hpavictor Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 @lazaroiuIn urma unor discutii cu @matropower am analizat toate solutiile tehnice ( sau aproape toate ) pentru etajul de atac al unui amplificator SE cu GU50 . In urma trecerii in revista a tuturor lampilor acesibile , am remarcat potentialul lui 6J9P-E , o lampa militara deosebita .Va rog sa ne sprijiniti in dimensionarea unui amplificator SE cu GU50 , alimentat la +250V si +500V ....Multumesc anticipat , Victor Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 21, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2012 @lazaroiu In urma unor discutii cu @matropower am analizat toate solutiile tehnice ( sau aproape toate ) pentru etajul de atac al unui amplificator SE cu GU50 . In urma trecerii in revista a tuturor lampilor acesibile , am remarcat potentialul lui 6J9P-E , o lampa militara deosebita . Va rog sa ne sprijiniti in dimensionarea unui amplificator SE cu GU50 , alimentat la +250V si +500V .... Multumesc anticipat , Victor Cam asta-i ce ai cerut d-ta,d-le Victor!Ai dreptate,6j9PE este o lampa excelenta si in combinatie cu GU50 are niste rezultate multumitoare...,eu cu atat am putut sa te ajut,poate altcineva o sa vina cu alte idei sau solutii... Detalii in poze: si schema.... Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 21, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2012 ......sau o varianta mai elaborata pentru etajul final...cu THD=<3.3% la 13W si THD>=7.3% la 18.5W... Schema: Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 Foarte interesanta solutia tehnica cu acel tranzistor..... Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 ......sau o varianta mai elaborata pentru etajul final...cu THD=<3.3% la 13W si THD>=7.3% la 18.5W... Schema: Puteti preciza rolul si functionarea lui D1 si Q1 ? Asa cum vad eu schema acele componente sunt sursa a multor distorsiuni siliconice. In alternativ curentul prin C1 va trece intr-o alternanta prin D1 si prin cealalta prin Jonctiunea BE a tranzistorului. In functie de curentul prin tubul final caderea de tensiune pe acele jonctiuni va fi diferita. Asta inseamna distorsiuni siliconice.Nu cumva ati vrut sa faceti o oglinda de curent si atunci dioda se pune invers ? Astazi nu mai am timp de internet, o sa vad miine raspunsul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 În această situaţie http://postimage.org/image/mm42pk0kv/ în catod nu mai avem o valoare rezistivă fixă Rk ,practic în catod avem dispus şi un element activ care ţine cont de polaritatea şi amplitudinea semi alternanţelor de atac(dinamic) ,consider că domnul Lăzăroiu a făcut un studiu astfel încât să obţină o variaţie cât mai simetrică a curentului din anod/ gu50( distorsiuni minime) pentru puterea la ieşire precizată. Aşa cum reiese din cele două simulări pentru aproximativ aceeaşi putere la ieşire(12,5W-13W) distorsiunile scad de la 5% la 3,3%. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 22, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2012 În această situaţie http://postimage.org/image/mm42pk0kv/ dinamic în catod nu mai avem o valoare rezistiva fixă Rk ,practic în catod avem dispus şi un element activ care ţine cont de polaritatea şi amplitudinea semi alternanţelor de atac ,consider că domnul Lăzăroiu a făcut un studiu astfel încât să obţină o variaţie cât mai simetrică a curentului din anod/ gu50( distorsiuni minime) pentru puterea la ieşire precizată.Aşa cum reiese din cele două simulări pentru aceeaşi putere la ieşire distorsiunile scad de la 5% la 3,3%. Foarte bine ati intuit,este vb. de o "masa dinamica virtuala",contribuie la simetrizarea semnalului in anodul tubului stiind foarte bine cum este "raspunsul" tubului GU50.Si mai face ceva;observati cele doua capacitati de 100uF si 1000uF... trec peste tot si toate si dau doua beri celui care-mi spune exact cum arata variatia semnalului in katodul tubului final,atentie(!!!),avand in vedere cele doua capacitati si configuratia aleasa de mine cu acel tranzistor,pe dl.il exclud din ecuatie....d-lui nu bea bere!! icon_jook - nu este nici CCS nici IMR...e altceva.Cam cat credeti ca este capacitatea echivalenta "vazuta" in katodul tubului si cum credeti ca se va modifica aceasta odata cu uzura tubului??Sper ca toata lumea stie de gluma!? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 Semnalul in catod nu are cum sa arate decit "in oglinda" fata de semnalul nativ, cel prost, "de catalog", pe anodul lui GU50, tind cont ca prin acest artificiu scad distorsiunile. Marele "dezavantaj" al simularii este ca nu-ti da niciodata solutia ci rezultatul. Solutia trebuie s-o imaginezi singur. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 23, 2012 Partajează Postat Iunie 23, 2012 Daca distorsiunile introduse de acel circuit s-a dorit a fi introduse intentionat pentru a compensa distorsiunile native a lui GU50 atunci e altceva. In regim static condensatoarele nu intra in calcul iar montajul din catod e o superdioda, functioneaza ca un zener, mentine constanta tensiunea in catod nu curentul. La uzura tubului montajul nu va avea tendinta de a stabiliza curentul de catod asa cum se intimpla la un autobias asa ca la uzura tubului curentul va fi lasat sa se "duca". Poate ca ar fi bine ca R3 sau R10 sa fie semireglabila pentru reglarea biasului. In regim dinamic C1 si C2 sunt adevarate scurtcircuite, la 1kHz C2 are Xc=0,16ohm. In regim dinamic catodul va fi la masa prin R1 in paralel cu cele doua jonctiuni ale lui D1 si BE a lui Q1. Tendinta va vi de turtire a virfului alternantelor. La frecventa joasa insa condensatoarele au o anumita Xc, C1 la 50Hz va fi de 32ohm. Asta inseamna ca la joasa frecventa curentul va prefera ruta prin C2 si C1 dar la inalta frecventa mai mult prin C1. Acel efect de turtire a alternantelor va fi diferit in functie de frecventa. Intrebarea mea e daca distorsiunile lui GU50 sunt si in functie de frecventa si deci trebuie compensate diferit si in functie de frecventa. Link spre comentariu
laur+ Postat Iunie 25, 2012 Partajează Postat Iunie 25, 2012 Rog si eu pe dl Lazaroiu in masura timpului disponibil sa posteze o simulare cu 6P6S+6N9S, SE, alimentata la 270v;in mod special m-ar interesa Ra optim; am in functiune un astfel de amplificator care lucreaza pe incinte de 6 ohm Ra=5k; consider ca la aceasta tensiune ar fi mai nimerit un Ra=6-7k. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 25, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2012 Rog si eu pe dl Lazaroiu in masura timpului disponibil sa posteze o simulare cu 6P6S+6N9S, SE, alimentata la 270v;in mod special m-ar interesa Ra optim; am in functiune un astfel de amplificator care lucreaza pe incinte de 6 ohm Ra=5k; consider ca la aceasta tensiune ar fi mai nimerit un Ra=6-7k. Multumesc anticipat.Va salut! Cu modelul de lampa ce-l am eu pentru 6P6S si "asezat" intr-o configuratie ca in schema din desen,atacat cu un SRPP cu 6N9S,tensiune anodica Ua=270V,imi rezulta un Ra=4200ohmi (optim),putere maxima si THD minim. Aveti mai jos schema si formele tensiunii si curentului in anodul lui 6P6S,ca sa puteti calcula si dv. Ra,asta a fost parerea mea (!!!) Schema: Variatia Uanod 6P6S: Variatia Ianod 6P6S: Pda pentru 6P6S=12W,iar in schema nu am NFB, THD <3% pentru 4.5W si >8% pentru Ps>=6W. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 25, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2012 Pentru dl.: ..va vin si eu in ajutor cu o schema PP cu EL509 de 100W,schema este foarte stabila stiind cat de "sensibile" sunt tuburile EL509. Cu un nivel la intrare de peste 16Vpp veti intra si in regim de curenti de grila si puterea pe sarcina va fi de 150W (!!!),dar si THD>6%. La 100W aveti THD<3% si un raspuns armonic de invidiat.Atacul este facut cu 6N8S asa cum este facut si defazorul, copiat dupa Karpov. schema: pe schema este trecut si Raa,deci puteti proiecta si OT-ul. Link spre comentariu
300B SE Postat Iunie 26, 2012 Partajează Postat Iunie 26, 2012 Pentru dl Lazaroiu:Referitor la schema "pentru dl Gabriele" (in special la defazor) am si eu eu cateva intrebari:1 Va rog sa specificati daca acest defazor se poate cupla si la alte finale push-pull?2 In ce conditii se poate amplasa la intrare un amplificator cu o pentoda 6j1p?3 Care este amplificarea (sau pierderea de tensiune) pe defazor avand in vedere ca la intrare are 12Vpp4 Eventual poate ne prezentati modalitatea de calcul a unui defazor de acest tip?Va multumesc! Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 26, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2012 Pentru dl Lazaroiu: Referitor la schema "pentru dl Gabriele" (in special la defazor) am si eu eu cateva intrebari: 1 Va rog sa specificati daca acest defazor se poate cupla si la alte finale push-pull? 2 In ce conditii se poate amplasa la intrare un amplificator cu o pentoda 6j1p? 3 Care este amplificarea (sau pierderea de tensiune) pe defazor avand in vedere ca la intrare are 12Vpp 4 Eventual poate ne prezentati modalitatea de calcul a unui defazor de acest tip? Va multumesc! -da ,se poate cupla cu usurinta un etaj cu 6J1P (mod trioda sau pentoda cu un castig de 6-7)-se pare ca amplificarea defazorului este 10. -acest defazor se poate cupla la orice fel de etaj final PP -modalitatea de calcul (!?),este vorba doar de Kirchhoff si Ohm pe ochiuri si noduri si bineinteles si o foaie de catalog pentru tuburile respective si nu in ultimul rand sa stim ce vrem sa obtinem din aceste montaje. Aveti in desen niste chestii sumare dupa care sa va ghidati: -cazul 1 din desenul de mai sus se va aplica numai cand dorim sa folosim pe grila G1 a lui t2 si un semnal de NFB. -cazul 2 este cu grila la masa si atunci banda de frecvente va fi dictata de Cin(condensatorul de intrare),dar si amplificare va fi mai mare,se poate observa din formula. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 26, 2012 Partajează Postat Iunie 26, 2012 Pentru dl.: ..va vin si eu in ajutor cu o schema PP cu EL509 de 100W,schema este foarte stabila stiind cat de "sensibile" sunt tuburile EL509. Cu un nivel la intrare de peste 16Vpp veti intra si in regim de curenti de grila si puterea pe sarcina va fi de 150W (!!!),dar si THD>6%. La 100W aveti THD<3% si un raspuns armonic de invidiat.Atacul este facut cu 6N8S asa cum este facut si defazorul, copiat dupa Karpov. schema: pe schema este trecut si Raa,deci puteti proiecta si OT-ul. Va multumesc dl Lazaroiu pt promtitudine .....faza interesanta e ca acest circuit simulat de dumneavoastra e deja realizat si practic (l-am facut acum o saptamina) diferentele sunt minore unele componente au valori putin diverse (probabil in timpul probelor vor mai fi mici ajustari .....) desigur eu lucrez doar cu scheme provizorii realizate pe hirtie la care aduc permanent modificari pt a ajunge acolo unde doresc cu alte cuvinte valorile componentelor nu sunt batute in cuie........dumneavoastra stiti mai bine ce vreau sa spun!!Nu degeaba acest tub (EL509) a fost convertit la soclul octal......incet incet ii descopar performantele...(de cca 3 ani lucrez constant cu el) Trafurile de iesire sunt deja facute tot de 2 saptamini ......se pare ca am "ghicit " si Raa......mai nimeresc si eu citeodata in plus am si infasurari separate galvanic pt G2......ma mai gindesc sa vedem poate probez cu ele un Knfb.......sectiunea trafurilor "doar" 18cm2 si am mers pe un raport 1/21,22 ....vor iesi de undeva cei 60w propusi!?? jur sa spun adevarul la probe mai ales ca in final trafurile alim/iesire vor fi inchise la cutie si blocate in rasina..... Deci se anunta un proiect fierbinte ... .poate mai fierbinte ca afara Si o foto in care am pus modulul cu circuitul final cu vederea sub capota....si caietul meu (maculatorul de seviciu) Am incercat sa montez doar componente de calitate superioara(ex:condesatorii mundorff zburda in voie aici ....) Sper sa nu supar ca am postat aici ...eventual am sa deschid alt topic daca cineva se va oparii..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum