THOMAS Postat Noiembrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Va multumesc domnule Lazaroiu(pentru colaborare si raspunsul promt la rugamintea adresata).Pentru mine personal fiind important acest aspect(din img de mai jos) , zgomotul din acel etaj ma deranjeaza mai putin (o sa vedem-daca dorim ca se poate si mai bine).Parerea mea fiind ca trioda 6n3p poate fi dusa la anod 3-4mA pentru 60-65% din Ea(pentru "un minim H2,H3,H4,H5"). PS cind o sa intru in posesia GU15 o sa pun si citeva oscilograme(in celalalt subiect/fizic legat de schema dumneavoastra gu15-se)Adevarul este ca nivelul zgomotului este absolut nesemnificativ(nV!!!),eu l-am pus doar pentru comparatie.Diagramele Bode sunt in regula?....ce parere aveti? FFT-ul imi place,dar dupa cum ati spus si dv. se poate si mai bine.Cred ca vom fi de ajutor multor useri de pe forum in ceea ce priveste lampa 6N3P,multi o au in colectie si ar dori aplicatii cu ea. As propune un defazor (parafaza sau diferential) cu aceasta lampa,avand in vedere ca cele doua triode stau ff bine la capitolul dispersia parametrilor.Daca aveti idee de un proiect de acest gen...,eu zic sa-l dezbatem. Pentru a monitoriza cat mai bine THD-ul la tubul 6N3P,eu pot impune o directiva in LTC in care sa modific pas cu pas curentul anodic de la 1mA la 4mA,urmarind unde sunt cele mai mici THD. Si eu va multumesc pentru ca va faceti timp si pentru "jucarioarele" noastre,pentru unii,pentru mine sunt treburi foarte serioase. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Diagramele Bode aproximativ similare (acum am vazut ,mai devreme parca nu erau postate...,foarte foarte putin mai bine situatia initiala )defazor diferential ar fi probabil mai interesant ...(ma pot angaja sa postez ceva oscilograme si eventual o suma 0 la iesirile defazate pentru parafaza sau diferential ,diferential-parafaza cuplaj catod). Parafaza clasic(preluare divizata semnal...) "nu stiu ce sa zic" ?! Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Diagramele Bode aproximativ similare (acum am vazut ,mai devreme parca nu erau postate...,foarte foarte putin mai bine situatia initiala )defazor diferential ar fi probabil mai interesant ...(ma pot angaja sa postez ceva oscilograme si eventual o suma 0 la iesirile defazate pentru parafaza sau diferential).Va astept cu mare interes,asta seara ,pentru ca e frig acolo unde imi desfasor eu activitatea practica (laboratorul de pe be balcon) o sa incerc ceva simulare la un astfel de etaj si o sa-l propun spre studiu la aceasta sectiune a forumului. Deja ma gandesc la doua variante;una mai simpla si una ceva mai complexa cu sursa de curent constant cu tub.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Cu sursa de curent constant(desigur) tub si mai bine.Un "criteriu" important amplitudine cit mai mare la iesire(nu strica niciodata).Se poate pleca asa sa zicem (desigur apare sursa negativa in raport cu masa si tubul de rigoare) sau altfel...( nu strica/ sa fie cit se poate de simplu).Parafaza-cuplaj in catod nu pune "probleme Xc". Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Cu sursa de curent constant(desigur) tub si mai bine.Un "criteriu" important amplitudine cit mai mare la iesire(nu strica niciodata).Se poate pleca asa sa zicem (desigur apare sursa negativa in raport cu masa si tubul de rigoare) sau altfel...( nu strica/ sa fie cit se poate de simplu).Parafaza-cuplaj in catod nu pune "probleme Xc".Exceptionala schema,merita retinuta si realizata ca etaj de sine statator.Am pus in document formele de semnal in anozii triodelor si schema de test.Nu am mentionat cateva valori de tensiuni si curenti asa ca o fac aici:- I_a1=3,34mA- I_a2=3,34mA- Icatod=6,69mA- Ib[Q1]=961uA- Ua1=209,5V- Ua2=209,5V- U[G11]=70Vpp- U[G12]=70Vpp- THD= 1,90% pe 100K echivalent.- Deriva de amplitudine intre cele doue semnale defazate Df1-f2=2.2mV,masurat in punctul de [NUL] cu rezistenta de 100K catre masa. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 L-am incercat si pe acesta,tot cu 6N3P,e un parafaza clasic si merge foarte bine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 24, 2011 Partajează Postat Noiembrie 24, 2011 Exceptionala schema,merita retinuta si realizata ca etaj de sine statator...Ma bucur ca simularea confirma realitatea fizica sau realitatea fizica confirma simularea din nou(a mai fost prezentat acest defazor/la alt timp).Echipat cu alt tub , pentru acelasi "dezechilibru" (2mV , poate mai mic chiar ,-nu am sesizat pe osciloscop ma rog) adica 0 ala de care am facut vorbire mai sus ,in varianta alt tub dar valori foarte apropiate de simulare("logice" avind in vedere tubul dat) inclin sa estimez sub 1% thd. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 25, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2011 Legat de subiectul din topicul cu "GU50-discutii....",la pagina GU15 SE,zilele astea am primit niste informatii referitoare la aceasta lampa si am aflat ca sunt doua modele: GU15 si GU15-M identice cu miu=14.2 si GU15-G cu miu=11.2,deci si in LTC trebuiesc facute doua modele de tuburi,de aici a rezultat doua mici modificari in schema pusa de mine pe forum.O sa fac modificarile si dupa ce le verific le postez aici. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 25, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2011 Legat de subiectul din topicul cu "GU50-discutii....",la pagina GU15 SE,zilele astea am primit niste informatii referitoare la aceasta lampa si am aflat ca sunt doua modele: GU15 si GU15-M identice cu miu=14.2 si GU15-G cu miu=11.2,deci si in LTC trebuiesc facute doua modele de tuburi,de aici a rezultat doua mici modificari in schema pusa de mine pe forum.O sa fac modificarile si dupa ce le verific le postez aici. Cam despre asta ar fi vorba,am pus in poze si modificarea diagramei Bode in functie de ponderea RPAFeste intr-adevar o crestere peste 20Khz,dar se poate ca aceasta crestere sa asigure un sunet mai audiofil.Sunat si doua poze cu FFT(una cu R19 in cinci valori si alta cu R19=47ohmi) dar si schema cu micile modificari. Link spre comentariu
sebi_c Postat Noiembrie 26, 2011 Partajează Postat Noiembrie 26, 2011 Pai, da, modificand rezistenta R19 se modifica amplificarea etajului final si deci amplificarea globala in bucla deschisa. Asa ca atunci cand amplificarea in bucla deschisa se micsoreaza, dispar si problemele reactiei globale, adica tendintele de instabilitate. Dar, in cazul in care se micsoreaza amplificarea globala si reactia e cam degeaba! Paradoxal, atunci cand amplificarea in bucla deschisa e mare, reactia globala poate avea efecte de ameliorare a coeficientului de distorsiuni, chiar sub 1%, dar cu pretul aparitiei unor instabilitati greu de surmontat. Asa ca trebuie aplicate masuri de compensare pentru inlaturarea instabilitatilor (asigurarea unei margini de faza de minim 30grade), in locul micsorarii amplificarii. Masurile trebuie luate cu grija pt ca pot compromite caracteristica de amplitudine si faza vs. frecventa pe care s-a plecat in designul respectiv. In schemele simulate folosim modele de lampi care nu au nici un fel de dispersii in parametrii (rareori am gasit doua triode similare in acelasi balon), ca sa nu mai vorbim de inexactitatea lor mai mare sau mai mica. Asa ca un defazor va fi superexcelent, ca de altfel si etajul final la PP. Vedem adesea distorsiuni foarte mici, benzi de frecventa generoase si cate si mai cate lucruri minunate. Asa ca trebuie cautate metode de a strica acest tip inevitabil de perfectiune si a gasi masurile potrivite de contracarare a problemelor astfel aparute. In ultima instanta, simularea e buna pentru intelegerea mecanismelor intime si pentru a interpreta corect problemele de stabilitate (amplitudine-faza). Dupa asta exercitiul practic, ramane sa confirme cele simulate. Personal, am constatat destule nepotriviri intre simulare si practica, cele mai multe din cauza inexactitatilor modelelor cat si a dispersiei componentelor, dar nu intratat de mari incat sa fie compromisa functional simularea.Transformatorul de iesire are modelul cel mai sarac, fiind nesaturabil. Acest lucru face sa nu putem observa comportametul exact la frecvente foarte joase, la nivele mai mari. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 26, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2011 Analiza LTC a montajului propus de la subiectul SRPP-6N6P.Cred ca datele din document vor fi utile. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 26, 2011 Partajează Postat Noiembrie 26, 2011 Fiind PP H2-"atrofiata"(ma repet). Domnule Lazaroiu va rog acum daca binevoiti excludeti C3 si C4 din montaj-pardon simulare(6n6p srpp) introducem reactia locala sa vedem efectul , refaceti va rog analiza.O sa pun si eu o oscilograma cu elementele in cauza excluse fizic(in mod automat THD trebuie sa scada in urma excluderilor respective). Mai majoram si un pic puterea utila la iesire(sa vedem pina unde se poate merge ?!) adica intrare 5,8Vef si pastram sarcina 2K(in aceste conditii fizice am 100Vvv la iesire in sarcina 2k).Se pierde ceva din cistigul in tensiune dar consideram ca nu ne intereseaza cistigul in tensiune in acest moment. Ne intereseaza acum in noua situatie(C3 si C4 lipsa) THD pentru numai 60Vvv la iesire in sarcina 2k(THD trebuie sa scada la 1% sau mai putin in lipsa C3-C4 cind la iesire avem 60Vvv/2k) se pare ca in simulare necesita mai putin pe intrare pentru 60Vvv la iesire ,calibrati dumneavoastra tensiunea din intrare-simulare astfel incit la iesire sa aveti 60Vvv. Poate in final obtinem un driver relativ bun "pentru băieții mari". Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 26, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2011 Cam astea sunt rezultatele la cele cerute de dv:Maine continuam,acum ,la ora asta,s-ar putea sa fac greseli! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 26, 2011 Partajează Postat Noiembrie 26, 2011 Multumesc pentru efortul depus(sinteti formidabil ,ati raspuns promt solicitari).Maine poate vedem THD cind la iesire avem 60Vvv. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 Daca se considera oportun, as veni cu rugamintea sa se faca simulari si pentru alte tipuri de defazoare, cum ar fi long-tail pair si/sau Schmitt, pentru scheme cu tuburi rusesti, ca sa poate fi realizate cu costuri mici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum