Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Daca estimarea lui valderama

Ra situat undeva 760Ω-800Ω.

este cea folosita de lazaroiu se poate o simulare si pentru un Ra =1200 de ohmi?

multumesc!

Link spre comentariu

..unii propun 450ohmi,altii 600ohmi..eu merg pe alta valoare...si de aici se va optine o simetrie perfecta pe sarcina.

Încerc să fac o estimare ţinând cont de notaţiile din schema ,probabil un Ra situat undeva 760Ω-800Ω(poate fi şi 850Ω-900Ω) ,având în vedere nivelul de distorsiuni ,puterea exprimată ,raportul de transformare mizez pe 800Ω.
Exact 855ohmi este Ra pentru schema postata...,se poate si o valoare recomandata de alti constructori dar eu aici am gasit un echilibru perfect intre putere,distorsiuni,armonici si banda de frecvente..

@,pentru un Ra=1200 ohmi rezultatul (in schema data) se strica foarte tare,asimetrie totala pe sarcina,putere mica,distorsiuni mari...

uite aici o poza cum arata semnalul pe sarcina:

Posted Image

Nu ar fi rau daca ar mai veni si altcineva cu alte scheme,dar nu copy/paste de pe net,pentru a le putea discuta...

Link spre comentariu

Am scapat din vedere acest topic ( cu simulari scheme...) ( nu mai era prea multa miscare pe forum) si urmaream radacina:

viewtopic.php?f=28&t=109584&p=1004162#p1004162 si iata ce surpriza!

Ce surpriza!!!!

Adica vine acest domn cu semnatura"LMO" (as putea spune ca este "Wavebourn" al Romaniei sau chiar peste!) aloca timp, nervi, munca si scoate schema de mai sus cu "grasana" 6s33s (binenteles compensand din proiectare "defectele" grasanei numindu-l "atacul asimetric bine ticluit") si o aduce aproape, aproape de tot de "faimoasa" (scumpa) 300!

NU indrazneam sa cer o asemenea schema!

Asta se numeste arta in electronica!

As putea sa o numesc - avand in vedere graficele prezentate - schema anului 2012 de pe ELFORUM!

NU pot decat sa spun:

MULTUMESC! :aplauze :aplauze :aplauze

PS

Intrebare:

se poate modifica un "pic" schema prezentata; in sensul inlocuirii lui El34 cu "mai ieftina" 6p3s-e?

Link spre comentariu
Vizitator

Dacă ieşim din situaţia simulată în cazul acestei scheme http://postimage.org/image/3thgm0u0t/ şi trecem la realizarea fizică/practică datorită puteri disipate mari de anod 57W(6s33s) trebuie prevăzut potenţiometru de negativare tub final 6s33s pe panoul frontal(pentru a putea corecta aproape permanent pe durata funcţionari fugă de curent anodic) , procesul de simulare nu ţine cont de acest aspect.

În astfel de situaţii fizice (tub final în prag de disipaţie maximă) nu se poate utiliza negativarea fixă a tubului final .

O altă soluţie de negativare a tubului final 6s33s va face schema funcţională şi în practică(desigur pentru situatia Pda=57W).

Acum trecând peste acest aspect(negativare tub final) consider că simetria semnalului sinus(ca amplitudine) la ieşire poate fi uşor verificată în cel puţin trei puncte (într-un proces simulat) ,în cazul de faţă să zicem primul punct 1W/sarcină ,punctul doi 4W/sarcină ,punctul trei 16W/sarcină.

Desigur factorul de umplere sinus simetric în configuraţie SE este mai greu de obţinut mai ales în prag de putere maximă sinus(aici rămâne campioana 300B bine implementată).

Uneori este de preferat o uşoară asimetrie de amplitudine sinus pentru a echilibra oarecum un factor de umplere diferit pe semi-alternanţe (în prezenţa unui semnal sinus din generator la intrare , la ieşire în sarcina ambele semi-alternanţe pozitivă/negativă trebuie să descarce cam aceeaşi putere în sarcina).

Link spre comentariu

Absolut corect tot ce spuneti dv.,d-le ,dar cred ca nimeni nu ne opreste sa ne situam undeva mai jos de hiperbola de disipatie maxima,undeva la 40W chiar daca puterea la iesire pe sarcina va fi diminuata.

Daca vom avea posibilitatea sa gasim niste tuburi 6C33C mai bune atunci problema stabilitatii in timp cred ca nu s-ar mai pune.Cunosc cativa useri care au realizat amplificatoare cu 6C33C (unele le-am si ascultat),majoritatea au facut schema Borbely si toti merg cu negativare fixa la o Pda=55W...60W,ma rog...,aveti dreptate si trebuie luat in seama cele spuse de dv.

Mai jos voi posta o simulare a unui amplificator proiectat si realizat de Aris Polisois cu 6C33C(Pda=51W,Ps=15W),amplificator ce a luat premiu la ETF din 2009 la clasa triode SE.

Schema:

Posted Image

semnalul de atac pe G1:

Posted Image

semnalul pe sarcina de 8 ohmi:

Posted Image

raspunsul armonic:

Posted Image

analiza Fourier si distorsiuni:

Posted Image

diagrama Bode:

Posted Image

...observati asimetria semnalului de atac si simetria perfecta a semnalului pe sarcina (factor de umplere foarte bun) la Ps=15W,in schimb raspunsul armonic nu este chiar perfect cat si distorsiunile,A.Polisois a gasit un alt compromis intre putere,armonici si distorsiuni cat si o banda de frecvente cat mai buna....

Eu nu doresc sa laud aceasta lampa,doar supun analizei celor interesati opiniile mele...,discutiile pe aceasta tema sunt bine venite si cred ca vor fi de folos celor interesati de constructii audiofile.

Sigur ca in practica se vor ivi multe probleme si asta iundiferent de ce tuburi sau componente vom folosi,sau ce scheme vom aborda.Repet; simulare nu face altceva decat ce faceam altadata cu creionul pe hartie (tot simulare se chema si asa ceva..,apoi treceam la realizarea practica) dar aducandu-ne cat mai aproape de realitate mult mai usor.

P.S cate ceva despre schema lui A.Polisois gasiti aici: http://www.polisois-audio.com/documenti ... dux%20.pdf , http://www.polisois-audio.com/documenti ... 206C33.pdf si in multe alte locuri.

Link spre comentariu

****************************************************************************************

PS

Intrebare:

se poate modifica un "pic" schema prezentata; in sensul inlocuirii lui El34 cu "mai ieftina" 6p3s-e?

Aveti aici schema modificata pentru atac cu 6P3S(E),am redus si Pda[6C33C] la 41W, iar toate performantele raman aceleasi mai putin puterea de iesire pe sarcina care este acum de 14W...15W.

Schema:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator

Ţin să precizez că 10db înseamnă mult.

Sunt situaţii în care unii preferă armonica a-II-a ceva mai jos decât fundamentala ,adică dacă privim aici http://postimage.org/image/3oawgmlrv/ constatăm h2 -37db în raport cu fundamentală , pentru situaţia ARIS POLISOIS http://postimage.org/image/7got4q4fl/ h2 -50db în raport cu fundamentală.Se poate întâmpla că sunetul amplificat prin intermediul 6s33s-SE(ARIS POLISOIS) să pară mai curat în spectrul cuprins între medii superioare-inalte în ciuda faptului că din simulare 6s33s-SE(ARIS POLISOIS) are un nivel mai mare al distorsiunilor armonice totale(atenţie! fără reacţie negativă !=buclă deschisă).

În situaţia 6s33s-SE(ARIS POLISOIS) dacă excludem OT avem cuplaj galvanic total (răspuns extins la joase) ,după cum se poate vedea în cazul 6s33s-SE(ARIS POLISOIS) ne aflam în bucla deschisă !!! şi totuşi avem un factor de umplere aproape perfect !(mare lucru , consider că nu ar fi bine să comparăm distorsiuni armonice totale obţinute în buclă închisă/Lăzăroiu cu distorsiuni armonice totale obţinute în bucla deschisă/ARIS. ).

Desigur într-o situaţie fizică reală şi materială ambele amplificatoare(6s33s-SE Lăzăroiu respectiv 6s33s-SE ARIS POLISOIS) pot oferi satisfacţii depline.

PS.Personal nu aş compara 300B cu 6s33s (considerând una din triode superioară celeilalte).Dacă deranjez pot să nu mai /comentez.

Link spre comentariu

Ţin să precizez că 10db înseamnă mult.

Sunt situaţii în care unii preferă armonica a-II-a ceva mai jos decât fundamentala ,adică dacă privim aici http://postimage.org/image/3oawgmlrv/ constatăm h2 -37db în raport cu fundamentală , pentru situaţia ARIS POLISOIS http://postimage.org/image/7got4q4fl/ h2 -50db în raport cu fundamentală.Se poate întâmpla că sunetul amplificat prin intermediul 6s33s-SE(ARIS POLISOIS) să pară mai curat în spectrul cuprins între medii superioare-inalte în ciuda faptului că din simulare 6s33s-SE(ARIS POLISOIS) are un nivel mai mare al distorsiunilor armonice totale(atenţie! fără reacţie negativă !=buclă deschisă).

În situaţia 6s33s-SE(ARIS POLISOIS) dacă excludem OT avem cuplaj galvanic total (răspuns extins la joase) ,după cum se poate vedea în cazul 6s33s-SE(ARIS POLISOIS) ne aflam în bucla deschisă !!! şi totuşi avem un factor de umplere aproape perfect !(mare lucru , consider că nu ar fi bine să comparăm distorsiuni armonice totale obţinute în buclă închisă/Lăzăroiu cu distorsiuni armonice totale obţinute în bucla deschisă/ARIS. ).

Desigur într-o situaţie fizică reală şi materială ambele amplificatoare(6s33s-SE Lăzăroiu respectiv 6s33s-SE ARIS POLISOIS) pot oferi satisfacţii depline.

PS.Personal nu aş compara 300B cu 6s33s (considerând una din triode superioară celeilalte).Dacă deranjez pot să nu mai /comentez.

Dv.nu deranjati niciodata...,daca dv. nu va spuneti parerile,atunci cine???...eu sunt bucuros ca montajele prezentate de mine sunt "vizate" si "auditate" de catre dv.Cred ca din discutiile noastre se pot trage niste concluzii suficient de bune incat sa incurajeze pe toti iubitorii de amplificatoare cu tuburi.

In ceea ce priveste 300B (!!!)...,"cine are bani sta pe randurile din fata,sau in cel mai bun loc din sala",nu ma pot lauda niciodata ca sunt audiofil,este o definitie prea pretentioasa comparativ cu ceea ce cunosc eu in domeniul sunetului sau al amplificatoarelor audio...si fiecare este "indragostit" de o anumita lampa,exemplu mie-mi place EL34 si ruda ei mai mica EL84 in special TUNGSRAM,dar asta tine tot de gusturi....

Va astept oricand sa comentati tot ce postez eu pe aici si asta deoarece doresc ca cine vede aceste montaje sa fie sigur 100% de o reusita totala la realizarea practica.

Link spre comentariu

Imi place schema lui Polisois, cuplaju ala direct "face toti banii" acolo.In viziunea mea, chiar daca nu e atat de "purista", la 6c33c se potriveste de minune un servobias, tine lampa in frau la fel de bine ca o negativare automata cu avantajul eliminarii resourilor din ecuatie, evident asta tine mai mult si de constructor.

Link spre comentariu

Schema este intradevar faina, numai ca Polisois face niste trafuri de iesire mai ciudate. Nu stiu ce traf de iesire a facut pentru schema asta cu 6C33C, dar in 2009 cand a participat cu doua trafuri la concurs, la semnal dreptunghiular arata ciudat rau de tot semnalul pe trafurile lui :

Posted Image

si al doilea:

Posted Image

de aceea as fi vrut sa vad o oscilograma a lui Polisois cu schema materializata si traf facut de el.

scuze de off topic dar as dori sa stiu de ce

EL84 in special TUNGSRAM

(intreb asta pentru ca EL84 Tungsram se mai gasesc si nu ar fi rau niste detalii pentru ca banuiesc ca a fost comparata si cu EL84 de la firme de renume).

P.S. legat de:

Personal nu aş compara 300B cu 6s33s (considerând una din triode superioară celeilalte).Dacă deranjez pot să nu mai /comentez.

pai singurul deranj este ca 300B este scumpa rau de tot (nu ma refer la JJ si alte chinezarii) si trafurile pentru 300B iar sunt foarte scumpe. Oricum mi se pare normal ca in lipsa de 300B lumea sa caute un surogat.
Link spre comentariu

Schema este intradevar faina, numai ca Polisois face niste trafuri de iesire mai ciudate.

Este interesant ca la acest festival, exista niste metode de masura care juriul si tehnicienii organizatorului le considera foarte ..properly. Nimeni nu l-a intrebat pe Pisoilis sau cum il cheama (tocmai mi-am adus aminte ca fata mea cea mica a mai inventat un sfant care-l chema, "Sfinte Pisoe !" ) ce a gandit el despre aceste transformatoare si in ce conditii se masoara . Acum stiind ca Domn'Lazaroiu stie sa simuleze traful de iesire si uitandu-ma si la oscilogramele astea se justifica si se poate intelege , de ce semnalul la iesire este defazat cu 179.93 de grade . Poate ca amplificatorul are un sunet aparte , fiind "colorat" si prin distorsiuni IMD . Dar asta nu inseamna ca el ar putea reda fidel vreun sunet natural.
Link spre comentariu

Sa stiti ca daca schema lui Aris Polisois functioneaza bine iar rezultatele teoretice dar si practice sunt excelente,se aplica si aici "legea echilibrului natural",castigam undeva si pieredm in alta parte.Schema are o piesa extrem de importanta si anume rezistenta R12 din schema simultata de mine sau Rx din schema originala.Aceasta rezistenta este cheia stabilitatii intregului montaj (in pdf-ul lui Aris Polisois se povesteste clar ce si cum),valoarea ei este critica de 10K si la o putere de 50W (!!!!!!!!!!!),50 de ohmi fuga si gata cu stabilitatea etajului final....,deci ea trebuie foarte bine racita.

Trafurile lui Aris Polisois sunt intr-adevar foarte ciudate (eu cam stiu cum sunt facute sau banuiesc!),teoretic si la masuratori obtin note foarte proaste insa la auditii sunt remarcabile....

P.S in simulare am modificat valoarea lui R12 de la 10.000 ohmi la 10.050ohmi si deja Pda[6C33C]depasea 75W !!!!!

Link spre comentariu

Pai cam dificil de "tinut in frau" o variatie de 0,5% a unul rezistor mai ales cand acesta se afla intr-un amplificator cu lampi ( si dupa spusele unora 6C33C cam degaja caldura). Ramane de gasit o solutie pentru acel rezistor.

Link spre comentariu

Pai cam dificil de "tinut in frau" o variatie de 0,5% a unul rezistor mai ales cand acesta se afla intr-un amplificator cu lampi ( si dupa spusele unora 6C33C cam degaja caldura). Ramane de gasit o solutie pentru acel rezistor.

Studiem si vedem ce si cum,ca doar si noi suntem locuitori ai acestei planete,nu!? :daP.S eu am masurat cu un pirometru cu laser temperatura unui 6C33C si la nivelul balonului (deasupra pe sticla) erau 195*C iar anodul avea 220*C,iar dupa 2 ore de functionare soclul din ceramica depasea 95*C, tubul fiind montat in pozitie verticala,asa ca...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări