit din atelierul nimanui?Din ce stiu dupa EF80 a urmat EF184, EF183 fiind cu panta variabila fata de EF184, dar aici in CC nu cred ca are vreo importanta prezenta pantei variabile@ 89-CEC: sa vezi ce-ti sar in cap iubitorii de GU50 :rade:

Link spre comentariu

Priviti ce se mai spune prin revistele straine referitor la amplificatorul cu tuburi,foarte simpla afirmatia (subliniat cu rosu) dar cuprinde "esenta" amplificatoarelor cu tuburi iar acest "efect" este obtinut numai din tubul final+transformatorul de iesire...,pana la grila unu a tubului final poate sa fie orice configuratie de preamp+atac cu SS ,CI sau tub ce poate "satisface" cerintele electrice ale tubului respectiv (din datele de catalog).

Deci cu cat un amplificator va fi capabil sa redarea/amplifice acele armonici,cu atat sunetul redat/amplificat de el va fi mai placut urechilor.

Am spus ; sa redea/amplifice nu sa le genereze...

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări