Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Dat fiind ca vad un interes crescut pe zona asta m-am gindit sa mai pun o data cazul... stimularii a 2 cabluri de 1,5m fiecare, de caracteristici diferite, legate in scurt. Acestea sint partial ecranate, avind la momentul testului, un traseu de vreo 30cm neecranat intr-un mediu zgomotos (o multime de aparate functionind in proximitate). De fapt din simpla miscare in spatiu a cablurilor "acordeonul" armonicelor raspundea cu promtitudine, insa nu dramatic de mult... Semnalul de 1kHz are o forma sinusoidala insa de rezolutie foarte redusa (e format din "puncte" vizibile usor pe osciloscop, de fapt daca se mareste putin captura de imagine in zona semnalului sinusoidal exact asa arata si-n realitate, nu-i vorba de-o "pixelare" grafica!) dar pentru componentele pe care le-am testat atunci era mai mult decit suficient. Cu un generator de precizie extern am testat un raspuns in armonici superioare mult mai redus, evident, insa acum citeva luni cind am facut testul ma interesa o solutie computerizata 100%.

O sa ma ierte Lazaroiu pentru acest offtopic, sper, dar nu se cadea sa deschid un subiect separat pentru niste fire de cupru... ☺

http://postimage.org/image/19tj0p3b8/

Link spre comentariu

Daca se considera oportun, as veni cu rugamintea sa se faca simulari si pentru alte tipuri de defazoare, cum ar fi long-tail pair si/sau Schmitt, pentru scheme cu tuburi rusesti, ca sa poate fi realizate cu costuri mici.

Pentru ca mi-ati cerut asa ceva ,va pun aici,deocamdata un defazor excelent,o bijuterie si mai este si cu tuburi rusesti. Am facut mai multe simulari cu diverse modele de tuburi,rezultatele cele mai bune le-am obtinut numai cu acestea,dar se prea poate sa mai existe si o alta combinatie de tuburi rusesti pentru un astfel de montaj. Aveti in document:semnalul la iesire (100Vpp !!!),FFT pe iesire 100K,rezultatele fourier (1,47% THD !!!) si schema.Sper sa va fie de ajutor.
Link spre comentariu

Daca se considera oportun, as veni cu rugamintea sa se faca simulari si pentru alte tipuri de defazoare, cum ar fi long-tail pair si/sau Schmitt, pentru scheme cu tuburi rusesti, ca sa poate fi realizate cu costuri mici.

Pentru ca mi-ati cerut asa ceva ,va pun aici,deocamdata un defazor excelent,o bijuterie si mai este si cu tuburi rusesti. Am facut mai multe simulari cu diverse modele de tuburi,rezultatele cele mai bune le-am obtinut numai cu acestea,dar se prea poate sa mai existe si o alta combinatie de tuburi rusesti pentru un astfel de montaj. Aveti in document:semnalul la iesire (100Vpp !!!),FFT pe iesire 100K,rezultatele fourier (1,47% THD !!!) si schema.Sper sa va fie de ajutor.
Ma bucur ca si simularea confirma ce am costatat si eu in practica .Acesta este motivul pentru care folosesc in toata amplificatoarele PP exact aceasta schema si acelasi tip de tuburi . Numai uneori in loc de prima trioda mai folosesc si EF86 in modul pentoda daca am nevoie de amplificare mai mare .
Link spre comentariu

Pentru ca mi-ati cerut asa ceva ,va pun aici,deocamdata un defazor excelent,o bijuterie si mai este si cu tuburi rusesti. Am facut mai multe simulari cu diverse modele de tuburi,rezultatele cele mai bune le-am obtinut numai cu acestea,dar se prea poate sa mai existe si o alta combinatie de tuburi rusesti pentru un astfel de montaj...

1V intrare, defazor 2x100V/100k ... distorsiunile sint remarcabile, sub 1.5%... !Eu sugerez urmatoarea combinatie:6N9S+6N8S pentru conditiile de mai sus, si daca se poate si pentru o iesire pe 50K... Multumesc anticipat!PS. - Normal ar fi ca o combinatie pentoda-trioda sa schimbe proportia intre armonici, mai ales H2 si H3- O combinatie ruseasca interesanta ar putea fi 6P6+6N8S... gata! nu mai am alte fantezii... ☺
Link spre comentariu

Pentru ca mi-ati cerut asa ceva ,va pun aici,deocamdata un defazor excelent,o bijuterie si mai este si cu tuburi rusesti. Am facut mai multe simulari cu diverse modele de tuburi,rezultatele cele mai bune le-am obtinut numai cu acestea,dar se prea poate sa mai existe si o alta combinatie de tuburi rusesti pentru un astfel de montaj...

1V intrare, defazor 2x100V/100k ... distorsiunile sint remarcabile, sub 1.5%... !Eu sugerez urmatoarea combinatie:6N9S+6N8S pentru conditiile de mai sus, si daca se poate si pentru o iesire pe 50K... Multumesc anticipat!PS. - Normal ar fi ca o combinatie pentoda-trioda sa schimbe proportia intre armonici, mai ales H2 si H3- O combinatie ruseasca interesanta ar putea fi 6P6+6N8S... gata! nu mai am alte fantezii... ☺
Cred ca ati gasit cea mai buna combinatie: 6N9S la intrare si 6N8S defazor.Acum mai ramane sa cautam 6N9S dintre cele mai bune,din practica stiu ca sunt cam zgomotoase la alimentarea filamentului in AC ("brum" de filament).... Aveti in document rezultatele.Sa vedeti aici distorsiuni......
Link spre comentariu

Cred ca ati gasit cea mai buna combinatie: 6N9S la intrare si 6N8S defazor.Acum mai ramane sa cautam 6N9S dintre cele mai bune,din practica stiu ca sunt cam zgomotoase la alimentarea filamentului in AC ("brum" de filament).... Aveti in document rezultatele.Sa vedeti aici distorsiuni......

Eu aceste tuburi le folosesc numai alimentate in curent continuu .Mai mult la ultimul amplificator fiecare lampa are stabilizatorul ei separat reglat precis pe 6,3V , conform principiului cate lampi tot atatea stabilizatoare ! E pacat sa le alimentezi in c.a. , parerea mea , mai ales ca sunt tuburi de semnal mic !
Link spre comentariu

Chiar asa de performante sunt aceste doua tuburi , adica 6N9S si 6N8S cu soclu octal ? Eu am considerat intotdeuna ca echivalentele lor construite pe soclu noval , adica 6N2P si 6N1P sunt mai performante , fiind ultimele aparute , si inglobeaza " ultimul racnet " in materie de tehnologia lampilor.......sau ma insel ? Si daca consideram ca importanta partea pur audiofila , la 6N2P nu mai apare acel brum , specific la majoritatea 6N9S alimentate in alternativ........rezulta ca seria novala ar fi superioara !Parametrii defazorului LTP prezentat mai sus are aceleasi performante cu lampile 6N2P in intrare si 6N1P in etajul defazor ?

Link spre comentariu

Si acum inca un defazor spre analiza: defazorul SCHMIDT si pe masura ce voi avea timp,voi incerca sa analizez toate tipurile de defazoare cunoscute in speranta ca poate sunt de ajutor. Analizand aceste simulari,cred ca este mult mai usor sa ne construim o schema asa cum ne dorim.Simularile sunt in proportie de 95% apropiate de realitate.Eu nu am restrictionat modelarea folosind componente pasive cu tolerante de 0,5%...1% ci pe cele absolut comerciale de 10%...20%. Daca "ingustez" tolerantele componentelor pana la 0,5% s-ar putea ca in realitate sa fie mult diferit de simulare,prefer sa fie mai rau in simulare comparativ cu realitatea constructiilor realizate.P.S @: da,combinatia 6N9S +6N8S este foarte buna,de departe este mult mai buna decat 6N2P+6N1P,dar daca ai citit atent am specificat chestia cu "brumul de filament" "specific" lui 6N9S,chestie ce se rezolva asa cum a spus ,alimentarea in DC a filamentelor. Nu am mai pus aici simularea cu 6N2P+6N1P pentru ca nu este buna,indiferent ce PSF-uri as alege tuburilor,probabil ca nu se "simt" bine in aceasta configuratie,este doar parerea mea.

Link spre comentariu

Probabil 6n2p (schmitt phase inverter) ar fi mai "vesela" cu aceste valori(R_long-tail incercuit cu rosu , mi se pare putin 2k2 pentru acea pozitie ,22k ar fi "mai long-tail" sau nu prea trebuie long-tail...).

post-18717-139829345915_thumb.jpg

Link spre comentariu

Probabil 6n2p (schmitt phase inverter) ar fi mai "vesela" cu aceste valori(R_long-tail incercuit cu rosu , mi se pare putin 2k2 pentru acea pozitie ,22k ar fi "mai long-tail" sau nu prea trebuie long-tail...).

Aveti aici analiza schemei propusa de dv.Maine dimineata,in timpul disponibil o sa incerc analiza si altor defazoare,daca este util cuiva.
Link spre comentariu

Am mai sapat ceva la acest defazor si am ajuns la concluzia ca cele doua rezistente din catozii triodelor si mai ales raportul lor este EXTREM de important pentru abtinerea unor performante deosebite.

Cu modificarile incercuite am obtinut 0.57% THD,foarte important in obtinerea unor distorsiuni mici este calitatea condensatorului din G1 tub U2,legarea la masa a grilei unu,eu am ales un NICHICON.

FFT diagram

Posted Image

Analiza Fourier

Posted Image

schema modificata varianta 3

Posted Image

si diagrama Bode:

Posted Image

Link spre comentariu

Foarte bine(excelent !) domnule Lazaroiu(un long-tail clar ,trebuia sapat) :aplauze valori si calitate componente de retinut!(pentru defazorul echipat cu 6n2p ,6n2p fiind considerata de multe ori "o saracie de lampa" pe nedrept , asadar orice tub implementat bine/ poate oferi satisfactii).

Raspuns bun in frecventa +"defazaje"/ mici 10Hz-20.000Hz(20.000Hz aproape 0 ,10Hz fuga fazei ceva mai mare datorita condensatoarelor).

Voiam sa mai dau un "fîs" dar am fost retinut(bine am facut) ,desigur condensatorul dat(G1 tub U2) are o importanta deosebita asa si este prezentat in literatura de specialitate.

Link spre comentariu

Mi se pare oarecum interesant ca din schimbarea raportului rezistentelor si (probabil) ingustarea tolerantei, prin folosirea condensatorului Nichicon, H2 dispare cu desavirsire! Nu stiu ce presupune modelul Nichicon, aveti eventual un model mai performant, tehnologic vorbind?Ce se intimpla la LTP-ul 6N9S+6N8S daca se inlocuieste acelasi condensator din grila? Mi se pare tutusi superior cu 0,5V/100V/50K fata de 2V/120V/330k la Schmitt, pare "solutie la cheie" adica...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări