Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Se indeparteaza putin subiectul de noi...Nu am nimic impotriva sa te complici daca asta e hobby-ul tau dar sunt curios cum ai sa umbli la acele socluri cu surubelnita atunci cind ai 8 tuburi inghesuite (eLiberator). Indiferent daca o sa fie puse acele socluri in exteriorul carcasei sau in interior, probabil in axterior altfel o sa bagi prea multa caldura in amplificator, in plus si acele cleme au nevoie de un suport. Numara suruburile.PS: Putem continua despre asta in subiectul eLiberator.

Link spre comentariu

La rugamintea lui ,postez aici un test LTC pentru trei tipuri de SE cu EL84,asta nu inseamna ca nu mai exista si multe alte configuratii cu aceasta lampa in SE,dar d-lui pe MP asa m-a rugat.Intr-adevar,s-ar putea sa fie de ajutor.

Testul a foast facut in aceleasi conditii pentru toate trei cazurile:

-Ua=300V

-Ug2=250V

-Ia=31mA

-Ra=7.5K

-semnal la intrare 6Vpp

-lipsa NFB.

...pastrand aceste conditii,se pot observa foarte usor care sunt diferentele intre aceste configuratii,in graficele de mai jos,[out1] primul montaj din schema,[out2] al-2-lea motaj din schema si [out3] ultimul,semnificatiile [out1...3] sunt pe grafic si reprezinta iesirile pe sarcina in cazul celor tri configuratii.

Atentie!...nu am modifica nivelul semnalului la intrare ci este ecelasi pentru taote configuratiile.

Pantru a obtine aceeasi putere pe sarcina sinus nelimitat ca la prima configuratie cu un nivel de intrare de 6Vpp,ar trebui ca la montajul 2 sa avem Ui=16Vpp si pentru montajul 3 Ui=24Vpp,dar deja aceste nivele sunt periculoase....asa se pare,nu?!

Toate aceste chestii teoretice sunt cunoscute de foarte multi,dar a dorit probabil ca atunci cand ne vom gandi la un anume proiect,sa putem avea in fata o comparatie rapida.

schema de test:

Posted Image

semnale pe iesire:

Posted Image

diagrama Bode:

Posted Image

Link spre comentariu

Dar nivelul de distorsiuni .......se poate atasa ?

Am facut si al-2-lea test cu aceste configuratii,dar cu Ra=5K2 (cum a propus ) si cu semnale la intrare calibrate pentru a obtine pe sarcina 3.5W la toate configuratiile.

Bineinteles ca distorsiunile vor fi mai mici la ultimele doua configuratii (datorita reactiilor negative locale in katod,respectiv katod-G2).

Acum analizati si dv. si sper sa foloseasca la ceva... :nas:

Schema de test cu Ui calibrat pentru Ps=3.5W:

Posted Image

FFT 1:

Posted Image

DISTORSIUNI 1:

Posted Image

FFT 2:

Posted Image

DISTORSIUNI 2:

Posted Image

FFT 3:

Posted Image

DISTORSIUNI 3:

Posted Image

Sper ca este OK!...d-le Victor si mai ales ca va va fi de ajutor!?

Link spre comentariu

Vin si eu cu o rugaminte pentru dl Lazaroiu:Va rog sa concepeti un SE cu GU13 in urmatoarele in 2 variante (trioda si pentoda in mod ultraliniar)(daca se poate duce lampa la radamentul maxim fara a atinge durata de functionare).Va multumesc :aplauze

Link spre comentariu

Vin si eu cu o rugaminte pentru dl Lazaroiu:Va rog sa concepeti un SE cu GU13 in urmatoarele in 2 variante (trioda si pentoda in mod ultraliniar)(daca se poate duce lampa la radamentul maxim fara a atinge durata de functionare).Va multumesc :aplauze

Imi pare rau,nu am model de GU13 pe care sa fiu sigur,daca-mi trimiteti ceva date de catalog sigure (eventual o scanare a unui "pasaport" isotitor din cutia de ambalaj a tubului,daca aveti!)ca sa-mi pot construi un model, va ajut cu cea mai mare placere.P.S pot sa va fac ceva cu ce gasesc pe net,ceva pdf-uri,dar cea mai mare incredere o am in datele originele din foile tuburilor insotitoare din fabrica,mai ales ca nu este un tub audio sau foarte cunoscut in montaje audio...
Link spre comentariu

Dar nivelul de distorsiuni .......se poate atasa ?

Se pare ca cel mai linear model este cel cu reactia intre G2 si K.......graficul distorsiunilor armonice FFT2 seamana cu cel de la triode ! Dar se obtine cu o pentoda adevarata . Evident , conteaza doar " forma " graficului , nu valoarea distorsiunilor !Daca cineva are un montaj de proba cu un amplificator SE , este rugat sa incerce aceasta varianta de reactie . Probabil ca va fi mai putin sensibil acest montaj fata de cel cu rezistenta din catod decuplata cu condesator , dar de obicei exista rezerva de amplificare ( compensata cu reactia negativa globala ) si probabil ca se rezolva prin simpla deconectare a reactiei negative globale ( daca exista ) . Sper ca m-am facut inteles.....Asteptam concluziile in urma auditiei......Multumesc anticipat , Victor
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Evident , conteaza doar " forma " graficului , nu valoarea distorsiunilor !

Doresc sa fac o completare pt ca tot s-a mai vehiculat idea ca in FFT ar trebui sa existe doar,...frecventa fundamentala.

FFT-ul este o estimare pur matematica asupra numarul de armonice care pot fi redate,faza si amplitudinea acestora. . Pt cineva care este foarte tipicar si doreste neaparat sa redea fidel un semnal audio, valorile FFT sunt deosebit de importante.

P.S. Chiar sambata am avut ocazia sa probez un amplificator cu 6C33 . Matematica aplicata corect , nu minte niciodata .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Lampi inca sunt destule in talcioc......trebuie doar timp suficient si entuziasm din belsug !..............

Don Victor sper ca ti-ai mai oprit citeva....(in afara de GU50). :rade:
Link spre comentariu

Caut tot felul de tuburi electronice, in care talcioc le-ati vazut ????!!!!!

Cred ca daca le-a postat in acest topic,nu sunt adevarate,cred ca sunt" simulate",nu-i asa dl.Victor???? :da

Link spre comentariu

Desigur , acele lampi sunt absolut reale , unele au functionat in vremurile de aur .Doresc sa analizam o schema simpla ( pe care sa o comentam aici viewtopic.php?f=28&t=80935&start=105 ) a unui amplificator profesional de radioficare produs in Ungaria in anii 60 , simularea ar putea fi facuta comparativ cu finalele din schema sau cu 6P3S-E , la tensiunea anodica de 400V iar ECC83 ar putea fi inlocuta cu 6N2P EV , in asa fel incat am intelege mai usor asemanarile / diferentele.....daca se poate sau nu sa fie folosit la auditii de calitate cu modificari minime etc .Multumesc anticipat , Victor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări