THOMAS Postat Iulie 1, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2012 @ Mai jos aveti defazorul "Karpov" cu varianta 6N7S,modificarile sunt minore: Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2012 Partajează Postat Iulie 1, 2012 Tensiunea prea mare în baza Q1 nu permite excursie cu amplitudine mare la ieşire(sau pentru amplitudine mare la ieşire ccs/gcc iese din plajă ) ,în acest fel amplitudinea din ieşiri fiind limitată la 120Vvv(cu 1,5-2V în bază Q1 se schimbă situatia desigur trebuie recalibrată rezistenţa din emitor pentru a menţine curentul ccs/gcc). Defazorul "valderama" = fiind capabil de amplitudini mai mari la ieşirile din defazor în aceeaşi situaţie(pentru curenţi identici şi acelaşi tub/6n7s ,V1 tensiune "serioasă" > 400V...). În această situaţie http://postimage.org/image/cvrz7ty2t/ tensiune mare baza Q1(6,7V) pentru a menţine ccs/gcc în plajă(pentru amplitudini mari la ieşirile din defazor) trebuie intodusa sursă uşor negativă(-5V sau -6V etc) în raport cu masa. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 1, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2012 Tensiunea prea mare în baza Q1 nu permite excursie cu amplitudine mare la ieşire(sau pentru amplitudine mare la ieşire ccs/gcc iese din plajă ) ,în acest fel amplitudinea din ieşiri fiind limitată la 120Vvv(cu 1,5-2V în bază Q1 se schimbă situatia desigur trebuie recalibrată rezistenţa din emitor pentru a menţine curentul ccs/gcc). Defazorul "valderama" = fiind capabil de amplitudini mai mari la ieşirile din defazor în aceeaşi situaţie(pentru curenţi identici şi acelaşi tub/6n7s ,V1 tensiune "serioasă" > 400V...). În această situaţie http://postimage.org/image/cvrz7ty2t/ tensiune mare baza Q1(6,7V) pentru a menţine ccs/gcc în plajă(pentru amplitudini mari la ieşirile din defazor) trebuie intodusa sursă uşor negativă(-5V sau -6V etc) în raport cu masa. Tensiunea in baza Q1 este de 5.7V nu 6.7V,probabil nu se vede bine in schema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Prea mare tensiunea la anozi 6N7S(330V) http://postimage.org/image/3uvoer7o1/ ,aşa cum se vede pe o semialternanţă(pozitivă) nu poate asigura decât 70Vv la ieşire.Trebuie mărit curentul(cam 3,5mA pe fiecare anod ,7mA ccs/gcc) astfel încât la anozi să fie circa 240V-250V (în această situaţie trebuie micşorată tensiunea în baza Q1 sau trebuie trecut la sursa negativă ccs/gcc). Atunci când alimentarea etajului defazor beneficiază de 408V consider că amplitudinea la ieşiri din defazor poate atinge 300Vvv păstrând forma sinus. În acest mod download/file.php?id=22961 (amplitudinea la ieşiri din defazor poate atinge 300Vvv) ,dacă se mai majorează un pic curentul se poate vedea chiar 340Vvv(efectiv 120Vef pe fiecare ieşire înseamnă atac g1-g1=240Vef ,desigur nu va fi necesar un asemenea atac dar la nivele mici de amplitudine va fi mult mai bine). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Iată(rapid în paint) în mare ce spuneam aici download/file.php?id=22961 sub altă formă(260Vvv fară probleme ,340Vvv apare curent de grila comandă/1,5mA NU mai ţine "figura"... ,un câştig în tensiune aprox. 23 pt fiecare ieşire sau 46 între ieşiri). De reţinut amplitudinea maximă(semialternanţe oarecum simetrice că amplitudine) pe ieşire http://postimage.org/image/3uvoer7o1/ poate fi 140Vvv( +70Vv...). Mult mai bun pentru aceasta situatie download/file.php?id=22961 tubul 6H8C(6N8S) cred. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 6H8C va accepta 20Vvv pe intrare fără curent gc în condiţiile date(sursă negativă ccs/gcc 7mA) dar asigura un câştig în tensiune ceva mai mic (15 estimat sau 30 între ieşiri) ,în cazul 6H8C consider că se pot obţine 290Vvv chiar 300Vvv. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2012 6H8C va accepta 20Vvv pe intrare fără curent gc în condiţiile date(sursă negativă ccs/gcc 7mA) dar asigura un câştig în tensiune ceva mai mic (15 estimat sau 30 între ieşiri) ,în cazul 6H8C consider că se pot obţine 290Vvv chiar 300Vvv.Intr-adevar,defazorul poate fi mult mai "potent",dar pentru aplicatia data,semnalul la iesire cred ca este suficient.Eu am facut simularea pentru 6N7S folosita in aplicatia data la solicitarea lui EL509 PP,pastrand nivelul semnalului la intrare si cam aceeasi arhitectura fara o sursa negativa de -6V. Schema modificata de dv. este corecta si poate fi "arhivata" la capitolul ca fiind foarte buna: Schema in LTC: In ceea ce priveste cei 290Vpp(300Vpp) la iesirile defazoare pentru un 6N8S ar trebui sa precizam ca este valabila afirmatia dar doar pentru o sarcina mai mare sau egala cu 510Kohmi,pentru sarcini mai mici de 510K si nivelul va fi mai mic dar si THD mai mari. Deci,cred ca trebuie sa avem in vedere si THD,mai ales pentru un amplificator ce se vrea HI-END. Pana la urma,noi postam scheme aici si fiecare face cum doreste,are de unde alege!!!!!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 A fost întors acest defazor pe toate părţile ,iată şi o oscilogramă fizică 6H8S(fără sursă negativă ,tensiune mică baza Q1-1,3V ,V1=350V ,rezistenţe în anozi 47K ...) când pe ieşiri avem 270K(aprox. 200Vvv) sta mai bine decit "karpov" cred(estimez maxim 3% ,mai puţin în realitate ,dacă modificăm unghiul şi poziţia se poate atinge 1,5-2% THD pentru această amplitudine). Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2012 A fost întors acest defazor pe toate părţile ,iată şi o oscilogramă fizică 6H8S(fără sursă negativă ,tensiune mică baza Q1-1,3V ,V1=350V ,rezistenţe în anozi 47K ...) când pe ieşiri avem 270K(aprox. 200Vvv) sta mai bine decit "karpov" cred(estimez maxim 3% ,mai puţin în realitate ,dacă modificăm unghiul şi poziţia se poate atinge 1,5-2% THD pentru această amplitudine).Incontestabil si eu am sustinut asta,defazorul simplu este excelent si ati vazut cate discutii au fost pe aceasta tema (chestiile cu dioda si temperaturile....!!!!).In pozele de mai sus si repet asta ,nu am facut altceva decat sa dau curs solicitarii userului ,de a incerca la schema EL509PP si un defazor cu 6N7S (in aceeasi arhitectura) cu acelasi nivel la intrare.Bineinteles ca toata schema se poate modifica,modificare in care putem aplica orice fel de defazor ne place...,personal imi este indiferent,"facem" cum doreste "clientul"... Link spre comentariu
simson Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Toata stima ptr. dnu Lazaroiu si dnu Valderama ptr. dezvoltarea subiectului defaz.cu 6H7C.De mult timp ma gindesc sa folosesc acest tub intr-un Wiliamson cu sarcina catodica totala cu E130L finali. De citeva zile tot ,,rumeg" schema GU50 tutal triode mod varianta 1.Nu inteleg cum se face cuplajul din catodul pentodei 6F3P cu Uc=+63V direct cu grila GU50 fara condensator.La prima impresie pare un Loftin-White. In acest sens doresc clarificari de la dnii Lazaroiu si Valderama cu mii de multumiri. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2012 Toata stima ptr. dnu Lazaroiu si dnu Valderama ptr. dezvoltarea subiectului defaz.cu 6H7C.De mult timp ma gindesc sa folosesc acest tub intr-un Wiliamson cu sarcina catodica totala cu E130L finali. De citeva zile tot ,,rumeg" schema GU50 tutal triode mod varianta 1.Nu inteleg cum se face cuplajul din catodul pentodei 6F3P cu Uc=+63V direct cu grila GU50 fara condensator.La prima impresie pare un Loftin-White. In acest sens doresc clarificari de la dnii Lazaroiu si Valderama cu mii de multumiri. Cateva poze cred ca fac mai mult decat o mie de cuvinte,priviti semnalele de mai jos si o sa va explicati singur cum functioneaza aceasta configuratie, [G1+G2+G3] reprezinta grila de comanda pentru o trioda (pseudo-trioda) ce lucreaza in curenti de grila,poate fi considerata si ca o configuratie Loftin-White. Semnale in katod,grila de comanda[G1+G2+G3]: Semnale in katod,grila de comanda [G1+G2+G3] si anod: Curentul pe grila de comanda [G1+G2+G3]: Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 5, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2012 Sperand ca imi da permisiunea si nu se supara ca m-am "legat" de schema d-lui (viewtopic.php?f=28&t=69940&start=150),postez o simulare a acestei scheme,eu am folosit pentru preamp si atac un 6N8S,rezultatele sunt excelente si daca la auditii o sa iasa "premiant"(amplificatorul),postarile mele pot fi puse la "dosar" impreuna cu rezultatele practice si concluziile de la auditie. Totul este valabil numai daca schema nu este postata doar la cacialma,de "dragul" lui Victor . Schema este interesanta si simpla dar si ... foarte functionala: Schema: si rezultatele: si distorsiuni la 7W pe sarcina: Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 9, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2012 As vrea sa aduc in actualitate acest fain amplificator MURRAY pe care la studiat si realizat si practic (viewtopic.php?f=28&t=30864),dar se pare ca datorita complexitatii sursei de alimentare a fost abandonat de multi DIY-isti. Discutand cu userul despre aceasta configuratie MURRAY am ajuns la concluzia ca tuburile nu si-au spus inca ultimul cuvant. Se dovedeste ca intr-adevar este un amplificator cu tuburi electronice cu un nivel THD si TID fantastic de mic ( THD=0.05% la 43W amp pe tuburi!!!!) si asta nu in detrimentul spectrului armonic asa cum vom gasi la amplificatoarele cu SS.Schema este relativ simpla si o vedeti in original in PDF-ul de mai jos.Este vb de un PP Q.pseudo complementar in clasa A dar fara curent mare de mers in gol,deci fara consum inutil de energie.Defazorul este tocmai "gaselnita" gandita de MURRAY,fiind vorba de un inversor de faza cu bucla NFB si circuit de curatie THD si TID de tip SANDMAN cu condensator ,in schema simulata de mine este C8.Functionarea este simpla si cred ca mjoritatea o cunoaste pentru ca este asemanatoare cu amplificatoarele Q.COMPLENTARE cu SS.Un alt aspect deosebit este Rload scazut,pentru aceste tuburi eu am gasit optim la 246ohmi [250ohmi],deci realizarea unui OT va fi foarte simpla iar absenta totala a unui curent DC prin bobinele trafului ne va permite sa realizam acest traf pentru o putere de 60W pe o sectiune de miez foarte mica,aceasta nu va pune in pericol redarea cu usurinta a fecventelor joase.Se poate observa ca tuburile finale sunt conectate in modul trioda de unde va rezulta un sunet caracteristic ESENTEI de trioda,vedeti cum arata diagrama BODE. Problemele ce vor aprea la realizarea practica sigur vor fi cele pentru circuitele de alimentare a filamentelor,dar pentru care exista multe solutii chiar aici pe acest forum unde au fost discutate in repetate randuri.Parerea mea este ca acest amplificator este unul pentru care merita investit,are si putere dar si calitati audiofile 100%,pe unde am citit pe net despre el am vazut numai cuvinte la superlativ Schema modificata de mine pentru EL504 si simulata: semnalul pe sarcina si puterea average: spectrul armonic FFT: Analiza Fourier [distorsiuni]: Banda de frecventa,diagrama Bode: si in PDF documentele MURRAY si o poza cu amplificatorul realizat de un australian: Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Multumim pentru simulare. Schema nu este o noutate, acum cativa ani a mai facut cineva un Murray, poate nu a fost in centrul atentiei datorita schemei mai "sucite". Si anume userul "blue" a construit o versiune de Murray cu EL36, chiar am stat de vorba la vremea aia pe marginea subiectului si ampliful avea distorsiuni mici.Avantajul schemei pe langa distorisiunile mici este evident transformatorul de iesire usor de realizat in regim de amator. Am de gand sa incerc o astfel de configuratie cu EL509-02 sa vad ce iese. Reactia aia locala cu EF86 "face toti banii".Schema de mai sus se potriveste manusa tuburilor de BO.Cine nu vrea sa bage "nisipuri" in sursa (din stiu si eu ce considerente) poate realiza sursa din pdf-ul patentului lui Murray. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Discutand cu userul deci discutand despre aceasta configuratie MURRAY am ajuns la concluzia ca tuburile nu si-au spus inca ultimul cuvant.Ma bag si eu in seama ...in modul pentoda cu GU50 ce performante ar avea un amplificator in configuratie Murray ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum