Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE

THOMAS

Postări Recomandate

Sper ca nu poluez topicul,eu stiam ca standardul RIAA se refera la inreg. si redarea discurilor cu doze magnetice(MM,MC) nu inteleg legatura cu inreg. si redarea benzilor magnetice,rog lamuriri.

Editat de QQme
Link spre comentariu

Pe scurt, orice preamplificator amplifica semnalul de la intrare de un anumit numar de ori pentru a il aduce la nivel de linie. Doza magnetica si capul de magnetofon au cam acelasi nivel, amplificarea necesara este cam aceiasi. Insa cele doua surse nefiind liniare in frecventa, difera corectia care trebuie aplicata (inversul corectiei folosita la inregistrare), corectie care  trebuie sa respecte niste standarde. Practic in preamplificator trebuiesc schimbate niste valori de rezistente si condensatoare care formeaza niste filtre pentru a transforma un preamplificator de doza magnetica in preamplificator de magnetofon. Eu nu stiu sa calculez aceasta modificare si am cerut ajutor. 

Standardele pentru magnetofoane sunt astea: 

15 ips. 38 cm/s IEC1
CCIR
DIN
BS
(1968) current standard
(1953)
(1962)
35 μs
15 ips. 38 cm/s NAB
EIA
(1953) current standard
1963
3180 μs 50 μs
7½ ips, 19 cm/s IEC1
DIN(studio)
CCIR
(1968) current standard
1965
1966
70 μs
7½ ips, 19 cm/s IEC 2
NAB
DIN(home)
EIA
RIAA
(1965) current Standard
(1966)
(1963)
(1968)
3180 μs 50 μs
7½ ips, 19 cm/s Ampex (home)
EIA (proposed)
(1967) 50 μs
7½ ips, 19 cm/s CCIR
IEC
DIN
BS
(up to 1966)
(up to 1968)
(up to 1965)
100 μs
3¾ ips 9.5 cm/s IEC2
NAB
RIAA
(1968) current standard
(1965)
(1968)
3180 μs 90 μs
3¾ ips 9.5 cm/s DIN (1962) 3180 μs 120 μs
3¾ ips 9.5 cm/s DIN (1955–1961) 200 μs
3¾ ips 9.5 cm/s Ampex (home)
EIA (proposed)
(1967) 100 μs
3¾ ips 9.5 cm/s IEC (1962–1968) 3180 μs 140 μs
3¾ ips 9.5 cm/s Ampex (1953–1958) 3180 μs 200 μs

Pentru doza de pickup standardul RIAA impune la redare filtre care sa amplifice frecventele joase si sa atenueze inaltele dupa o anumita curba.

RIAA playback equalization is not a simple low-pass filter. It defines transition points in three places: 75 μs, 318 μs and 3180 μs, which correspond to 2122 Hz, 500 Hz and 50 Hz (rounded values).[2] Mathematically, the pre-emphasis transfer function is expressed as follows, where T2=318 μs, etc.:[3]

f(s)={\frac {(sT_{1}+1)(sT_{3}+1)}{(sT_{2}+1)}}}

{\displaystyle f(s)={\frac {(sT_{1}+1)(sT_{3}+1)}{(sT_{2}+1)}}}

In matematica asta ma pierd eu, nu stiu sa recalculez filtrele pentru a transforma un preamplificator RIAA in unul de magnetofon.

Pentru filtre RIAA se gasesc calculatoare online, filtre antiriaa pentru a verifica preamplificatorul, de exemplu pentru filtre pasive aici: http://www.mh-audio.nl/Calculators/CalculateRIAA.html, pentru filtre necesare preamplificatorului de magnetofon, eu nu am gasit nicaieri clar. Probabil la facultatea de elctronica e in programa calculul filtrelor, de asta am intrebat.

Editat de bigpriap
Link spre comentariu

In afara de 3180microsec. ce este comun cam la toate standele (50 Hz),mai apare un singur punct,deci o dreapta pe grafic,fata de forma cu aplatizare din standardul corect RIAA cu 3 frecvente 50,500,2122Hz.

Link spre comentariu

La banda este total altfel decat la RIAA. Nu se poate modifica circuitul pt doze sa fie bun pt cap magnetic banda. La banda se accentueaza inaltele si la inregistrare ( mai tare) si la redare, in nivel diferit functie si de viteza benzii. 

Prin 81 am scos rola cauciucata intermediara de la antrenarea volantei la maiak, si pus curea direct motor /cabestan, asa am scapat de zgomotul mecanic specific, magul mergea numai pe 19cm/ssi daca invarteam selectorul de viteza nu se schimba viteza ci corectiile aferente, sunau inaltele mult mai intens cu corectii de 9cm/s ( cateodata era nevoie, in multe locuri erau boxe fara dif inalte......) 

Ampex351schematics1962.901134551-User-Gu

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Un subiect interesant insa poate fi discutat intr-un topic dedicat,cat priveste dorinta colegului nostru,in momentul cand voi avea timp si voi mai studia cate ceva despre acest proiect,poate imi voi spune si eu parerea sau voi pune ceva rezultate dintr-o simulare,multumesc pentru intelegere!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am redescoperit o idee mai veche pe care am experimentat-o mai demult cu posibilitatile mele de atunci.

Ce ziceti sa înlocuim dispozitivul depletion mode de sus (BFX82) cu o trioda (chiar una de putere sau chiar pentoda) si MOSFET-ul enhancement-mode de jos cu un exemplar potrivit cu canal n, adaptam valorile rezistoarelor si condensatoarelor si inversam polaritatea sursei de alimentare?

Îl rog pe domnul Lazaroiu sa simuleze o asemenea combinatie, eventual cu iesire pe transformator (parafeed). (Am câteva transformatoare "de radioficare" pentru 70 V.)

DEAleph.jpg

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Pun, si eu, o intrebare aici. Ma poate ajuta cineva cu o simulare pentru o schema asemanatoare celei atasate? Asemanatoare in sensul de configuratie si cu valori ale componentelor reale?

Tuburile disponibile sunt 6N8S si 6P3S-e, miezurile pentru OT-uri au o sectiune de 18cm2 (nu stiu la ce Raa optim sa le calculez), dar m-am gandit la un 5K6/4-8 ohm. Multumesc anticipat.

Untitled.jpg

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 7 ore, Lonerider a spus:

Pun, si eu, o intrebare aici. Ma poate ajuta cineva cu o simulare pentru o schema asemanatoare celei atasate? Asemanatoare in sensul de configuratie si cu valori ale componentelor reale?

Tuburile disponibile sunt 6N8S si 6P3S-e, miezurile pentru OT-uri au o sectiune de 18cm2 (nu stiu la ce Raa optim sa le calculez), dar m-am gandit la un 5K6/4-8 ohm. Multumesc anticipat.

Untitled.jpg

Partea de negativare nu este desenată corect, C8, 9 trebuie să aibă minusurile la masă, nu în acel punct. 

R11, 14 valori prea mici. 

Uită-te un pic aici https://postimg.cc/mzzrCLQJ

http://www.datasheetgo.com/6P3S-E-datasheet-pdf-756854/

Editat de viobio
Link spre comentariu

Redesenat. Valorile trecute in schema nu sunt calculate (nu ma pricep), asta fiind si motivul pentru care intreb de ajutor cu o simulare. Schema dupa care m-am "inspirat" (ca arhitectura), nu are un nume, este cu finale KT66 si OT cu iesiri UL, eu modificand in desen cu 6N8S in locul 12AU7 si 6P3Se in locul KT66, OT fara UL, tuburi pe care le detin.

Untitled1.jpg

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
La 11.02.2021 la 11:46, Lonerider a spus:

Redesenat. Valorile trecute in schema nu sunt calculate (nu ma pricep), asta fiind si motivul pentru care intreb de ajutor cu o simulare. Schema dupa care m-am "inspirat" (ca arhitectura), nu are un nume, este cu finale KT66 si OT cu iesiri UL, eu modificand in desen cu 6N8S in locul 12AU7 si 6P3Se in locul KT66, OT fara UL, tuburi pe care le detin.

Untitled1.jpg

Schema propusa de dv. trebuie modificata radical,altfel nu va functiona corect,insa na vad de ce nu luati de bune schemele cu 6P3S realizate practic chiar aici pe forum si la care sunt prezentate niste performante deosebite?

Eu pot sa va dimensionez o schema cu 6P3S-E si 6N8S daca asta doriti intr-adevar si mai ales daca aveti incredere!

Deocamdata va propun aceasta schema:

PP 6P3S 30W.png

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ma poate ajuta cineva, cu o simulare pentru schema Heathkit W3M de mai jos, g2 alimentat din Ua (asemanator schemei de mai sus, daca este posibil), cu un Raa optim (eu m-am gandit la 5K6), daca nu aici, in PM sau email [email protected]? Tuburi disponibile 6N8S, 6P3S-e. Multumesc.

HeathkitW3M.jpg

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna ziua!

Se poate va rog o simulare cu schema de mai jos dar cu urmatoarele modificari ale PSF 300B: 400V, -87v,  60mA, OT 5k, negativare fixa. Ma interesaza mai mult daca tubul D3a poate sustine modificarea PSF-ului tubului 300B. Daca se poate sa incercati si o simulare in care in catodul D3a sa fie un LED sau o serie de diode. 

Va solicit acest ajutor nepretuit doarece am investit si voi  mai investi mult timp si finante in acest proiect si nu vreu sa fie un esec

scha.gif

Editat de klauss00
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări