Vizitator Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Aşa cum se poate vedea download/file.php?id=35549 atacul este dat asimetric pentru ieşire simetrică în sarcină(chiar în lipsa NFB !!!!!!!!!..........). Aşadar etajul de atac este unul specific aplicaţiei ,nu este un etaj de atac simetric ! Ca şi fapt divers trebuie reţinut că în general/de obicei/regulat etajul de atac SRPP furnizează atac simetric impropiu pentru aplicaţia dată. Bravo domnule Lăzăroiu ! ,uite aşa se face "lumină" !(cred că vorbin aceeaşi limbă fără prea multe epitete şi cu ceva oscilograme simulate ce_i drept ,oricum şi în realitate se întâmplă la fel). Rămâne să înţeleagă ce poate fiecare. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Borbely nu are de ce sa se supere. El a precizat ca ideea de "predistorsionare" desi este veche si apartine lui Johan Bernstrom nu prea este folosita in zilele noastre si ca efectul se simte mai mult la putere mica dar si la putere mare si este cu mult mai bine decat fara acest circuit. Singura buba este ca pentru reglarea amplificatorului trebuie un analizor de distorsiuni dar chiar si fara tot mai bine se iese per total (zice Borbely) daca se foloseste predistorsionarea. Am preferat sa folosesc acest termen predistorsionare si nu atac asimetric pentru a sublinia ca nu sta la indemana oricui sa stoarca maximul daca nu are si analizor de distorsiuni. In simulare acum treburile stau bine deci nu am ce sa comentez. Abia acum tine de maiestria celor care fac traful sa "ramana cat mai aproape de simulare". Nu am gasit ceva diagrame pentru 6J5GT si banuiesc ca Borbely nu a ales-o la intamplare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2013 Partajează Postat Ianuarie 16, 2013 Sunt tuburi care folosite în etajul final audio-SE se pot comporta similar 6s33s mai mult sau mai puţin , semialternaţe asimetrice în atac pot conduce la un sinus simetric în sarcină chiar în lipsa nfb ,este de preferat să corectăm în acest mod nelinearitatea tubului final ,după aceasta corecţie dacă dorim închidem şi bucla de reacţie negativă(câteva tuburi finale audio-SE care necesită atac asimetric 2A3 ,EL500 ,6P36 ,6p13s ,6p3s ,g807 şi lista poate continua...). Acum se poate înţelege că schema prezentată de Lăzăroiu poate avea un caracter oarecum universal(necesită ajustarea etajului de atac în raport cu tubul final utilizat). Cu alte cuvinte înainte să trecem la analize bazate pe ureche nu strică să vizualizăm câteva oscilograme. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 16, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2013 Borbely nu are de ce sa se supere. El a precizat ca ideea de "predistorsionare" desi este veche si apartine lui Johan Bernstrom nu prea este folosita in zilele noastre si ca efectul se simte mai mult la putere mica dar si la putere mare si este cu mult mai bine decat fara acest circuit. Singura buba este ca pentru reglarea amplificatorului trebuie un analizor de distorsiuni dar chiar si fara tot mai bine se iese per total (zice Borbely) daca se foloseste predistorsionarea. Am preferat sa folosesc acest termen predistorsionare si nu atac asimetric pentru a sublinia ca nu sta la indemana oricui sa stoarca maximul daca nu are si analizor de distorsiuni. In simulare acum treburile stau bine deci nu am ce sa comentez. Abia acum tine de maiestria celor care fac traful sa "ramana cat mai aproape de simulare". Nu am gasit ceva diagrame pentru 6J5GT si banuiesc ca Borbely nu a ales-o la intamplare. ************************************************************************************************* Imi place ca sunteti pasionat de tuburi electronice dar mai ales ca studiati profund si serios fenomenele si legile ce guverneaza aceste minunate dispozitive,va felicit! Aveti mai jos modelul de 1/2 din 6C33C,intr-adevar,tubul are doua triode in paralel ; grila catodul si anodul in comun,dar un mare avantaj (pentru ca este un avantaj),este faptul ca electrodul catod nu este incalzit de acelasi filament pentru ambele triode,el este comun doar electric. Acest lucru ne permite sa "aprindem" doar un singur filament pentru una dintre triode si dupa cum am explicat anterior puterea disipata pentru anodul fiecarei triode astfel utilizata este ceva mai mare comparativ cu cazul cand sunt active amandoua (filamente aprinse ). Daca puterea dispata pentru ambele triode in cazul cand functioneaza amandoua este de max 60W adica 30W+30W pentru cele doua triode,in cazul cand "aprindem" doar o trioda puterea disipata anodica pantru acea trioda va fi de 40W. Tubul asa a fost proiectat pentru a fi utilizat in aplicatii militare ;stabilizatoare (regulatoare serie)in sistemele electronice pe avioane,va spun astea in cunostinta de cauza,am lucrat cu asa ceva... Avantajele realizari unor proiecte cu tuburi 1/2 6C33C se pot intui foarte usor,insa atacul pe G1 trebuie facut tot asimetric sau cum spuneti mai sus; predistorsionat. Tubul ales de Borbely,6J5GT este aproape identic cu 1/2 6H8C priviti datele de mai jos,iar din realizarile practice pe care eu le-am testat nu exista nicio diferenta de sunet intre 6H8C si 6J5GT sunt 14 utilizatori pentru aceste amplificatoare si pot confirma cele spuse de mine,dintre toti doar trei au realizat schema exact cu tuburile recomandate de Borbely,ceilalti au folosit 6H8C. Aveti mai jos ce mi-ati cerut si in plus aveti modelul de traf,modelul 6H8C si datele pentru 6J5GT si comparatie dintre 6H8C si 6J5GT. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2013 Partajează Postat Ianuarie 16, 2013 Referitor la etajul de atac şi etajul final cam asta ne spune Lăzăroiu pe "vechi"(diagramele aparţin simulări sunt rescalate pentru sincronizare valorică şi aşezate în poziţia sugestivă). Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2013 Partajează Postat Ianuarie 16, 2013 @Valderama,@Lazaroiu felicitari pt efortul depus, am sa incep in curind niste teste cu acest tub (oferit cu generozitate de zbodeoc) sint curios cum ar putea suna un asemenea amplificator Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Sunt tuburi care folosite în etajul final audio-SE se pot comporta similar 6s33s mai mult sau mai puţin , semialternaţe asimetrice în atac pot conduce la un sinus simetric în sarcină chiar în lipsa nfb ,este de preferat să corectăm în acest mod nelinearitatea tubului final ,după aceasta corecţie dacă dorim închidem şi bucla de reacţie negativă(câteva tuburi finale audio-SE care necesită atac asimetric 2A3 ,EL500 ,6P36 ,6p13s ,6p3s ,g807 şi lista poate continua...). Acum se poate înţelege că schema prezentată de Lăzăroiu poate avea un caracter oarecum universal(necesită ajustarea etajului de atac în raport cu tubul final utilizat). Cu alte cuvinte înainte să trecem la analize bazate pe ureche nu strică să vizualizăm câteva oscilograme. Ma folosesc de acest context ptr. a elucida o problema referitor la 6p13c mod trioda SE.Avand Ua=280V Ia=58mA Ug1=-21V Ra=2,43kohm se cere atac asimetric aprox.50Vvv. Initial ma gandea la A2 ptr. virfuri de curent anodic dar vazand simularile d-nului Lazaroiu intreb daca pot folosi etajul de atac de la 6C33C ? Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 18, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 [quote name="simson************************************************************************************************************************Ma folosesc de acest context ptr. a elucida o problema referitor la 6p13c mod trioda SE. Avand Ua=280V Ia=58mA Ug1=-21V Ra=2' date='43kohm se cere atac asimetric aprox.50Vvv. Initial ma gandea la A2 ptr. virfuri de curent anodic dar vazand simularile d-nului Lazaroiu intreb daca pot folosi etajul de atac de la 6C33C ?[/quote] Cam asa ar trebui modificata schema de atac pentru a fi folosita pentru tubul dv. Mai jos aveti schema si cateva semnale,cu mai multe nu va mai plictisesc... THD in sarcina este de 3.2% (3.5W) si >5% la 5W. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Foarte frumos şi instructiv ,6p13s(triodă) se poate bate cu 2A3(mai ales pentru 3W-4W).Specificaţi vă rog THD pentru 3,5W în sarcină. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 - are cineva curbele 6P13S in mod trioda?- @Lazaroiu: Cit de "liniara" este asimetrizarea in functie de nivelul semnalului de intrare? Cu alte cuvinte daca ati studiat pastrarea semnalului simetric pe iesire pe diverse trepte de putere? Nu ma intereseaza un raspuns grafic ci doar ce-ati observat pe aceasta tema. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 18, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 - are cineva curbele 6P13S in mod trioda?- @Lazaroiu: Cit de "liniara" este asimetrizarea in functie de nivelul semnalului de intrare? Cu alte cuvinte daca ati studiat pastrarea semnalului simetric pe iesire pe diverse trepte de putere? Nu ma intereseaza un raspuns grafic ci doar ce-ati observat pe aceasta tema. Se pastreaza desimetrizarea semnalului pe G1 de la 6P13S de la zero wati pana pe la 3.7W unde de fapt cresc si distorsiunile peste 3,5%,crescand nivelul de la intrare de la 0V la 2.9Vpp unde incepe desimetrizarea dar si acolo este oarecum bine,se strica foarte tare dupa 4Vpp pe intrare. Ca sa pastrez constanta acestei desimatrizari pana la acel nivel,am fost nevoit sa folosesc pentru tubul de atac al finalei, negativare fixa +automata si va explicati singur cum functioneaza aceasta. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 In configuratia data nu-i problema cum functioneaza "asimetrizarea liniara" (☺☺☺) ... eu ma gindesc la asimetrazare pe bias fix si/sau din curba B/H de traf pentru ca mi-am impus sa nu folosesc prea multe condensatoare... nu ca as avea ceva cu acestea dar ca exercitiu, asa.... ☺ Link spre comentariu
300B SE Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Va multumesc si eu dl Lazaroiu!Va rog sa postati curba 6p13s (mod trioda) de mai sus la o rezolutie mai mare - deoarece abia se vede. Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Multumesc ptr. raspunsul promt.Fara aceste simulari s-ar pierde foarte mult timp in laborator cu incercatul diferitelor configuratii de atac.Toata stima ptr. d-nu Lazaroiu. Daca tot se discuta despre 6p13s propun urmatoarea schema in contratimp trioda clasa A doar ca mi se pare mult prea mica Raa.Care este parerea dvs. si a celorlati colegi de pe forum. Adevarul este ca prea putin s-a discutat despre acest tub pe forum. http://muz-mics.ru/wp-content/uploads/2 ... 425886.jpg Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 18, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Multumesc ptr. raspunsul promt.Fara aceste simulari s-ar pierde foarte mult timp in laborator cu incercatul diferitelor configuratii de atac.Toata stima ptr. d-nu Lazaroiu.Daca tot se discuta despre 6p13s propun urmatoarea schema in contratimp trioda clasa A doar ca mi se pare mult prea mica Raa.Care este parerea dvs. si a celorlati colegi de pe forum.Adevarul este ca prea putin s-a discutat despre acest tub pe forum.http://muz-mics.ru/wp-content/uploads/2 ... 425886.jpgCand o sa ajung acasa si in limita timpului de "vineri dupa amiaza" o sa incerc si aceasta schema. Raa cred ca este buna,nu stiu,nu am avut timp sa studiez...,deocamdata din datele OT ale rusului,cam asa a rezultat Raa,nu?! Puteti calcula si pentru 4 sau 8 ohmi si tot pe acolo va da rezultatul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum